![]() |
ХИТРОЩІ ПО ВИЛОВУ КАРАСЯ.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:A...h7fX-i0aa7qMU4 Чого не можна робити при лові карася? Як я вже говорив, карась дуже чутливий до запаху, тому перш за все, виїжджаючи на рибалку, забудьте про будь-якого виду парфуми. одеколон або крем після гоління, нанесений перед рибалкою, який залишається на руках. Ви можете навіть не почути цього запаху, але при приготуванні прикормки, частинки потрапляють у воду і відлякують карася. Це ж стосується і кремів від комарів і мошки, будьте уважні. Краще купити сітки, накомарники і інші засоби захисту, чим зіпсувати рибалку. Так само, якщо ви виїжджаєте на машині, краще залити паливо з вечора. Одяг теж грає важливу роль, закамуфльований одяг не так помітний на тлі берега. Улюблене місце це добре, але якщо ви сидите лицем на схід там, де сходить сонце, то карась вас бачитиме, як би ви не сиділи тихенько. Дещо про поведінку карася. Початок нересту карася припадає на кінець квітня і триває до середини травня, іноді і до початку червня. Це в основному пов'язано з температурою води. Карась відрізняється своїм нерестом від інших риб родини коропових. Якщо сазан йде в очерети і там треться що б відмітати ікру, то карась ближче підходить до берега. Мною були відмічені в основному не пари, а «трійники», де була присутня одна крупна жіноча особина і два трохи менше карася, що супроводжували самку. Після нересту карась якийсь час відпочиває, потім переходить на тваринний корм (мотиль, черв'як). Клювання посилюється в основному під час або після дощу, перед дощем же клювання дуже слабке або його немає зовсім. Це пов'язано зі зміною тиску. Перші ознаки переходу карася на рослинний корм це цвітіння акації. З цієї миті ми і перейдемо до наступної теми. Прикормка. Коли карась переходить на рослинний корм, треба знати що він любить. А корм у нього різноманітний, починаючи з перловки і закінчуючи кукурудзою. Я зазвичай купую перемелену суміш. Суміш ця складається з кукурудзи, перловки, вівса, пшениці і більшої частини перемелених насіннячок. Не буду розповідати про всякого роду ароматизаторів, що продаються, і сумішей, я ними просто не користуюся. У суміш для лову на «соску» або як його ще називають «самодур», я додаю муку для в'язкості. Відмічено що якщо ловити на кукурудзу, то карась дуже вередливий. Я не замітив різниці між фірмами-виробниками, чия кукурудза більше подобається карасю, але скажу, що непогано воду з банки кукурудзи додавати в суміш, що готується – клювання посилюється. При приготуванні суміші треба використовувати воду із ставу, в якому Ви ловите, інша вода може тільки відлякати карася. Можна так само в суміш додати 1-2 краплі анісового масла (з розрахунку на 3-5 літрів суміші). Краще всього воду із ставу з анісом і водою кукурудзи, змішати відразу. Один важливий чинник – перед приготуванням суміші вимийте руки в ставку, особливо якщо Ви тримали спійману рибу, слиз цієї риби неприпустимий в суміші і також може відлякати карася. Тепер перейдемо до снастей. Снасті. Ось тут дуже багато різних варіантів снастей. Я лише трохи зупинюся на тій снасті, якою ловлю сам. Вудка найпростіша китайського виробництва розміром 4 метра, і дзвінким кінчиком. Котушка обов'язково повинна бути безінерційною (для мене така котушка найзручніша). Обов’язково котушка повинна мати фрикційний тормоз, щоб гасити ривки великого карася. Основна волосінь у мене діаметром 0,2-0,25. На повідець ставлю в основному повідкову волосінь діаметром 0,16. Главная » 2011 » Март » 24 » Як ловити карася на ставку 22:25 Як ловити карася на ставку Сьогодні не має такого ставка (особливо ставки в с. Цегів, Рачин, Сільце, Холонів, Терешківці, смт. Мар’янівка…), де б не водився карась, тому мова піде про особливості лову цієї риби. Карась, як і сазан, і короп дуже обережна риба, що добре бачить і чує різні звуки. Також карась дуже чутливий до запахів. Чого не можна робити при лові карася? Як я вже говорив, карась дуже чутливий до запаху, тому перш за все, виїжджаючи на рибалку, забудьте про будь-якого виду парфуми. одеколон або крем після гоління, нанесений перед рибалкою, який залишається на руках. Ви можете навіть не почути цього запаху, але при приготуванні прикормки, частинки потрапляють у воду і відлякують карася. Це ж стосується і кремів від комарів і мошки, будьте уважні. Краще купити сітки, накомарники і інші засоби захисту, чим зіпсувати рибалку. Так само, якщо ви виїжджаєте на машині, краще залити паливо з вечора. Одяг теж грає важливу роль, закамуфльований одяг не так помітний на тлі берега. Улюблене місце це добре, але якщо ви сидите лицем на схід там, де сходить сонце, то карась вас бачитиме, як би ви не сиділи тихенько. Дещо про поведінку карася. Початок нересту карася припадає на кінець квітня і триває до середини травня, іноді і до початку червня. Це в основному пов'язано з температурою води. Карась відрізняється своїм нерестом від інших риб родини коропових. Якщо сазан йде в очерети і там треться що б відмітати ікру, то карась ближче підходить до берега. Мною були відмічені в основному не пари, а «трійники», де була присутня одна крупна жіноча особина і два трохи менше карася, що супроводжували самку. Після нересту карась якийсь час відпочиває, потім переходить на тваринний корм (мотиль, черв'як). Клювання посилюється в основному під час або після дощу, перед дощем же клювання дуже слабке або його немає зовсім. Це пов'язано зі зміною тиску. Перші ознаки переходу карася на рослинний корм це цвітіння акації. З цієї миті ми і перейдемо до наступної теми. Прикормка. Коли карась переходить на рослинний корм, треба знати що він любить. А корм у нього різноманітний, починаючи з перловки і закінчуючи кукурудзою. Я зазвичай купую перемелену суміш. Суміш ця складається з кукурудзи, перловки, вівса, пшениці і більшої частини перемелених насіннячок. Не буду розповідати про всякого роду ароматизаторів, що продаються, і сумішей, я ними просто не користуюся. У суміш для лову на «соску» або як його ще називають «самодур», я додаю муку для в'язкості. Відмічено що якщо ловити на кукурудзу, то карась дуже вередливий. Я не замітив різниці між фірмами-виробниками, чия кукурудза більше подобається карасю, але скажу, що непогано воду з банки кукурудзи додавати в суміш, що готується – клювання посилюється. При приготуванні суміші треба використовувати воду із ставу, в якому Ви ловите, інша вода може тільки відлякати карася. Можна так само в суміш додати 1-2 краплі анісового масла (з розрахунку на 3-5 літрів суміші). Краще всього воду із ставу з анісом і водою кукурудзи, змішати відразу. Один важливий чинник – перед приготуванням суміші вимийте руки в ставку, особливо якщо Ви тримали спійману рибу, слиз цієї риби неприпустимий в суміші і також може відлякати карася. Тепер перейдемо до снастей. Снасті. Ось тут дуже багато різних варіантів снастей. Я лише трохи зупинюся на тій снасті, якою ловлю сам. Вудка найпростіша китайського виробництва розміром 4 метра, і дзвінким кінчиком. Котушка обов'язково повинна бути безінерційною (для мене така котушка найзручніша). Обов’язково котушка повинна мати фрикційний тормоз, щоб гасити ривки великого карася. Основна волосінь у мене діаметром 0,2-0,25. На повідець ставлю в основному повідкову волосінь діаметром 0,16. Поплавець: ось тут різноманітність величезна. Карась бере дуже обережно, йому треба «промацати» насадку, тому я рекомендую поплавці з підгрузкою 1,5-2,5 грама. Для чого запитаєте Ви? Для того, що б бачити щонайменший рух в області гачка. Клювання у карася різноманітне він може трохи притопити поплавок, може відразу потягнути вниз, а може навіть водити з одного боку в інший, «граючись». Якщо рибак ловить на ставку давно, то він вже знає, як клює в цьому місці карась. Гачок. Я віддаю перевагу короповим гачкам, розміри підбираю від розміру наживки (що наживка покривала не менше 2\3 гачка), колір в основному золотистий. «Соски» беру в основному пружинні. Відкрию маленький секрет, мною особисто перевірений. Я «пусті» гачки не ховаю в суміш, як робить багато хто, на кожен гачок одягаю по кукурудзі і вже потім ховаю в суміш, сходу практично не було. На останній гачок я одягаю по 2-3 кукурудзи, досвід показує, що на останній гачок якраз більше всього і ловиться. Тепер важлива на мій погляд така річ, як підставка. Використовую підставку типу «розкладачки». При використанні «рогача» клювання практично не видно через жорсткість всієї конструкції, «розкладачка» ж дозволяє побачити навіть як карась «обсмоктує» суміш. Дзвоник встановлений на кінчику вудилища, трохи тремтить, але не дзвенить. При клюванні вудка дуже сильно тремтить, а при хорошому екземплярі від 800 грам і більш, вона просто йде з підставки у воду, тут головне не проґавити цей момент, інакше підсумок буде плачевним. Розташовувати вудку краще всього перпендикулярно натягненню волосіні. Виважування карася. По моїм спостереженням на різних ставках карась поводиться по-різному. Якщо на одному ставі потрібно підсікати відразу, то на іншому треба трішки почекати з підсічкою. Все залежить від того, наскільки голодний або полохливий карась в цьому місці. Але поспішати теж не потрібно. Іноді, при подачі приманки на сусідній вудці відбувається швидке клювання, це означає, що карась, що обсмоктував наживку, злякався і «втік». Ось тут вже вичікування не потрібне, якщо його зразу не підсікти, то схід буде стовідсотковий. Не треба сильно смикати вудилище, якщо воно у Вас жорстке, то ви просто розірвете карасю губу і він безперешкодно зірветься, якщо ж вудилище м'яке – то підсічка буде недостатньою і він так само зірветься. Тут не буде лишнім досвід і знання свого вудилища. Карась любить робити піруети під водою, це означає, що треба завжди тримати волосінь в натяжку. Важливо виважування риби перевести в місце, де немає всякого роду рослинності. Карась завжди намагається піти в траву або очерети, що спричинить зацепи і схід. Одного разу я ігнорував це правило і був покараний: у мене було в чотири рази більше сходу, ніж виловленої риби. Допустимо, що у Вас все місце розчищене, і Ви ведете рибу до берега. Тут не треба поспішати. Карась іноді просто тримає силу на останній ривок. Підводячи до берега, краще всього опустити підсак у воду (у жодному випадку не робіть різких рухів або гучних входів у воду), карась може зробити ривок і піти. Бажано на котушці для цього поставити слабший спуск волосіні, це вас врятує від обривів. Заводьте рибу в підсак і лише після цього піднімаєте підсак з рибою на берег. |
Кримські рибалки спіймали гобліна ..........
http://i.piccy.info/i7/2496c7fc10876...122807_240.jpg Свою назву - акула-гоблін - риба отримала через химерний вигляд: морда акули закінчується довгим дзьобоподібним виростом, а довгі щелепи можуть далеко висуватися Біля берегів Севастополя, прямо в міській бухті, рибалки виловили рідкісного і небезпечного морського хижака. У тенета попалася акула-гоблін, яка мешкає в Тихому океані на великій глибині. Досі вчені мало що знають про її звички і навіть чисельність. Тепер ще залишається гадати, як ця акула опинилася за тисячі кілометрів від рідних місць. Севастопольські рибалки чимало здивувалися, коли виловили це чудовисько. Тут бачили багатьох морських гадів, але такий екземпляр трапився вперше. На кадрах,відео, видно, як моряки не знають, що робити з уловом. Свою назву (акула-гоблін або акула-домовик) риба отримала через химерний вигляд: морда акули закінчується довгим дзьобоподібним виростом, а довгі щелепи можуть далеко висуватися. Забарвлення також незвичайне: близьке до рожевого (шкіра напівпрозора, і кровоносні судини просвічують крізь неї). Найбільший відомий особень досягав довжини 3,8 метра і важив 210 кг. Цей вид мало вивчений, науці відомі менше п'яти десятків екземплярів. Акула мешкає біля берегів Японії у водах Тихого океану, і як вона опинилася в Антлантиці, де інша солоність води, - незрозуміло. "Знаю випадки, коли запливала блакитна або тигрова акула, але вони до берегів Босфору підпливали і йшли назад, для них цей бар'єр солоності виявився нездоланним", - сказала зберігач фонду Севастопольського акваріуму Алла Короткова. Останнім часом спостерігається величезне число переселенців, але в основному через людську діяльність, тому багато видів потрапляють у неприродне для себе середовище існування. Вчені припустили, що в Чорне море гоблін потрапив завдяки людині. Науковий співробітник Інституту біології південних морів Юлія Корнійчук вважає, що акула випала з борту приватного судна, на якому її тримали заради розваги. Акула-домовик мешкає на глибині від 200 метрів. Вивчено цей вид вкрай мало. Невідомо навіть, чи перебуває він під загрозою зникнення і чи агресивний по відношенню до людини. Для севастопольських океанологів тепер загадка, як довго прожила акула-гоблін в Чорному морі, повідомляють “Вєсті”. Як повідомлялося раніше, вчені вважають, що за 10 років у прибережних водах Криму будуть зустрічатися блакитні акули. Вода в Чорному і Мармуровому морях поступово теплішає, і блакитні акули в гонитві за їжею можуть запливати в них з Середземного. Якщо потепління триватиме такими темпами, як зараз, через 10 років блакитні акули будуть зустрічатися в прибережних водах Криму. Теоретично вони безпечні. Але якщо будуть голодні, можуть напасти і на людину, зазначає Gazeta.ua. |
Рибальські приколи...
http://i.piccy.info/i7/4c00ca55235f3...p_p_p__240.jpg Підлідний лов на дальній закид......:o |
|
Карась....
http://i.piccy.info/i7/99f34590a09c0.../44444_240.jpg Рибу потрібно почистити і випотрошити, плавники і хвіст краще відрізати ножицями. http://i.piccy.info/i7/a627450bfaaeb...9957/1_240.jpg Гострим ножем зробити ромбовидні надрізи до самого хребта, як показано на фотографіях.Роблячи надрізи, ви почуєте, як перерізаються маленькі кісточки, котрих особливо багато біля хвоста риби. На животі, де в карася ребра, робити надрізи непотрібно, оскільки ребра все одно не зможуть прожаритись до хрупкості. http://i.piccy.info/i7/311cfa9d01669...0599/2_240.jpg За смаком посолити рибу. Майте на увазі,надрізана таким способом риба, потребує менше солі, чим риба, котру жарять без надрізів.Решта спецій та приправ за смаком http://i.piccy.info/i7/3b9f4b5315b97...1234/3_240.jpg В глибокій сковороді, краще з антипригарним покриттям (якщо приготування виконується в польових умовах підійде і чугунна сковорода ) розігрійтете 300 мл рослинної олії. Розігрійте сильно, щоб над поверхністю появився легкий димок. Можна просто пожарити карасів в цій оливі, і получится дуже смачно, але я рекомендую добавити цьому блюду азіатські нотки. Для цього, в оливу потрібно кинути легко роздавлений зубчик часнику і декілька кусочків імбиру. Вони віддадуть свої пряні аромати маслу, а масло впитається в рибу. Получиться неперевершено. Риба обережно! (бризгається) кладем в сковороду і прожарюєм по 5 хвилин з кожної сторони. Обжарюєм кожну рибку окремо, тоді олія буде залишатися достатньо горячою. Готову рибу викладаєм на тарілку. Легко збризгуєм сумішшю соку лайма и кунжутного масла (на столову ложку соку пять - шість капель масла). Подавати з холодним білим вином. |
ВИЛОВ РИБИ НА ТЕЧІЇ.
http://files.ub.ua/ist/?action=resiz...16_Foto303.jpg Для лову на течії використовується петлеве оснащення. Якщо ваш монтаж зроблений правильно, оснащення дозволить ловити майже кожну з риб, що спробували узяти приманку. Після того, як волосінь пропущена через всі кільця вудилища, на неї нанизують вертлюжок із застібкою і потім маленький вертлюжок, такий же, як і при монтажі оснащення для спокійної води. Вертлюжок із застібкою відсовують подалі вгору по волосіні, щоб він поки не заважав. Маленький вертлюжок зміщують на 50-70 см від кінця волосіні. Тепер волосінь в 20 см з кожного боку від вертлюжка беруть великими і вказівними пальцями обох рук і закручують. Пальці кожної руки працюють в протилежних напрямах. Волосінь йде по обидві сторони від вертлюжка скручується в одне ціле. Необхідно щоб «скручування» було достатньо довгим для того, щоб зав'язати вузлик приблизно в 10 см від вертлюжка. Вузол запобігає розкручуванню волосіні. Таку ж операцію проводять ще двічі і в обох випадках зав'язують по невеликому вузлику з одним оборотом в десятидесяти см від попереднього. Ще через 10 см в'яжуть вузлик з двома оборотами. Цей вузол повинен бути дуже міцним. Тепер настає черга вертлюжка із застібкою, до якої пристібатиметься годівниця під час рибалки. Його просувають вниз до вузла з двома оборотами і потім в'яжуть на здвоєній волосіні ще один вузол з двома оборотами в 10 - 15 см від попереднього. Кінець волосіні, що залишився, відрізують. У петлі, сформованій між двома подвійними вузликами, рухається вертлюжок із застібкою, а під нею знаходиться скручена волосінь з вертлюжком на кінці, для кріплення повідця. Після зарядки годівниці прикормкою, ви побачите, що скручування, направлене убік, чудово триматиме відстань від годівниці, коли та торкнеться нижнього подвійного вузла. Це дає гарантію від заплутування оснащення. При лові на течії правильно підібрана по вазі годівниця може почати котитися по дну, але не тому, що її тягне течія, а більшою мірою через те, що потік надає дуже великий тиск на ту частину волосіні, яка знаходиться між дном і поверхнею води. Якщо понизити цей тиск, можна ловити ефективніше і з легшою годівницею. Щоб понизити тиск потоку на волосінь, потрібно, по-перше, прибрати якомога більше волосіні з води, тобто підняти вершинку вудилища якомога вище. По-друге - дати волосіні деякий провіс. Не так важливо, наскільки велику дугу утворює волосінь. Потік постійно відводитиме цей провіс далі від вершинки. Волосінь, яка знаходиться поза водою і дуга скоротять тиск потоку. Зниження відбудеться ще і тому, що від годівниці до точки виходу з води волосінь триматиметься майже паралельно течії. Тільки в середині цієї ділянки волосіні в товщі води тиск залишиться максимально сильним. Прибрати зайвий тиск необхідно тому, що оснащення добре працює лише у тому випадку, коли годівниця не переобтяжена і її ваги досить, щоб вона утримувалася на грунті на самій межі. Така система оснащення зберігає можливість самопідсічки і дозволить ловити без промахів кожну рибу, яка клюнула. Підсічка у такому разі тільки шкодить. Риболовові залишається акуратно доставити оснащення в точку лову і чекати клювання. Потім без всякої підсічки вивести самозасічену рибу. Після закидання годівниці гачок з насадкою лягає поряд з нею в точці лову. Даєте волосіні провіс, і вона утворює дугу. Тиск течії, що залишився після створення дуги, направлений на те, щоб тягнути годівницю по дну. Але її вага достатня, щоб протистояти потоку. Як би не лягла на дно годівниця, гачок з насадкою завжди виявиться нижчим за неї за течією. Риба бере насадку і намагається поплисти геть. Навіть при невеликому русі риби з гачком в роті годівниця зрушиться і покотиться по дну. Це трапиться тому, що тиск на волосінь був достатньо низьким, але тільки до того моменту, поки годівниця не почала рухатися. У ту секунду, коли риба намагається поплисти геть з узятою приманкою, годівниця, продовжуючи рухатися вниз за течією, автоматично підсікає рибу. Момент клювання і підсічки реєструється як відхід назад вершинки вудилища, яка тільки що була злегка зігнута під тиском води на волосінь. Залишається обережно витягнути трофей з води. От чому оснащення повинне бути дуже тонко збалансована, інакше воно просто не працюватиме. Якщо годівниця дуже важка, вона не зможе зрушитися під додатковим тиском, що створюється рибою в ту секунду, коли вона бере приманку, і шансів на самопідсічку залишається зовсім небагато. До речі, коли ми говоримо про збалансованість оснащення, то це стосується не тільки годівниці, але і інших елементів, у тому числі і вертлюжків, які не повинні сильно впливати на всю її масу. Іноді навіть протягом однієї рибалки кілька разів доводиться підшукувати ідеальну вагу оснащення, тому що сила течії може збільшуватися або зменшуватися. При такому лові дуже важливо зберігати власний спокій. Немало трофеїв втрачається тільки через те, що риболов сам робить підсічку, особливо після довгого очікування клювання. Коли вершинка вудилища раптово відіграє назад, нелегко утриматися від підсічки, а вона веде до звільнення від гачка риби, що вже засіклася, або до обриву повідця. Вузол гачка можна закріпити краплею суперклею. Вузли петлевого оснащення можна захистити силіконовими кембріками. |
|
ВИЛОВ ЛЯЩА В ОЗЕРАХ.
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...BUwLDbEz9-EB8p Виявити присутність ляща в озері досить просто. На зірках, особливо на вечірній, під час лову у кромки трави, а ще краще за очерет, вельми вірогідне упіймання невеликого підлящика. Якщо така подія відбулася, то це пряма вказівка на присутність в даному водоймищі і лящів. Тоді має сенс їх шукати. По-перше, про вибір перспективного місця. У невеликих озерах глибина рідко досягає 5-6 метрів. Найчастіше ми стикаємося з випадками, коли середня глибина складає півтора-два метри, а в ямах - чотири-п'ять. Саме такі водоймища найбільш сприятливі для розмноження і зростання крупних лящів. Особисто я вважаю, що саме при таких глибинах лящі зростають до своїх максимальних розмірів. Чому так вважаю? Виключно на підставі власної практики і аналізу розповідей інших риболовів. Я особисто припускаю, що в таких водоймищах створюється як оптимальна кормова база, так і хороші умови для нересту. Кормова база водоймища для ляща визначається біомасою бентоса, тобто мотиля, а також личинок комах, черв'яків і ракоподібних, що мешкають у водній рослинності. З цієї точки зору, ніж більше рослинності, тим краще. З іншого боку, велика кількість рослинності створює і умови для хорошого нересту ляща. Тут також потрібно враховувати і те, що, на відміну від водосховищ, в озерах рівень води не зарегульований і ікра на мілководді зазвичай виживає. Проте, якщо озеро заростає практично по всій своїй акваторії, як в карасино-ротанових водоймищах, лящеві практично ніде зимувати. У такому водоймищі він просто не знайде місця з більш менш відповідними умовами нормального дихання в зимовий час. Основна маса водних рослин тягнеться до глибини два метри, а мотиль зазвичай мешкає на глибинах до п'яти метрів. Саме тому, вважаю, що максимальна глибина озера повинна складати хоч би метра чотири. Тоді в мілководій зоні лящ відгодовуватиметься, а в глибоководній - відстоюватися, але і харчуватися теж. Виходячи з даних передумов, як я вважаю, і слід шукати перспективне місце лову. Місця для лову в озері будь-якого виду риб можна розділити на декілька ділянок. Ділянка прибережної зони, в якій дно від самого берега дуже полого знижується. Якщо дно не глинисте, то практично вся ця ділянка заростає. Такі місця люблять лин, карась, дрібна плітка. Лящ сюди заходить тільки перед і під час нересту. Так, наприклад, під час лову ліня в середині червня попутно майже завжди попадаються парочка хороших лящів на ту ж снасть і приманку. Але зараз шукати його в чагарниках трави немає сенсу. Іншою характерною частиною будь-якого озера є найбільш глибоке місце і прилегла до нього ділянка. Яма може бути як біля берега, що зустрічається рідко, або десь поблизу геометричного русла. Верхня брівка ями є найбільш перспективним місцем пошуку ляща. Справа ускладнюється тільки тим, що зазвичай ловити тут рибу достатньо технічно складно. Складнощі визначаються не тільки тим, що потрібне дуже добре володіти такими способами лову як "матч", "болонез" і "пікер", але і уміти точно підгодувати точку лову і точно знати час виходу ляща до тієї, що підгодувала. Спроби використання човна ніколи не приводять до позитивного результату. Це б мені хотілося підкреслити особливо. Крупний лящ настільки добре відчуває наявність на воді будь-якого стороннього предмету, що спроби ловити з човна або в забродку заздалегідь приречені на невдачу. Між прибережною "рослинною" зоною і ямою розташовується "полив". Тут ймовірно виявити ляща в якийсь певний годинник доби, але тільки якщо вдасться знайти місця жирування. Такими місцями майже завжди є ділянки з мотилем. До речі, тут оголошується ще один спосіб пошуку місць лову ляща. Якщо ви проживаєте поблизу озера і миєте мотиля взимку для власних потреб, то помічайте найбільш "мотильовиє" місця, тут найймовірніше знайти рибу і влітку. На поливах ловити ефективно матчем і пікером. Таким чином, виходить, що зловити крупного ляща в озері влітку, після нересту, найймовірніше такими достатньо технічно складними снастями. Але, по-перше, не такі це складні способи лову, як здається більшості риболовів. Зараз підібрати надійне матчеве вудилище завдовжки 4-4,3 м в межах 1500 крб. не так вже і складно, надійна котушка обійдеться приблизно в ті ж гроші. Дешевший варіант снасті може вийти з ладу після п'ятої занедбаності або після упіймання першої ж риби. Якщо снасть підібрана більш менш правильно, освоїти спосіб лову з ковзаючим поплавцем не важче, ніж занедбаність спінінгом приманки масою 10-20 р. Головне - не оснащувати снасть волосінню, розрахованою на сома, і поплавцем, придатним хіба що для лову акул, як це відмінно було продемонстровано у фільмі восьмидесятих під назвою "Щелепи". Як не дивно, але використання пікера, не дивлячись на свою простішу конструкцію, зажадає більшої старанності і може принести більше розчарувань. Під ловом на пікер я в даному випадку маю на увазі лов донною снастю, що складається з волосіні, грузила-годівниці, гачка і спеціального вудилища з котушкою. Котушка використовується така ж як і в матчі. Вся заковика у вудилищі. Під пікерним вудилищем прийнято розуміти вудилище з пропускними кільцями завдовжки від 2,1 до 3 метрів. Конструкція вудилища, в більшості випадків, розраховується так, щоб потужність вудилища була достатня для занедбаності оснащення загальною масою (з тією, що підгодувала в годівниці, якщо вона присутня) до 40-60 р. Головною відмітною особливістю такого вудилища є м'який кінчик. Цей кінчик подовжує кінцеве верхнє коліно вудилища. У комплекті може бути два-чотири таких змінних кінчика різної жорсткості, але однакової довжини, хоча зазвичай досить всього два змінні кінчики. Прямо як в гольфі. Для "великого" гольфу потрібно півтора десятки ключок, а для "дворового" - всього п'ять, а в найпростішому варіанті - всього одна. Так от, поширена думка про те, що причиною невдач є неправильно підібраний по жорсткості кінчик, не вірно. Причиною того, що риболов не помічає клювань, є само вудилище. Я не одного разу чув розповіді про те, як знайомі риболови, правильно сконструювавши оснащення, узявши ту, що "правильну" підгодувала і приманку, протягом дня періодично витягували з води порожні гачки, але клювань не спостерігали. Причина невдач дуже проста. Річ у тому, що коли використовується дешеве вудилище з склопластика під час клювання воно починає працювати як продовження кінчика-сигналізатора і вигин від сигналізатора перерозподіляється у вигин всього вудилища. Для того, щоб клювання крупного і обережного ляща добре візуально спостерігалося, потрібне застосування жорсткого класного углепластікового вудилища мінімальної довжини, наприклад, 2,4 м. Мінімальна довжина визначається лише довжиною оснащення. Жорстке вудилище сприймає частина навантаження під час клювання, але не гнеться, гнеться тільки кінчик-сигналізатор і, як наслідок, клювання стає добре видимою. При лові на видаленні від берега що матчем, що пікером украй важливе не тільки "намацати" крапку, в яку лящ виходить годуватися, не тільки навчитися абсолютно точно в неї потрапляти, але і навчитися дуже точно підгодовувати. Визнаним прийомом підгодовування на великих дистанціях є підгодовування за допомогою рогаток. Хоча саме при лові в озерах є можливість злукавити і підгодувати вибране місце лову з човна, поставивши при цьому на тій, що підгодувала буйок. Підгодовування з човна відкриває можливість для принаджування, але про це наступного разу. Минулого разу ми зупинилися на принаджуванні і підгодовуванні ляща під час лову в озерах. Так от, тут є два варіанти. В тому випадку, якщо у вас достатньо досвіду, ви маєте в своєму арсеналі не тільки хороші снасті і навики лову, але і досвід швидкого визначення найбільш вірогідного місця і часу виходу ляща на годування, то та, що підгодувала, безумовно, допоможе і буде абсолютно необхідна. Та, що підгодувала повинна бути універсальною, перевіреною і ефективною. І ви умієте нею користуватися. Але якщо ви не упевнені в своїх силах, але правильно визначили точку лову, то має сенс використовувати пріваду. До речі, я особисто дуже успішно використовую під час пошуку перспективного місця, для підгодовування такий невитіюватий прийом як пірнання до дна водоймища. У теплій воді це заняття ніколи не в тягар, а виявити колонію дрейссени не представляє ніякої складності. Під час пірнання потрібно тільки дотримувати абсолютно необхідні правила безпеки. Річ у тому, що якщо ви поріжетеся об черепашку, то у воді болю ви можете і не відчути, а наслідки можуть бути разнимі. Наприклад, на Маничеськом водосховище, що під Ростовом-на-Дону, щороку тоне декілька мисливців за раками, які під водою режутся об черепашник і через деякий час непритомніють від втрати крові. Але не будемо про сумний. Підгодовування проводиться безпосередньо перед початком лову, а принаджування, в даному випадку, застосовується для того, щоб змістити точку природного годування риби в зручну точку лову, як для вас, так і для годування ляща. Найнаочніше суть даного твердження видно на прикладі "карповников". У "культурних" водоймищах разів на добу висипається корм у визначеному місці, і риба поступово міняє точку природного годування на точку штучного годування - в цьому суть принаджування. Тут потрібно уточнити, що не міняє, а додається до місця природного годування риби штучно створене. Звідси слідує важливий вивід, який можна сформулювати таким чином. Добре знаючи рельєф озера, маючи плавзасіб і знаючи графік природного годування ляща, можна постійним дозованим підгодовуванням в певний час привчити ляща до відвідин вибраного місця лову. Важливо зробити так, щоб ловити було зручно і коли час годування в штучно створеній "кормовій" крапці не співпадав з часом природного годування ляща на своїх підводних угіддях. Поясню в чому справу. Наприклад, лящ у вісім вечори виходить до чагарників очерету і годується тут годинника до одинадцяти ночі. Потім він спускається на полив і стоїть. Годинника з одинадцяти до чотирьох ранки лящ або відстоюється, або годується донним кормом, харчуючись мотилем і люлешником, в очікуванні раннього світанку. І лише після шести-семи ранки, залежно від погоди, лящ або зависає в півводи, або піднімається до поверхні, або ставно переміщається по водоймищу в районі поливу. Ось тут-то і може спрацювати прівада, яка опустить рибу до дна, до пріваде, до приманки. Якщо лящ несподівано знайде підкинуту пізно увечері пріваду на поливі, то, з часом, його можна привчити до даного місця. Тоді, після нічного годування, лящ попрямує до місця з гарантованим кормом. Тому прівада повинна бути підкинута до того моменту, коли лящ покине свої нічні промисли. Робити принаджування, в принципі, можна у будь-який час доби, але краще пізно увечері. Річ у тому, що дрібна риба вночі стоїть і не виїдає найпривабливіші і доступніші кормові компоненти прівади. А вранці крупна риба, можливо, і не першою прийде до корму, але принаймні, встигне відігнати від нього дрібницю. Тоді прівада спрацює. Тепер про склад прівади. Вимоги до пріваде істотним чином відрізняються від вимог до тієї, що підгодувала. Пояснюється це дуже просто. Та, що підгодувала повинна спрацювати максимально швидко, протягом дня. Тому вимоги до тієї, що підгодувала - швидкий розпад куль, швидке виділення у воду пахучих компонентів, швидка поглинається рибою дрібних і тваринних компонентів. Прівада - абсолютно інше! Прівада розрахована на постійну і тривалу дію по залученню риби. Тому прівада важче, менш доступна для швидкого поглинання рибою і більш насищена відчутними кормовими компонентами. Перекладаючи побутовою мовою, та, що підгодувала - це легка закуска, а прівада - основне блюдо. Ось тут-то і потрібно уловити грануй між прівадой і десертом, як який повинна бути запропонована приманка. Приманка дуже смачна, приваблива і бажана. Як прівади лящ, як показує досвід, ефективно використовувати зварену кукурудзяну кашу. Каша пропускається через "мультибой", а безпосередньо на водоймищі вона змішується із землею в співвідношенні не менше, чим 1 до 5. На друге місце я б поставив пшоняну кашу. Дуже непогані результати дає використання як прівади змішення із землею у вказаному співвідношенні свіжого хліба, будь-яких відварених макаронних виробів і рубаних черв'яків. Хороші макухи - конопляні, льняні і соняшникові. Макуху слід залити кип'ятком на п'ять-шість годинників, якщо макуха "стара", або на годину-два, якщо макуха свіжа. Тут треба дати пояснення: "стара" торішня макуха може подіяти як "антипідгодувала", якщо макуха зберігалася в щодо теплих умовах. Річ у тому, що масла будь-якої макухи активно окислюються киснем повітря, тобто "горять". Продукти окислення масел макух риба відверто ненавидить. У жодному випадку не раджу використовувати як прівади всі перераховані каші або макухи в нерозбавленому вигляді, тобто без змішення із землею або піском. Для того, щоб ефективно користуватися "нерозбавленою" прівадой, потрібний величезний досвід. Додавати в пріваду ще якісь пахучі добавки особисто я вважаю шкідливим. У завершенні теми лову ляща в озерах мені б хотілося сказати декілька слів про штекер. Застосування штекера обмежується тільки його масою. Тримати точно в зоні лову легшаюче оснащення за допомогою довгого штекера складно тільки фізично. Тому використання штекера має сенс тоді, коли яма ляща розташована безпосередньо біля самого берега або коли виявлено місце годування ляща на межі очерету. Тоді лов штекером крупних лящів може стати святом для риболова. Таке в кінці липня трапляється. Ловити штекером доцільно біля кордону очерету в такому місці, де за очеретом тягнеться півтораметрова плоска ділянка. Дуже добре, якщо ця ділянка заростає рідкісними кущами уруті. Ще однією неодмінною умовою у виборі місця повинна бути яма, яка повинна бути розташована не далі як в двадцяти-тридцять метрах від вибраного місця лову. Ловити має сенс серед кущів уруті або на їх межі. Практика показує, що звичайне достатньо штекера завдовжки 9-11 м. Кіт оснащується гумою-амортизатором діаметром не менше 1,6 мм, оскільки здобич може бути великою. Як основна, я вибираю волосінь діаметром 0,16-0,18 мм, а повідцями користуюся украй рідко. Оскільки як приманка використовуються достатньо великі черв'як, макарони, пучок ручейников, то гачок вибираю розміром 8-12 (по міжнародній класифікації). Використовувати як приманку традиційного мотиля або опариша, вважаю, немає сенсу по двох причинах. По-перше, крупний лящ віддає перевагу крупній приманці. По-друге, спочатку до тієї, що підгодувала підходить дрібна плітка, уклейка, верховка, які мотиля або опариша з'їдають або об'їдають до того моменту, коли приманка досягає дна. І може трапитися так, що риболовові набридне міняти приманку ще до підходу до тієї, що підгодувала ляща. Серед риболовів прийнято вважати, що коли до тієї, що підгодувала підходить крупна риба, то вона відгонить дрібницю і припинення клювання дрібниці є ознакою присутності крупного ляща, коропа або окуня. В більшості випадків ця прикмета виявляється правильною, але під час лову в неглибоких і кормних озерах буває не так. Річ у тому, що якщо концентрація, наприклад, дрібної плітки і підлящика дуже висока, то навіть чотирикілограмовий лящ їх не лякає. Тому підхід крупного ляща часто залишається непоміченим і лише крупна наживка у вигляді пучка черв'яків залишається тією приманкою, яка допоможе зловити ляща. Завершуючи обговорення лову штекером озерного ляща, хотілося б акцентувати увагу на тому, що кращою буде та, що будь-яка стандартна "базова" підгодувала без додавання мотиля або опариша. Додавати в неї ароматизатори, особливо якщо ви ловите у водоймищі з дуже чистою водою, я не раджу. З тих ароматизаторів, які точно не нашкодять, можна рекомендувати кріп і какао. У попередніх номерах наший газети ми обговорювали особливості лову ляща в озерах з глибиною до шести метрів. Тобто, в озерах, де є хороша кормова база, що складається з мотиля, бокоплава, ручейников і черв'яків. Визначити перспективне місце в неглибокому водоймищі відносно просто, навіть чисто візуально. Інша справа, коли ми ставимо за мету упіймання ляща в глибокому озері. Як приклади таких озер можна назвати Валдайськоє озеро, озера Селігера, озеро Глибоке, що недалеко від Москви, і безліч інших озер. Лящ в таких озерах, звичайно, як і в малих мілководих водоймищах, виходить жирувати вночі і на зоречках до прибережної рослинності, до колоній дрейссени, але все таки основний час він проводить в глибині ям або над ними, а також на їх скатах. Єдине місце, в якому дуже маловірогідно виявити ляща, так це на крутому схилі. Лящ у будь-який час роки ніколи не зупиняється безпосередньо на різкому звалюванні в глибину. Напевно, така поведінка пов'язана з відсутністю на схилі корму. У глибоких озерах з чистою джерельною і проточною водою лящ вибирає не тільки кормниє, але і безпечні ділянки озера. Як правило, такі ділянки розташовані на чималих глибинах. Річ у тому, що в озері з великою глибиною лящ завжди знайде собі не тільки донний корм, але і ракоподібних, які плавають в товщі води. Тому прихильність ляща до берега тут не критична. Лящ до берегової рослинності періодично підходить, але частіше вважає за краще залишатися поблизу глибинної ями. Особливо жорстко це правило розповсюджується на крупну рибу, на "досвідчених" лящів вагою в 3-5 кг Так, наприклад, на Валдайськом озері старожили спостерігали підхід зграї ляща до берега всього один раз за останні двадцять років! Тактично ловити ляща в таких водоймищах з берега має сенс тільки тоді, коли вам точно відоме місце виходу, час виходу і ваше маскування під час лову не зможе порушити ні випадковий риболов, ні корова, що відбилася від стада. Тобто, вірогідність упіймання хорошого ляща біля берега в світлий час доби нікчемно мала, можна сказати, в буквальному розумінні слова - нікчемна. Потрібний човен. Тут є два підходи відносно користування плавзасобом. Якщо ви ловите на течії, на річці, з глибини від восьми метрів і більше, то човен розташовується в безпосередній близькості від точки лову. Як снасті використовуються, в більшості випадків, донні оснащення або прогорілчане оснащення з ковзаючим поплавцем. На Волзі або Оці риболови дуже успішно використовують як снасть "зимові" або "бортові" вудилища. У оснащення входить важка блешня, за допомогою якої дуже зручно тримати оснащення в постійному натягненні, а приманку на дні. Така снасть дуже хороша на течії, особливо якщо сила течії із-за дамб міняється протягом рибалки. Довгий сторожок у будь-який момент покаже - чи знаходиться приманка на дні. Але під час лову в озері така снасть мало придатна. Я кілька разів пробував ловити в схил з човна на ямах в озері Велье з глибин від шести до чотирнадцяти метрів і окрім дрібниці нічого путнього не попадалося. Я пояснюю цей факт виключно тим, що ляща відлякує човен над головою, тому що в прозорій воді її отлічнпро видно з набагато більших глибин. Якщо ви ловите на глибокому водоймищі без течії, то дуже рекомендую використовувати відому "матчеву" снасть. Матчева снасть для лову з човна має деякі незначні відмінності і особливості, як в настройці, так і в техніці лову. Перш ніж починати ловлю, необхідно добре, до тонкощів, вивчити рельєф вибраної для лову ями. Перевагу при виборі місця я віддаю тій частині ями, яка має пологіший вихід на полив. У таких місцях менше вірогідність утворення термокліна води, а значить, вище вірогідність знаходження ляща біля дна. Та і ловити технічно простіше, якщо ловиш на рівному майданчику. Після визначення точки лову має сенс позначити це місце буєм. У декількох метрах від буя на дно поміщається та, що підгодувала у вигляді декількох десятків куль. Якщо підгодовуєте місце з вечора, то досить два десятки куль величиною з тенісний м'ячик. Завдяки бую ви завжди будете точно знати, де лежить та, що підгодувала. |
Універсальний кивок.....
Звичайний недолік кивків - вузька сфера застосування. Якщо для лову окуня потрібна велика частота коливань короткого кивка, то лящеві подавай плавні коливання, які досягаються довгим, - до 20 см - кивком. Вітер взагалі може зіпсувати гру недостатньо пружного кивка і навіть сучасні дуже компактні кивки вживані спортсменами-рибалками, в цьому випадку погано допомагають. Зазвичай завзята рибалка бере з собою багато снастей, щоб під час рибалки замінювати їх, якщо того зажадають умови лову. Я багато років сам виготовляю кивки, і з часом прийшов до виводу: потрібний простий і надійний кивок, щоб вітер йому не стояв на великій заваді, а головне - щоб він тримав будь-яку вагу приманки, від маленької вольфрамової мормишки до блешні. Кивок виготовлений з двох відрізків годинникової пружини - 1x200 і 1x180 мм (див.мал.). http://i.piccy.info/i7/346f7b1018426..._kivok_240.jpg 1 - хлист 2 - кріпильна втулка 3 - пружинка 4 - амортизатор з колечком 5 - основна пластина 6 - пропускне колечко Довга пластина 5 є основним, друга пластина 4 грає роль амортизатора, тому вона має бути більш пружною. В основі кивка, на втулці 2, ставиться також додатковий пружинний амортизатор 3 завдовжки до 30 мм. Його навиваємо з тонкого дроту 0,2 мм на металевому стрижні уручну або за допомогою дриля. До кінця основної пластини 5 припаюємо мідне колечко 6 для пропуску волосіні. Для зручності колечко краще зробити широким - до 07 мм, щоб в нього вільно проходіла блешня.Потім від пружинного амортизатора 3 кусачками відокремлюємо шматочок 2 мм (декілька витків) і припаюємо його у вигляді колечка до кінця додаткової пружини 4. Кріпильну втулку 2 для кивка можна виготовити з ізоляції високовольтного дроту. У ній робимо три отвори: одне - для кріплення на хлисті вудки, інше - для волосіні, третє - для амортизатора. Вставляємо пружинний амортизатор 3 в призначений для нього отвір, крізь нього пропускаємо обидві пластини кивка. Кінці обох пластин (по 5 мм) загинаємо удвічі і пропоюємо, залишаючи на них по крапельці припою для зручного захвату пластин пальцями при зміні довжини робочій частині кивка. З такою снастю можна бути готовим на рибалці до будь-яких несподіванок. Кивок перевірений на практиці багатьма рибалками на водоймищах Вологодчини протягом сезонів. Автор: В.Ципелев (г. Вологда) Джерело:orenfishing.ru |
ХИТРОЩІ ПО ВИЛОВУ БІЛОГО АМУРА.
http://book-free.net/_ph/57/2/129804173.jpg Білий амур вважається одним з найбільш обережних і полохливих мешканців прісноводних водоймищ, боягузливішим від нього можуть бути хіба що короп і лящ, та й то лише в деяких випадках. Крім того, ловля білого амура ускладнюється його вередливістю у виборі їжі: клювати він буде тільки на те, чим харчується постійно, і ніякі делікатеси його не цікавлять. Будучи травоїдним, цей важкий красень поїдає поширену в даній водоймі рослинність, і тому найбільш ефективними наживками для ловлі білого амура можуть стати свіжі паростки камишу або молодий очерет. Однак не варто думати, що піднесена страва буде відразу схвалена білим амуром - його потрібно і зацікавити приманкою, і зробити так, щоб він не відчув небезпеку. Рибалки що спеціалізуються на ловлі білого амура, прекрасно знають, як ця риба любить очерет, і завжди його заготовляють. Зазвичай це стебло 0,5-1м довжиною, листя на якому залишають тільки у верхній частині. Найпростіша снасть для ловлі боягуза-вегетаріанця це будь-який міцний спінінг, оснащений добротною котушкою. Жилку вибирають залежно від розмірів потенційної здобичі, від 0,3 до 0,6 мм, номери гачків - 10-12. Ні поплавка, ні тягарців снасть не вимагає - вони в цьому випадку будуть тільки перешкодою. Сигналізатором клювання може виступити дзвіночок, а якщо ви не хочете зайвий раз лякати рибу, достатньо буде і налаштованої котушки. Якщо стебло просто насадити на гачок і закинути у воду, клювання можна чекати довго - риба просто проігнорує таку приманку. Поплавки і донки неефективні з тієї ж причини: чим менш природнє положення тростини і чим більше навколо неї сторонніх предметів, тим вища ймовірність, що амур відійде від цього місця. Коли білий амур годується, він ходить біля самої поверхні води і сильними ривками захоплює стебла очерету (як правило ті, що пустилися) - саме така його особливість і допомагає спостережливим рибалкам. Щоб зловити білого амура, головне - правильно наживити і подати свіжу тростинку. Потрібно замаскувати гачок у листках, що залишились зверху, потім зробити кілька витків жилки навколо стебла і закинути цю конструкцію у водойму. Оптимальне місце для закидання - не далі півтора-двох метрів від очеретяної стіни, щоб створювалося враження, що стебло просто впало на водну гладь. Ідеально, якщо тростинка залишиться наплаву, припустимо також, щоб очищений її кінець трохи опустився в воду. Стояти на березі і дивитися, коли риба зацікавиться саме вашою тростинкою - рішення не найрозумніше. Згадаймо, що білий амур - рідкісний боягуз, і тому рибалці краще сховатися за береговою рослинністю, міцно встановивши спінінг. Якщо амур в даній водоймі водиться, клювання Вам практично гарантоване. Головне - не наробити помилок при підсіканні і виважуванні, і солідний трофей обов'язково потрапить у ваш садок. |
Повені – не проблема. Була б риба!
http://i.piccy.info/i7/fdfb18bffcba1...th_Bug_7_1.jpg Щороку в березні і квітні починаються повені майже на всіх річках Прикарпаття, Буковини, Галичини і Закарпаття. Дністер, Прут, Західний Буг, Тиса, Стрий та інші річки бурхливо розливаються, затоплюючи великі площі, так що вода заходить до сільських будинків. Тоді це вже стихійне лихо, течія несе великі купи сміття, скирти з сіном, гуцульські хати, здоровенні гілляки, а часом і цілі дерева. З гір разом з снігом який топиться, сходять купи сміття в річку. Воно осідає в ямах звідки “виганяє” рибу, зупиняється в заплавках — тут риби не знайдеш. А от коли ви потрапили на заплавку де купи гілок, та ще й коли дно всіяне крупним камінням, то мало не під кожним каменем сидить риба: чи то бичок, чи головень, чи судачок. Варто зазначити й те, що тут крупної риби не знайдеш, так собі, дріб’язок (до 25-30 см). Для ловлі в таких місцях потрібне 4 метрове вудлище, звичайна котушка типу “Оболонь”, жилка 0,13 мм, кивок та мормишка: “уралка” чи “дробинка”, світлого кольору. Опускаємо її на дно і поштовхами ведемо до поверхні, знову опускаємо різко на дно... і повторюємо декілька раз, якщо поблизу є риби, то вона стопроцентово хапне гачок з мотилем або куском хробака-гнойовика. З не меншим успіхом можна ловити поплавчанкою для повені, яку я описав в номері 10 за 2001 р. В цю пору часто чуєш: “до одного чоловіка в хату сом заплив, інший коропа на 8 кг в себе на городі заколов вилами, а буває й таке що й судак в плоті застрягне”. Хто знає, чи правда це? Але, як кажуть, диму без вогню не буває. Місцеві рибалки в цей час масово на волоки та донки-закидушки ловлять марен, головенів, рибців, лящів, сомів, судаків – та таких, що на волоці сітку з капронової нитки рвуть як павутинку. До речі: про донки – закидушки. Тепер придумано безліч сучасних варіантів снастей цього класу: фідерів, квівер-тіпів, коропових донок, для яких використовуються різноманітні стопори, полівінілхлоридові протизакручувані, годівниці –клітки з пластику та інші причандалля. В мене є можливість ловити на ці снасті, але щосезону мене причаровує закидушка, не знаю чому? Може через те, що вона принесла мені найбільшого головеня на 3 кг, і марену на 4,5. Яких я зловив в один день під час повені коли спадала вода. Сумніваюся, чи б витягнув вудлищем таку рибу. А тут все просто: основна жилка 0,50 мм, 2 повідки, гачки № 8-10 та грузило, вилите в ложці; на гачку виповзок, дощові хробаки або гнойовики, закидаємо на швидку течію чи краще на межу тихої і швидкої води, де є вири, часто таке буває, що не встигаєш тягати рибу. Якщо ви потрапили на малу марену, то щука стоїть поблизу цього місця, найчастіше проти течії, де вона швидша. І пам’ятайте: чим більша глибина і течія, тим більша ймовірність зустріти крупну марену. В цей час найкраще риба клює не під час повені, а тоді, коли вода піднімається і коли спадає, а ще й як день виявився похмурим і січе мряка. Оптимальна кількість донок - 6-7. В “чисту воду” снасть теба робити тоншою, жилка тепер має переріз 0,40 мм, повідки 0,23-0,24. Незалежно від сезону на донки я чіпляю коропові гачки № 8-10 матового кольору . Їх не треба гострити, і, що найважливіше, лише із ста покльовок буває три сходи, бо риба підсікається сама. З собою треба мати декілька гачків із прив‘язаними повідками. Але повернемося до весняної повені... Цікаві результати можна отримати, використовуючи поплавчанку і ловлячи нею впроводку, хоча дуже тонку жилку не варто ставити на вудку, оптимальний діаметр 0,20 мм, повідок 0,13 мм, гачок № 3-4. Є ще одна цікава снасть: це щось між поплавчанкою і донкою, в нас вона маловідома, а от на Заході на неї ловлять чуть не половина рибалок-спорстменів. Це славнозвісна «тірольська паличка». Основна її частина — це грузило-поплавок: верхня частина якого, це корок або пластик,а нижня грузило. Снасть треба збалансувати так щоб грузило-поплавок стояв горизонтально. Нам ще знадобиться корок діаметром 2 см і тягарець дробинка (4), що має дію стопора. Снасть готова. Основна її перевага — це те, що вона не зноситься течією і не чіпляється за корчі. Вудлище 2,5 метра з кастингом 30-60 грам, безінерційна котушка, основна жилка 0,30 мм і повідок 0,23 мм. Вудлище на підставці, сигналізатор –дзвоник, покльовка відчувається як потяжка, підсічка повинна слідувати відразу. Цей спосіб добрий й тим що ви не порушуєте правила аматорського рибальства під час нересту. Дуже цікаво в цей час половити донкою наживця. На вирах може клюнути сом. Найкращий живець - це карасик, часто можна потрапити на післянерестовий жор щуки. Тоді цих зубастиків можна наловити стільки, що й у відро не влізиться. Після того, як зійшов лід, а вода ще не піднялася, починає жирувати щука, тут підійде широка блешня коливалка чи та сама донка з живцем. Не забудьте про повідки, найкращі металеві від 27 см, з розривною нагрузкою в 7 кг, гачок фірми Mustad - трійний, округлої форми № 8. Карасика треба наживити за спинку. Часто буває таке: щука добре бере живця протягом дня, а потім несподівано перестає –йдіть додому, клювання сьогодні, а може і завтра, не буде через дощ та прохолодну погоду. Судачка в цей час можна впіймати на уклійку чи бичка. Шукати рибу треба за перешкодами – зваленими в воду деревами. Може клюнути головень, який залигне гачок так, що без екстрактора не обійтися. В квітні клюванню риби, якщо ловиш на хробака чи мотиля, заважатиме бичок. Хоча й це смачна риба, яка не має кісток, вона страшенно войовнича і здатна відігнати від ваших снастей навіть пристойну головеня. В цей час нереститися ялець, щука, окунь, підуст, головень, жерех, в’юн. Повінь триває недовго-два тижні. Дуже поганою ознакою э її відсутність. Як кажуть старі люди, бути тоді Дністру «мутним літом». Що було в 2001 році. Дністер підніметься і багато рибалок чекатимуть літа, і я їх розумію. Навесні рибу ловити можна - але влітку цікавіше: ранкові і вечірні зорьки, спека, теплі місячні ночі біля вогнища; ловля на легкий спінінг головеня, жереха, окуня і судака, ловля на поплавок карася, плотву, краснопера і лина, а як цікаво половити донкою коропа, ляща і особливо сома. Літня риболовля по-своєму красива і неповторна, ми на неї чекатимемо, готуючи снасті, начищаючи казанки і складаючи рюкзак. Літо не за горами. |
Лов у вікнах.....
http://i.piccy.info/i7/7c2ccdee68af9...boloto_240.jpg Інколи дно буває настільки напхано корчами, корінням дерев, гілками і іншим, що неможливо зробити занедбаність снасті – доводиться ловити у вікнах. І тут знову виручає вудка з укороченою волосінню. Визначитися з вибором вікна, яке має бути не менше 50–60 см в діаметрі, краще всього з човна, але можна і з берега. Владнують його і штучно, видаляючи з відповідного місця рослинність. Потім слід зробити не менше трьох-чотирьох занедбаності голого гачка і встановити глибину, а також переконатися, що дно в цьому місці чисте і зацепів не буде. Відповідні вікна можна знайти і серед плаваючих торф'яних острівців, але тоді обов'язкова наявність човна. Снасть при лові у вікні опускають і піднімають строго вертикально. Занедбаність навіть на маленьку відстань майже виключена, оскільки неминуче ведуть до зацепу. Волосінь максимально укорочують до глибини у вікні. При лові в зовсім маленьких вікнах від кінця вудилища до поплавця залишають не більше 7–10 см волосіні, що знижує вірогідність її зацепа за близько розташовану траву або чагарник. Тонкий кінець вудки при цьому повинен знаходитися строго над вікном, а комель слід тримати в руках і негайно реагувати на клювання. Поплавець деякі рибалки замінюють кивком (нижня частина оснащення може залишитися колишньою – тягарець і гачок на повідці), що в якійсь мірі зменшує кількість зацепов. Кивок краще вибирати довгий, м'який і бічний, а його кінчик непогано оснастити яскравим маячком. Під тягарем снасти кивок повинен злегка прогинатися. У мало вітряну погоду він регулюється жорсткішим. Можна використовувати поєднання поплавця з кивком: наприклад, м'який пружинистий кивок для зимового лову і циліндровий або кулястий маленький поплавець. Сповна підійде пінопласт, який слід занурити на половину довжини або трохи менше. При правильному тягарці поплавець буде злегка нахилений. Граючи вершиною вудилища, насадці додають специфічну траєкторію руху. Замість гачка і грузила на комбінованій вудці можна застосовувати вірно підібрану блешню. І ще декілька порад: √ вудилище краще використовувати телескопічне – висуненням колін регулюють дальність доставки приманки; √ блешні і гачки практично брати найпростіші, оскільки втратити дешеву снасть при неминучих у важких місцях зацепах і обривах не так жалко; √ довгого черв'яка зазвичай ділять на шматочки завдовжки 7–10 мм, жало гачка обов'язково ховають в насадці, але при вертикальній грі це необов'язково; |
АРОМАТИЗАТОРИ ДЛЯ РИБНОЇ ЛОВЛІ.
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...ttractants.jpg З незапам'ятних часів риболови, для того щоб приманити рибу до місця ловлі або вигнати її з міцних місць до сіток, використовували різні пахучі речовини: атрактанти (приманюють рибу), репеленти (відлякують). У даний час застосування на водоймах відлякуючих, а також отруйних речовин повсюдно заборонено і переслідується по закону. Для рибалок буде цікаво познайомитися з тим, які ароматизатори застосовувалися на рибалці раніше, які відомі тепер, яка технологія їх застосування, як за допомогою тільки незначних добавок цих речовин можна істотно активізувати клювання риби. Вперше досить докладно описав застосування відомих у той час ароматизаторів (атрактантів) класик риболовецької літератури Л. П. Сабанєєв в своїх працях. Так, даючи рекомендації з ловлі більшості риб сімейства коропових (короп, карась, лящ, плотва, язь, підуст, лин та ін), він радив додавати до рослинних насадок (тісто, каші, зерна злаків) і в приманку різні олії: лляну, кукурудзяну, конопляну, соняшникову. Л. П. Сабанєєв писав: "... воно (масло) дає дуже сильний запах, що чутний рибою здалеку, воно робить насадку більш легкою і, нарешті, має, безсумнівно, досить сильну проносну дію, тому риба, що наїлася, незабаром знову приходить годуватися". Але окрім важких рослинних олій, рибалкам того часу досить широко були відомі і застосовувалися летючі ефірні олії: анісова, кропова, лавандова, м'ятна, лаврова, камфорна. Вказувалося на вдале застосування в прикормці товченого шоколаду з ваніллю при ловлі ляща. При ловлі коропа як і при ловлі ляща широке застосування мав екстракт богородицької трави (чебрець). Є згадка про застосування гасу і дьогтю для ароматизації наживки. Але при цьому було сказано, що питання застосування нафтопродуктів для приманення риби недостатньо досліджене. В даний час як у нас, так і за кордоном, всі перераховані речовини міцно увійшли в арсенал рибалок. Фірмами-виробниками рибальських товарів створена ціла індустрія по виробництву як індивідуальних, так і композицій таких речовин. При цьому застосовуються вони рибалками не тільки в чистому вигляді, але також як компоненти прикормок та приманок. В їх склад вводять продукти, що містять як важкі, так і летючі олії: макуха (конопляна, соняшникова, лляна, ріпакова), прожарене і подрібнене насіння конопель, соняшнику, льону, ріпаку. Автор при ловлі ляща з успіхом використовував в прикормці подрібнені пагони кропу і листя чорної смородини. Особливо ефективно це було в спеку. Також якщо в коробку з черв'яком покласти частинки часнику, то на хробака з запахом часнику короп і карась починали брати набагато активніше, впливало це і на окуня. Арсенал ароматизованих добавок у сучасних рибалок істотно розширився за рахунок застосування нової групи речовин. Це так звані фруктові есенції: яблучна, грушева, барбарис, бананова, ананасова, малинова, полунична, смородинова та інші, а також есенції, що мають аромат какао і ванілі. Звичайно, з успіхом використовуються як какао-порошок, так і кристалічний ванілін. В даний час рибалки, особливо спортсмени, активно працюють над застосуванням різних прожарених і подрібнених горіхів (арахіс, фенхель, мигдаль) як активних добавок до підгодівлі і наживки. Деякі прянощі (кориця, коріандр та ін) в невеликих кількостях також з успіхом використовуються як атрактанти в різних прикормках та підгодівлях. Вже багато років автор небезуспішно застосовує в прикормці кристалічні амінокислоти (вони добре розчиняються у воді), відомі їх участю в смакових відчуттях риби (хемірецепція). Із застосуванням цих амінокислот за авторською рецептурою в даний час проводиться дуже ефективна рибальська прикормка, витрати якої при її тривалій дії дуже незначні. Механізм дії ароматизаторів на рибу недостатньо вивчений. Швидше за все, більшість з ароматизаторів, які мають різкий запах, створюють у воді імітацію збільшення розчиненого в ній кисню, як би "освіжаючи" її. Помічено, що риба при своєму русі переміщається в напрямку від зон з мінімальним вмістом приваблюючих речовин до зон з максимальним їх вмістом, швидко знаходячи місце на дні, де лежить прикормка. Таким чином, можна сказати, що пахучі добавки "задають" рибі напрям руху. Інший момент, на якому слід було б зупинитися, це необхідність внести деяку ясність у те, чому рибалки застосовують таку велику кількість різних за своєю природою ароматизаторів і продовжують пошуки нових речовин, придатних для цієї мети. Це пов'язано з поведінковою стороною в житті риб, зокрема з жорсткою вибірковістю при русі у пошуках корму. Що це таке, можна зрозуміти на наступних прикладах: у широких повільно поточних річках риба концентрується у вузьких місцях, на бистрині; в глибоких водоймах годується на мілководдях; в зарослих водоймах шукає чисті місця, і навпаки. Те ж саме виходить, коли рибалки, що розташовані на березі недалеко один від одного за допомогою прикормки створюють досить протяжну штучну кормову площу. Припустимо, що всі прикормлені місця, крім одного, як ароматизатор прикормки використовують анісове масло, а один рибалка - кропове масло. Зрозуміло, що в цьому випадку виникне однорідне "поле запаху", до якого буде підтягуватися риба і розподілятися рівномірно по всій площі годування. Але поступово, у міру накопичення риби в зоні ловлі, прикормка, що використовує ароматизатор з запахом кропу, зіграє роль особливої, що задає рибі напрям переміщення над однорідною кормовою площею. Риболовля у рибалки, що застосував кропове масло, буде набагато успішніша, ніж у конкурентів, що сидять поруч, і не тому, що цей ароматизатор краще анісу. Як це виглядає, можна зрозуміти з наведеної схеми. Дивлячись на малюнок, слід розуміти, що це ідеальна схема, що передбачає рівність всіх інших умов. Реальна картина набагато складніше. Наприклад, в умовах змагань, коли велика конкуренція між рибалками й сильний пресинг на рибу, спортсмени застосовують найскладніші композиції приваблюючих речовин, керуючись власним досвідом і знанням конкретної водойми. У рибалок, крім цього, склад, консистенція і якість прикормки значно різняться. Тому на реальній схемі може виникнути декілька локальних областей підвищеної концентрації риби. До використання великого числа ароматизаторів слід ставитися обережно. Не всі вони сумісні один з одним при одночасному застосуванні. Може трапитися так, що два або кілька атрактантів, окремо добре привертають рибу, разом можуть спрацювати як репелент. Це одна сторона. З іншого боку, деякі рибалки застосування приваблюючих речовин доводять до абсурду, вводячи їх в прикормку або наживку в такій кількості, що викликають втечу риби. Необхідно пам'ятати, що, наприклад, ефірні масла і фруктові есенції є концентрованими хімічно активними речовинами. Непомірне їх використання може викликати у риб хімічний опік жабер, очей або слизової порожнини рота, і тоді вони, покидаючи небезпечну ділянку, будуть видавати сигнали тривоги, відлякуючи об'єкти ловлі не тільки у даного рибалки, а й у поруч розташованих сусідів. Оптимальна кількість ароматизаторів в прикормці або наживці залежить від великої кількості факторів: пора року, вид, щільність і активність риби, тип водойми, наявність конкурентів, якість води та сила течії. Для кожної водойми і певних умов ловлі на ній кількість і композицію з атрактантів рибалка повинен визначити самостійно в результаті особистих дослідів і опитування своїх товаришів. Такі дослідження необхідно систематично записувати, а потім аналізувати. Для переважної більшості водойм норма застосування широко відомих ароматизаторів склалася приблизно наступна - у розрахунку на 1 кг наживки або прикормки: важкі рослинні масла - 1-3 столових ложки; летючі ефірні масла - 3-4 краплі; фруктові есенції - 5-10 крапель; кристалічний ванілін - до чайної ложки; какао-порошок - 1-2 столові ложки, горіхи - до 100 грамів. За сумісності ароматизаторів між собою є такі спостереження: ефірні олії погано сумісні з фруктовими есенціями; важкі масла, ванілін і какао добре сумісні як між собою, так практично з усіма іншими добавками, причому як разом, так і окремо. У висновку хотілося б сказати, що правильне, осмислене застосування ароматизаторів та інших добавок та приваблюючих речовин для ловлі риби вже саме по собі є цікавою у пізнавальному плані справою, крім того відкриває широкі можливості для подальшого вдосконалення майстерності будь-якого рибалки. Тому передові рибалки продовжують йти все далі в пошуках нових груп речовин, що благотворно впливають на кормову активність об'єктів риболовлі. В даний час відомо і успішно випробувано велику кількість екстрактів як рослинного, так і тваринного походження. Застосування їх широким колом рибалок стримується відсутністю необхідних обсягів промислового виробництва таких речовин та їх високою ціною. Простий екстракт може зробити сам рибалка прямо на водоймі, наприклад, роздавивши деяку кількість мотиля в банку з водою, а потім цей рожевий за кольором розчин використовувати при розробці прикормки. Нарешті, якщо рибалкам не байдуже екологічний стан водойм, вони повинні розуміти, що застосування у незначних кількостях активних добавок веде до значного зменшення обсягів прикормок і привад, що кидаються у воду , які часто не поїдаються рибою в повній мірі, а лежать на дні, закисають і псують водойми. |
ОДВІЧНІ ЗАПИТАННЯ ДЛЯ РИБАЛОК.
http://rubka.in/wp-content/uploads/2011/01/ryba_00.jpg Практично кожен чоловік хоч один раз в житті був на рибалці. Що ж нас так притягає до рибного лову? Ну по-перше, це азарт. Чим складніше зловити рибу, тим більший азарт нами опановує. Це чимось схоже на полювання, боротьбу між рефлексами риби і інтелектом людини. Починається це часто в ранньому дитинстві – ми йдемо з друзями на рибалку. При цьому в нашому арсеналі є дерев'яна палиця з волосінню (звана нами вудкою) і батон хліба або банку з черв'яками. Зрозуміло, зловити щось велике з такими снастями достатньо складно. Проте для дітей навіть спійманий невеликий окунь або карась – це вже перемога. Що може бути приємно, ніж підсмажити на вогнищі спійману «здобич» і з'їсти її з друзями? З часом у деяких з нас любов до рибалки пропадає. Проте у багатьох вона навпаки – трансформується в хобі. Рибалка перетворюється на цілий ритуал з покупкою необхідних снастей, продуктів харчування, сірників і міцних напоїв. Дуже часто рибалка є лише частиною програми відпочинку, куди крім «ковтка свіжого повітря» входять шашлики, охота і так далі. Також для багатьох людей рибалка перетворюється на спорт. Вони підходять до неї як справжні професіонали. Ці люди зазвичай мають дорогі вудки, спінінги, безліч різних наживок, лісок, що надула човен і так далі. Такі рибаки часто їдуть рибалити в якесь конкретне місце, де у зв'язку з сезонністю або іншими чинниками, починає клювати та або інша риба. Цим людям не цікаві «дрібні перемоги». Вони прагнуть зловити якого-небудь крупного сома, вагою в п'ятдесят кілограм. У недосвідченого рибака немає практично жодних шансів зловити рибу таких розмірів. Адже навіть якщо йому повезе і крупна риба попадеться на його непрофесійні снасті, - у нього просто не вийде витягнути її з води. Якщо узяти для прикладу того ж сома, то існує немало випадків, коли ці риби полювали на парнокопитних тваринах, що прийшли на водопій. Вони просто тягнули їх у воду. Зрозуміло, без спеціальних знань і устаткування, витягнути таку рибу з води просто не вийде. Охота на спінінг має у професіоналів великий попит, чим охота на звичайну вудку. Рибу заманюють на гачок, примушуючи блесну проводити невеликі пересування із заляганням на дно. Ця боротьби між риболовом і рибою буває настільки цікава, що рибак може ловити рибу з ранку до пізнього вечора, так і не відмітивши як пройшов день. Зимова рибалка – це окрема тема для розмови. Нотаріальні бюро перекладів Москви перевели величезну кількість літератури, пов'язаної із зимовою рибалкою. Також величезна кількість книг про зимову рибалку написана нашими рибаками-професіоналами. Зимові снасті відрізняються від літніх в першу чергу розмірами. Вудка для зимової рибалки в середньому близько сімдесяти сантиметрів в довжину. Також в зимове устаткування додається коловорот для просвердлення отворів в льоду і часто намет, що не дає рибакові замерзнути. Зимовий улов буває набагато багатший, ніж літній. Деякі риби взимку часто підпливають до ополонки, щоб отримати більше кисню. Ось тут вони і потрапляють на гачки до досвідчених рибаків. Треба сказати, що сьогодні, переважна більшість рибаків не відвезли рибу додому, а відпускають її в назад у воду. Маленькі риби виживають набагато рідше, оскільки для них пошкодження від гачка несуть значно більше шкоди, чим для великих. Наприклад, на щуці все заживає дуже добре і швидко. А ось невеликий окунь виживає тільки в п'ятдесяти випадках із ста поле упіймання. Саме тому рибаки-спортсмени, що полюють на велику рибу, приносять природі міньше шкоди. Сьогодні існують спеціальні платні водоймища, де розлучається різна риба. У цих водоймищах будь-який охочим за невелику плату може узяти напрокат снасти і половити рибу. Проте за улов доведеться заплатити за магазинною ціною. У таких місцях часто присутні ресторани, мангали і багато що інше. Для непрофесійних рибаків це прекрасний спосіб порибалити і відпочити від міста. |
Поведінка каропа біля приманки подводна зйомка
http://www.youtube.com/watch?v=JCwYTAIgqbI |
Короп запечений з шампіньйонами.....
http://i.piccy.info/i7/5251018a46384...0354/korop.jpg 1 кг риби, 200 г білих грибів або шампіньйонів, 2,5 столової ложки топленого вершкового масла, 2 яйця, 3 столових ложки мелених сухарів, сіль і перець на смак. Свіжі шампіньйони очистити, промити, нарізати тонкими скибочками, скласти в сотейник, додати масло, сіль, мелений перець і влити 2 столових ложки води. Закрити сотейник кришкою і протушкувати гриби на слабкому вогні 10-15 хвилин. Почищену і випатрану рибу натерти зовні і всередині сіллю. Заправити тушковані гриби вершковим маслом, розтертим з сирими жовтками, меленими сухарями і білками, збитими в піну. Посолити, ретельно перемішати. Заповнити цим фаршем черевце риби і зашити білими нитками. Викласти на невелике деко, залити розтопленим маслом, поставити в духовку і запікати приблизно 40-45 хвилин, періодично поливаючи соком, узятим з дна дека. На гарнір подати смажену картоплю і зелений салат. Тим, хто любить рибу соковиту, можна за 5 хвилин до кінця запікання залити її сметаною (1/2 склянки). Перед подачею на стіл витягнути нитки. |
Блешня з пивної банки.....
Тонка бляха, з якої робляться пивні банки, - вельми технологічний матеріал для виготовлення блешень, що обертаються і коливаються. А які бувають забарвлення! Золотисті, помаранчеві, сріблясті, небесно-блакитні, смугасті двох-трьох кольорів - словом, на будь-який риб'ячий смак. http://i.piccy.info/i7/7c6b4b1317052...6619/1_240.jpg На мал.1 показано, як можна виготовити просту блешню, що коливається, не використовувавши паяння. У пелюстці 1, вирізаному з бічної поверхні банки, просвердлюються три отвори 2 O1,5-2 мм, в які пропускається гачок 3 з подовженою цівкою. Відстань між сусідніми отворами має дорівнювати номеру гачка, щоб при насадці блисну особливо не деформувати. Ширина вузької нижньої частини пелюстки завжди менше номера одинарного гачка, щоб риба не сходила.Можна по осі пелюстки-заготовки зробити поперечні прорізи 5 н в них вставити цівку гачка. Для щільнішої посадки блешні на гачок на цівці доцільно надіти кольоровий кембрик. До волосіні блешня крениться через заводне колечко 4 або карабін. Різновид такої блешні показаний на мал.2. http://i.piccy.info/i7/e70ca1c9f82b6...19621795/2.jpg Технологія її виготовлення та ж, лише заготівка 1 складається по лініях 2 в ''гармошку'', в якій за один прохід просвердлюються отвори 3. Гачок 4 вставляється в отвори, і ''гармошка'' 5 витягується уздовж цівки. Такі блешні використовують для лову спінінга жереха і оселедця на течії. Можна використовувати по 2-3 таких блешні на повідцях при лові на донки-закидушки. На перекочуваннях вони викликають активні клювання судака і чехоні. http://i.piccy.info/i7/74536dc36442f...20689005/3.jpg У верхній частині мал.3 показана розгортка блешні, що обертається, вирізана все з тієї ж баночної бляхиі. На відміну від звичайних блешень, що обертаються, вона має не один, а дві пелюстки 3. У прямокутній частині розгортки просвердлюються три отвори 01-1,5 мм; вони надалі виконуватимуть роль тих, що направляють для осі обертання блешні.Заготівка згинається по лініях 4. У отвори пропускається дротяний стрижень 2, що має в нижній частині застібку 8 для з'єднання з колечком трійника 1. Зверху застібки на дротяний стрижень нанизується намистинка 7, на яку спирається блешня. Після збірки блешні на верхньому кінці стрижня формується колечко 6. Завдяки трьом отворам 5 в конструкції блешня фіксується відносно своєї осі, пелюстки не залипають, не стосуються трійника.Щоб трійник не заважав грі блешні, не чіплявся за волосінь, на з'єднання застібки і колечка трійника надівається шматочок ніпельної трубочки 2. Заздалегідь його треба нанизати на цівці трійника, а після з'єднання із застібкою зрушити вгору, на вузол кріплення. Пропонований варіант блешні, що обертається, передбачає, що на окремому повідці буде розташовано грузило. Можна виготовити приманку з поєднаним грузилом, закріпивши на стрижень вище за застібку свинцеву ''олівку''. Автор: В. Воронін. |
Риба-вітрильник
http://k14.vcmedia.vn/Images/Uploade.../01/03/222.jpg (Istiophorus) – належить до родини вітрильникових, разом зі знаменитими марлінами та списоносами. Власне, вітрильників налічується всього 2 види – це тихоокеансько-індійська риба-вітрильник (Istiophorus platypterus (Shaw, 1792) й атлантична риба-вітрильник (Istiophorus albicans (Latreille, 1804). Ці риби є мешканцями теплих тропічних вод. Характерною особливістю роду є високий довгий перший спинний плавник. Цей плавник починається від голови, йде вздовж всієї спини. Зразу ж за ним знаходиться другий, малий низький, спинний плавник. Спина чорного кольору з легким синюватим відтінком, боки оливково-коричневі, черевна сторона – сріблясто-білого кольору. Молоді риби, віком до 1 року, сягають 1.5-2 метра в довжину, а дорослі особини можуть виростати до 3 метрів. Також характерною особливістю риб-вітрильників є те, що вони можуть розвивати швидкість до 100 км/год., оскільки є активними хижаками. Навіть була зафіксована рекордна швидкість 174 км/год. Висока швидкість забезпечується унікальною будовою тіла. При швидкому плаванні великий плавник складається у спеціальну виїмку на спині. Так само ховаються анальний та довгі черевні плавники. При різких поворотах на великі й швидкості плавники різко підіймаються. Іноді вітрильники поволі дрейфують з повністю розпрямленим спинним плавником, який підіймається над поверхнею води. На відміну від переважної більшості кісткових риб, вітрильники і споріднені їм види родини Istiophoridae ефективно використовують турбулентність, тобто вода обтіка тіло не пошарово, як при ламінарному русі, а утворюючи швидкі збурення, які допомагають їм знижувати опір води. Загострені вирости верхньої і нижньої щелеп дозволяють добитися ефекту турбулентності на нижчих швидкостях. При цьому хвилеподібні рухи тіла, що є основним рушієм, зосереджені у області хвостового кінця тіла. Амплітуда руху хвоста не дуже висока, але має досить велику частоту. Зразу за рибою, яка швидко пливе, йде потік збурення – турбулентності, ефективність роботи лопаті хвостового плавника у цій області значно знижується, тому він має форму двох вузьких, місяцеподібних виростів, майже перпендикулярних основній осі тіла. Такі особливості будови забезпечують максимально високу швидкість пересування у водному середовищі. Крім того, риби-вітрильники не мають плавального міхура, оскільки при такій швидкості пересування переміщення у вертикальному напрямі системи газообміну не можуть забезпечити підтримку тиску в ньому на оптимальному рівні, таким чином він міг би бути тільки перешкодою. Ці риби володіють негативною плавучістю (тонуть), компенсуючи це за рахунок несиметричної будови тіла у відношенні до горизонтальної площини м’язових зусиль, або за рахунок похилих площин грудних і черевних плавників при повільному русі. Всі ці особливості анатомії і морфології дозволяють рибам-вітрильникам бути найшвидшими водними тваринами. |
Прикормка для карася......
http://i.piccy.info/i7/361360dc1b346...0505_8_240.jpg Два стакани смажених насіннячок (можна макуху соняшника, але насіннячка запашніші і маслянистіші), пачка панірувальних сухарів, пачка вівсяних пластівців, з пів кіло пшоняної крупи, 2-3 упаковочки ванільного цукру (звичайний кондитерський).Спочатку, запарюємо пшенку (саме запарюємо, а не варимо - нам потрібно, щоб вона просто розбухнула, залишаючись при цьому досить твердою. Поки запарюється крупа, мелемо на м'ясорубці або на кофемолці насіннячка і змішуємо їх з вівсяними пластівцями, цукром і панірувальними сухарями. Як тільки буде готова крупа (десь близько двох годин), додаємо крупу і ретельно все перемішуємо до однорідної маси. Глину можете додати удома, а можна вже і безпосередньо на місці рибалки. Якщо лов предстоїт на течії - при додаванні води в отриману суміш прагнемо отримати ту, що в'язку і тугу підгодувала. Якщо ж ловити збираємося в стоячій воді - води взагалі потрібно зовсім небагато, лише щоб була можливість скатати кулі для занедбаності. Залежно від смаку місцевого карася, замість ванілі можна використовувати будь-який інший ароматизатор - анісове масло, часник і так далі Чим хороша прикормка? Перш за все, достатньою дешевизною, але при цьому вельми високою ефективністю. Крім того, як вже говорилося вище, відсутність каші в ролі єднального не дає насичуватися рибі, що підійшла. Та, що так само дана прикормка непогано працює по дрібному лящеві. Вдалої рибалки... |
|
Правила лову риби.....
http://i.piccy.info/i7/c40061db60828...66x300_240.jpg Як і в будь-якій справі, в рибалці є свої правила лову риби. Якщо Ви думаєте, що для повноцінної рибалки Вам всього лише потрібно купити спінінг, приманку і снасті або просто мати відомим спінінгом Daiwa, то Ви глибоко помиляєтеся. Існують чіткі правила, які умовно поділяють на спортивні та аматорські. У цих правилах в основному містятся терміни лову та знаряддя лову. На всій території діють в загальному-то єдині правила і принципи рибальства. Єдина відмінність – терміни. Проте терміни завжди можна з’ясувати в регіональних управліннях, у знайомих рибалок або в спеціальних рибальських секція і клубах. У наш час ніхто не бажає заради кількох годин відпочинку читати цілі талмуди законодавчих і нормативних документів, тому ми постаралися в кількох пунктах викласти основні правила рибного лову, слідуючи яким Ви легко уникнете проблем з законодавством. Практично у всіх регіонах країни лов дозволений в будь-який час за винятком періоду, коли риба йде на нерест. При лові риби дозволяється використовувати такі снасті: – Вудки всіх видів. Один рибалка може розташовувати не більше ніж десятьма гачками розміром не більше 14-го номера. Довжина волосини не повинна перевищувати позначку 100 метрів; - Будь-які види спінінгів; - Раколовки, але не більше п’яти штук в одного рибалка; - Двостулкових молюсків дозволено ловити протягом усього року; Крім цього, є перелік заборонених пунктів, в основному вони стосуються снастей і методів лову. Рибалці варто пам’ятати про те, що далеко не всі снасті і методи лову заохочуються державними органами контролю, в іншому випадку особа може понести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Законодавство забороняє: - Використовувати такі технічні засоби, як вибухівка, колючі та ріжучі знаряддя, електровудки, отруйні речовини, вогнепальну та пневматичну зброю при лові риби; - Суворо заборонено вилов риби сітками; - Лов риби за допомогою загат і перегородок; - Використовувати нові методи і знарядь лову без дозволу на те органів нагляду та охорони; - Бути поблизу або перебувати на водоймах із забороненими знаряддями лову риби; також заборонено вилучати рибу із заборонених знарядь лову у відсутності представників контролюючих органів; Подібні порушення чреваті штрафними санкціями, тому краще не спокушайте долю і не порушуйте встановлених правил лову риби. Краще купити спінінг і ловити з нього рибу, ніж витратити гроші на заборонене знаряддя лову й на хабар інспектору рибнагляду. Адже ніхто не хоче платити штраф, а вже тим більше опинитися в місцях позбавлення волі через якихось 10-15 кілограм риби. Ось це і є основні правила лову риби. Тому перед тим, як купити спінінг (краще всього – спінінг Daiwa), снасті, приманку і іншу екіпіровку, уважно з ними ознайомтеся. Адже, як кажуть, незнання закону зовсім не звільняє Вас від відповідальності. А ті, хто шукає легких шляхів, незабаром переконаються, що їх не існує зовсім. Без праці не витягнеш рибку із ставка! http://rubka.in/texnika-lovu/pravila-lovu-ribi.html |
Риболовля восени......
http://i.piccy.info/i7/0cbb825816ef2...04x300_240.jpg Осіння риболовля приємна і легка, і багато переваг в ній є для рибалки. У кожному рибальському сезоні таяться свої особливі задоволення. Помиляються ті недосвідчені рибалки, які думають, що осінь для риболовлі – безперспективнмй час затишшя. Риба восени клює, звичайно, не та, що влітку, і тактика рибної ловлі стає своєрідною. Але зате саме осіння риболовля може порадувати рекордними за розміром і вагою лящами, прекрасними судаками і прекрасними окунями. Восени, як правило, змінюється характер клювання багатьох риб – цьому сприяють короткий день, прохолодне повітря і низька температура води у водоймищах. Риболовля восени - це зовсім інша, порівняно з літньою, тактика лову риби. Наприклад, прикормка в осінній сезон повністю втрачає свою ефективність – риба плаває по всій водоймі в пошуках корму, а тому підманути її до місця лову вкрай складно. Обловлювати восени слід самі різні місця, а насадкам варто приділити увагу особливе – восени насадки повинні мати тваринне походження. Якщо ви хочете, щоб восени риболовля в Україні була настільки ж ефективною, як і в Росії – запасайтеся жабами і живцями. Восени рибна ловля буде вдалою лише при далекому закиданні, а ще краще ловити рибу з човна, запливаючи в глибоководні ділянки водойми. Хоча варто зазначити, що судак підходить до берега досить часто, і для його лову прийнятна не тільки блешня, а й поплавочна вудка. Для лову хижаків, які саме восени починають проявляти активність, найбільш прийнятні знаходяться за перекатами глибокі ями, такі місця є гарантією відмінного улову. Досвідчені рибалки, які знають все про рибалку, ловлять в осінній період судака практично на будь-яку снасть, а для підгодовування використовують, як правило, живця. Невеликі судачки можуть клювати на жирних черв’яків. Віддає перевагу судак для годівлі тихі місця зі слабким плином. Клювання окуня стають восени настільки жадібними та впевненими, що часто ця активна риба зриває наживку з гачка. Для ловлі окунів також можна використовувати великий арсенал риболовних снастей – поплавкову вудку, спінінг, донку, «гумку». Наживку окунь любить ту ж, що і судак. Слід врахувати лише те, що при лові окуня на спінінг бажано використовувати більш дрібні блешні, ніж при лові судака. Крім того, осінь – прекрасний період для лову харіуса, язя, голавля і форелі. З настанням прохолодних днів починається жор і у щуки, яка в якості насадки воліє насаджену на спінінг мертву рибку. А в жовтневі холодні дні цю хижачку можна ловити на жабу. Таку наживку шанує не тільки щука, але і язь, судак, головень, так як на відміну від спекотних літніх днів під час осінніх холодів жаба для цих риб – справжні ласощі, які вони вважають за краще будь-якого іншого виду наживки. Оптимальним видом снасті для такої наживки є донна вудка, при цьому жабеня повинен бути зачеплений за два гачки, замість яких з успіхом можна використовувати двійники. У певних місцях, там, де лов на донну вудку неможлива, застосовується вудка поплавочная. А якщо ви хочете, щоб ефект був максимальним, ловите в проводку. Рибальський осінній календар вимальовує наступну картину. Масове клювання судака і щуки починається у вересні. Ці хижаки ловляться на жерлиці, гуртки і поплавцеві вудки. Насадкою повинні служити черв’яки, живці і мертві рибки. Ненажерливість йоржів у вересні зростає в десятки разів, причому екземпляри часто трапляються чудові. Поліпшується в перший осінній місяць і клювання плотви, що годуються в зарослих густою рослинністю місцях великими зграями. Ловиться плотва на черв’яків, опаришів і перловку. Тактика вересневої лову повинна орієнтуватися на те, що в теплі дні риба підходить ближче до берега, тоді як в холодні прагне на глибину. У жовтні помітно знижуються клювання ляща і судака, але щука і окунь клюють досить добре. Слід врахувати лише те, що вони прагнуть в глибину, і для їх вилову слід користуватися донкою. У листопаді на мормишку гарно ловиться окунь, а на живця непогано клює судак. У теплий день на пучок черв’яків може клюнути лящ. Активну діяльність продовжує в листопаді плотва – ловити її потрібно на глибині, застосовуючи як насадку мотилів або опаришів. Досвідчені рибалки знаходять в осінній риболовлі особливу насолоду і особливий спокій – адже в цей час берег звільняється від тих, що купаються, і вся територія узбережжя може використовуватися для риболовлі. Другою перевагою осінньої рибалки є відсутність комарів і інших досаждають в літній час комах. До того ж знижується ймовірність зустрічі з повзаючими комахами. Ну і, звичайно, осіння прохолода набагато більше спонукає до філософського споглядання, ніж літню спеку. Щасти вам в осінній рибалці і чудового клювання! http://rubka.in/texnika-lovu/ribolovlya-voseni.html |
Рибалка....
http://i.piccy.info/i7/ff3aac9729b37...ABOLOV_240.jpg Вода шумить!.. вода гуля!.. На березі Рибалка молоденький На поплавець глядить і промовля: "Ловіться, рибочки, великі і маленькі!" Що рибалка смик- то серце тьох! Серце Рибалоньки щось віщує: Чи то тугу, чи то переполох, Чи токоханнячко?.. не зна він- а сумує! Сумує він,- аж щось реве, Аж ось гуде,- і хвиля утікає!.. Аж- гульк!.. з води Дівчинонька пливе. І косу зтішує, і брівками моргає!.. Вона й морга, вонв й співа: "Гей, гей! не раді, Рибалко молоденький, На здарний гак ні щуки, ні лина!.. На що ти нівечиш мій рід і пліт любенький? Коли б ти знав, як Рибалкам У морі жить із рибалками гарненько, Ти б сам пірнув на дно линам І парубоцькеє оддав би нам серденько. Ти ж бачив сам, як в темну ніч Блищать у нас зіроньки під водою; Ходи ж до нас, покинь ти удкупріч,- Зо мною будеш жить, як брат живе з сестрою! Зирни сюди!.. чи се ж вода?.. Се дзеркало,- глянь на свою вроду!.. Ой, я не зтим прийшла сюда, Щоб намовлять з води на парубка невзгону! Вода шумить!.. вода гуде.. І ніженьки по кісточки займає!.. Рибалка встав, Рибалка йде, То спиниться, то впять все глибшунько пірнає!.. Вона морга, вона й співа... Гульк!.. приснули на синім морі скалки!.. Рибалка хлюп!.. За ним шубовсть вона!.. І більше вже нігде не бачили Рибалку |
Як правильно ловити раків?
http://i.piccy.info/i7/d51b35cca5a24...9/raky_240.jpg Виїжджаючи на риболовлю, справжній рибалка бере з собою снасті на всі можливі випадки, які можуть статися. Особливо якщо рибалка може затягнутися на кілька днів. Однак навіть ті, хто вважає, що знає все про рибалку, може не знати деяких нюансів у такій справі як ловля рака. Почнемо з того, що раки живуть в екологічно чистих водоймах. Поширена думка, що раки можуть водитися тільки в проточній воді, але це не зовсім так. Цей делікатес може жити і в старицях річок, які лише в повінь з’єднуються з основним руслом річки. Такого оновлення води у водоймі цілком достатньо, звичайно за умови, що в нього не зливаються стічні води підприємств і не впадають річки з нечистотами з найближчих сіл. Харчуються раки дрібною рибою, не гребують падлом і пуголовками. Залежно від дна водойми – мулисте воно чи кам’янисте, вони риють собі нори в мулі або живуть під камінням. Від того, яке дно в місцях проживання рака залежить і методика його лову. Як зрозуміти де мешкає рак? Та на дотик – якщо, походивши під крутим обривом річки або озера, ви намацаєте западинки в області переходу дна в схил обриву, можете бути впевнені, що це ракові нори. Якщо дно мулисте просто, то лов раків може бути вдалим чи взагалі порожнім заняттям з вірогідністю 50 на 50. Тепер трохи про снасті для лову рака. Перший мій досвід лову раків був практично випадковим. Ми приїхали на Дністер ловити лина. Як відомо, він водиться в мулистих водоймах і часто просто в цьому мулі і живе. Тому для його лову ми використовували волок – сітку, натягнуту між двома жердинами. При такому лові двоє людей тримають в розтяжку сітку і скребуть нею по дну. Після виходу на берег виявилося, що серед вийнятого мулу риби практично не було, зате в сітці копошилися раки! Їх було так багато, що ми забули про лина і почали ходити взад вперед по водоймі, збираючи раків в усі наявні у нас ємкості. Надалі ми неодноразово ловили раків. Другий спосіб ловити раків – просто руками. Це хороший спосіб, працює в річках-переплюйках з кам’янистим дном, де води не більше ніж по коліно. Для цього ви просто заходите в воду і суєте під камінь руку. Якщо там вам пощастить натрапити на рака, ви це відчуєте. Для такого лову потрібно дві умови: перше, не боятися, що рак схопить вас за палець (це, до речі, дуже ймовірно, але на відміну від краба, рак притискає не так сильно) і друге – мати досить хорошу реакцією, щоб схопити здобич. Адже рак у воді досить таки моторний і завдяки своєму хвосту, може пересуватися цілком жваво. Для лову раків також можуть бути використані спеціальні снасті. До них відносяться раколовки, які представляють собою щось на зразок верші, в дальньому кінці якої розташовується наживка: м’ясо чи риба, бажано трохи з душком. Ще одна стандартна снасть це натягнута на прямокутний каркас сітка з малим очком. У центр такого пристосування також кладеться наживка. Тепер поговоримо про те, як правильно готувати раків. Треба відразу попередити, що раки повинні бути живими. Якщо рак здох, то велика ймовірність, що він уже почав гаснути і на його м’ясі можуть вже знаходитися шкідливі бактерії. Для приготування раків поставте на вогонь велику каструлю з водою, посоліть її, трохи солоніше, ніж для варіння макаронів. Киньте у відвар, гвоздики, перцю, лавровий лист. Можете додати яких-небудь ще прянощів, які вам до смаку. Коли вода закипить, кидайте туди раків, попередньо помивши у холодній чистій воді. Всі знають вираження *червоний як рак*. Саме такий колір сигналізує про те, що рак зварився. Однак не поспішайте витягати його з бульйону, дайте їм поваритися ще кілька хвилин. У цьому випадку раки просочаться ароматом прянощів присутніх в розсолі. Після того як ви дістанете раків з каструлі не поспішайте відкривати пиво. Спочатку приправте зеленню страву з раками, наріжте свіжих помідорів, поставте різні м’ясні соуси на стіл – все це не тільки дасть вам можливість відчути себе гурманом, але й насолодитисяиться найніжнішим м’ясом цієї делікатесної страви. До речі, для тих, хто жодного разу не їв раків, розповім, що у рака їстівне практично все: клешні і лапки, спинка і хвіст. Невелика порада, коли відламаєте хвіст, то розділіть його на дві частини по довжині. Це дозволить витягти з м’яса, що проходить через хвіст пряму кишку – ви ж здогадуєтеся, що в ній і напевно не бажаєте це їсти. Не захоплюйтеся сильно пивом, воно може просто служити напоєм, для змочування горла, так як раки все ж потребують будь-якого запивання. Велика кількість даного напою лише заб’є ваш шлунок і відіб’є чудовий смак. В результаті, коли вас будуть питати про смак раків, ви зможете лише згадати, що вони були схожі на креветок. http://rubka.in/richni-raki/yak-prav...iti-rakiv.html |
Риба-лангольєр - новий агресор водойм .....
Ротан? Канібал!!! http://i.piccy.info/i7/f62107672d60d.../11111_240.jpg Риба-лангольєр уже в Малині! Сенсація? Судіть самі. Вона з’їдає усе, що створювалось часом і природою в окремо взятій водоймі — це її спосіб життя і виживання. Невелика й непоказна на перший погляд, рибинка є дуже яскравою ілюстрацією дії природного відбору, так як їсть усе живе, аби воно було менше від неї розміром і могло поміститись у пащі. Що вже й казати про свою «мальку», а за це вже ротанчика можна сміливо назвати канібалом. У природі Полісся це явище поки доволі рідкісне, проте про ротанів як вид можна не переживати, бо розмножуються ротаті хижаки досить швидко. Наприклад, на ставку біля лікарні цей вид з’явився близько 5-ти років тому, і вже зараз там майже не трапляється інша риба. Ротана там же можна наловити відерце за день. Якщо ви вже зібрали вудочки, щоб поїхати і собі наловити цієї риби, то не поспішайте. Так як просто відпочити, дихаючи свіжим повітрям та поглядаючи час від часу на поплавок, у вас не вийде, бо ротан — це агресивний хижак, який хапає в основному ту здобич, котра активно рухається. Отож вам доведеться постійно тримати вудочку в руках і активно імітувати «движняк» — смикати наживку, щоб та невпинно рухалась. Потім ви прийдете додому і захочете почистити здобич. І тут вам доведеться або зробитися садистом, убиваючи ці живучі створіння, або мінімум три доби перебувати в очікуванні її природної «кончини» (без води в холодильнику!). Однак ще і з пательні риба може передати вам «останній привіт», стрибнувши на розпеченому металі... Резюме. Такий спосіб життя з одного боку правильний, як кажуть «або ти, або тебе», а з іншого це занадто… Корисно до теми познайомитися з інформацією інших джерел, якщо вас природа ненажерливої риби стурбувала або зацікавила. Ротан відноситься до загону окуневих, підряду бичковых, сімейство - головешка. Має три види. Той вигляд, що поширений у нас в Росії, і є головешка(темний, голова займає майже третину розміру). Довжина до 20-25 см, вага досягає 500 грам, але це найкрупніші екземпляри. Стандартні риби по 10 - 15 див. З боків величезної голови розташовані зяброві кришки, що прикривають порожнини із зябрами. Через рот вода потрапляє в глотку, минає, віддаючи кисень, через зяброві пелюстки і виходить через зяброві отвори. Багаточисельні залози виділяють слиз, роблячи поверхню риби слизькою, полегшуючи рух у воді. Зуби гострі, періодично оновлюються. Забарвлення ротану залежить від кольору дна і води. Спинка темна, боки жовтуваті з темними плямами, але колір риби може змінюватися у зв'язку з місцевими умовами. |
Ловля карася на “соску»
http://i.piccy.info/i7/c53b9fd938815...45yeh767it.gif Для лову карася є один результативний спосіб з використанням ефективної снасті – соски, правда він не зовсім спортивний це лов карася на “соску». Що стосується принципу то він є дуже простим: в окрему годівницю закладають в’язку прикормку і туди ж кладуть декілька гачків. Кухні в стилі хай-тек з усім сучасним оснащенням чудово полегшать процес приготування прикормки і з риболовлі ви будете повертатися з великим уловом. Карась підпливає до цієї годівниці і починає їсти корм. Разом з прикормом карась ковтає гачок, коли риба рухається, гачок миттєво впивається і чим сильніше смикається риба, тим краще вона подсічется. Спортивного і дійсно дуже мало в такому способі адже рибалці не доводиться докладати до цього зусиль він просто дістає з води самоподсічену рибу. Є дуже обережні й великі карасі, яких без «соски» у вас просто не вийде зловити. У процесі лову карася на “соску» ви можете застосовувати майже всі спінінгові снасті, всілякі котушки і волосіні діаметром до 0.6 мм. На ефективність лову ось така досить груба снасть не зробить впливу. Є маленька хитрість в обладнанні «соски» це пінопластові кульки, які насаджують підчепивши до гачка. Вважається, що ця кулька надає гачку мінімальну плавучість, і навіть у тому випадку, коли гачок випадає із соски, то він нікуди не дінеться, а висить просто поряд з годівницею, і теж дуже легко заковтується карасем разом з водою, коли він кружляє біля соски . Є кілька вимог до насадки і вони зовсім прості: вона повинна перебувати в годівниці не менше 10 годин. Цей пункт є дуже важливим, якщо ви ловите одиночних і великих карасів. Для того, щоб знайти «соску» карасеві необхідно багато часу і цілковита тиша в тому місці, де ви ловите. Вага годівниці для «соски» повинна відповідним (не сильно легким але і не важким), щоб вона сама змогла засікти карася навіть при незначному його русі. Багато рибалок не хочуть возиться з годівницями, при лові карася на “соску », а застосовують підвантажені кришки від пластикових пляшок. Перевага цих кришок в тому, що для них не потрібно багато насадки, риба їх виїдає тільки з одного боку, відразу ж натикається на гачок. Ловля карася на “соску» має всього один недолік: соска є самоловною снастю, а не спортивною, але тільки завдяки їй можна ефективно ловити карася в тих місцях, де інші методи просто безсилі. http://i.piccy.info/i7/83b041087889f...48612750/1.jpg http://i.piccy.info/i7/f4f907e98e264...49305056/2.jpg http://i.piccy.info/i7/4657ae6bc1a0c...50730644/3.jpg http://i.piccy.info/i7/9a980d2fe393f...50747220/4.jpg http://i.piccy.info/i7/70dfa0c15f3cb...53400000/5.jpg |
Нерест коропа.....
http://i.piccy.info/i7/340fdbd5bb1dc...00x225_240.jpg Коропи істотно більш залежні від температури, у порівнянні з карасем та іншими прісноводними рибами. Провівши всю зиму в ямах, коропи вибираються у верхні горизонти глибини тільки коли вода повністю відтає, та й то вигулює неохоче і якщо клює, то знехотя. Відповідно, і нерест коропа відбувається пізніше. Для початку нересту необхідно, щоб температура води досягла 25 ° С. У більш холодній воді розвиток мальків сповільнюється, при різкому зниженні температури потомство може загинути. Період нересту у коропа починається в кінці квітня – початку травня, але в переважній більшості випадків виведення потомства відбувається вже в червні, що визначається температурою та особливостями кожного конкретного водоймища. Вважається що річковий короп (сазан) гидує непроточні водами, у той час як озерний короп може опуститися до заростей, затоплених стоячою водою, аби було куди приліпити ікру. За коропами була помічена цікава особливість – проводити розвідку перед нерестом. За день до ікрометання на передбачуване місце прибувають одна-дві рибини, а на завтра по їх сліду прибуває основна маса молодих. Коропи – сильні риби, на шляху до місця нересту вони здатні долати перешкоди, перестрибувати невеликі греблі і загати. Відомі випадки, коли риба вистрибувала з води на висоту до двох метрів. Процедура нересту у коропа підпорядкована вікової ієрархії – спершу «відстрілюється» молодь, потім більші особини. Загальна тривалість нересту може досягати місяця. Примітно, що коропи здатні сповільнювати розвиток ікринок, чекаючи сприятливих умови. Нерест коропа проходить у декілька етапів, але перший – наймасовіший (до половини всього запасу ікри). Самки набагато більші за самців, що не дивно, оскільки сумарна вага ікри може становити до половини ваги риби. Нащадкам річкових коропів виживання дається істотно складніше. Молодь має велику кількість природних хижаків, та й умови не сильно сприяють. Так що вижити зможе лише десята частина посліду, та й то зрілості досягнуть не всі. |
Найжахливіша рибка.....
http://i.piccy.info/i7/077a854b54615...diru_2_240.jpg Колись тубільці на берегах Амазонки ризикували заходити в ріку тільки в міцних "трусах" з... шкаралупи кокосового горіху! Зараз же місцеві жителі купаються в місцях, де можуть зустрічатися кандіру, тільки в щільно прилягаючих плавках. Сомик ванделлія, або кандіру (Vandellia cirrhosa) - прісновода риба, яка водиться в річках Амазонії і вважається серед місцевих жителів найбільш страшною рибою, ще страшнішою, ніж піранья. Рибка не більше 15 см в довжину, має вугроподібну форму і майже прозора. Частенько зустрічаються екземпляри розмірами не більше сірника. Кандіру паразитує на іншій рибі. Сомик відчуває потоки води, що видихаються іншою рибою і запливає по них в зябра. При цьому він розчепірює колючі вирости і живиться кров'ю з кровоносних судин в зябрах, чому отримав прізвисько "бразильський вампір". Сомик не смокче кров - після укусу кров витікає із зябер сама. За 30-145 секунд сомик насичується і покидає рибу-хазяїна. Місцеві жителі бояться цього сомика, тому, що він може заплисти в анальний отвір, вагіну або - у разі маленьких екземплярів - в пеніс голої людини до самого сечового міхура. Він живиться кров'ю і навколишніми тканинами що може викликати сильні болі. Кандіру знаходить своїх жертв по домішці у воді аміаку що виділяється із зябер в процесі дихання риби або у випадку з людиною з сечовипускного каналу. Дві-три краплі сечі кандіру чують за 20 метрів. Безпомилково знайшовши пахнючий об'єкт (статевий орган тварини або людини), кандіру забираються в сечовипускний канал і просуваються до сечового міхура. По дорозі вони десятки разів присмоктують до слизової оболонки, чим викликають страшні муки. Без оперативного втручання частенько сомика не витягнути. В більшості випадків операції проходять без наслідків. Традиційно застосовують соки двох рослин, які вводять безпосередньо в місце прикріплення рибки, яка при цьому гине і розкладається. Без медичної допомоги ураження сомиком кандіру може призвести до смерті. Сомик гине завжди, оскільки вибратися з людського тіла не може, оскільки людина не є типовим хазяїном кандіру. |
|
Вчені виявили лігво Ктулху.....
http://i.piccy.info/i7/b7bf8b4f69084...011017_240.jpg Вчені виявили свідчення присутності на Землі справжнього Ктулху. Спочатку були виявлені сліди нападу гігантського восьминога на іхтіозаврів, що жили в тріасовому періоді 200-250 мільйонів років тому. На кладовищі іхтіозаврів в Неваді були знайдені кістки, що належали дев'яти особинам. Максимальна довжина тварюк - 15 метрів. Дослідження показали, що на цій території в тріас було глибоке море. Встановлено, що всі іхтіозаври гинули в різний час і нестандартним чином. Вчені припустили, що тут жило гігантське головоноге чудовисько, яке вбивало іхтіозаврів і харчувалося ними. А візерунок з кісток - наслідок забав істоти, що володів інтелектом, порівнянним з розумом сучасних восьминогів. Невідомого восьминога охрестили «тріасовий Кракеном». |
Типи годівниць: open-end feeder
http://i.piccy.info/i7/5c9306959fcc7...feeder_240.jpg Така годівниця є або повинна бути у кожного рибалки незалежно від досвіду лову і наявності любові до фідера. Даний тип вважається найпоширенішим типом годівниці, її використовують і в стоячій воді, і на течії, на великих і малих глибинах. Найчастіше open-end feeder використовують для закидів у стоячій воді на середній дальності, при лові на течії можуть використовуватися підвантажені моделі. Такі годівниці вважаються оптимальними при лові на слабкій течії і в стоячій воді. За формою розрізняють круглі, трикутні і чотирикутні в поперечному перерізі годівниці. Круглі годівниці краще входять у воду, тому дійсні на слабкій течії і в стоячій воді, а вугільні - добре тримають дно, так що їх краще використовувати на сильній течії. Як підгодовування можна використовувати все, що зазвичай прийнято використовувати в фідері, але краще уникати розвареної каші і не перестаратися з живим наповнювачем. Справа в тому, що каша на дні просто не буде розсипатися, а надто велика кількість черв'яків і опаришів, навпаки, сприяють швидкому випорожненню годівниці. Краще вибрати в міру розсипчастий і досить щільний наповнювач. Зволожувати прикорм потрібно трохи менше, ніж при лові на вудку. |
Самонадувна риба....
http://i.piccy.info/i7/a2fbc59b48e2c...9606/1_240.jpg У своєму нормальному вигляді ця на перший погляд нічим непримітна риба сімейства Tetraodon leiurus живе в річках (зазвичай - їх гирлах) і болотах Південно-Східної Азії від Індонезії до Таїланду. Вона невелика за розмірами, а найбільші екземпляри досягають максимум 16 сантиметрів в довжину. Але якщо її налякати, вона у буквальному розумінні слова надувається!... В процесі цієї дивовижної трансформації риба набирає в себе воду або повітря (в залежності від того, де в цей момент знаходиться), стаючи у багато разів більшою, щоб виявитися не по зубах (а точніше - не по щелепам і горлянкам) своїм природнім ворогам..... http://i.piccy.info/i7/5c5300490e15e...3297/2_240.jpg |
Хіба ж то рибалка, якщо без … ?
http://i.piccy.info/i7/5f00fb30ea1d9...19/default.jpg Хіба ж то рибалка, якщо без сто грам ? Отак й напилися ми з кумом... "Дивися, русалка ! Підморгує нам.., Вляглась, наче пані, під дубом. То що ж нам робити ? Ой, зараз втече, Або втягне в воду та й годі..." Накинули сітку та й через плече, Щоб знала, як з світу нас зводить ! "Втопити хотіла ? Падлюка ! Жива ? Потягнемо, куме, до дому..." Русалка хвостярою в пику дала І впав я, нещасний, до долу. Отямився трохи та очі відкрив... То де я ? Ой, жінка пинає : "Падлюка ? Жива ? Думав - з світу ізжив ? (та в очі мені зазирає) Напилися з кумом, то й спав би собі. Якого ти біса дерешся, І лаєш за що ? Чорт тебе побери ! Коли вже горілки нап*єшся ? " Тепер, як я вип*ю та в ліжко валюсь, Від мене іде навіть кішка, Бо сниться мені, що з русалкою б*юсь Та так, що аж падаю з ліжка. |
Якщо і заздрити, то по доброму...
http://i.piccy.info/i7/f74dc1ed862f7...vq27x9_240.jpg Ось і осінь... Вранці в жовтні над річкою клубочаться холодні білі тумани. Після сходу сонця вони поволі тануть і спадають на траву чагарників блискучі краплі роси. Холодним вогнем вітає любителів природи березовий і кленовий підлісок. Досвідчені рибалки знають, що до середини осені вся риба збирається на місцях зимових стоянок - глибоких вирах і ямах. Але тут вона ще не стоїть по-зимовому й охоче виходить на прогулянки по піщаних і положистих схилах недалеко від цих ям. Ловити її вудочками стає значно важче. Зате зростає спортивний інтерес до такого заняття. Шанувальники поплавцевих вудочок у жовтні звичайно ловлять на одних і тих самих місцях, заздалегідь закинувши сюди принаду. Якщо ці місця розташовані недалеко від зимувальних ям, то ловля може бути успішною до кінця місяця. Здобиччю рибалки в цей період, як правило, є велика плоскирка, плітка, синець, рідше - підуст, підлящик, в'язь. На донні вудочки з кормушкою в жовтні можна спіймати й чималенького ляща. У жовтні риба починає слабше клювати у вранішні години й активніше - до середини дня. Однак це не означає, що вранці рибалка не повинен поспішати. Не слід забувати, що вже минуло осіннє рівнодення і жовтневий день набагато коротший за ніч. З середини жовтня риба взагалі починає клювати слабко і мляво. Знову доводиться вдаватися до полегшеного рибальського знаряддя з тонкою жилкою і шумливішим поплавцем. Переобладнуючи вудочку на пізню осінню ловлю, слід враховувати, що при надто полегшеному грузилі гачок повільно опускається на дно і гарна наживка часто стає здобиччю верховодок. Досвід показує, що в цей час найзручніше ловити вудочкою з жилкою діаметром 0,15 мм, грузилом з двох штротинок і пофарбованим поплавцем з гусячого пера. У жовтні багато хто з рибалок повертається додому з чималою кількістю верховодок, бо вони й у цю пору клюють жадібно й безперервно. Ловлять їх на ту ж саму вудочку, але ставлять найлегший поплавець і на одну штротинку зменшують грузило. Наживкою для верховодки найчастіше є шматочки гнойових або земляних хробаків, хлібні кульки, рідше -мотиль. У теплі жовтневі дні на глибоких озерах часом добре клює плітка. Основною наживкою для неї в цей час є зерна пареної пшениці (це також улюблена їжа плостирки і навіть підлящика). Щоб добре розпарити пшеницю, її доводиться довго витримувати на маленькому вогні в закритому посуді. Це вимагає багато часу. Зручніше пшеницю парити в термосах. Для цього її заздалегідь на 3-4 години вимочують у холодній воді, потім засипають у термос (так, щоб пшениця зайняла не більше половини його ємності) і на ніч заливають окропом. Взагалі на теплу парену пшеницю будь-яка риба ловиться краще. Тому не рекомендується зливати воду з термоса перед виїздом на рибалку. У другій половині жовтня, одночасно з помітним похолоднішанням води, оживає й починає шукати їжу линь. Цей хижак полює на глибоких закорчованих ямах, а потім дедалі частіше починає виходити на мілководні річкові пляжі. Найкращою наживкою для нього є пічкур, йорж або гронце хробаків. Дехто з рибалок не без успіху ловить линів на пташині потрухи, шматочки тухлого м'яса і навіть на м'якоть річкової черепашки - перловці. Найефективнішою є ловля линів на донки вночі. У ясні жовтневі дні лині ловляться рідко. Вище ми вже з різних приводів говорили про щуку. Рибальська практика довела, найкращим часом для її ловлі спінінгом є осінь. Саме тому докладнішу розмову про цього зубастого хижака в нашому календарі віднесено на жовтень. Що треба знати про щуку рибалці — аматору? Ця риба широко розповсюджена в багатьох внутрішніх водоймах середніх широт. Дослідження численних авторів підтверджують, що вона невимоглива до чистоти навколишнього середовища так само, як і карась. Щука живе навіть на узмор'ї й у багатьох внутрішніх водоймах з солоною водою. Але вона дуже вибаглива до вмісту кисню. Якщо заздалегідь відомо, що в тому чи іншому озері взимку спостерігався замор, то ні влітку, ні восени ловити щуку у ньому не слід: більшість з них при заморах гине. Щука, як правило, водиться серед заростей водних рослин, під кущами, поміж камінням - скрізь, де може непомітно чатувати здобич. У нормальних умовах вона мандрує мало, веде переважно денний спосіб життя й особливо активна на світанку та присмерком. На водоймах її завжди вигідніше шукати, ніж чекати, поки вона підійде до місця ловлі сама. Протягом року відмічають три періоди особливо інтенсивного клювання щуки: зимовищ (переднерестовий) - у березні і квітні, післянерестовий - у травні і червні, осінній - у вересні і жовтні. Основна їжа щук - дрібна риба і жабенята. На багатьох водоймах дрібні щуки добре ловляться на хробаків та п'явок. Найбільш ласий живець для цієї риби - плітка, плоскирка, верховодка. Щук ловлять переважно на кружки, чмаки, жерлиці, на вудочки - щуківки, на доріжку, а взимку ще й на дрібну окуневу чи більшу судакову блешню. Улітку щук найцікавіше ловити на спінінг. Різні металеві спінінгові блешні є ефективним знаряддям для ловлі цієї риби від скресання водойм аж до льодоставу. Особливо ефективні вони в другій половині жовтня. З настанням вранішніх заморозків щука буквально починає розбійничати на усіх водоймах середніх географічних широт. У цю пору вона остаточно позбувається почуття обережності і жадібно кидається на будь-яку блешню. Ловити щук у жовтні слід на глибоких місцях , блешню вести майже по самому дну і значно повільніше, ніж улітку. Для цього найбільш придатні важкі рухливі і добре поліровані блешні. При ловлі на поворотні блешні листок треба відрегулювати так, щоб він швидко обертався навіть під час найповільнішого проведення. Щоб забезпечити якнайкраще обертання, голівку-грузило звичайно посувають на 15-20 см від листка. Найбільш уловисті - дрібні поворотні блешні, виготовлені з старих срібних монет чи з будь-яких металевих пластинок, що мають домішку срібла. У жовтні спінінгісти можуть не боятися зачепити снасть. Уже до середини місяця стебла лопухів стають ламкі, легко обриваються, а трохи згодом якір з ходу ламатиме їх. Але треба берегтися непередбаченого обриву жилки в результаті атаки великої щуки. Багаторічний досвід показує, що в цю осінню пору року не можна користуватися жилкою завтовшки менше 0,6 мм. У жовтні на землі й у повітрі можливі заморозки. Остаточно зникають мухи, рибалки — аматори втрачають одну з найкращих літніх наживок - опаришів і дедалі частіше використовують хробаків. Але й їх стає важко знаходити: з наближенням зими вони закопуються глибше в землю. Досвідчені рибалки у вересні і жовтні заготовляють хробаків на всю зиму. Зберігати їх слід у добре пригнаних дерев'яних шухлядах, у металевих відрах, каструлях і виварках, наповнених землею, перемішаною з гноєм. До настання морозів шухляди можна тримати в сараї, на зиму їх опускають у льох. Протягом зими хробаків періодично підгодовують рештками рідкої їжі (супом, бульйоном) чи рідкою борошняною бовтанкою. |
Безпека На риболовлі ......
http://i.piccy.info/i7/4d120f145fd00..._width_225.jpg У нашій країні багато людей захоплюється ловом риби. Риболовля - прекрасний вид активного відпочинку. Але про те, що на риболовлі людини з вудкою підстерігають різного роду небезпеки, мало хто замислюється. А між тим, будь-яке водоймище, навіть давно знайоме, є в якійсь мірі місцем певного ризику. Тому кожному любителю рибної ловлі тут необхідні постійну увагу і дотримання елементарних заходів безпеки. Щорічно в країні відбуваються нещасні випадки на воді під час риболовлі. На 1 вересня ц.р. потонуло 74 людини, 27 з них рибалки-любителі. Нерідко рибалок привертають ділянки річки з крутим берегом, так як саме в таких вирах можна розраховувати на впіймання великої риби. Але крутий і підмитий плином берег може раптово обрушитися і риболов опиниться у воді. Тому в таких місцях необхідно бути особливо обачним. І якщо ви помітили на краю берега зверху поздовжні (уздовж берега) тріщини - це явний сигнал про небезпеку. Значить, тут у будь-який момент може відвалитися від берега величезна брила землі. Велика обережність вимагається від рибалки ранньої весни і у дощову осінню пору, коли біля берега буває особливо слизько. При найменшої помилки навіть не з особливо крутого берега в такий час можна знову ж таки опинитися в холодній воді або отримати травму при падінні. Особливо якщо берег глинистий. Не менш небезпечні і кам'янисті береги. Прибережне каміння і валуни, омиті водою, покриваються дрібної зеленню і стають дуже слизькими. При падінні з них можна вдаритися об камінь і отримати удар, важку травму. Особливо обережним і уважним треба бути при пересуванні вздовж берега в нічний час, при поганій видимості. Для освітлення шляху необхідно мати ліхтарик. А щоб перевіряти і «промацувати» підозрілі місця, в руках повинен бути ціпок або невеличка жердина. Часто шлях до місця лову перетинають заболочені ділянки. При переході через них намагайтеся наступати на купини, кореневища рослин або чагарників. Вони забезпечують більш надійну опору для ніг. У будь-якому випадку такі місця треба долати з палицею в руках, якою можна промацати сумнівне місце. Якщо однією палиці для цього недостатньо, можна використовувати в якості додаткової опори таким же чином складені коліна вудок. Не біда, якщо при цьому вони сильно забрудняться або навіть прийдуть в непридатність. Життя-то дорожче. При ловлі риби з човна, від рибалки вимагається акуратність і обережність. Перш за все в човні необхідно постійно підтримувати певний порядок. Снасті і приладдя, необхідні для вудіння, тримаєте під рукою, уклавши їх уздовж борту і на днищі човна позаду себе, а все інше на кормове сидіння. Під час лову не поспішайте. Якщо потрібно змінити місце, робіть це, пригнувшись і тримаючись за сидіння або борту човна, не перегинатися через борт. Обов'язково візьміть з собою рятувальний жилет. При роботі зі спінінгом займіть надійне і зручне положення, вставши обличчям до носа або корми, злегка розставивши ноги. Якір зводьте тільки з носа або корми човна, витягуйте пригнувшись, м'яко. Трапляється, що якір зачіпається за підводні предмети: при раптовому відчепі, при сильній натяжці або обриві якірної мотузки не дивно вилетіти із човна. Якщо човен з мотором, встановіть його строго уздовж поздовжньої осі човна. Регулярно вичерпувати з човна воду яка просочилася. Не стійте в човні під час руху. Зменшуйте швидкість руху на поворотах. Перед початком повороту переконайтеся у відсутності сусідів ззаду. Чи не перетинайте курс великим судам і катерам - це категорично заборонено. Вночі рухайтеся на малій швидкості, майте бортові вогні відповідно до правил судноплавства. Якщо в бачку, укріпленому на самому моторі, скінчилося пальне, не заливайте його до тих пір, поки мотор не охолоне. Не губіться, якщо мотор охопить полум'ям. Швидко накрийте його ліпшим під руку брезентовим чохлом, ганчіркою або власною тілогрійкою. Якщо ж полум'я не вдалося збити, негайно покиньте човен, інакше можна постраждати від осколків вибуху бензобака. Під час грози безпечніше знаходиться на березі під чагарником або невисокими деревцями. Якщо ж гроза застала вас на воді, укладіть весла в човен, не виймаючи з кочетів, спустіться на днище, сховайтеся плащем від дощу і перечекайте негоду. Навіть при слабкому вітрі човен треба якорити так, щоб він був носом проти вітру, назустріч хвилі. Вітер в будь-який момент може різко підсилитися, а підставляти борт човна сильному вітрі і крутій хвилі знову ж таки небезпечно. Ну а якщо хвиля почне вже неабияк качати човен, то краще змотати вудки і припливти до найближчого берега. Особлива обережність вимагається при риболовлі з надувних човнів. Крім сказаного вище, на таких плавучих засобах не рекомендується запливати в закоряжені місця. Найменший «наїзд» на гострий край підводного корча може призвести до найсумніших наслідків. Але й на чистих, відкритих ділянках не варто запливати на таких човнах занадто далеко від берега. Крім того, необхідно завжди пам'ятати ще про одну підступність надувного човна. Справа в тому, що в жарку сонячну погоду туго накачаний човен в будь-який момент може в буквальному сенсі ... вибухнути. І відбувається це тому, що повітря всередині човна при нагріванні розширюється і, якщо не вжити своєчасних заходів, вибух неминучий. А тому, з метою уникнення можливих неприємностей, в жарку погоду треба періодично перевіряти тиск в камерах човна. І наостанок, про що б хотілося розповісти рибалкам - любителям: найстрашніший ворог мешканця підводного світу (як, втім і всього живого) - нікотин. Недопалок, потрапляючи у воду, отруює її, що негативно діє на всіх підводних мешканців. Якщо ж врахувати, що приблизно четверта частина рибалок - палять і кожен з них залишить у воді хоча б 10 недопалків за день, то можна уявити собі, яку величезну шкоди принесуть вони підводним живим організмам. Вдалої Вам риболовлі! Бережіть своє життя! Дбайливо ставтеся до нашої природи! |
П"яні рибалки потопилися в лимані.....
http://i.piccy.info/i7/80baf70d0932f...-06-2008_0.jpg 65-річний Олександр Безрукий із селища Чорноморка на Миколаївщині, коли рибалив на лимані Південного Бугу, загубив весло. Наступного дня вирішив його дістати й покликав на допомогу трьох односельців. З собою взяли також 5-річного Євгенка, Олександрового внука. — Чоловіки були напідпитку від самого ранку, тому зовсім не переймалися тим, що маленький човен не розрахований на п’ятьох осіб, — розповідає 34-річний Павло Петров із Центру пропаганди ГУ МНС у Миколаївській області. — Ясна річ, весла знайти їм не вдалося, тому продовжили випивати посеред лиману. Чи то коли тост проголошували, чи коли потягнулися одне до одного з чарками, човен перевернувся. Євгена врятував 28-річний Микола Котомцев. Він 300 метрів тягнув налякану до смерті дитину на собі, — продовжує Петров. — Малий увесь час запитував, де його дідусь. До берега доплив іще один чоловік, а Олександр Безрукий і 48-річний Федір Філик потопилися. |
Ловля щуки з берега.....
http://i.piccy.info/i7/0303aa2f0860a...7115/2_240.jpg Ловля щуки річ непроста, але якщо вже чимось займатися, то займатися з толком. А який рибалка відмовить собі в задоволенні принести додому свіженьку щуку, та й страви з цієї рибки завжди в радість. Загалом, уміння це потрібне і не дуже складне, якщо підійти з розумом. У вас є бажання зловити зубасту хижачку, але немає човна? Не біда! Ми дамо вам кілька порад, як можна це зробити з берега. Ловля щуки з берега, зазвичай починається з вибору місця лову та снасті. Якщо берег заріс очеретом, тоді шукаємо прогалину. А якщо берег чистий, тоді нам потрібні острівці рослинності, коряжник, латаття. Щука нападає із засідки тому й ховається в таких місцях. З снастей виберемо донку. Вона проста і не займає багато місця. Котушка, волосінь, грузило і повідець. От і все нехитре пристосування. Повідець обов’язково повинен бути сталевий, щоб зубаста хижачка його не перекусила. На кінці повідця трійник. Я використовував трійник «Nils Master» з довгою цівкою 2,7 см. При спущеною з котушки волосінь, збирається «кільцями» в руку. Опускається на землю, потім, утримуючи котушку в лівій руці, в праву – грузило і повідець, де вже знаходиться наживка, і сильним рухом кидаємо в потрібному напрямку. Пару слів про таку необхідну в риболовлі річ, як сачок. Сачок для щуки повинен бути досить глибоким (приблизно 1 м) і широким (27-36 см), з довгою ручкою, 1,5 і більше метрів (іноді сачок, замінює багорчик). Отже, витягуючи здобич сачком важливо, щоб щука потрапила в нього головою, але не хвостом, інакше щучий хвіст – це єдине, що ви побачите на останок. Ловля з берега нерідко дуже мало відрізняється від лову жерлицями – донок може бути скільки рибальській душі завгодно. Тепер трохи про наживки. Збираючись за щукою, не забувайте, що вона хижак і поїдає інших риб, а значить, ловити її краще на живця або на те, що на нього схоже. Ловля щуки на живця – метод більш ефективний, ніж ловля на штучні приманки і неживу рибу. Мертва рибка у вигляді приманки гарна своєю «пристосованістю» до умов риболовлі. Щука йде на м’ясо не тільки річкових риб, але і морських. Сардинка, снеток, макрель, оселедець, тунець – все це йде як нежива наживка. Вони зручні для різноманітної обробки – за допомогою звичайної фарби для тканини морська рибка, незалежно від форми, забарвлення і розміру, легко змінює колір (особливо хороший синій колір – його щука бачить краще за всіх на глибині). Зараз з’явилися щучі приманки навіть зі спеціальним запахом! І все для того, щоб ефективно взято з udilka.com впливати на зір, нюх і здатність щуки вловлювати і реагувати на вібрації. Мінус цього способу виявляється в тому, що щука, риба не тільки чутлива до різноманітних подразників, а й розумна – вона здатна навчитися остерігатися неживої наживки – адже вона означає для неї небезпеку. Ну і ще, якщо щука кілька раз спробувала м’ясо однієї і тієї ж риби, вона може в подальшому на неї не йти. |
Ази рибалок.......
http://i.piccy.info/i7/008324160252f...00x225_240.jpg 1. Температурні умови. Температура, як вода, так і повітря - один з найбільш значущих показників, якими керуються рибалки перед своїм улюбленим заняттям - риболовлею. Лососевих риб краще ловити при температурі води від 10 до 19 градусів за Цельсієм, коропових - від 22 до 28 градусів. Коли вода поступово охолоджується (восени і взимку) - риба практично перестає клювати, так як рот у більшості риб при такому різкому і несподіваному зниженні температури води на деякий час втрачає чутливість. Коли ж вода трохи байдужіє після сильної спеки, риба, навпаки, починає краще ловиться. При різкому потеплінні води у риби настає апатія по відношенню до їжі, а коли вода прогрівається поступово, то риба клює доволі непогано. 2. Рівень води. Коли рівень води змінюється (збільшується, або ж зменшується), риба клює погано, капризно, так як вимушена змінювати місце свого проживання. 3. Прозорість води. Якщо водоймище, в якому ви збираєтеся вудити, мутне, то шанс зловити рибу великий тільки при використанні донки і при лові на живця. Якщо вода злегка каламутна, то це ідеальне місце для лову риби - так як риба бачить принаду, але може не помітити волосінь, а також вашу присутність. Якщо вода набуває дивний колір через гниття живих організмів, наприклад, водоростей, то риба тут або клює погано, або взагалі чим-небудь хворіє. Якщо вода прозора і чиста, то недосвідченим рибакам ловити рибу тут буде трохи проблематично, оскільки потрібно залишатися непоміченим. 4. Атмосферний тиск. Риби дуже чутлива до найменших змін атмосферного тиску. Коли тиск поступово підвищується - це ідеальний час для риболовлі; коли тиск повільно падає, то клювання буде погане, якщо ж тиск скаче, то краще залишитися вдома. 5. Інші погодні явища. Для сонячного, ясного дня особливих рад не існує, так як деякі породи риб ховаються в товщу при жарких променях, а деякі - навпаки, плавають на самій поверхні, гріючись. |
Особливості лову вугра.....
http://i.piccy.info/i7/c16053e88720d...00x128_240.jpg Вугор представляє великий гастрономічний інтерес для людей. М'ясо у вугра соковите, ніжне і жирне. Вугра як коптять і використовують як окрему страву, так і широко застосовують в меню суші-ресторанів. Вугрів існує багато видів. І живуть вугри майже по всій планеті. Вугрі бувають до двох метрів у довжину і у вазі до 6 кілограмів. Паща у вугрів всіяна маленькими острющіми зубами. Тіло у вугрів витягнуте - зовні вугор нагадує змію. Тіло суцільно покрито слизом. Луска у вугрів маленька, зазвичай без відблисків. Спинка у вугрів темно-болотиста, боки жовтуваті, черево або відповідає кольору боків, або білясте. Однак забарвлення вугра нерідко залежить від віку і місця проживання. Вугор дивний тим, що може перебувати без води до півтори доби при температурі 24 градуси за Цельсієм. Іноді вугри перебираються по траві з однієї водойми в іншій. Вугор - нічний хижак. Днем вугор сидить у нірці, або забивається в мулистий грунт. Харчується вугор в основному рибою - окунями, йоржами, пліткою, але не гребує і раками, личинками комах, що живуть у воді, хробаками. У зимовий період вугри впадають у стан сплячки, зариваючись в донний мул, і ловити їх марно, тому що взимку вони перестають харчуватися. Відповідний час для вудіння вугра - з квітня по листопад. Мешкає вугор в водоймах з кам'янистим або мулистим дном, з розмитими берегами, з коряжником по берегах, або з різною рослинністю, типу плакучих верб. Вдень у спекотні світлі години вугор тиняється по дну, або спить у своєму укритті, а вечорами його можна знайти блукаючим по берегах, на мілководді. Також вугор любить злегка заболочені і каламутні водойми. Ловиться вугор з ранньої весни до середини осені. Переважно увечері і вночі, особливо сильно клює в місячні ясні ночі. Вугрів перед ловом рекомендується підгодовувати. Важливою умовою хорошого клювання вугра є низький атмосферний тиск, задушлива спекотна погода, відсутність роси і туманів. Самий пік клювання вугрів припадає на кінець липня. Із снастей краще вибрати міцне вудилище, подвійні або потрійні гачки під номерами 2-3. Ловлять вугра різними способами: на поплавцеву вудку (так, щоб насадка ковзала уздовж дна, або заходила у водойму «в кидок»), використовують блешні, вертлюжки і багато іншого. Як наживку можна використовувати як шматочки або дрібних (до 8-10 сантиметрів) окунів, йоржів, черв'яків, так і личинок водних комах, а також п'явок; непогано клює і на сир, і на шматочки собі подібних. Коли вугор клюне, підсік і обережно намагайтеся підняти його від дна, щоб він не заривався в мул або пісок, і потихеньку підтягуйте його до берега. Руками витягувати вугра не рекомендується, тому що він весь покритий слизьким слизом. Не забудьте тут же убити вугра, інакше можете розпрощатися зі своїм втікаючим уловом. |
| Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 17:08. |
vBulletin 3.8.4 ; Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010