Форум - Супутникового телебачення SAT-PROF

Форум - Супутникового телебачення SAT-PROF (http://sat-prof.com.ua/index.php)
-   Ваші захоплення (http://sat-prof.com.ua/forumdisplay.php?f=90)
-   -   Ловись рибко, мала і велика!!!(все, що стосується риболовлі.) (http://sat-prof.com.ua/showthread.php?t=1410)

2vanya2 26.02.2012 11:14

Народні способи боротьби з комарами на риболовлі

http://gonefishing.org.ua/sites/defa...t/komari_3.JPG
Виїжджаючи на риболовлю дуже хочеться отримувати задоволення тільки від риболовлі, не відволікаючись на махання руками, чесання важкодоступних ділянок тіла і виколупування мошки з очей. Наведемо вам декілька способів захисту від комарів народними способами.

Для початку невеличкий відступ. Якщо риболовля для Вас не єдиний вид відпочинку і Ви полюбляєте поніжитись на сонячному пляжі десь поблизу моря, то зверніть увагу на відпочинок в Затоці. Мало того, що там комарів не має, так ще й стоимость отдыха в затоке цілком по кишені кожному.

Якщо поруч з вами горить багаття, то потрібно просто кинути в багаття кілька гілок сосни або ялинки. Дим відлякає комарів.

Наступний спосіб захисту від комарів на рибалці - потрібно взяти будь-яку чисту консервну банку, наповнити її зітлілою корою від будь-якого дерева і додати трохи сухого листя. Все це підпалити, але не допускати горіння, нехай тліє.
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...e/komari_4.JPG
Комарі боятися карболову кислоту і достатньо буде помазати невеликою кількістю частину намету або ноги, шию, руки і комарі ніколи не завадять вашому відпочинку.

Відмінно на риболовлі допомагає позбутися назойливих комарів тліюча камишина.

Також можна приготувати, протягом однієї години на слабкому вогні, відвар із плодів молодого волоського горіха і наносити на відкриті ділянки тіла.

Але звичайно кращий засіб захисту від комарів на рибалці - це мати у своєму арсеналі костюм з капюшоном, на якому є противомоскітна сітка.

2vanya2 26.02.2012 21:31

Півники та джиги - ефективні приманки для ловлі форелі, судака та окуня

Приманки виконані за подобою тих, що знаходяться в коробці мушкаря являються досконалим рішенням для ловлі малоактивної, лінивої чи обережної риби. Досвідчені спінінгісти ніколи не розтаються з імітаціями дрібних рибок, пиявок, рачків чи жабок виконаних з волосу і інших натуральних матеріалів. Мова йде про приманки які виникли внаслідок поєднання джигголівок і нахлистових мушок, часто їх називають джигами або півнями (іноді когутами) і які є ефективними при ловлі, в першу чергу форелі, судака та окуня, хоча інші риби на них також трапляються.

Найкращі півні та джиги виконані мушкарями. Відповідно підібрані матеріали їх витворів істотно впливають на їх гру, що в свою чергу впливає на їх ефективність. Найчастіше півники та джиги це імітації дрібних рибок. Майстри в'язання досконало відтворють найдрібніші деталі і їх витвори дуже нагадуть дрібноту гольянів, окунців, піскарів, бичків і інших дрібних організмів.

Як ловити на півнів

Проведення таких приманок як півні та джиги відносно просте, однак вимагає від рибалки уваги та концетрації. Проводка когута (півня) це насамперед посмикування приманки над дном. Відмінним способом є так звана робота приманкою в точці, тобто проводка, в даному випадку посмикування, в передбачуваному місці стоянки риби. Зимою і весною півні - то досконалі приманки для ловлі на затоплених ділянках з зеленою травою та в місцях з підмитими берегами.

Розробка і засвоєння відповідного методу ловлі на таку приманку як півень дасть нам багато позитивних емоцій. Кожний з фанатів ловлі на півнів чи джиги опановує щонайменше кілька різних способів звабленя ними форелі, судака чи окуня. Одні спінінгісти ловлять класичною сходинкою, інші просто помалу підмотують жилку роблячи паузи, ще інші безперервно посмикують приманкою.

Де використовувати півнів та джиги

- місця з підмітими берегами;
- місця з поваленими деревами;
- кам'яні напливи;
- затоплені ділянки з зеленою травою і заростями;
- глибокі ділянки з підводними перешкодами.

Джиги та півні це надзвичайно ефективні приманки в місцях, де значно затруднений доступ для ловлі іншими традиційними приманками. Звичайно як і у всіх інших сферах нашої діяльності є різноманітні моделі півнів призначені для ловлі тої чи іншої риби. Наприклад, кожен з автомобілів що представляє центр митсубиси в Одессе, по своєму чудовий, але найкраще підходить для одних завдань, а для інших кращим буде зовсім інша модель. Так і для ловлі окуня, форелі чи судака існують свої окремі види півнів, які відрізняються конструктивними особливостями, забарвленням, вагою, розмірами і т.д.

Представимо кілька моделей півнів (фото в кінці публікації). Слід сказати, що розібратись в такомі різноманітті приманок, які здаються дуже подібними, не так вже і просто, і тут головне розуміння і знання водойми, та основ життєдіяльності і харчування риби яку Ви збираєтесь ловити, а також, безперечно, власний досвід. Але ж, рибалка на то вона і рибалка, щоб пізнавати та освоювати щось нове. А ловля судака, форелі чи окуня на півнів та джиги вже точно відкриє перед вами нові горизонти, доставить масу задоволення та нових вражень.
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...li_pyyavka.JPGhttp://gonefishing.org.ua/sites/defa...lya_sudaka.JPGhttp://gonefishing.org.ua/sites/defa...lya_foreli.JPG

2vanya2 27.02.2012 20:02

Ловля хижої риби спінінгом на зарослих водоймах влітку
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...ext/boloto.jpg
Зазвичай до кінця літа багато водойм сильно заростають травою. І чи то маленьке озерце глибиною в метр-півтора чи величезне водосховище, в будь-якому випадку можна знайти ділянки, де, як здається, цієї самої трави більше, ніж води. У таких заростях знаходить їжу та укриття мальок, саме сюди постійно навідується окунь, щоб поповнити свій раціон. І щука полюбляє ховатися в цих місцях, раптово атакуючи необачну рибку. Часто бувають випадки, коли головне, щоб ваша приманка не зацеплялась за траву, а всі інші параметри вже не мають особливого значення. Але найчастіше навіть у таких "важких" для хижака умовах, я стикався з вибірковими перевагами у риби. Начебто все нормально, і трава не висне на гачку, і проводка виходить непогана, але хижак не вирішує атакувати. Але як тільки в роботу вступають мікроджигові приманки - все як у казковому сні, і клювання з'являються, і хижак починає ловитися ...

Звичайно, не варто розцінювати мікроджиг як чудодійний засіб, але в деяких випадках він просто незамінний і здатний перевершити інші приманки по уловистості на кілька порядків. Не варто забувати одне дуже просте, але важливе правило - ловити рибу слід тільки там, де вона є. Тільки в цьому випадку можна що-небудь придумати, підібрати вловисту приманку, і, нарешті, змусити рибу клювати. Але як же зловити хижака там, де будь-який збій в подачі приманки неминуче веде до зацепу? Постійні зачепи і обриви приманок можуть вивести з рівноваги навіть дуже спокійного спінінгіста. Тому більш важливим питанням є не як ловити, а на що ловити, чим спокусити хижака в таких, прямо скажемо, непростих умовах?

Одна з найпоширеніших приманок взагалі і при ловлі серед трави зокрема - це обертальна блешня або просто оберталка. Невеликі доопрацювання в конструкції блешні, і вона вже здатна працювати в рідкій траві або на кордоні трави і відкритої води. Але, як я вже і говорив, найменша помилка при подачі - зачіп, розлякування риби, нерви ... Інші класи приманок (крім спеціалізованих "незачіпляйок") тільки ще більше збирають траву і підходять лише для ловлі хижака спінінгом в чистій воді, або над килимом водоростей. Більшість же приманок, виконаних у вигляді "незачіпляйок" розраховані на ловлю щуки.

А як бути з ловлею окуня, який перевершує щуку за кількістю і є найпоширенішим об'єктом полювання спінінгістів? Як ви вже зуміли здогадатися, в цій статті піде мова про застосування різних видів мікроджигових приманок при ловлі в траві. Під визначенням "трава" ми маємо на увазі складне поняття, яке включає в себе різні види рослин, як прихованих від нас під водою, так і тих, що тягнуться по її поверхні. Я вважаю, що немає необхідності загострювати увагу на конкретних назвах і видах - це нам не потрібно. Набагато простіше класифікувати зарості по густоті і розташуванню щодо шарів води.

Ловля хижої риби в "абсолютній" траві

Проаналізуємо ті випадки, коли здається, що водоростей більше, ніж води. І не важливо, яка трава. Наприклад, це може бути один з видів рдеста. Більш важливо що серед заростей хоч і є ділянки чистої води, але вони настільки малі, що якщо потрапити в них ще можливо, то виконати хоч один оберт ручки котушки - вже неможливо. Саме в таких умовах в більшості водосховищ любить полювати зграйний окунь. Тут завжди дуже багато малька, і ненажерливому хижакові є чим поласувати. В таких умовах в поведінці окуня простежується декілька варіантів. Серед них є два найпоширеніших.

Перший - це коли зграя проходить по траві, місцями виганяючи малька на поверхню. Якщо трава розташована більш-менш рівномірною смугою вздовж берега, то зграя хижаків проходить по цій "доріжці" справа наліво або зліва направо. Все залежить від певних чинників, але визначити напрямок не становить великої проблеми. Таким чином, можна переміщатися слідом за зграєю й істотно її "прорідити". Другий варіант - це коли зграя після кожного виходу до поверхні за мальком опускається в нижні шари і вичікує момент нової атаки. Як правило, така картина спостерігається в затоках, у досить обмежених умовах, коли окуневі немає необхідності пересуватися, на глибині не менше 1,5 - 2 метрів. Це найбільш вдалий (з точки зору спінінгіста) тип полювання окуневої зграї.

Виходить, що окунь виходить у верхні шари води, де його вдається ловити прямо з поверхні практично відразу після приводнення приманки. У цьому випадку я використовую найлегший вантаж, який застосовується у даних умовах (виходячи з дальності закидання, сили вітру), щоб приманка практично не занурювалася. Після чергової атаки, коли окунь йде ближче до дна, я ставлю вантаж важче, тому що риба вже не стане підніматися за приманкою до поверхні, і по можливості намагаюся опустити її якомога ближче до окуня, що затаївся. Залежно від щільності трави іноді вдається ловити рибу без перерви. Звичайно, не про які джиг-голівки та інші монтажі з відкритим гачком тут не може бути й мови.

При ловлі в густій ​​траві я оснащую мікроджигові приманки тільки офсетними гачками. Виключно завдяки ним вдається виконати нормальну проводку і практично ніколи не чіпляти траву. Коли я ловлю стайного окуня - практично ніколи не ховаю жало гачка в тіло приманки. Це марно, окунь сильно б'є по приманці, і вже після декількох спійманих хвостів жало просто нікуди сховати. Мої найулюбленіші гачки - жало яких направлено трохи всередину загину. Виходить, що воно практично завжди прилягає до мікротвістера і не чіпляється за водорості. У той же час при покльовках жало легко входить в пащу риби (тому що воно не заховано в тілі приманки). А от коли окунь одиничний - можна його сховати, повністю убезпечивши себе від зацепів. Головне - не перестаратися, інакше численних сходів і нереалізованих клювань не уникнути.

Що стосується кількості підсіченої риби при використанні офсетніка - якщо розмір і вид гачка підібраний грамотно, то при ловлі окуня кількість сходів не збільшується, порівняно, наприклад, з джиг-голівкою.

Ловля спінінгом в "вікнах" серед трави

Трава може бути будь-яка, головне, щоб вона не обволікала приманку під час проводки. Припустимо, що це знову один з різновидів рдеста, тільки на відміну від попереднього випадку тут є невеликі прогалини з чистою водою, так звані вікна. У цьому випадку позиція спінінгіста не так вже й важлива. Якщо "дірка" розташована неподалік від нас і вона абсолютно "чиста", в принципі можна застосовувати будь-який спосіб оснащення мікроджигу. Точний кидок під протилежний край "дірки", проводка, своєчасне витягування мікроджига, без зацепа за траву - ось класичний варіант роботи в таких умовах. Тому більш виправдано використання відкритих гачків - імовірність зачепа мінімальна.

Мій найулюбленіший тип - це джиг-голівка; одинарного гачка більш ніж достатньо, та й в таких умовах мені з джиг-голівкою працювати зручніше. Але не завжди вікно знаходиться близько до рибалки, я пам'ятаю чимало випадків, коли доводилося ловити практично на граничній дистанції. Тут вже доведеться знову забути про відкриті гачки і повернутися до офсетніка. Тільки з його допомогою можна без побоювання ловити у віддалених точках. По-перше, при не зовсім точному закиді не варто побоюватися зацепа, потрібно всього лише "дотягнути" мікроджиг до відкритого місця. По-друге, якщо вікно розташоване далеко від нас, ми не можемо витягти приманку з води, не зачепивши за ближню кромку трави.

Я вважаю, що неактивний хижак сильно лякається, коли поруч з ним починають видирати траву, піднімаючи тим самим каламуть. Тому, убезпечивши себе від зацепа, ми з більшою ймовірністю зможемо спровокувати його на клювання. Якось, на одній з рибалок, я ловив окуня серед прогалин трави. Трава була не дуже густою, і я використав монтаж на джиг-голівці. Окунь ловився далеко не з кожного закидання. І все б нічого, якби я не зачепив за гілочку рдеста, - піднялася каламуть, і клювання тут же припинилося. Довелося шукати інше місце для риболовлі. Це сталося досить давно і офсетніків в мене тоді ще не було, про що я дуже сильно шкодував. Начебто знаходиш хорошу точку, починаєш "умовляти" окуня на клювання - чіпляєш за траву, і все, пиши пропало, знову зміна місця, знову втрата дорогоцінного часу ...

При ловлі на мікроджиг з офсетніком дуже зручно обловлювати не одне віконце, а всі прогалини, які зустрічаються на шляху приманки. Таким чином, виходить досить оперативний пошук.

Ловля серед пучків трави

Немає принципової різниці, з якої трави утворений цей "острівець". Острівець може бути двох видів.

Перший - це коли пучки трави цілком знаходяться під водою. Це найвдаліший варіант, а якщо острівець не один, а навколо чистий простір - кращого і бажати не треба. Такі місця як магнітом притягують до себе малька, слідом за яким підходить досвідчений хижак. І щука дуже любить у таких затишних місцях влаштовувати засідку... У подібних випадках вибір оснащення для мікроджига практично не обмежений - кому що більше подобається. Не зачіпати за травичку, а проводити впритул - ось основне правило. Якщо острівець трави великий, то найрезультативніша проводка - над ним, якомога ближче до трави. Саме так вдається виманити окуня або щучку з підводних заростей.

Другий тип - коли пучок трави, дістає до поверхні. Його теж дуже люблять різні види хижаків. Найпростіша проводка, хоч не особливо результативна - це, обводячи острівець мікроджигом з усіх сторін, наближуючись до трави. Мій найулюбленіший монтаж - з використанням джиг-голівки або з одинарним гачком і маленькою чебурашкою, так як, вона менше за інших збирає траву. Якщо трава не зовсім густа, то найкращий результат дає проводка прямо через неї. Тут вже без офсетного гачка ніяк не обійтися. Окремий пункт - острівець латаття. Розташування хижака в траві інше, ніж в заростях рдеста.

Ловля хижака спінінгом серед латаття, кубушки, кувшинки

Якщо передбачуваний об'єкт полювання окунь, не настільки важливо, зграйний він чи одиночний, ловити його краще в чистій воді. І залежно від ступеня активності окуня, застосовувати різні види мікроджига. Чим хижак обережніший, тим більше зацепистиму варіанту я віддаю перевагу. І навпаки.

А от якщо полюю на щуку, то використовую іншу манеру подачі і проводки приманки. Початок цьому методу було покладено досить давно, тепер він міцно вкоренився в моєму стилі ловлі спінінгом. Зазвичай спінінгісти обводять п'ятаки латаття своїми приманками, коли ж приманка йде в лоб на листя - прискорюють проводку і намагаються перекинути через перешкоду свою приманку, після чого проводка триває в нормальному темпі. Я і сам колись поступав таким чином. Але одного разу всього один єдиний випадок в корені змінив моє уявлення про ловлю серед латаття. Ловив я тоді з джиг-головкою 1,1 г і невеликим твістерком. Ловилася невелика щучка, причому приманку брала мляво. Я працював за стандартною схемою: нерівномірно вів приманку по чистій воді, обводячи все латаття. Якщо приманка заходила "в глухий кут", намагався не чіпляти за рослину, а прискорювати проводку і перекидати через листя твістер. Так і ловив, поки в один прекрасний момент не зловив гав і підмотав приманку з нормальною швидкістю до п'ятака з латаття. І як тільки джиг-голівка пішла вже вгору до листя, послідувало потужне клювання ... виводити щуку довелося вже з неабиякою кількістю рослин.

У той день ось таким способом я добув практично половину з усіх спійманих щук. Що цікаво - щука не реагує на приманку, що проходить далеко від поверхні, адже вона і сама нерухомо стоїть під листям. Але варто лише провести в 20 - 30 см від кромки води - тут же слідує клювання. Якщо ж мікроджиг ведеться "в лоб" на листя латаття, клювання слідує в той момент, коли приманка вже ось-ось має вилетіти з води.

Зараз при ловлі щуки я застосовую офсетні гачки, що практично повністю виключають зачепи.

Щука і офсетнік - не "кращі друзі", тому результативних виважувань стає менше, але не настільки, щоб повністю виключити нормальну ловлю. При лові щуки до 1 кг я застосовую твістер 5,5 см від Relax (довжина з розправленими хвостиком).

Ловля в одиночній траві

Вона може бути представлена ​​у вигляді того ж рдеста або очерету, осоки ... Мілководні ділянки з такою травою привертають хижака. Залежно від конкретного місця, тут можна зустріти як прохідного хижака, так і хижака, що викоритовує зарості для засідки. На мій погляд, найкращі місця - це коли основна трава - рдест, і він трохи не доходить до поверхні води. У таких місцях краще всього працює звичайна джиг-голівка, але все ж якщо пагони рослин стоять дуже щільно один до одного, краще використовувати монтаж мікроджига на офсетніку. У таких випадках я волію ловити стайного, неактивного окуня. Проводка завжди нерівномірна, чим менш активний хижак, тим легший вантаж, повільніші і плавніші рухи.

Ловля біля стінки очерету, камиша...

У деяких місцях можна зустріти щільні скупчення цієї трави. Росте вона на різних грунтах, і її можна зустріти практично у всіх водоймах. Найчастіше на кордоні очерету і відкритої води переважають значні глибини, тому тут можна виконувати повноцінну ступінчасту проводку мікроджига. Якщо хижак, що знаходиться в укритті активний, то проводка вздовж очерету є найбільш результативною, а от якщо він не хоче ганятися за приманкою, тоді найкраще ловити, виводячи мікроджиг з очерету. Пагони цієї рослини дуже міцні, так що не варто ризикувати, від обриву може не вберегти навіть досить товста плетінка.

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що й тут застосування офсетного гачка більш ніж виправдане. Масу вантажу вибираємо, відштовхуючись від необхідного рівня проводки.

Звичайно, не від усіх "бід" рятує офсетнік. Поширене жабуриння або нитчасті водорості, тинка безжальні до всіх видів приманок. Вона накопичується навіть у місці прив'язування жилки до приманки, що вже говорити ще про щось ... Але це випадок приватний, в інших же мікроджигова приманка на офсетніку або джиг-голівці може позбавити рибалку від безлічі неприємностей при ловлі в "болоті", а так само значно збільшити улов.
http://gonefishing.org.ua/sites/defa..._microdjig.jpg
Ну і наостанок слід торкнутися теми підбору спінінга. Насправді тема ця досить складна, але я спробую бути коротким: при ловлі в траві надзвичайно важлива чітка подача і проводка приманки, один промах - і всі старання даремно, тому я пропоную використовувати спінінг із завищеним тестом. Мій улюблений довжиною 2,28 м, і тестом 3,5 - 14 г. З ним відчуваєш себе впевненіше, адже запас потужності в таких умовах дуже актуальний. До того ж не варто забувати, що риба попадається не тільки дрібна ... Отже, вибір за вами ...

BMW 28.02.2012 12:21

Метод ловлі коропа взимку

Рибалки досить часто вважають, що короп не годується взимку. Доля правди в цьому є, але попри все його можна успішно ловити взимку на мормишку. Сьогодні хочу розповісти як це зробити. Не буду переконувати, що це єдиний спосіб, і лише так Ви зможете зловити зимою коропа, а просто поділюсь своїм досвідом, та спостереженнями за останні кілька років такої ловлі.

Отже, обловлюємо всілякі звали, столи, пагорби, нерівності дна і т.д., це зрозуміло. Ефективний спосіб полягає в тому, щоб просвердлити кілька лунок в ряд, намагаючись забезпечити щоб перша лунка була на столі перед звалом, наступна на початку звалу, інша ще трішки глибше і так далі в глибину. Далі, в цих лунках, обережно приманюємо сумішшю, що складається з панірувальних сухарів, перемеленого сухого собачого корму, піску і кількох опаришів.

Після того як добавили прикорму у всі лунки (повторюю, що це потрібно робити обережно, і як можна тихіше, тут не варто поспішати), починаємо їх обловлювати по порядку, починаючи від мілкішої і поступово переходячи на глибші.

Мормишка для зимової ловлі коропа може бути дещо більшою ніж ті що Ви зазвичай використовуєте. На гачок наживляємо три опариші (опариші зазвичай заготовляю раніше, часом їх підкрашую і зберігаю в холодильнику), і таку приготовлену приманку кладемо на дно, але так щоб вона була весь час під контролем, тобто на натягнутому кивку. Кожних двадцять-тридцять секунд (перерви можна робити і більші), піднімаємо приманку на 2-3 сантиментри над дном. Для того щоб було легше на руку варто прийняти таку позицію, при якій руці з вудочкою є куди впертись.

І останнє, після кожного виловленого коропа відрізаємо останні кілька метрів жилки (адже всім зрозуміло, що жилку потрібно використовувати дуже і дуже тонку), і перев’язуємо приманку, або можна заздалегідь приготувати кілька вудочок.

2vanya2 28.02.2012 17:32

Комбіновані наживки, або ловля риби на бутерброд
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...a_nazhyvka.jpg
Комбіновані наживки - давно і міцно закріпилися в арсеналі любителів порибалити. Найбільше рибалки їх люблять і використовують коли риба привередлива тобто в так звані не "кльові" дні.

Бутерброд з "мотиля і личинки реп'яхової молі"

Ця комбінована наживка використовується виключно в зимовий час при ловлі окуня, підлящика і плотви на поплавочну вудочку. Як правило, на невеликий гачок з довжиною цівки в 1-1,2 см першою наживляють личинку реп'яхової молі (зазвичай 2 шт.), А потім і сам мотиль (1-2 шт.). Даний «бутерброд» я застосовував лише два рази - коли закінчувався опариш або тісто.

Комбінована наживка "мотиль і опариш"

Даний вид «бутерброда» вважається одним з найбільш уловистих і поширених. Як правило, ловлять на нього навесні і влітку. Насаджують спочатку опариша, а потім мотиля. Кількість личинок залежить в першу чергу від розміру гачка (на гачок № 10 звичайно чіпляють одного опариша і 2-3 личинки комара). Риба на такий «бутерброд» бере різна: плотва, лящ, карась, густера та ін. Найчастіше рибу на опариша з мотилем я ловлю поплавковою вудочкою, рідше - донкою.

Мотиль і тісто

Це дуже хороша наживка для ловлі карася. Ловив на неї, в основному, навесні. Піднести рибі комбіновану наживку можна двома способами. Перший, коли окремо насаджується тісто і окремо на жало чіпляється мотиль. І другий, коли суміш з тіста і личинок обліплює всю цівку гачка. Особисто для мене найкращий другий варіант, оскільки він був найбільш вловистим. Однак при ловлі на нього потрібно пам'ятати, що не можна переборщувати з мотилем, так як личинки здатні дуже швидко «скопати» тісто.

Опариш і перловка

Даний «бутерброд» дуже хороший в умовах, коли дме вітер або на поверхні стоїть досить сильна хвиля. Найчастіше, при ловлі на поплавкову вудочку, попадається підлящик, густера, карась і короп. При ловлі на донку - великий карась і короп. Кращий час ловлі - з восьмої ранку і до обіду. На гачок з номером 8 зазвичай поміщається один опариш і два невеликих зернятка перлової крупи. Спочатку за передню частину насаджують опариша, а потім чіпляють поруч з ним зерна перловки.

Хробак і кулька пінопласту

Цей «нестандартний» «бутерброд» я використовую при ловлі на донку або фідер, коли потрібно підняти приманку від дна (через траву та мул). Замість хробака можна використовувати й інші наживки. Спершу на гачок насаджується наживка, а потім кулька пінопласту (для гачка 10-го номера найбільш підходить кулька діаметром 6-7 мм). Пінопласт можна прикріпити за допомогою волоса (як бойл). На даний «бутерброд» може клюнути карась, короп, сазан, вусань і лящ. Найкращі результати ця комбінована наживка показує восени, коли коропові спрямовуються в глибину і починають посилено харчуватися.

Геркулес і тісто

Хороша наживка для донної ловлі сазана і карася. Завдяки клейкості пластівців і м'якості тіста цей «бутерброд» при закиданні не злітає з гачка, але і в той же час скорочується число порожніх клювань. Цю наживку я дуже добре використовував у червні - липні при ловлі карася. Для виготовлення цього «бутерброда» необхідно насадити на гачка (краще не по центру) кілька розпарених пластівців «Геркулеса» (для гачка № 7-8 достатньо чотирьох-п'яти пластівців). Потім з тіста робиться дуже тонка ковбаска, яка згодом намотується навколо гачка між пластівцями. В самому кінці на жало чіпляється невелика кулька тіста, з'єднана з ковбаскою.

argonavt79 28.02.2012 23:50

Рекорсмен по занурюванню у океанські глибини.
http://www.onlinedisk.ru/cache/7d484...408a8e591fdb7e
Чемпіоном по пірнанню є кашалот. У гонитві за своєю улюбленою їжею – глибоководними (дуже великими) кальмарами — кашалот здатний зануритися в океанські глибини на 2,5 кілометра. При цьому кашалотові доводиться затримувати дихання на 1,5 години і витримувати тиск 250 атмосфер.

Не раз у водах Атлантики на глибині більше 2 кілометрів кашалоти обривали телефонні і телеграфні кабелі (ймовірно, «вважаючи», що це щупальця головоногих молюсків), і заплутавшись в них, гинули. Ловці такої риби розповідають, що в шлунках спійманих кашалотів виявляли щупальця глибоководних кальмарів завдовжки до 12 метрів. Проте охота на них не завжди виявляється безпечною. На тілі кашалотів часто зустрічаються глибокі шрами від дзьобів кальмарів і їх щупалець.

D-Misha 29.02.2012 10:53

Ні риба, ні м'ясо: як впізнати на прилавку «мутанта»

http://i.piccy.info/i7/feb57c8e2c07e...a-risk_240.jpg

Жива, охолоджена, філе. Всі знають, що риба - це незамінне джерело фосфору і життєво необхідних амінокислот.

Як вибрати цей корисний для дітей і дорослих продукт, щоб не постраждати?

Прилавки супермаркетів ломляться від тушок красивих угодованих риб. Проте такий здоровий вигляд, як правило, - перша ознака обману! У природі риба рідко буває такого насиченого рожевого кольору, як магазинна сьомга або форель. «М`ясо цієї риби, вирощеної природним чином, - блідо-рожеве, непоказне, - розповідає Анатолій Рябков, технолог рибного виробництва. - Досить пригадати, якою була сьомга 20 років тому. Яскравий і насичений колір, що часто зустрічається сьогодні на прилавках, - результат хімічного підфарбовування». Наприклад, у складі дозволеного законом фарбника «Лосось» - суміш жовтого і яскраво-червоного фарбників. З`ясували: пізнати, чи була пофарбована риба, яку ви збираєтеся придбати, допоможе ретельний огляд. Звичайне «м`ясо» - неоднорідне, в нім зустрічаються білі прожилки, жили, тоді як у «хімічного» воно рівномірне рожеве.

Інша «напасть» - риба, вирощена «на гормонах». У сучасному виробництві її напихають штучними спецкормами так, що тушки розносить, як на дріжджах. Підозру у покупця повинна викликати занадто м`ясисте тіло і дуже короткі плавники - це свідчить про те, що риба в розпліднику навіть не плавала, а лише нарощувала масу, «стоячи» на одному місці.

А ось недорогі, але смачні рибки - пангасиус і тиляпія – шкідливі навіть в тому випадку, якщо їх не стосувалася хімія. Річ у тому, що вони їдять сміття з каналізацій. Їх краща вечеря - це найбрудніші відходи. Щоб очистити тушки, лікарі і технологи радять вимочувати їх у воді з додаванням ложки оцту. Після півгодинної «ванни» рибу можна сполоснути під краном і готувати.

Філе без біографії.....

Здавалося б, куди простіше купити філе - воно дешевше, його не потрібно обробляти, в ньому вже немає кісток. Проте риба у такому вигляді таїть ще більше небезпек. «Філе - м`ясо без шкіри, плавників, жил і кісток, - пояснює Анатолій Рябков. - Від цих частин м`ясо позбавляють не уручну, а промисловим способом, розчиняючи їх кислотою або вимочуючи в інтенсифікаторі дозрівання, що розм`якшує тканини. Втім, так чинять не завжди: є виробництва, де від тушок на конвейєрі відсікають середню частину, що містить хребет, після чого перемелюють і пускають у виробництво рибного фаршу, начинок для пиріжків з рибою і т. д.». На виробництво 1 кг рибного філе йде від 1,9 до 3,2 кг риби.

Крім того, складно розпізнати, ким була рибка, перетворена на філе, за життя - дорогим палтусом або дешевим минтаєм? Такі підміни зустрічаються повсюдно: минулого року Російський інститут споживчих випробувань проводив експертизу філе морського окуня: вміст чотири з п`яти упаковок виявився псевдоокунем! І лише один виробник не обдурив споживача.

Ще один прийом нечесних виробників: часто філе морозять з... простроченої риби. Тому перед покупкою принюхайтеся: чи не віддає рибка нашатирем або аміаком? Цими речовинами часто «реанімують» продукт другої свіжості. Крім того, розрізняються і способи заморожування: багато компаній використовують рідкі холодагенти, наприклад, із вмістом хлору. Чого більше в такому філе - риби або хімії?

Розморозивши рибне філе, натисніть на нього рукою: якщо витікає багато води, а м`ясо схоже на мокру вату, значить, у виробництві використовувалися вологоутримуючі добавки, як правило, це поліфосфати (Е452). На практиці виробники витримують рибу у воді, а потім швидко переносять в поліфосфати - у результаті «внутрішньої» води в такому філе - до 25-30%.

http://organic.ua/uk/events/ukevents...ylavku-mutanta

2vanya2 29.02.2012 14:06

Британець зловив найбільшого сома Європи
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...ynyy_som_0.jpg
Нечувана удача посміхнулася простому 35-річному британському рибалці з Шеффілда на ім'я Кріс Гриммер. Завзятий рибалка зумів виловити величезного сома завдовжки майже 244 сантиметри і вагою близько 88 кілограм.

Вирішивши відпочити, Кріс разом з трьома приятелями купивши авіаквитки на північ Іспанії, відправився в «рибальський тур» до річки Ебро. І ось, в один із днів відпустки Гриммер розмістився на березі поплювавши на руки, начепив на гачок наживку, і закинувши вудочку приготувався чекати.

Раптово вудка сильно засіпалась, і рибалка зрозумів: ось зараз-то він поживиться хорошим уловом. Але Кріс не знав, що йому попався гігантський монстр.

«Цей сом клюнув на приманку і миттю зжер її. Тоді я зрозумів, що мені доведеться попотіти, перш ніж витягнути цю рибку », - згадує рибак. На жаль, саме в цей момент гід відправився за їжею в найближче селище, тому швидкої допомоги рибалкам чекати було нічого.

Коли Кріс майже вибився з сил, до нього приєдналися друзі, а один навіть зайшов у воду, щоб виштовхнути величезну рибу з води. Однак сом не збиралася здаватися без бою і люто чинив опір (цілком природно, що їй не хотілося потрапити в суп).

Нарешті наспів гід, і спільними зусиллями п'ять здорових мужиків все ж витягнули сома на мілководдя.

«Я так втомився, що ледве тримався на ногах! Відчуття були такі, ніби я тягнув цілий автобус », - розповів Гриммер.

Тут же на березі щасливі рибалки обмили здобич холодним шампанським (мабуть, припасли шипучку заздалегідь). До честі британців, варто сказати, що шкуродерами вони не виявилися: сфотографувавшись з сомом на пам'ять, вони великодушно відпустили рибу на волю.

До речі, риба, спіймана Крісом і його друзями, виявилася майже на кілограм важче сома, якого минулого року зловила сліпа британка Шейла Пенфольд.

А найбільший сом у світі був спійманий в 2005 році в Таїланді - його вага склала більше 293 кілограм.

2vanya2 29.02.2012 21:33

Ловля білого амура на тростинку
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...bilyy_amur.jpg
Білий амур вважається одним з найбільш обережних і полохливих мешканців прісноводних водоймищ, боягузливішим від нього можуть бути хіба що короп і лящ, та й то лише в деяких випадках. Крім того, ловля білого амура ускладнюється його вередливістю у виборі їжі: клювати він буде тільки на те, чим харчується постійно, і ніякі делікатеси його не цікавлять. Будучи травоїдним, цей важкий красень поїдає поширену в даній водоймі рослинність, і тому найбільш ефективними наживками для ловлі білого амура можуть стати свіжі паростки камишу або молодий очерет. Однак не варто думати, що піднесена страва буде відразу схвалена білим амуром - його потрібно і зацікавити приманкою, і зробити так, щоб він не відчув небезпеку.

Рибалки що спеціалізуються на ловлі білого амура, прекрасно знають, як ця риба любить очерет, і завжди його заготовляють. Зазвичай це стебло 0,5-1м довжиною, листя на якому залишають тільки у верхній частині.

Найпростіша снасть для ловлі боягуза-вегетаріанця це будь-який міцний спінінг, оснащений добротною котушкою. Жилку вибирають залежно від розмірів потенційної здобичі, від 0,3 до 0,6 мм, номери гачків - 10-12. Ні поплавка, ні тягарців снасть не вимагає - вони в цьому випадку будуть тільки перешкодою. Сигналізатором клювання може виступити дзвіночок, а якщо ви не хочете зайвий раз лякати рибу, достатньо буде і налаштованої котушки.

Якщо стебло просто насадити на гачок і закинути у воду, клювання можна чекати довго - риба просто проігнорує таку приманку. Поплавки і донки неефективні з тієї ж причини: чим менш природнє положення тростини і чим більше навколо неї сторонніх предметів, тим вища ймовірність, що амур відійде від цього місця.

Коли білий амур годується, він ходить біля самої поверхні води і сильними ривками захоплює стебла очерету (як правило ті, що пустилися) - саме така його особливість і допомагає спостережливим рибалкам.

Щоб зловити білого амура, головне - правильно наживити і подати свіжу тростинку. Потрібно замаскувати гачок у листках, що залишились зверху, потім зробити кілька витків жилки навколо стебла і закинути цю конструкцію у водойму. Оптимальне місце для закидання - не далі півтора-двох метрів від очеретяної стіни, щоб створювалося враження, що стебло просто впало на водну гладь. Ідеально, якщо тростинка залишиться наплаву, припустимо також, щоб очищений її кінець трохи опустився в воду.

Стояти на березі і дивитися, коли риба зацікавиться саме вашою тростинкою - рішення не найрозумніше. Згадаймо, що білий амур - рідкісний боягуз, і тому рибалці краще сховатися за береговою рослинністю, міцно встановивши спінінг.

Якщо амур в даній водоймі водиться, клювання Вам практично гарантоване. Головне - не наробити помилок при підсіканні і виважуванні, і солідний трофей обов'язково потрапить у ваш садок.

2vanya2 01.03.2012 13:50

Ловля карася літом: наживки для ловлі карася, їх добування, приготування та зберігання
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...ext/karasi.jpg
Карась - риба капризна, дуже вередлива в їжі. З усіх наживок тваринного походження він віддає перевагу мотилю і опаришу. На них карась, особливо срібний, ловиться фактично все літо.

Опариша найкраще проколювати упоперек, тоді він своїми природними рухами активніше приманює рибу. Жало гачка можна залишити відкритим.

В літню спеку опариш на рибалці досить швидко окуклюється, якщо риболовля розрахована на один день, то можливо Ви встигнете порибалити, а от якщо рибалка запланована на кілька днів (або якщо Ви не бажаєте випробовувати долю) то тримати опариша краще всього в посуді з хорошим теплообміном, наприклад, у банці обмотаній мокрою ганчіркою. У цьому випадку вода, випаровуючись, охолоджує банку, і, таким чином, окуклення опариша сповільнюється.

Можна помістити банку в свіжовикопану ямку для захисту від прямих сонячних променів. Щоб опариш підріс, його підгодовують яєчним білком або висівками.

При ловлі карася на опариша важливо стежити за тим, щоб гачок завжди залишався дуже гострим. При частих підсічках опариш підіймається на жилку, і його постійно доводиться ставити на місце, тобто під борідку гачка. Щоб цього уникнути, на гачках з лопаткою ставлять обмежувач з шматочка білого або червоного кембрика. Перешкоджають непотрібному пересуванню опариша також гачки з кілечком. На гачки № 18-15 найчастіше одягають одного опариша, на гачки більших розмірів - двох і більше. Довжина цівки у всіх випадках середня.

Мотиль - улюблена наживка для карася (особливо для золотого карася). Насаджувати мотиля краще всього на гачок № 18-15, використовуючи для цього одну велику або пару-трійку дрібних личинок, так, щоб жало проходило через головку і мотиль «не витікав», а висів на гачку міцно і довго залишався живим.

Іноді карась віддає перевагу «бутерброду» з личинки опариша і двох-трьох личинок мотиля.

Помічено: при ловлі карася на «бутерброд» клювання стають більш впевненими.

З комбінованих наживок можна використовувати також хробака і опариша. Для цього двох або більше черв'яків насаджують упоперек тіла і закривають одним-двома опаришами. При закиданні вудочки опариш не дає черв'якові злетіти з гачка, і таку наживку, як правило, дрібнота не чіпає, а велика риба бере охоче.

Слід також зазначити, що на клювання сильно впливає "якість" опариша - його запах, спосіб розведення і чистота. Опариш, розведений на рибі, вважається найгіршим, особливо якщо розведення відбувалося на березі тієї ж водойми, де планується ловля.

Іноді на водоймах, багатих кормом, карась віддає перевагу личинці реп'яхової молі або «бутерброду» її з мотилем. Щоб личинка мала привабливий вигляд і добре трималася на гачку, її вибілюють. Для цього невелику купку личинок кладуть в марлю і занурюють на кілька секунд в окріп. Тих що залишилися після риболовлі термічно оброблених личинок можна зберігати в холодильнику протягом двох тижнів.

Крім того, на деяких водоймах у жарку літню погоду карася з успіхом ловлять на кімнатну муху і навіть на дрібних коників. Ці наживки добре працюють при ловлі дрібного карася на мілководних ставках, яких так багато в Україні. Найчастіше ці водойми, куди ганяють на водопій худобу, заселені дрібним і середнім карасем. Риба звикла до плаваючих на воді мух і гедзів, яких збивають своїми хвостами корови, і у водоймах подібного типу ці комахи стали звичним для неї кормом. Карась може клювати з поверхні води, подібно верхівці, а іноді віддає перевагу тонучій наживці. У цьому випадку доводилося обривати мусі крила або обтяжувати гачок найтоншою смужкою свинцю.

У деяких районах карася з успіхом ловлять на мучного хробака, ручейника, личинку короїда і навіть на личинку оси.

Поряд з тваринними наживками риболови часто використовують і рослинні: тісто, хліб (в одних водоймах карась воліє м'якуш житнього хліба, в інших - пшеничного), різні каші, парені зерна злаків, кубик млинця, макарони, макуха.

Оскільки карась вередливий, то в хід йдуть комбінації різних кормів - свого роду «асорті», до складу яких можуть входити і хліб, і картопля, і різні каші.

Найпростіша і найдоступніша рослинна наживка - це хліб. Будь-який рибалка, навіть хлопчаки знають, що найпростіше розім'яти в руці шматочок житнього або білого хліба, змочити його водою або слиною - і наживка готова. Рибалки досвідченіші воліють присмачити хлібний м'якуш соняшниковим, лляним, бавовняним або конопляним маслом, додати в нього одну-дві краплі анісової олії і трохи ванілі. Іноді в чистий (без домішок) пшеничний м'якуш хліба додають трохи вареної, гарячої, очищеної від картоплі і розтирають суміш до однорідної маси, яка набуває білувато-жовтуватий колір.

Хлібний м'якуш зручно готувати в марлі. Для цього необхідно очищений від кірки хліб змочити, покласти в марлю і віджати шляхом закручування вільних кінців тканини. Дуже приваблює карася запах і смак медових пряників. Їх розтирають до дрібних частинок і ретельно замішують разом з м'якушем хліба.

Відщіпнута і скручена хлібна кулька повинна бути розміром з ніготь мізинця або трохи менше, жало гачка потрібно замаскувати.

З каш найбільше підходять «Геркулес», перловка і манка. З манки краще зробити манну бовтанку, насипаючи манну крупу тонкою цівкою в ємність з невеликою кількістю води і одночасно помішуючи клейку масу. При тривалому збовтуванні вона стає густою і в'язкою, і потім, доведена до необхідної консистенції, накручується на гачок за допомогою тонкої палички. Попередньо її можна змішати з «Геркулесом». Такі кругляки досить довго тримаються на гачку і витримують кілька закидів навіть донкою.

При ловлі карася на «Геркулес» його готують так: обшпарюють невеликою кількістю води, дають набрякнути, потім насаджують по одному або декілька пластівців на гачок; іноді віджимають пластівці в марлі і розминають до однорідної маси - в цьому випадку насаджують кульками. До «Геркулесу» корисно додати розмелену макуху.

Перловку парять в печі або духовці. У деяких водоймах карась краще бере на парену пшеницю і навіть на набряклі, але пружні зерна гречаної крупи.

Шматочки млинця для наживки виготовляють за допомогою невеликої, з тонкими краями трубочки. Нею досить видавити кругляшок діаметром 7-10мм - і наживка для ловлі карася готова.

Макуху вибирають соняшникову або конопляну. Від великого шматка відпилюють кубики з довжиною сторони 0,5-1см. Ця наживка підходить для ловлі крупного карася, але на цю наживку добре ловиться і короп і сазан.

Тісто для ловлі карася найчастіше використовують пшеничне. У нього можна додати яєчний жовток, трохи меду або патоки. Скатані кульки (горошини) змочують маслом або проварюють у киплячій воді до тих пір, поки кулька не спливе, потім змочують маслом.

Тісто із запахом кукурудзи. Ретельно перемішують манну крупу і панірувальні сухарі приблизно в однакових пропорціях. Потім з банок з консервованою кукурудзою зливають сік в кількості, необхідній для отримання крутого пружного тіста. Можна додати в цю суміш трохи роздавленої консервованої кукурудзи. Ця приманка може стати в нагоді і при ловлі інших коропових.

Наживка «Смачний лівер». Для цього делікатесу знадобляться манна або кукурудзяна крупа і розмелений «геркулес». Якщо тісто буде не занадто крутим, то в нього можна додати води чи яйце, для того щоб наживка краще трималася, а потім додати в нього невелику кількість розрідженої ліверної ковбаси.

Наживка «екзотика». Рибну ікру і черв'яків гарненько змішують в міксері. Потім у цю суміш засипають панірувальне борошно в тій кількості, щоб отримати пружне тісто, придатне для катання кульок.

Відомо, що на деяких водоймах великий карась добре бере на парений горох і кукурудзу, а також зерна вівса, пшениці і перловки. Процес приготування такої наживки досить простий, хоча займає значний час (1-2 дні). Я зазвичай парю зерна в термосі, попередньо заливши їх окропом.

При ловлі крупного карася на тісто можна скористатися снастю, що діє за принципом бойлів. На цівці гачка силіконовим кембриком фіксують волос. На вільному кінці волоса прив'язують частину пружинки від кулькової ручки. Пружинку обжимають дуже крутим тістом, щоб не об'їдала дрібнота.

Для надійного кріплення тіста на гачку також застосовують пружинку, надіту на цівку або припаяну до гачка. На гачку можна закріпити кульку з пінопласту, щоб наживка не тонула в мулі.

І дещо незвичайне. Такі наживки для ловлі карася як родзинки або свіжа ягода вишні, смородини здаються абсолютно неймовірними, однак відомі факти непоганого клювання на них.

2vanya2 01.03.2012 20:37

Добування мотиля для риболовлі
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...text/motyl.jpg
Мотиль - універсальна наживка і чудово працює не тільки взимку, але й для риболовлі і навесні, і восени, і в літній період. Його обожнюють багато видів риб.

І хоч мотиля можна придбати в багатьох спеціалізованих магазинах, його не так вже і важко намити самостійно. Особливо це актуально для рибалок початківців, які проживають в містах чи селах де не має розгалуженої мережі рибальських магазинів.

Зрозуміло, що для того щоб добути мотиля потрібно трішки попрацювати, лежачи на ліжку перед телевізором нічого не отримаєш, навіть коли там найкращщий беспружинный матрас :-).

Мотиль мешкає в донному мулі ставків, річок та озер. Для того щоб його добути, або як часто називають цей процес, намити, знадобиться спеціальний черпак, який виготовляється з металевого кільця до якого кріпиться довга ручка, а на обруч кріпиться металева, або капронова сітка, яка має дуже дрібні вічка. Цим черпаком набирається мул а потім його злегка опускають у воду і акуратно трясуть. Таким чином мул вимивається, а в ситі залишається мотиль.

Існує ще один спосіб добування мотиля. Беруть шматочок м'яса, загортають його в марлю і прив'язують до каменя. Такий "мішечок" опускається в мул, приблизно на добу. Потім потрібно дістати марлю і зібрати з неї мотиля, що зібрався на запах м'яса.

Також, на мілині мул можна зачерпнути і відром. Потім, разом з водою відро слід поставити біля багаття. Після того, як мотиль відчує тепло, він сам почне спливати, і його можна зібрати за допомогою маленького сачка виготовленого з марлі, або купленого (наприклад в магазинах для акваріумістів).

Для наживки ідеально підходять великі личинки, але дрібні не варто викидати, адже їх можна використовувати як підгодівлю.

2vanya2 02.03.2012 14:35

Кілька порад для вибору перспективного місця для успішної рибалки

Навіть якщо Ви маєте в своєму арсеналі самі останні, самі дорогі, самі просунуті снасті для ловлі риби, та надзвичайні приманки і наживки Ви всеодно не застраховані від невдалої рибалки. Потрібно завжди пам'ятати, що рибу ловить рибалка, і хоча успіх в риболовлі залежить від безлічі різноманітних, часом навіть суперечливих, факторів ймовірніть успішної рибалки можна значно підвищити правильними, обдуманими і ціленапрямленими діями риболова.

До основних таких дій належить усвідомлений вибір місця для рибалки. Для такого вибору, рибалка повинен знати звички риби, яку він збираєтеся ловити, а також знати особливості водоймища: нерівності дна, рослинність, течії, або вміти читати водойму по зовнішнім признакам.

Риба зазвичай полюбляє триматися в просвітах між заростями підводної рослинності (для одних риб це сховок від хижака, для іших навпаки - місце для засідки), в глибоких западинах, біля зворотних течій, брівок, різноманітних перепадів глибин.

Варто бездоганно вміти вимірювати глибину водойми. Міряти можна глибиноміром, маркером (спеціальна снасть для дослідження і вивчення водойми), або джигом (по принципу того, як досліджують водойму спінгісти). Досить легко можна визначити перепади глибин на око - чим темніша вода тим більша глибина тієї ділянки водойми, допомагає в цьому і рослинність.

Течія в малих річках помітно слабшає нижче підводних корчів, дерев, затонулих колод, насипів каменю, гравію, щебеню - саме в таких місцях постійно водиться риба. Риба використовує їх як укриття вночі, у спеку і дощ.

Переважно багато риби тримається на перекатах (мілководних ділянках річок з швидкою течією), як правило на таких ділянках полюбляє грітись різна риб'яча дрібнота, а окуні, щуки, та інші хижаки влаштовують там засідки.

Якщо на обраному Вами місці риболовлі Ви помітили що недавно тут хтось ловив, слід спробувати визначити приманку і наживку попередника, інакше риба не буде клювати на вашу наживку поки не відвикне від попередньої.

Обирайте місця захищені від вітру, з підвітряного боку тримаються комахи і дрібна рибка, а значить неподалік і велика , яка ними харчується.

На річках серед рівнин зі слабкою течією риба мешкає в ямах після перекатів, і в заплавах із затоками які мають достатню глибину.

Гарна риболовля буває в тихих і чистих заплавах озер, в каналах з чистою водою, які з'єднані з руслом річки протоками, в прогалинах підводної рослинності, в затоках, на глибоких і широких плесах, які близькі до основної течії річки, в закрутах річок.

Якщо у водоймі є водна рослинність, то слід знати, що риба часто уникає заростей урути і куширу, але тримається в заростях рдестів і латаття, там вона ховається від хижаків і харчується.

Риба завжди стоїть у вирах, їх можна помітити по крутим поперечним хвилям з гребенями.

Все таки рибалка - це стиль життя. Ось дивіться. Для того щоб вигідно купити надійну побутову техніку, потрібно також знати де це можна зробити. Правда, тут трішки легше, можна скористатись інтернетом, пошукати і - для одеситів це буде магазин бытовой техники Одесса, для Києва чи Львова якісь інші магазини, але суть та ж сама, що і при виборі місця для риболовлі - потрібно вміти визначати такі місця для рибалки і магазини для купівлі техніки, чи чогось іншого.

2vanya2 02.03.2012 19:31

Кілька слів про вибір тактики при зимовій ловлі судака
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...text/sudak.jpg
Ловля судака взимку надзвичайно захоплююча, здобутлива і азартна, багато рибалок вважають що зимове полювання на кликастого набагато цікавіше ніж літнє, та й навіть в порівняння їх не ставлять, оскільки літня ловля судака обмежена певним часом - це як правило ніч, та й то протягом липня-серпня і при стійкій погоді. Взимку ж, судака можна ловити практично на протязі всього періоду льодоставу.

Основна відмінність між літньою і зимовою ловлею судака полягає в самому підході до рибалки, а точніше до вибору тактики ловлі. Влітку ми шукаємо перспективні місця - різні нерівності на дні, коси, перекати, підводні бровки. А взимку - основний акцент ставим на пошуку риби.

Взимку судак протягом дня мігрує по водоймі, переміщаючись по певному маршруту, як правило, досить великими зграями. Такі зграї судака називають активними, знайшовши таку зграю успіх риболовлі - забезпечений.

Слід сказати, що поряд з активним судаком є і пасивні зграї, які можна знайти на звичних для судака місцях - біля підводних бровок, на звалах, або на тих же косах. Але тому судак і пасивний, що не хоче зовсім нічого брати, а просто тиняється біля дна в напівсонному стані. Звабити його чимось дуже важко, і видатним успіхом можна вважати улов в 2-3 рибини за день.

При ловлі судака взимку, слід пам'ятати, що активний судак не завжди тримається дна, і досить часто його можна зустріти і в пів води, і на глибині 3-4 метрів, і біля самого верху під льодом. Активний судак приманки бере жадібно, часто навіть не розбираючи що йому пропонується. В такі моменти з однаковим успіхом його можна ловити і на дрібні, і на великі зимові блешні. Особливої ​​різниці можна не помітити й у залежності ефективності блешень від їх кольору - судаком в однаковій мірі сприймаються як сріблясті, так і жовті приманки, при чому вони однаково гарно працюють незалежно від прозорості води і погоди.

Підсумовуючи, ще раз наголосимо, важливо зрозуміти, що приманки, погода і інші чинники не стільки важливі при ловлі судака з льоду, скільки грамотний підхід до пошуку риби. Знайшли активну рибу - успіх рибалки забезпечено!

2vanya2 03.03.2012 11:31

Кана - зручна приналежність для зберігання риби та живця
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...getext/kan.jpg
Зберегти рибу навесні чи восени труднощів не викликає оскільки погода зазвичай прохолодна і риба довго зберігає свої властивості, потрібно лишень пам'ятати, що не рекомендується рибу класти в поліетиленовий пакет. В такому пакеті риба швидко втрачає свої якості і досить швидко псується.

А от що робити літом, коли температура вище тридцяти і це в тіні?

Звичайно, найкраще взяти рибу і швидко їхати додому, а там покласти вже в холодильник або відразу ж на пательню. Але як поступити коли Ви рибалите на великій відстані, і добиратись до дому досить довго? Або коли рибалите кілька днів? Для таких випадків потрібна кана - спеціальна приналежність яка призначена саме для зберігання риби.

Промисловість випускає зручні і зовсім легкі канни об'ємом 10-12 літрів для зберігання риби і менші, спеціальні кани для зберігання живця. Користуються каною так. Заповнюють на 1/3 звичайною водою. Після цього потрібно додати у воду 300-500 г солі і ретельно розмішати вміст. Спійману рибу негайно поміщають в кану з отриманим розсолом і закривають кришкою. Наковтавшись розсолу риба відразу ж засинає і залишається свіжою до вживання. Потрібно тільки врахувати, що при приготуванні риби слід вживати поменше солі.

Щоб кана менше нагрівалася, потрібно захистити її від сонячних променів. Додатково можна обшити кану тканиною і в процесі ловлі її зволожувати, це ще більше відведе тепло.
http://gonefishing.org.ua/sites/defa..._zhyvcya_2.jpg
Кана для зберігання живця має вигляд невеликого пластмасового відерця в якому знаходиться ще одне таке ж відерце, тільки меншого розміру. Така кана дає можливість швидко змінити воду, що важливо для маленьких рибок.

Якщо шлях до водойми довгий, то для збагачення води киснем використовують гумову грушу з шлангом та розпилювачем на кінці.

2vanya2 03.03.2012 21:22

Рибальські забобони, прикмети та повір'я з глибини віків
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...perstition.jpg
Рибаки - як відомо, народ забобонний. Так повелося з давніх пір. Вони, наприклад, не люблять, щоб по дорозі на рибалку зустрічний побажав гарної рибалки, остерігаються давати в чужі руки свої рибальські снасті, утримуються від підрахунку улову до закінчення риболовлі.
З іншого боку, завжди раді зустрічі з калікою напередодні риболовлі, наївно цілують першу рибку, акуратно знявши з гачка, а потім відпускають назад «за татом - за мамою - за дідом - за бабою». Багато рибальських забобонів збереглися з незапам'ятних часів.
Наприклад, перед початком рибалки наливають на дно склянки трохи міцного напою, а потім вихлюпують його у воду. Нехитрий обряд називається "налити Дідові", тобто задобрити дух води, щоб домогтися його прихильності.

А яких ще «правил» дотримувалися рибалки в далекому минулому?

Забобони щодо рибальських снастей

Вважалося, що більш вдалим буде той невід, нитки для якого спряла вагітна жінка, і не в будь-який час, а в період повного місяця. Кілька ниток плели заздалегідь, 30 березня, в день шанування Олексія - Божої людини, який, за переказами, переплив море в решеті і з тих пір став покровителем всіх рибалок.

Підбираючи матеріал для вудочки, зазвичай віддавали перевагу ліщині, та ще й не будь-якій, а тій, що зростає безпосередньо в мурашнику, або хоча б поблизу від нього. Виготовлені снасті належало обкурювати свічкою, з якою відстояли ранкову службу перед Великоднем. Обкурювання супроводжувалося словами побажання: «Скільки було в церкві народу, стільки б в мому садку риби. Всі мої слова міцні та липкі. Мої слова - рот, зуби - замок, язик - ключ, що в море (ріку) кинуто».

Забобони при підготовці до рибалки

Збираючись на риболовлю, потрібно грунтовно підкріпитися - за повір'ям, у ситого рибалки клювання краще. Бажано було завжди одіватися в один і той же одяг. А ще вважалося, що всі приготування необхідно робити виключно правою рукою. Передбачалося, що це забезпечує підтримку ангела-охоронця.

Хорошою ознакою вважалося виконання перед риболовлею будь-якої рутинної роботи по господарству (нічого дивного, це налаштовувало на терпіння в очікуванні улову). Крім того, напередодні потрібно було неодмінно проявити доблесть у виконанні подружнього обов'язку.

І це теж зрозуміло в символічному плані, адже в минулому чоловічий статевий орган називався «уд», тобто сьогоднішні слова «вудка», «вудлище», «вудити» є однокорінними з ним (до речі, і «удача» теж). Так що вислів «вдалий добрий молодець» мав колись, крім іншого, і еротичний зміст.

Перед відправленням на рибалку належало сказати: «Піду я на річку швидко, на воду спритно. На ній є рибки-тріпотушки, швиденькі і жвавенькі. А спущу я невід, як шовкову хустку, і в цей невід та в кожен повідець та й потрапить по рибкці».

Повір'я та забобони на риболовлі

Розташувавшись на місці риболовлі, слід набрати кропиви, вичавити з неї сік і натерти їм долоні. За повір'ям, після цього рибу можна ловити голими руками.

Наступним кроком було частування водяного шматочком наявної при собі їжі і невеликою кількістю питва. Пригощання супроводжувалося словами: «Дідусь Водяний, ось тобі гостинець, прийми та поможи». А в деяких місцях кидали у воду лапоть з онучею: «На тобі, чорте, лапті, заганяй рибу». У старообрядців взагалі було прийнято кидати тютюн з лайливими словами.

Наживляючи гачок, потрібно було примовляти: «Риба свіжа, наживка сальна, клюнь та дьорни, до дна потягни».

Заповітних слів на удачу в рибній ловлі було багато. Одні - коротші: «Господом тебе заклинаю, удачі в ловлі прибавляю. Маленька рибка, пропливай, велика рибка, частування хапай! Хай буде так!»

Інші - дещо довші: «Окуні, щуки, всякі риби, йдіть до мене, раба Божого (ім'я), проти швидкої води, весняної ріки. Назад не озирайтеся і в сторону не відвертайтеся. Ідіть до мене, раба Божого (ім'я), на світанку і на вечірній, в день, під сонцем і в ніч під зірками, і під всією округою Божою. Тим словам ключ і замок, ім'ям Господнім Духом Святим. Хай буде так. Амінь».

Закидаючи вудочку, веліли: «Іди в воду, черв'ячок, приманюй собою велику рибу на гачок». Першу рибку, як і сьогодні, відправляли назад у водойму, примовляючи: «Поклич батька, поклич мати, поклич тітку, поклич дядька, поклич старших своїх».

Всі заповітні слова, зрозуміло, вимовлялися пошепки, розмовляти під час рибалки категорично заборонялося.

Забобони та повір'я після рибалки

Наші предки були впевнені, що справжній рибалка повинен вести себе гідно: у жодному разі не хвалитися уловом, ні за що і нікому не розповідати, на що ловив і як ловив. В іншому випадку успіх може відвернутися назавжди і перейти до слухачів промов хвалька. Та до того ж хвальків засуджували в громадській думці.

В дома першу з спійманих рибин мав з'їсти той, хто її спіймав, і в жодному разі не можна було віддавати її котові. А в деяких куточках, взагалі першу рибину закопували в землю - для майбутньої удачі.

2vanya2 04.03.2012 10:24

Ловля риби на хліб та тісто поверхневим способом
http://gonefishing.org.ua/sites/defa..._na_hlib_1.jpg
Поданий на поверхні хліб - чудова приманка для ловлі риби. Щоб можна було закидати легкі шматочки хліба, їх змочують водою і подають на вільній жилці. Щоб робити дальні закиди потрібно монтувати гачок з кубиком хліба нижче водяного поплавка або плаваючого поплавка сбіруліно.

Особливо уловиста створена англійськими рибалками оснастка "парашут" . Суть її зводиться до того, що спочатку більший шматок хліба надягають на жилку і утримують його стопором з гуми або стопорним грузилом від зісковзування. Приблизно 15 см нижче хліба, роблять повідець з гачком і наживляють тісто. Виходить, що маленька кулька з тіста парить ніби на парашуті. Якщо червонопірки, плотва, карасі, коропи чи інша риба атакують великий шматок, від нього відриваються маленькі частинки, які повільно тонуть. Кулька з тіста стає ідеальною приманкою для риб, які піднімаються з глибини.

Звичайно у кожній із цих оснасток є недоліки. У вітряну погоду шматочок хліба швидко виноситься з поля зору риби. Щоб цього уникнути, його слід зробити важчим. В такому випадку, шматок хліба подають на оснащенні з ковзаючим важким грузилом і дозволяють спливати.

Великий шматок хліба діє як приманка, тому що він має високу плавучість і його можна змусити спливти до потрібної глибини. Іноді варто подавати хліб безпосередньо під водною поверхнею, на висоті очей коропів або амурів.

Сигналізатором клювання служить пластикове кілечко на жилці, яке підвішене між двома нижніми кільцями вудилища.

Як підвищити привабливість наживки?

Підвищить привабливість приманки з хліба обробка її різними атрактантами.

Для цього кілька разів впорскують атрактанти в пластиковий пакет, наповнюють його скибочками хліба, надувають і перемішують в ньому хліб. Все це залишають на ніч у холодильнику.

Пропонуючи рибі тісто, його теж варто попередньо трохи присмачити.

Перемішуючи блакитний сир з пліснявою і з тістом, отримують відмінну наживку для ловлі вусачів (марени).

А можна обробити його такими прянощами, як фенхель або кориця. Для цього кладуть чайну ложку пряностей розтертих в порошок в тісто і ретельно замішують.

Тісто, в яке додані такі прянощі, як коріандр, кориця або фенхель, має більш прибвабливу дію.

Листковий хліб або булочка, поміщені на ніч в герметично закритий пластиковий пакет, стають «гумовими» і краще тримаються на гачку.

2vanya2 04.03.2012 14:15

Навіщо хижим рибам великий шлунок
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...na_shchuku.jpg
Розміри травної системи хижих риб значно перевершують ту кількість їжі, яку їм зазвичай вдається знайти. Але зате в особливо вдалі періоди хижа риба може наїдатися до відвалу, запасаючи таким чином калорії на чорний день.

Давно відомо, що в неволі хижі риби виростають набагато більшими, ніж їх "дикі" родичі. Шлунок хижої риби уподібнюється гумовому мішку, будучи здатним вмістити, здавалося б, більше їжі, ніж потрібно. На волі тварина витрачає багато енергії на пошук їжі, вистежування і переслідування здобичі; крім того, утримання великого травного тракту виявляється теж пов'язане з енергетичними затратами.

На перший погляд, хижі риби поступають "нерозумно", тримаючи у себе надлишкові травні потужності. Дослідники з Вашингтонського університету в Сіетлі (США) з'ясували, що змусило еволюцію забезпечити хижих риб таким великим "животом".

Джонатан Армстронг і Деніел Шиндлер, оцінивши ємність травної системи у 639 особин риб з 38 видів, прийшли до висновку, що хижі види риб в стані з'їдати в день в 2-3 рази більше їжі, ніж їм у середньому трапляється. Але, як пишуть вчені в своїй статті в журналі Nature, витрати на утримання великого шлунка окупаються в період харчового достатку, коли риба може наїдатися досхочу. Така незвичайна ємність травної системи виникла через нерегулярну харчову динаміку, яку доводиться терпіти хижакам. Періоди харчового достатку, вірогідність знайти здобич для хижих риб непередбачувана, і коли таке трапляється, хижак прагне запасти якомога більше калорій, щоб потім витрачати їх у голодний час.

За словами авторів дослідження, вони першими зіставили у такому ключі фізіологію хижаків з їх екологією. Велика травна система дозволяє хижим рибам легко адаптуватися до нерегулярних "зустрічей" зі здобиччю і при нагоді набити їжею свої резервні ємності.

У дитячих казках хижі тварини і чудовиська завжди відрізняються великою ненажерливістю, але зі звичною еволюційною точкою зору - коли організм точно підганяється під умови проживання - така робота на випередження навколишнього середовища виглядає не зовсім звичайно. На перший погляд.

2vanya2 04.03.2012 16:32

Ароматизатори, атрактанти та добавки у складі прикормки
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...ttractants.jpg
З незапам'ятних часів риболови, для того щоб приманити рибу до місця ловлі або вигнати її з міцних місць до сіток, використовували різні пахучі речовини: атрактанти (приманюють рибу), репеленти (відлякують). У даний час застосування на водоймах відлякуючих, а також отруйних речовин повсюдно заборонено і переслідується по закону. Для рибалок буде цікаво познайомитися з тим, які ароматизатори застосовувалися на рибалці раніше, які відомі тепер, яка технологія їх застосування, як за допомогою тільки незначних добавок цих речовин можна істотно активізувати клювання риби.

Вперше досить докладно описав застосування відомих у той час ароматизаторів (атрактантів) класик риболовецької літератури Л. П. Сабанєєв в своїх працях. Так, даючи рекомендації з ловлі більшості риб сімейства коропових (короп, карась, лящ, плотва, язь, підуст, лин та ін), він радив додавати до рослинних насадок (тісто, каші, зерна злаків) і в приманку різні олії: лляну, кукурудзяну, конопляну, соняшникову. Л. П. Сабанєєв писав: "... воно (масло) дає дуже сильний запах, що чутний рибою здалеку, воно робить насадку більш легкою і, нарешті, має, безсумнівно, досить сильну проносну дію, тому риба, що наїлася, незабаром знову приходить годуватися".

Але окрім важких рослинних олій, рибалкам того часу досить широко були відомі і застосовувалися летючі ефірні олії: анісова, кропова, лавандова, м'ятна, лаврова, камфорна.

Вказувалося на вдале застосування в прикормці товченого шоколаду з ваніллю при ловлі ляща. При ловлі коропа як і при ловлі ляща широке застосування мав екстракт богородицької трави (чебрець). Є згадка про застосування гасу і дьогтю для ароматизації наживки. Але при цьому було сказано, що питання застосування нафтопродуктів для приманення риби недостатньо досліджене.

В даний час як у нас, так і за кордоном, всі перераховані речовини міцно увійшли в арсенал рибалок. Фірмами-виробниками рибальських товарів створена ціла індустрія по виробництву як індивідуальних, так і композицій таких речовин. При цьому застосовуються вони рибалками не тільки в чистому вигляді, але також як компоненти прикормок та приманок. В їх склад вводять продукти, що містять як важкі, так і летючі олії: макуха (конопляна, соняшникова, лляна, ріпакова), прожарене і подрібнене насіння конопель, соняшнику, льону, ріпаку.

Автор при ловлі ляща з успіхом використовував в прикормці подрібнені пагони кропу і листя чорної смородини. Особливо ефективно це було в спеку. Також якщо в коробку з черв'яком покласти частинки часнику, то на хробака з запахом часнику короп і карась починали брати набагато активніше, впливало це і на окуня.

Арсенал ароматизованих добавок у сучасних рибалок істотно розширився за рахунок застосування нової групи речовин. Це так звані фруктові есенції: яблучна, грушева, барбарис, бананова, ананасова, малинова, полунична, смородинова та інші, а також есенції, що мають аромат какао і ванілі. Звичайно, з успіхом використовуються як какао-порошок, так і кристалічний ванілін.

В даний час рибалки, особливо спортсмени, активно працюють над застосуванням різних прожарених і подрібнених горіхів (арахіс, фенхель, мигдаль) як активних добавок до підгодівлі і наживки.

Деякі прянощі (кориця, коріандр та ін) в невеликих кількостях також з успіхом використовуються як атрактанти в різних прикормках та підгодівлях.

Вже багато років автор небезуспішно застосовує в прикормці кристалічні амінокислоти (вони добре розчиняються у воді), відомі їх участю в смакових відчуттях риби (хемірецепція). Із застосуванням цих амінокислот за авторською рецептурою в даний час проводиться дуже ефективна рибальська прикормка, витрати якої при її тривалій дії дуже незначні.

Механізм дії ароматизаторів на рибу недостатньо вивчений. Швидше за все, більшість з ароматизаторів, які мають різкий запах, створюють у воді імітацію збільшення розчиненого в ній кисню, як би "освіжаючи" її. Помічено, що риба при своєму русі переміщається в напрямку від зон з мінімальним вмістом приваблюючих речовин до зон з максимальним їх вмістом, швидко знаходячи місце на дні, де лежить прикормка. Таким чином, можна сказати, що пахучі добавки "задають" рибі напрям руху.

Інший момент, на якому слід було б зупинитися, це необхідність внести деяку ясність у те, чому рибалки застосовують таку велику кількість різних за своєю природою ароматизаторів і продовжують пошуки нових речовин, придатних для цієї мети.

Це пов'язано з поведінковою стороною в житті риб, зокрема з жорсткою вибірковістю при русі у пошуках корму. Що це таке, можна зрозуміти на наступних прикладах: у широких повільно поточних річках риба концентрується у вузьких місцях, на бистрині; в глибоких водоймах годується на мілководдях; в зарослих водоймах шукає чисті місця, і навпаки. Те ж саме виходить, коли рибалки, що розташовані на березі недалеко один від одного за допомогою прикормки створюють досить протяжну штучну кормову площу. Припустимо, що всі прикормлені місця, крім одного, як ароматизатор прикормки використовують анісове масло, а один рибалка - кропове масло. Зрозуміло, що в цьому випадку виникне однорідне "поле запаху", до якого буде підтягуватися риба і розподілятися рівномірно по всій площі годування. Але поступово, у міру накопичення риби в зоні ловлі, прикормка, що використовує ароматизатор з запахом кропу, зіграє роль особливої, що задає рибі напрям переміщення над однорідною кормовою площею. Риболовля у рибалки, що застосував кропове масло, буде набагато успішніша, ніж у конкурентів, що сидять поруч, і не тому, що цей ароматизатор краще анісу. Як це виглядає, можна зрозуміти з наведеної схеми.
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...matyzatory.jpg
Дивлячись на малюнок, слід розуміти, що це ідеальна схема, що передбачає рівність всіх інших умов. Реальна картина набагато складніше. Наприклад, в умовах змагань, коли велика конкуренція між рибалками й сильний пресинг на рибу, спортсмени застосовують найскладніші композиції приваблюючих речовин, керуючись власним досвідом і знанням конкретної водойми. У рибалок, крім цього, склад, консистенція і якість прикормки значно різняться. Тому на реальній схемі може виникнути декілька локальних областей підвищеної концентрації риби.

До використання великого числа ароматизаторів слід ставитися обережно. Не всі вони сумісні один з одним при одночасному застосуванні. Може трапитися так, що два або кілька атрактантів, окремо добре привертають рибу, разом можуть спрацювати як репелент. Це одна сторона. З іншого боку, деякі рибалки застосування приваблюючих речовин доводять до абсурду, вводячи їх в прикормку або наживку в такій кількості, що викликають втечу риби. Необхідно пам'ятати, що, наприклад, ефірні масла і фруктові есенції є концентрованими хімічно активними речовинами. Непомірне їх використання може викликати у риб хімічний опік жабер, очей або слизової порожнини рота, і тоді вони, покидаючи небезпечну ділянку, будуть видавати сигнали тривоги, відлякуючи об'єкти ловлі не тільки у даного рибалки, а й у поруч розташованих сусідів.

Оптимальна кількість ароматизаторів в прикормці або наживці залежить від великої кількості факторів: пора року, вид, щільність і активність риби, тип водойми, наявність конкурентів, якість води та сила течії. Для кожної водойми і певних умов ловлі на ній кількість і композицію з атрактантів рибалка повинен визначити самостійно в результаті особистих дослідів і опитування своїх товаришів. Такі дослідження необхідно систематично записувати, а потім аналізувати.

Для переважної більшості водойм норма застосування широко відомих ароматизаторів склалася приблизно наступна - у розрахунку на 1 кг наживки або прикормки: важкі рослинні масла - 1-3 столових ложки; летючі ефірні масла - 3-4 краплі; фруктові есенції - 5-10 крапель; кристалічний ванілін - до чайної ложки; какао-порошок - 1-2 столові ложки, горіхи - до 100 грамів. За сумісності ароматизаторів між собою є такі спостереження: ефірні олії погано сумісні з фруктовими есенціями; важкі масла, ванілін і какао добре сумісні як між собою, так практично з усіма іншими добавками, причому як разом, так і окремо.

У висновку хотілося б сказати, що правильне, осмислене застосування ароматизаторів та інших добавок та приваблюючих речовин для ловлі риби вже саме по собі є цікавою у пізнавальному плані справою, крім того відкриває широкі можливості для подальшого вдосконалення майстерності будь-якого рибалки. Тому передові рибалки продовжують йти все далі в пошуках нових груп речовин, що благотворно впливають на кормову активність об'єктів риболовлі. В даний час відомо і успішно випробувано велику кількість екстрактів як рослинного, так і тваринного походження. Застосування їх широким колом рибалок стримується відсутністю необхідних обсягів промислового виробництва таких речовин та їх високою ціною. Простий екстракт може зробити сам рибалка прямо на водоймі, наприклад, роздавивши деяку кількість мотиля в банку з водою, а потім цей рожевий за кольором розчин використовувати при розробці прикормки.

Нарешті, якщо рибалкам не байдуже екологічний стан водойм, вони повинні розуміти, що застосування у незначних кількостях активних добавок веде до значного зменшення обсягів прикормок і привад, що кидаються у воду , які часто не поїдаються рибою в повній мірі, а лежать на дні, закисають і псують водойми.

ivantsiura 04.03.2012 16:32

У темі 1 долучень
Весняна рибалка

Долучення 7650

Настала весна і досвідчені рибалки знають, що настав час готуватися. Щоб риболовля була вдалою потрібно насамперед визначитися яку рибу ловити, на мене азартніше буде - короп і карась.
Готуємо снасті: спінінг повинен бути 5.5 - 6.0 метрів, жилка - на карася не дуже товста, котушка з фіксатором, не великі карасьові гачки для збільшення шансів краще прив'язувати до кінця жилки на два повідця, свинцеві грузила, ковзаючий поплавець. Прикормка - це перемелені смажені насіннячка соняшнику з вареною перловкою або макуха. До наживки відносяться: дощові черв'яки, перлова крупа, хліб, селезінка.
Екіпірування може бути декількох варіантів, починаючи болотними чобітьми і до комбінезонів. У сумці, рюкзаку завжди має залишатися місце для риби. Місця лову будуть: лимани і не великі озера - краще платні.
Рано вранці, зручно влаштувавшись на березі розмотуємо спінінг і міряємо глибину - змінно підлаштовуючи поплавок більше менше, гачки під водою виставляємо 10 - 15 см від дна. Два основних способи підгодовування: під очерет або дальній кидок. Набираємося терпіння і чекаємо поки підпливе косяк, карась є стайной рибою і підгодоване місце приваблює до себе не одну, а багато особин. Клювання починається по різному: поплавок легко сіпається - (ні чого не означає) чекаємо, коли ж він впав на воду або його потягнуло на дно - пора тягнути.
Після підсікання витягувати потрібно не смикаючи, плавно змотуючи котушку, рибу значних розмірів виймаємо підсаком у самого берега. Якщо ознак риби довго немає, то краще місце поміняти і почати все заново. Активний клювання відбувається з ранку до обіду, після перерву, але можна затриматися на весь день. Так само варто спробувати нічний варіант, для якого потрібен поплавок з світлодіодом (маяком) і потужний ліхтар. Похід на кілька
днів в повній мірі змусить себе відчути справжнім рибалкою.

2vanya2 05.03.2012 14:38

Ловля карася поверхневим способом за допомогою сбіруліно (бомбарди)
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...xt/karas-1.jpg
Ще до початку нересту зграї карасів розбиваються на групи. Одні з них переміщаються по водоймі в пошуках корму, підбираючи з поверхні дрібних комах, які впали у воду. Можна сказати, здобич по роті. Клювання цих карасів на звичайні карасині наживки, як правило, погане. Інші зграї карасів не проти покуштувати мотилем, опаришем, хробаком, хлібом та іншими наживками, що їм пропонують рибалки.

Третій рік поспіль у весняно-осінній період я успішно ловлю карасів поверхневим способом за допомогою сбіруліно (бомбарди). Цей спосіб показав високу ефективність. Перевагу віддаю водоймам з високими берегами і зручними підходами до води. Місце вибираю так, щоб під час ловлі риби не доводилося переміщатися по берегу і щоб після закидання поплавок сбіруліно можна було добре бачити.

Снасть для ловлі карася за допомогою сбіруліно
Для ловлі карася в денний час і в сутінках - поплавок сбіруліно, горизонтально-плаваючий, вага 6 гр.
Для ловлі карася в сутінках - поплавок сбіруліно вертикально-плаваючий, вага 4-6 гр.

Спінінгове вудилище - довжина 2,7 м, тест 1,2-9,5 гр. Безінерційна котушка, жилка 0,16, повідок 0,148, потрійний вертлюжок і силіконові стопори, гачок № 14 чи № 16.
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...ya_karasya.jpg
Снасть для ловлі карася монтую наступним чином: на жилку, пропущену крізь кільця спінінга, приблизно в сорока сантиметрах від кінця встановлюю силіконовий стопор. Стопор використовується для обмеження вільного пересування поплавка. Потім пропускаю її через сбіруліно (бомбарду) і встановлюю на жилку другий стопор-обмежувач, який одночасно є амортизатором. Далі, як і зазвичай, прив'язую потрійний вертлюжок і до нього повідець з гачком. Перший стопорок пересуваю так, щоб вільний хід поплавка сбіруліно становив близько 20-30 см. Повідки, підв'язані до вертлюжка, використовую довжиною або 30 см, або 80 см. При коротких повідках більш помітне клювання карася і надійніше підсікання. При довгих - менше лякається риба і можлива повільна проводка з легким підсмикуванням снасті і зупинками.

Техніка ловлі карася за допомогою сбіруліно

На міських ставках, де качок підгодовують хлібом, як наживку зазвичай використовую його. Силовим закидом посилаю снасть в те місце, де по воді розходяться кола, видно сплески риби, або як переміщається зграя. Час від часу вибираю слабину жилки, щоб можна було вчасно зробити підсічку. При покльовці карась, не відчуваючи опору, витягує через напівпрозорий поплавок сбіруліно (бомбарду), що лежить на воді 20-30 см жилки, поки фіксатор не впреться в хвіст поплавка. Захоплює наживку карась надійно і клювання при яскравому освітленні і тихій воді добре помітне. Поплавок на воді тремтить, потім його або веде, або топить.

Якщо клювання мляве, ставлю довгий поводок і виконую наступну проводку: закинувши наживку, починаю вибирати жилку, одночасно похитуючи спінінгом у вертикальній площині до тих пір, поки поплавок не почне створювати легкі кола на воді. Роблю паузу секунд п'ятнадцять, і якщо клювання не має, знову здійснюю підмотку. Але цей спосіб ловлі карася пасивний. Більш вловистий і видовищний активний спосіб, коли використовується поверхнева прикормка. У цьому випадку ставлю короткий повідець, близько 30 см і наживляю гачок хробаком або 1-2 опаришами. Анімувати проводкою мляву наживку при короткому повідку не варто - можна відлякати рибу, тому черв'як або опариш на гачку повинні бути дуже бадьорими.
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...sya/karas.jpeg
Ловля карася за допомогою сбіруліно з застосуванням прикормки

Нарізаний кубиками білий хліб сильно стискаю пальцями, щоб на деякий час ущільнити його, і відстрілюю з рогатки по перспективних ділянках ставка, де очікується клювання. Плаваючи на поверхні, розбухаючи і втрачаючи крихти, хліб приваблює рибу. І коли карась, спливши, починає рвати його, роблю закид за найбільш потужні сплески з перельотом в 3-5 метрів. Потім підтягую сбіруліно (бомбарду) до хліба і навіть наповзаю поплавком на нього. Це важливо, бо вже за півметра від плаваючого шматочка клювання можна і не побачити. Риба хватає прикормку з льоту, створюючи у воді навколо неї буруни, і наживку крутить і кидає з боку в бік. За цим обов'язково слідує хватка. Хвилин за п'ять шматочок підгодівлі з'їдається рибами.

Наживка при ловлі карася за допомогою сбіруліно може бути різноманітною. Риба хватає навіть порожній гачок. Як наживці віддаю перевагу опаришу.

Оскільки в різних місцях ставка прикормка знаходить своїх їдців - закидування виконую туди, де сплески могутніші. Перед настанням сутінок закидаю у воду в три-чотири місця ставка великі шматки білого хліба і ловлю карася до настання темряви.

2vanya2 06.03.2012 14:43

Мрієте про трофейну рибу - тоді Вам в Сан-Франциско
http://ava.com.ua/img/0.gif
Таємнича навала великого білого осетра в затоці Сан-Пабло (Сан-Франциско, США) привела в неабиякий подив учених, але явно дуже потішила любителів рибалки. Адже всі риболови мріють спіймати трофейну рибу.

Білі осетри, які досягають у довжину до 6 метрів і ваги більше 675 кг (1500 фунтів), як правило, невловимі. Однак традиційно недосяжний об'єкт ловлі раптово став легкою здобиччю для американських рибалок. Більше тисячі особин окупували затоку Сан-Пабло (Сан-Франциско, США).

Вчені пояснюють це понаднорновим випаданням опадів. Біологи повідомляють, що в роки засухи осетрові зазвичай йшли далі в глиб штату на нерест (у період між груднем та червнем) - в дельту річки Сакраменто. Там за традицією вчені й очікували побачити найбільших представників осетрів. Майкл Томас, біолог університету Каліфорнії в Девісі, припустив, що дивне явище - наслідок раннього нересту, який був викликаний рясними дощами.

Яка б не була причина, рибалки в Сан-Пабло з задоволенням користуються кращим сезоном для ловлі осетра в історії.

Як розповів рибак Ріко Петрі: "Я зловив і відпустив 10 осетрів! Серед них були рибини як довжиною 1,65 м і 2,25 м. Рибалки вже не вважають великим осетром рибу менше 3,6 м".

2vanya2 07.03.2012 14:46

Ловля карася: коротко про особливості розповсюдження, наживки, снасті, спосіб ловлі та вибір місця

http://gonefishing.org.ua/sites/defa...as_veleten.jpg
Напевно буде недалеким від істини твердження, де є вода там є карась... Дійсно карась в Україні надзвичайно популярна риба і присутня майже у всіх водоймах, винятком можуть бути нові приватні ставки чи рибні господарства де водойму не заселяли карасем спеціально, швидкоплинні участки гірських річок, та водойми з соленою водою. Розрізняють два види карасів: золотий (червоний) карась , якого стає все менше; і срібний (білий) найбільш розповсюджений та живучий. Далі поговоримо про ловлю карася, але оскільки в одній статті неможливо розглянути всі способи ловлі карася та їх особливості, то це скоріше буде такий собі путівник чи порадник карасятника новачка з відповідними посиланнями на джерела, крім того планується що дана стаття буде постійно оновлюватись та доповнюватись.

Через свою популярність та розповсюдженість по всіх водоймах карась частий гість в садках рибалок, особливо в рибалок любителів, саме по цій причині, а також через міф, що нібито ловля карася проста і не вимагає великих зусиль - карась являється основним об'єктом любительської риболовлі у багатьох районах нашої країни. Рибалки спортсмени, як правило підтримують міф, про те що карась легка здобич і вважають недопустими для себе ловити цю рибу. Не будемо нікого не в чому переконувати просто нагадаємо, що з іншої сторони ходять мало не легенди про примхливість карася, і не одному рибалці карасі добре попсували нерви... Окремим словом потрібно наголосити про гастрономічні властивості карася - це і справді дуже смачна риба, що підходить практично до будь-яких рибних страв. А які гарні карасі, просто засмажені на сковорідці! Ну, а якщо це карасі в сметані, то це просто божественне блюдо! Дійсно пальчики оближеш! Хто пробував, знає про що я ...

Особливості розповсюдження карася

Може здаватися дивним те, що в одних водоймах спостерігається просто таки тьма дрібного карася, це, напевно, пояснюється відсутністю в них чоловічої половини карасевого роду, малою глибиною, і невеликою площею водойми, тобто обмеженим життєвим простором. У таких водоймах карась схрещується з будь-якою дрібною рибою в результаті виходить карась, але дрібний і зростає він дуже повільно. До речі з цієї самої причини часто карася називають "гібридом" або "японцем". Трапляються, звичайно, і великі екземпляри, але дуже рідко.

В інших водоймах карась - красень! Просто вражає велика кількість великого карася, немов дрібного взагалі немає. У таких місцях не рідко можна зловити представника чоловічої половини, хоча все одно основну масу складають карасихи. Такі водойми можуть бути малими за площею, але обов'язково присутні глибини не менше 2-3 метрів і нерідко водиться окунь чи щука. В уловах тут нормальними вважаються 1-2 десятки екземплярів від 200 до 800 гр. Проте все одно, карась вагою від 1 до 2 кг скрізь вважається завидним трофеєм.

Способи ловлі карася

Карась - мирна риба. Через свою популярність і поширеність ловлять карася практично всіма відомими способами що використовуються для ловлі мирної риби: це і поплавочні вудочки - як махові, так і матчеві, штекерні та болонки; донні снасті - фідер, пікер, резинки (донні снасті з резиновим амортизатором), лошарик і інші. Ловлять карася також поверхневим способам за допомогою сбіруліно, хоча в Україні рибалки познайомились з цим методом ловлі досить недавно. Часто карась попадається на коропові снасті такі як макушатник, іноді він не проти скуштувати бойли на волосяному монтажі також приготовані для коропа, чим часто дратує карп'ятників. Вибір же конкретної снасті для ловлі карася залежить від власних уподобань рибалки, особливостей водойми та погодних умов. Найпоширенішими снастями для ловлі карася до недавнього часу були все-таки махові поплавкові вудочки, в останні роки, напевно завдяки риболовній літературі та поширенню спортивного рибальства, а також зростанню риболовного пресингу на водойми коли карася слід ловити подалі від берега, популярними стали донні снасті.

Наживки для ловлі карася

В якості наживки в основному використовують гнойового хробака, дощового черв'яка, опариша, мотиля, перловку, хліб, парений горох, комбікорм, тісто, манку. Вибір наживки залежить як правило від пори року, погоди та від особливостей водойми. Так, в весняні та осінні місяці як правило, використовують тваринні наживки, а в літні - рослинні. Проте, наголошую, що це як правило, і не слід розуміти все буквально, тобто, скажімо, літом ловити карася тільки на перловку, а весною чи осінню вчепити хробака та чекати годинами поки підійде велетенський карась. Я особисто скоріше схиляюся до думки, що вибір наживки залежить від водойми, так в той же час на одній водоймі карась може добре ловитися на манну бовтанку, в іншій на опариша, ще в іншій на пінопласт... Бувалі рибалки розповідають про водойми, де добре ловиться великий карась на дрібну "тюльку", що живе в цих водоймах (вона чимось схожа на хамсу і росте не більше 5-8 см) або на її шматочки, часто таку "тюльку" запускають в озера разом з коропом.

Час для ловлі карася

Знову ж таки, як правило, кращий час для ловлі карася ранкові та вечірні зорі. Влітку великий карась частіше бере після заходу сонця до темряви. Вже тут потрапляють серйозні екземпляри! Іноді за 15-20 хвилин можна зловити більше, ніж за цілий день! Але я знаю кілька ставків, де карась вранці починає ловитися тільки після того, як на воду впадуть сонячні промені (може поспати любить), а потім бере весь день до темряви без перерв. Щоправда основна маса карася на таких водоймах - розміром з долоню, можливо трохи більше долоні і якщо попадеться 1-2 екземпляри по 500-600 гр., То це удача!

Вибір місця для успішної ловлі карася

Місце ловлі слід вибирати за своїм розумінням і, виходячи з погодних умов і пори року. Як напівуніверсальне, для ловлі на поплавочні вудочки, можна порадити місце поблизу водної рослинності, скажімо біля очерету, з перепадом глибини від 1 до 2 метрів і поруч із підводними заростями "водяної кропивки" чи "водяного моху". Якщо підгодувати таке місце макухою, комбікормом чи вареним горохом, то карась підійде обов'язково.

Ловля карася

Ловити бажано з дна, гачок № 10 - 14, жилка 0,12 - 0,16, повідець 0,10-0,12. Поплавок легкий, чутливий, з підпаском 8-12 см від гачка і основним грузилом 20-30 см від гачка. Клювання карася більш-менш нормальних розмірів найчастіше впевнене. Після того як карась 1-2 рази скуштує наживку він бере її в рот, трішки піднімає і тягне в бік. При ловлі з дна, якщо черв'як не дуже довгий, можна підсікати відразу після підйому поплавка, інакше потрібно трішки зачекати перш ніж підсікати.

Кілька слів про примхливість карася

Можна сказати, що карась риба примхлива! Навіть в озерах, де його розвелася величезна кількість, можна залишитися без хвоста при різких змінах погоди, а іноді за кілька днів до цих змін. Здавалося б, вчора при такій же погоді до обіду набив садок, а сьогодні риба наче вимерла, змінився лише вітер, але карась заліг ... На наступний день сонце і вітер змінилися мерзенною мрякою, яка пробирає тебе наскрізь, а карась ожив і бере як ненормальний, причому чим більше ти промокаєш, тим крупніше бере карась!

Або навпаки сонечко, тепло, повний штиль, вихідний, сидиш на човнику, місце закормлено, черв'яки верткі - благодать, а він супостат брати не бажає! Але варто після обіду піднятися штормовому вітру, при якому і поплавків не видно, і з якорів зриває, і вода стала чорною - то лише до трьох порахував, в сліпу підсікаєш - є карась! Але, що завжди радує в на риболовлі на карася, клює, чи не клює, а на сковорідку завжди впіймаєш, ну в крайньому разі хоч кішка та залишиться задоволеною...

2vanya2 10.03.2012 16:43

Найкраща оснастка для ловлі коропа - та що найпростіша
http://gonefishing.org.ua/sites/defa..._Komutsky.jpeg
Коли при ловлі коропа клювання немає, рибалки починають замислюватися про причини невдачі. Багато рибалок в цій ситуації схильні сумніватися у своїх коропових оснастках. Можливо короп бачить гачок або повідець, а можливо, при ковтанні приманки відчуває опір? До того ж рибалка буває невпевнений у придатності оснасток і монтажів, які, як правило, були створені в Англії і для англійських водойм. Нерідко в коропову оснастку вбудовані такі дрібні деталі, як кільця, вертлюжки або гумки, а самі оснастки сконструйовані настільки складно, що мимоволі думаєш: а чи будуть вони взагалі працювати на водоймі? Пригадую, що років 20 тому я з простими оснастками домагався відмінних уловів коропів. З урахуванням цього виникають питання: що є головним в короповій оснастці, чи справді на складний монтаж короп (чи інша риба) ловиться краще, ніж на більш простий?

Хороша коропова оснастка повинна бути по можливості простою, мати оптимальні польотні якості і не бути схильною до перехлестів. На противагу англійським озерам наші місцеві водойми все таки не підлягають максимально високому риболовному пресингу. Тут вибір і підготовка місця ловлі для успішної рибалки виявляються важливішими ніж витончена оснастка. За допомогою простої оснастки Safety Bolt-Rig або грузила Inline і оснастки Line-Aligner або Blow Out-Rig рибалка екіпірований найкращим чином. Оскільки з цими простими оснастками буває мало помилкових клювань або сходів риби, не слід вдаватися в складні експерименти. Адже немає сенсу ловити риб, видобутих відносно просто, зі складними оснастками, які, до того ж ще й переплітаються при закидуванні.

Оснастки для виликих досвідчених коропів

Інакше стоїть питання на водоймах, де коропів ловлять часто. Особливо це стосується екземплярів, які вже багато разів виловлювали і відпускали назад у водойму. Вони недовірливо ставляться до приманок і оснасток. У цих умовах доцільніше трохи змінити оснастку. Іноді буває достатньо просто поміняти довжину повідка. Зробивши його на кілька сантиметрів коротшим, часом вдається завести в підсак кілька коропів одного за іншим. Досвідчені "бородаті" коропи іноді пускаються в панічну втечу, ледь зіткнувшись з повідцем. Такій реакції коропа можна запобігти, розмістивши на ньому кілька шматочків пластичного (м'якого) свинцю. Завдяки цьому повідець опиняється на дні водойми поза небезпечною зоною.

Дуже бажано маскувати складові частини оснастки, хоча в зарослій водоймі з каламутною водою це не має сенсу, Але в озері з прозорою водою, де риби вже не раз потрапляли на гачок, маскування може бути цілком доречним, Якщо забарвлення повідця збігається з кольором дна, у коропів не виникає підозри.

Деякі експерти з ловлі коропа маскують повідці імітаціями водних рослин. Блискучий гачок, підозріло блискучий в променях сонця, іноді теж відлякує досвідчених коропів і змушує їх рятуватися втечею. Щоб вирішити цю проблему, можна або замаскувати цівку гачка імітацією личинки комахи (Carp 'R' Us Mouth Snagger), або використовувати гачки що мають спеціальне покриття яке відбиває світло. У важких ситуаціях доцільно використовувати грузила, які за формою нагадують камінь.

2vanya2 11.03.2012 11:15

Ловля риби в місцях затонулих кораблів
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...li_sudna_2.jpg
Пропонуємо Вам прочитати матеріал про особливості ловлі риби на місцях затонулих кораблів. Такі місця є середовищем для проживання багатьох видів риб, і вони варті того, щоб дізнатись про них дещо більше.

Рибалка такого типу є досить "екзотичною" і, можливо, Вам ніколи не вдасться прибалити в такому місці - проте це не змінює того, що варто пізнати деякі цікаві факти!
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...nuli_sudna.jpg
Затонулі кораблі досить часто стають середовищем існування для багатьох видів риб. Тому вони і становлять великий інтерес для рибалок. Затоплені кораблі з задоволенням населяються рибою, тому що вони забезпечують їм безпеку - ізолюють від оточення повного різноманітних загроз. Саме з цієї причини, риболовля в таких місцях дуже популярна серед рибалок.

Затонулі судна, як правило, позначені на навігаційних картах, що дозволяє легко знаходити їх більш досвідченим рибалкам. Однак слід врахувати, що для локалізації таких корабельних аварій та уламків потрібно мати та бездоганно володіти сучасним обладнанням, тому на таку риболовлю варто вибиратись з більш досвідченими рибалками, що мають належним чином обладнаного човна. Обов'язковим є наявність таких приладів як ехолоти та магнітометри. Цікаво, що високоточні ехолоти здатні не тільки визначити місце аварії судна, вони також можуть допомогти локалізувати і саму рибу!

Те, яка риба мешкає на місці аварії судна залежить від декількох факторів. Деякі види воліють мешкати біля уламків, які розташовані близько до берега, інші серед уламків які знаходяться якнайглибше під водою. Тому, вибираючи затонуле судно, біля якого ми хочемо порибалити, слід керуватися тим, яку рибу ми маємо намір ловити.

Є кілька методів ловлі риб, що мешкають в місцях корабельних аварій. Основними є риболовля з човна на якорі, та з човна дрейфуючого. Кажуть, що останній метод дає кращі результати, але мені здається, що ми повинні ознайомитися з усіма з них. Наприклад, корисним буде вміти закріпити човен в штормовому морі, але ніхто не заперечує, що в цьому випадку правильно заякорити човен зовсім нелегко.

Спорядження, що використовується для риболовлі, по-перше, не повинне бути складним, а по-друге, повинне бути дуже міцним, оскільки часто трапляється, що потрібно виважувати рибу що втікає в укриття. При ловлі з дрейфуючого човна рекомендуємо використовувати плікери, які занурюються, а потім злегка піднімаються, таким чином досягається цікава гра приманки і риба охоче слідує за нею.

2vanya2 11.03.2012 20:19

Наявність постійного шуму може викликати стрес у риби
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...easer/ryby.jpg
Морські гідролокатори, акустичні гармати та інші подібні пристрої, що використовуються при сейсмічній розвідці (а також банальне забивання паль), як відомо, здатні дуже серйозно псувати життя морським мешканцям. Вся ця, без сумніву, корисна техніка видає у воді звуки гучністю до 180 дБ, через що кити і дельфіни біжать зі звичних кормових територій, а то і викидаються на берег. На щастя, цей шум не вічний, тому приголомшена риба, або інші водні мешканці можуть відплисти подалі і почекати, поки все не стихне.

А ось постійний низький гул, вироблений судами і офшорними вітроелектростанціями, збільшує гучність фонового шуму до 10 дБ на дуже великій території. І нехай це "тарахтіння" не таке інтенсивно, як у тих же гідролокаторів, але його довгостроковий вплив викликає в риби стрес.

Експерименти показали, що при відтворенні шуму від робочого судна у риб підскакує концентрація стрес-гормону кортизолу. А інші досліди продемонстрували, що через подібні шуми лузітанська жабовидна риба не чує того, що їй повідомляють родичі. Крім того, судноплавство банально заглушає природні звуки, що сигналізують рибі про близькість хижаків або іншу небезпеку.

Ефект постійних низьких шумів вивчений не до кінця, але він може бути дуже серйозним, вважає Артур Поппер з Університету Меріленд (США). Ну а проблема в тому, що, за словами вченого, проводити експерименти в лабораторії дуже складно, так як самі лабораторні умови вже викликають стрес у риби, який можна порівняти з переживаннями, що виникають під впливом звуку гучністю в декілька децибел.

Результати своєї роботи пан Поппер представить пізніше в цьому місяці на зборах Американської акустичної спільноти.

2vanya2 12.03.2012 14:36

Ловля окуня спінінгом на обертальні блешні

Окунь - хижа зграєва риба поширена майже всюди. Найчастіше зустрічаються особини до 300 грам вагою, більші ж екземпляри попадаються рідко. В зв’язку з цим для деяких спінінгістів ловля окуня не представляє ніякого інтересу, для інших же навпаки - це прояв майстерності, знань і терпіння. Одними з найпопулярніших приманок для ловлі окуня є обертальні блешні, і в свою чергу одними з найкращих, найдоступніших і найбільш поширених вважаються обертальні блешні “Mepps”, тому в даній статті мова буде йти про особливості ловлі окуня на ці блешні.
Снасті що використовуються для ловлі окуня на обертальні блешні “Mepps”

Ловля окуня на обертальні блешні вимагає мати легкий спінінг довжиною 1,80-2,50 м. з м'яким чутливим кінчиком, який дозволяє краще контролювати поведінку приманки у воді і проводити м'яку підсічку. Щодо котушки то особливих вимог тут не має, головне щоб це була безінерційна котушка з рівномірною намоткою жилки, і щоб вона добре підходила до загального балансу снасті.

Оскільки при ловлі окуня спінінгом використовуються в основному легкі приманки і знаючи що застосування більш товстої жилки негативно позначиться на дальності закидання, то вважається що оптимальний діаметр жилки 0,12-0,17 мм. На котушку таку жилку слід намотувати так, щоб вона на 3-4 мм не доходила до краю шпулі. Тут існує два суперечливих моменти з однієї сторони чим глибше втоплена жилка на шпулі, тим менша дальність закидання; з іншої чим тонша жилка і чим менше вона доходить до краю шпулі - тим більше буде появлятися перекручувань, і запутувань, щоправда це значною мірою залежить також і від якості самої котушки.

Металевий повідець необов'язковий, якщо Ви любите екстримальну рибалку, адже ловля окуня, як правило, проходить в водоймах де також є і щука, і тоді є великий ризик втратити і приманку, і трофей. Взагалі про доцільність використання повідка можна сперечатись безкінечно, я після кількох зрізів зробив для себе однозначний висновок і ставлю повідець завжди. Бажано, щоб на одному кінці повідця був вертлюжок, на іншому - застібка для блешні.

При ловлі окуня з човна, особливо в закоряжених місцях, бажано мати відцеп.
Обертальні блешні "MEPPS"

Блешні типу "Mepps" правомірно рахуються одними з найбільш вловистих приманок що здатні спокусити окуня практично за будь-яких умов. Коротко розглянемо найпопулярніші серії.

Серія "Aglia"

Блешні цієї серії характеризуютья відхиленням пелюстки від осі на 60 градусів, що створює значний лобовий опір у воді. Їх досить легко утримати в заданому горизонті води навіть при не дуже швидкій проводці. Блешні № 0-3 найбільш придатні для обловлювання дрібних ділянок водойми глибиною до 1,5 метра, та зарослих водною рослинністю. Блешнями № 4-5 користуються частіше в місцях з глибиною від 2 до 5 метрів. На блешні серії "Aglia" зазвичай ловлять в місцях, що не мають помітної течії.

Серія "Aglia long"

Ці блешні мають мале відхилення пелюстки від осі (30 градусів) і відповідно невеликий лобовий опір у воді , тому їх краще використовувати для обловлювання ділянок водойми глибиною від 1 до 8 метрів з більш-менш чистим дном. Блешні "Aglia long" незамінні при ловлі хижої риби на течії.

Серія "Comet decoree"

Це ніби проміжний варіант між серіями "Aglia" і "Aglia long", вони мають відхилення пелюстки 45 градусів і середній лобовий опір. Блешнями № 0-3 частіше ловлять в водоймах з глибиною до 1,5 метра, № 4-5 найбільш придатні для обловлювання глибин до 5 метрів. Блешні цієї серії краще використовувати у водоймах із слабкою течією або без неї.

Серія "Lusox"

Застосовується зазвичай для придонної ловлі в різних водоймах з глибиною від 1,5 метра і більше. Блешні цієї серії оснащені знімними свинцевими головками різної ваги, які підбираються залежно від глибини передбачуваної ділянки ловлі. На відміну від інших блешень типу "Mepps" вони не мають сердечника на осі блешні. Кут відхилення пелюстки від осі - 25 градусів.
Вибір кольору блешні для ловлі окуня

Загальноприйнятий підбір кольору пелюсток, що враховує стан погоди, прозорість води і т.п., підходить і до ловлі окуня на обертальні блешні "Mepps". Коротко нагадаємо основні постулати: в сонячну погоду обираємо темніші приманки, в похмуру - світліші; так само при мутній воді - яскраві приманки, при прозорій - тускліші чи темніші.

Але можуть бути і винятки. Так, на одних водоймищах за любої погоди більший успіх приносять блешні з білою пелюсткою, на інших - риба краще ловиться на "Aglia long" незалежно від кольору пелюстки. Тому для конкретного водоймища слід експериментальним шляхом підбирати оптимальний за розміром, типом і кольором варіант блешні типу "Mepps".
Вплив погоди на ловлю окуня

Успіх будь-якої рибалки багато в чому залежить від погоди. Непоганих результатів при ловлі окуня можна чекати в теплі похмурі, з невеликим дощиком дні. Слід розраховувати на хороший улов при тривалому збереженні теплої, але не жаркої погоди. Благотворно на життєву активність смугастого хижака впливають і короткочасні грозові дощі, і легкі нетривалі тумани навесні і влітку. Кращий напрям вітру - південний або західний. Але найбільшу роль грає стійкий атмосферний тиск.

Негативними погодними факторами, що впливають на клювання окуня, є раптове похолодання з похмурою погодою і дощами, яке супроводжується падінням атмосферного тиску. При різкому підвищенні атмосферного тиску також можна повернутися додому з пустими руками.

Негативно позначається на стані цієї риби сильна зміна рівня води у водоймищі, пов'язана з проливними дощами і помутнінням води, особливо в невеликих річках. Найбільш несприятливі вітри - північний і східний.

Але деколи смугасті хижаки поводяться непередбачувано. Буває, що при стійкому нормальному атмосферному тиску і сприятливій погоді вони на 1-2 дні раптом припиняють всяке клювання, а потім за тих же погодних умов несподівано відновлюють його. У теплу погоду при стійкому атмосферному тиску вони жадібно хапають блешню, не дивлячись на північно-східний вітер.
Ловля окуня в нерестовий період

До нересту ловля окуня на блешні типу "Mepps" має хіба, що випадковий характер. У березні - квітні окунь може взяти приманку, що йде біля дна ступінчасто, або повільно-монотонно. У цей час краще шукати окуня на глибині більше 1,5 метра. Попадається він найчастіше на блешні з жовтою або білою пелюсткою ("Aglia long" № 3-4, "Comet decoree" № 4 і різної ваги "Lusox"). Можуть принести успіх невеликі мепси, оснащені свинцевим грузилом вагою 10-15 грамів для ловлі на глибині. Грузило встановлюють в 40 сантиметрах від блешні і оснащують невеликим трійником з пензликом з червоної або білої шерсті. У цю пору року найбільш вдалими для рибалки вважаються теплі сонячні дні.

Нерест окуня зазвичай проходить в другій половині квітня, коли вода прогрівається до +7-8 ° С. Післянерестовий жор цієї риби починається в першій половині травня. Відразу після нересту зграї дрібних і середніх окунів осідають на глибині 1-2,5 метра. У закритих водоймищах це різкі перепади глибин, коряжники, ями, підводні мілини, затоки, мілководдя біля берега. У річках зграї окунів вибирають для свого проживання затоки, стариці, ями, закоряжені ділянки дна, місця із сповільненою круговою течією, береги з навислими над водою кущами. Великі особини підходять до мілких берегових ділянок рідко. Більше шансів їх знайти біля підводних мілин, розташованих на деякій відстані від берега, а також в затоплених коряжниках і ямах, але, як правило, на глибині не менше 2 метрів. Місця свого проживання зграї цієї риби не міняють до настання осінніх холодів.

Під час післянерестового жору окуні починають атакувати блешню з світанку і до 8-9 годин ранку. Зазвичай вдень блешні їх мало приваблюють. За 1,5-2 години до заходу вони знову активізуються. Клювання припиняється з настанням нічних сутінків. Вранці, як правило, активність окуня вища, ніж увечері.
Вибір місця, тактика і методи ловлі окуня на обертальні блешні

Якщо у водоймищі багато окуня, це зовсім не гарантує, що в будь-якому місці буде хороший улов. Щоб не повернутися додому з порожніми руками, потрібно знати ділянки водоймища, куди риба виходить на годування в ранкові та вечірні години. Бій окуневих зграй можна досить швидко виявити, по сплесках, що виникають в результаті галасливої ​​гонитви цього хижака за мальком. Якщо сплесків від окунів, що полюють біля поверхні води, не видно, слід послідовно обловлювати всі горизонти води, міняючи при необхідності приманки і швидкість проводки блешні.

Виявивши місце окуневого бою, рибалка повинен посилати блешню на 2-3 метри далі за сплеск. Як тільки блешня торкнеться води, слід відразу починати досить швидку підмотку жилки, щоб приманка продовжила свій шлях біля поверхні води. При клюванні окуня потрібно різко (але не сильно, щоб не пошкодити губу) кистьовим рухом руки підсікти його.

Іноді дрібний окунь слідує за блешнею на деякій відстані, як би спостерігаючи за нею. Зазвичай спінінгіст помічає його в 4-5 метрах від себе. У цьому випадку бажано змінити напрям руху блешні, відвести спінінг убік, не припиняючи підмотувати жилку. В цей час зазвичай слідує атака хижака.

Для ловлі під час бою найбільш відповідними є блешні "Aglia" № 1-3, "Comet decoree" (краще з червоними крапками) № 2-3. "Aglia long", "Aglia rainbo", "Aglia goldbo", "Aglia redbo" № 1-3 з пелюстками білого або жовтого кольору. На деяких водоймах окунь із задоволенням хапає "Aglia" № 2-3 з чорною пелюсткою.

Непогані результати можна отримати при ловлі окуня на так звані "тандем" і "вставку".

У "тандемі" дві блешні, що обертаються, кріпляться на відстані 20-30 сантиметрів одна від одної. Спочатку встановлюють легшу блешню, позаду неї - важчу. Наприклад, "Aglia" № 2 - перша, за нею - "Aglia" № 3. Металевий повідець, що сполучає блешні, прив'язують у першої блешні за петлю, де знаходиться трійник, а у другої, як завжди.

"Вставка" - це відрізок жилки завдовжки 30-40 сантиметрів з 2-3 короткими, по 2-3 сантиметри, повідцями, до яких прикріплені гачки з довгою цівкою № 8-10. Гачки оснащені білими або червоними шерстинками. Цівка гачків поверх шерстинок може бути обмотана тонкою білою або жовтою фольгою. Позаду "вставки" встановлюється одна з блешень типу "Mepps". Жилка на "вставці", повинна бути трохи тонше основної.

"Тандем" і "вставка" розраховані на мисливський інстинкт окуня - бажання випередити побратима в гонитві за їжею. Проводку цих снастей здійснюють частіше в швидкому або середньому темпі. У залежності від глибини, на якій передбачається ловля, підбирають вагу і тип блешні.

По мірі припинення бою окуня або при його відсутності на мілководді, можна спробувати пошукати цю рибу на глибших ділянках водоймища, обловлюючи різні горизонти води.

Для ловлі впівводи підходять ті ж блешні, що і під час бою.

На глибині більше 2 метрів самі відповідні блешні "Aglia" № 4, "Aglia rainbo", "Aglia goldbo", Aglia redbo "№ 3," Aglia long "№ 3-4," Comet decoree "№ 4, різні по вазі "Lusox", а також дрібні "Mepps" зі встановленим попереду свинцевим грузилом. Пелюстки - білого або жовтого кольору.

У придонному шарі води проводку блешні краще здійснювати в середньому або повільно - монотонному темпі на відстані не вище півметра від дна. Після виконання закидання блешню можна покласти на дно, якщо воно чисте. Але треба враховувати, що в момент вільного падіння блешні може послідувати несподівана атака окуня. Тому після попадання приманки у воду необхідно відразу вибрати слабке місце жилки.

Після того, як блешня лягла на дно, потрібно декількома швидкими обертами ручки котушки підвести її, а потім продовжити проводку в потрібному темпі. У закоряженних водоймищах слід при першому закиданні порахувати, скільки секунд приманка опускалася на дно, і при подальших закиданнях починати підмотку жилки на 2-3 секунди раніше.

Якщо в процесі ловлі втрачено "відчуття дна" і рибалка не знає, на якій відстані від дна він веде блешню, корисно дещо уповільнити обертання ручки котушки до тих пір, поки пелюстка приманки не почне чіплятися за донний грунт і давати збої в обертанні. Після цього рекомендується зробити декілька швидких обортів ручкою котушки, а потім продовжити проводку в раніше вибраному темпі. До речі, коли пелюстка блешні зрідка зачіпає дно, він піднімає фонтанчики муті, це часто призводить до атаки смугастого хижака. Якщо ж блешня постійно "шкребе" дно, слід замінити її на меншу.

Іноді при проводці блешні типу "Mepps" біля дна створюється відчуття того, що по ній неначе хтось несильно стукає. У цей момент з підсічкою поспішати не варто, треба лише небагато збільшити швидкість підмотки. Слідом за цим може послідувати хватка хижака.

При ловлі окуня з човна здійснювати проводку блешні слід до самого кінця - окунь може схопити блешню в самий останній момент.

З другої половини червня і на початку липня, коли зазвичай починається "цвітіння" води, час ранкової і вечірньої активності окуня дещо скорочується. В уловах переважають дрібні особини. У жаркі сонячні дні він ловиться на блешню з світанку і до сходу сонця, а потім перед самим заходом. Дещо довше можна ловити окуня в похмурі теплі дні із слабкими дощами, стійким атмосферним тиском і при невеликому вітрі, що викликає слабкі брижі води. Підвищуються улови після короткочасних грозових дощів.

У закритих водоймищах, при стійкому вітрі краще ловити окуня біля підвітряного берега, де немає дрібних плаваючих водоростей.

Влітку в сильно зарослих водною рослинністю водоймищах окуні часто вважають за краще полювати із засідки. Для ловлі спінінгом на мілководді в цих умовах найбільш підходять блешні "Aglia" № 1-3, але можна використовувати й інші дрібні мепси. У літні сонячні дні часто добрі результати дає проводка блешні з мідною пелюсткою.

У серпні, коли вода у водоймищах очищається від "зелені", ловля окуня пожвавлюється. Пік активності припадає на кінець серпня - початок вересня. У найбільш сприятливі за погодними умовами дні його можна ловити протягом 3-4 годин після сходу сонця і 2-3 годин перед заходом.

У невеликих водоймах дрібного і середнього окуня слід шукати на глибинах до 2-2,5 метра в тих же місцях, що і навесні. Номери, тип і колір пелюсток блешень такі ж, як і навесні.

У другій-третій декаді жовтня, коли стає досить прохолодно, а ночами бувають заморозки, найбільшого успіху можна чекати в ясні сонячні дні з легким вітерцем південного або західного напряму. У цей час великі окуні можуть попастися навіть в середині дня на досить дрібних місцях.

У кінці жовтня - початку листопада, коли і вдень нерідко зберігається від’ємна температура повітря, зграї окунів вслід за дрібною рибою йдуть на глибину і ловля окуня на блешні типу "Mepps" приймає випадковий характер.

2vanya2 13.03.2012 14:51

Дев'ятилітній рибалка зловив рибу важчу від себе
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...iy_rybalka.jpg
Дев'ятирічний Райлі Валланс з австралійського штату Квінсленд виловив рибу вагою 27 кілограмів і довжиною від кінчика носа до хвоста 132 сантиметри. Юний австралієць піймав великого баррамунді під час рибальського конкурсу, який пройшов на озері Тінару на плато Атертон кілька днів тому.

За словами Райлі, на те, щоб витягнути свій улов з води, йому було потрібно близько 20 хвилин. "Це було досить важко", - зізнався хлопчик. Після того, як рибку зважили, виявилося, що вона важча самого рибалки - Райлі важить 25 кілограмів.

В даний час організатори рибальського конкурсу збираються подати заявку на реєстрацію досягнення Райлі Валланса. У тому випадку, якщо воно буде зафіксовано, дев'ятирічний хлопчик стане самим юним рибалкою, що зловив таку важку рибину.

2vanya2 14.03.2012 18:40

Особливості ловлі коропа на фідер
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...pio_feeder.jpg
Говорячи "коропова рибалка", я маю на увазі ловлю у водоймі, де більша частина коропів досягла ваги хоча б 5 кілограмів. Крім того, досить велика вірогідність упіймання екземпляра вагою понад 10 кг. На мою думку, тільки тоді класична коропова рибалка і максимально цікава, і цілком виправдана.

На більшості ж українських коропових водойм, мені здається, набагато більш доречний фідер. Говорячи "фідер", я маю на увазі ловлю не тільки з годівницею, а й з використанням справжнього фідерного вудилища з гнучким кінчиком. Такого роду вудилище (за винятком, хіба що, легкого класу) дозволяє боротися з коропом вагою до 5 кг. Якщо ж ви добре засвоїли, як поводитися з фрикційним гальмом своєї котушки, то це далеко не межа. У той же час виважування навіть кілограмового коропа доставить вам справжнє задоволення.

Головна перевага фідера - чутливість

Класичні коропові вудилища і монтаж з глухою оснасткою ефективні при ловлі трофейного коропа, коли ж у водоймі таких екземплярів не має, або на прикормку підійшов менший короп, а змінити місце ловлі можливості не має, або скажімо короп дуже обережний привередливий і не бажає самозасікатися... В такому разі фідерне вудилище з гнучким кінчиком в порівнянні до класичної коропової снасті з електронним сигналізатором - поза конкуренцією. Головна причина успіху - краща чутливість, гнучка вершинка фідера дозволяє точно відслідковувати все що відбувається з вашою наживкою, і своєчасно зреагувати на клювання.

Друга перевага фідера - подача насадки точно в підгодоване місце

Спостереження за рибалками показують, що вони далеко не завжди використовують цю важливу перевагу фідера. Нерідко можна бачити, як кожне наступне закидування виконується в нове місце. Найчастіше рибалки закидають кілька фідерів одночасно і після цього півгодини або годину чекають клювання. Зазвичай одинична порція підгодовування що міститься в годівниці з'їдається всюдисущою дрібнотою протягом декількох хвилин, і коропу дуже нелегко знайти одиночну наживку. Та й навряд чи він буде особливо старатися. Найчастіше коропу подобається рясно і, зауважте, смачно накритий стіл. А дрібнота починаючи метушитися на підгодовуванні, є для нього свого роду покажчиком.

Подбайте, щоб коли короп розжене безпардонну дрібноту і збереться обідати, "поляна" була все ще гідно накритою. Це дозволить вам довше насолоджуватися клюваннями. Крім того, не забувайте наповнювати годівницю і посилати нові порції підгодівлі.

До початку риболовлі потрібно вибрати точку на водоймі, де ви будете ловити. Поставтеся до цього з усією ретельністю, тому що змінювати її в процесі риболовлі вкрай небажано. Інакше вам доведеться піти з підгодованого місця.

Багато вже сказано про те, де варто шукати коропа. Це може бути місце неподалік від природних укриттів, перепадів донного рельєфу і т. п. Не забудьте про вплив пори року на місця проживання коропа. Навесні, як правило, клювання починається на мілководді оскільки воно швидше прогрівається. Восени, з настанням холодів риба переміщається на більш глибоководні ділянки. Дуже велике значення для успішного ловлі коропа мають добові міграції коропа. Існують і інші фактори, що впливають на його пересування. Таким чином, визначення розташування коропа у водоймі в конкретний момент - завдання складне. Але правильне застосування фідера допоможе вам спростити це рішення. Адже хороша підгодівля здатна приманити коропа і здалеку. Вам досить вибрати таке місце, яке б ваша передбачувана здобич не намагалася уникати. Смачне частування і всюдисуща дрібна риба зроблять все інше.

Під "правильним застосуванням фідера" в даному випадку мається на увазі, перш за все, стартове створення кормової ділянки і точна подача на нього наживки разом з додатковими порціями підгодівлі.

Коли ви визначилися з точкою лову, продовжіть уявну лінію через неї до протилежного берега. Запам'ятайте це місце і намагайтеся всі закидування робити якомога точніше на цей орієнтир.

Дещо складніше витримати одну і ту ж дальність закидання. Найчастіше для цього рекомендують затискати жилку в кліпсі шпулі котушки. Напевно, єдиним істотним недоліком цього методу є те, що зростає ризик обриву снасті при закиданні і підсіканні, особливо при використанні практично нерозтяжного шнура. А тут, слід сказати, що застосування шнура при фідерній ловлі в більшості випадків все-таки виправдане. Виграш в чутливості, особливо при ловлі на дальній дистанції, досить суттєвий.

Уникнути обриву при закидування нескладно, якщо в момент перед приводненням годівниці тримати вудилище вертикально, а кисть руки, що утримує його, розслабити. Тоді вудилище і рука пом'якшать ривок навіть при дуже сильному закиді.

Складніше позбутися від ризику обриву при підсіканні досить великого коропа. Всім відомо, що перший ривок у цієї риби наймогутніший. У описуваній ситуації фрикційне гальмо котушки не зможе вам допомогти, тому що жилка затиснута в кліпсі. При використанні моножилки ризик не такий великий, так як її розтягнення допоможе пом'якшити ривки потужні ривки. Якщо ж ви використовуєте шнур, що я роблю в більшості випадків, можу дати дві рекомендації. Першу можна застосовувати, якщо ВИ закидаєте снасть стоячи і маєте можливість зробити кілька кроків назад від того місця, де буде встановлено вудилище. Тоді всі закиди, включаючи стартові прикормочі, виконуються саме із цієї позиції. З одного боку, підгодівля і наживка будуть лягати завжди в одне місце. З іншого - на котушці з'явиться кілька витків для вільного розмотування шнура. При точній настройці фрикційного гальма ці кілька метрів позбавлять вас проблем.

Друга рекомендація стосується використання між повідцем і шнуром відрізка жилки завдовжки в півтора-два рази більше довжини вудилища. Розтяжна жилка буде пом'якшувати ривки, і при закидуванні в тому числі. Значного ж впливу на чутливість такий короткий відрізок жилкиі не надасть.

2vanya2 15.03.2012 14:12

Швидкість проводки джигової приманки
Ефективність ловлі риби спінінгом на джиг-приманки (джиг, джигінг, джигування) дуже багато в чому залежить від уміння рибалки, адже керуючи приманкою за допомогою спінінга, він як би вдихає в неї життя. Підбираючи вагу джиг-голівки, досягаються більш швидкі або більш повільні рухи джига. Для успішної риболовлі на джиг рибалка мусить домогтися максимальної правдоподібності при подачі приманки рибі.

Взагалі-то, джиги - це досить велика група приманок, що мають одну мету - стрибати по дну. До цієї групи відносять компактні блешні - пількери, до неї можна зарахувати і обертальні блешні з грузилом-голівкою. Класичними джигами є «бактейли» - стримери на джиг-голівці, зв'язані з вовни і пір'я з додаванням різноманітних блискучих пластикових волокон що призначені для ловлі спінінгом. І блешні і бактейли з'явилися в арсеналі рибалок ще до винаходу приманок з м'якого пластику. Проте сьогодні, коли ми говоримо «джигова приманка», то, як правило, маємо на увазі саме імітацію рибки, хробака або ще якоїсь живності з м'якого пластику, оснащену джиг-голівкою.

Джиг (проводка джигових приманок) істотно відрізняється від інших способів ловлі спінінгом тим, що сама швидкість проводки задається не темпом обертання ручки котушки, а часом занурення приманки на дно в кінцевій фазі її чергового стрибка. Пояснюється це тим, що в більшості випадків риба бере джигову приманку саме під час її планування над дном. Тому, якщо ми хочемо домогтися найкращого результату при ловлі на джиг, цій фазі при проводці треба приділити особливу увагу.

Про швидкість проводки джигових приманок

Оскільки ми знаємо, що приманка стає найбільш привабливою для риби саме в той момент, коли вона опускається на дно під час вільного падіння, то найважливішим параметром стає швидкість її занурення. Швидкість падіння джигової приманки в першу чергу залежить від ваги джиг-голівки, якою вона оснащена, а вже в другу - від опору тіла приманки потоку води, діаметра застосовуваної жилки та напрямку проводки приманки стосовно течії. Тому спочатку ми зупинимося на тому, як вага джиг-голівки впливає на поведінку приманки у воді, а вже потім поговоримо про другорядні фактори.

Якщо дві однакові приманки оснастити джиг-голівками різної ваги, то їхня поведінка у воді буде істотно відрізнятися. Приманка з важчою голівкою після чергового стрибка буде швидше опускатися на дно, тоді як більш легка в тих же умовах буде вести себе інакше - повільніше опускатися на дно, а всі її руху будуть більш плавними. Тому, чим більш важку джиг-голівку ми застосовуємо, тим швидше наша приманка буде досягати дна, тим коротше фаза її планування після чергового стрибка, і, отже, тим швидшою виходить проводка. І навпаки, оснастивши більш легкою джиг-голівкою свою приманку, ми отримуємо можливість проводити її дуже повільно. Тому можна сказати, що при ловлі на джиг успіх всього заходу багато в чому залежить від того, наскільки правильно ми підберемо вагу джиг-голівки. Якщо робота приманки буде відповідати очікуванням і настроям риби, то наші шанси на вдалу риболовлю значно підвищуються.

Яку ж швидкість проводки вибрати? Які ж критерії вибору ваги приманки? У яких випадках ефективніше застосовувати більш важку джигову приманку, а в яких більш легку?

Вибір на користь більш важкої, або більш легкої приманки залежить від умов ловлі й активності риби. Чим агресивніше налаштований хижак, тим швидшою може бути проводка. І навпаки, якщо ранкове клювання вже пройшло, а до вечірньої активності ще далеко, а ми з якихось причин ще не хочемо йти з річки, то є сенс спробувати спокусити рибу більш повільною, тобто більш легкою приманкою.

Свята в житті рибалки трапляються не так часто, як хотілося б, і частіше доводиться добряче попотіти щоб змусити рибу клюнути. Приведу приклад коли краще використовувати повільну проводку, а саме розповім про один прийом, який виручав мене в певні моменти, можливо це комусь стане в пригоді

Якось я намагався зловити судака з човна, який поставив на якір в п'ятнадцяти метрах вище за течією від поперечної бровки, що представляла собою невеликий, приблизно в півметра, але досить різкий перепад глибин. Я закидав нижче за течією і вів свій джиг у напрямку до бровки. Як тільки приманка наближалася до перепаду глибин, слідувало клювання (правда, судак часто промахувався і сходив), але варто було мені перетягнути приманку через цей заповітний підйом, як вже до самого човна нею ніхто не цікавився. Простежувалася чітка залежність - клювання відбувалися постійно в одному і тому ж місці, причому, якщо приманка підходила до бровки вдало, тобто під час стрибка, то слідував удар судака, але варто було приманці впертися в брівку, як хижак втрачав до неї всякий інтерес. Тоді я вдався до хитрості, яка повинна була продовжити час перебування приманки в товщі води над заповітним місцем, - замінив її такою ж, але оснащеною більш легкою джиг-голівкою. Вага голівки був такою, що при наближенні до бровки джиг вже починало відривати від дна течією. Я підводив приманку до перепаду глибин, і вона починала зависати в потоці прямо над бровкою, після чого мені залишалось зробити декілька плавних рухів спінінгом вгору-вниз, як тут же слідувало впевнене клювання. Таким ось досить незвичайним прийомом мені вдалося буквально виманити кілька цілком пристойних судаків. Надалі я часто використовував цей прийом, і він ні разу не підводив. Але цей спосіб працює тільки в тому випадку, якщо ви досить добре вивчили якусь ділянку річки і знаєте, де знаходяться ці перепади глибин, на яких з великою вірогідністю можна виявити стоянку судака.

Якщо ж водойма нам незнайома або ми просто любимо більш динамічну риболовлю, то можна застосувати тактику «швидкого обловлювання», яка полягає в частих переміщеннях на човні від місця до місця. У кожному місці ми робимо кілька коротких серій швидких проводок в різних напрямках і таким чином шукаємо активну рибу.

Неоцінену допомогу в цьому заході нам надасть ехолот, за допомогою якого набагато швидше можна виявити перепади глибин - поперечні або поздовжні бровки, тобто ті ділянки, в яких тримається хижак. Правда, при цьому потрібно пам'ятати про періоди активності риби, оскільки хижаки рідко виявляють однаковий апетит протягом всього дня. Сплески активності найбільш виражені вранці і ввечері, тоді як вдень клювання припиняються. Це не означає, що риба кудись втікає, в більшості випадків вона тримається тих же ділянок, де годується, просто на якийсь час хижак стає більш апатичним і може не реагувати на подразники - тобто наші приманки. У цьому зв'язку я хотів би зазначити, що якщо робити спроби пошуку «активної» риби в ті періоди, коли вона не годується, то можна прийти до невтішного висновку: «Тут риби немає!». Або до іншого варіанту: «Клює тільки дрібниця». Більша ж активність дрібноти пояснюється дуже просто - їй потрібно рости, тому й годується вона частіше, ніж велика. Тому, якщо ранкове клювання вже пройло, але ми ще не хочемо заспокоюватися і вирішуємо пошукати щастя, то, на мій погляд, краще шукати не рибу, а ділянки річки з незвичайним рельєфом дна, на які ввечері потенційно може вийти хижа риба на полювання.

Але якщо в результаті швидких переміщень нам все ж пощастило знайти зграю активного хижака, швидкість проводки можна збільшити, застосувавши приманку важчу, ніж того вимагають умови. Техніка проводки приманки в цьому випадку може бути більш агресивною - з короткими паузами в кінцевій фазі стрибка приманки. У зграї існує харчова конкуренція між особинами, тому зграєва риба завжди активніша, отже, і проводка може бути більш швидкою.

Непоганий спосіб з'ясувати тенденцію в настроях риби - це попередній збір інформації. Якщо ви захопилися ловлею спінінгом не вчора, то у вас, звичайно, є знайомі або друзі, що ловили рибу напередодні в тому ж місці, куди Ви збираєтеся відправитися. Інформація про інтенсивність клювання, звичайно, не гарантує стовідсоткового успіху, оскільки все тече і все змінюється, але все ж дозволяє заздалегідь визначитися з очікуваннями.

Але в більшості випадків, потрапляючи на водойму, ми мало знаємо про сьогоднішню активність риби, і найчастіше просто сподіваємося на кращий результат. Тому, щоб визначитися зі швидкістю проводки можна використовувати наступний нескладний принцип. Якщо скаженого кльову не сталося, то є риба розосереджена по акваторії і трапляються тільки поодинокі особини, то, напевно, є сенс більш ретельно поставитися до пошуку місця, в якому може триматися риба. А також підібрати джиг-головку з таким розрахунком, щоб рух нашої приманки були плавними, а час її планування над дном був трохи більше звичайного. І навпаки, якщо нам пощастило виявити активну зграєву рибу, можна сміливо використовувати більш важкі приманки і агресивну техніку проводки. Однак швидке обловлювання виправдано тільки в тому випадку якщо дно в місці ловлі відносно чисте і позбавлене коряжників та інших перешкод, в яких так любить влаштовувати свої засідки хижак. Тому що спроби швидко обловити закоряжені ділянки річки, як правило, супроводжуються ненормативною лексикою і в більшості випадків закінчуються дуже швидко. Тут вже нічого не поробиш - доводиться втихомирювати свою пристрасть до «швидкої їзди» і пробувати інший, більш повільний, підхід.

Умови ловлі

Умови ловлі - поняття досить містке і може включати в себе багато всіляких обставин, але в основному це глибина і швидкість течії в тому місці, де ми вирішили закинути свою приманку. Ті з вас, хто вже має досвід ловлі на джиг, знають, що в більш глибоких місцях застосовують більш важкі приманки, і, навпаки, на більш дрібних ділянках приманка повинна бути легшою. Те ж можна сказати і про силу течії - чим вона більша, тим важча знадобиться приманка. Основним критерієм підбору ваги джиг-голівки є час планування приманки на дном в кінцевій фазі стрибка. У середньому це 3-5 секунд. Про ці горезвісні секунди було багато написано в риболовецькій періодиці, погляди рибалок в цьому питанні розходяться: одні дотримуються думки, що час планування приманки на дном має тривати не більше двох-трьох секунд, інші ж, навпаки, вважають, що чим довше триває спуск приманки до дна, тим більше шансів у риби схопити її. На мій погляд, і ті і інші праві, просто як ми вже з'ясували, за різних обставин можуть бути різні підходи.

Чесно кажучи, я ніколи цих секунд не відраховую, а веду приманку скоріше інтуїтивно - є періодичні торкання дна, і добре. Однак люди всі різні - хтось може дозволити собі такі вольності, а комусь потрібне чітке відстеження часу. Тому, рахувати чи не рахувати ці секунди, ви повинні вирішити для себе самі, але я думаю, вам швидко набридне це «захоплююче» заняття, і ви теж звернетеся до інтуїції.

Як було сказано вище, швидкість падіння джигової приманки залежить не тільки від ваги джиг-голівки, але і від опору тіла приманки потоку води, діаметра застосовуваної жилки та напрямки проводки щодо течії.

Конструктивні особливості приманки

Залежно від конструктивних особливостей тіла приманки вона може падати на дно швидше або повільніше.

Існує думка, що імітації рибок з вузьким тілом і невеликою пяточкою на хвості, а також твістери краще застосовувати для ловлі в місцях з сильною течією або коли є необхідність у більш швидкій проводці, бо вони легше проходять крізь воду. А приманки з великим хвостовим п'ятачком і розмашистою грою призначені для ловлі в більш спокійній воді і для повільної проводки. Частково це дійсно так, але, на мій погляд, такий поділ приманок досить умовний, оскільки більший опір потоку води будь-якої приманки легко компенсується незначним збільшенням ваги джиг-голівки. І разом з тим легко приманки що легко проходять крізь воду (приманки з вузьким тілом) чудово зарекомендували себе не тільки при ловлі на течії, але і в більш спокійній воді.

Діаметр жилки

А от діаметр жилки надає більш суттєвий вплив на темп проводки, ніж конструктивні особливості тіла приманки - чим тоншу жилку ми застосовуємо, тим легше вона проходить крізь воду і тим динамічнішим виходить весь процес. Так що, застосовуючи більш тонку жилку, ми можемо використовувати і більш легкі джиг-голівки, що в свою чергу дозволяє ловити більш легким спінінгом. Все це у комплексі зробить нашу снасть більш витонченою і чутливою. Взагалі-то, давати поради щодо діаметра жилки і потужності спінінга досить складно, оскільки одні рибалки воліють витончену снасть, інші ж відносяться до цього питання простіше, вважаючи за краще відчувати в руках вагу добротно зробленої речі. Я ж вважаю, що у всьому потрібно дотримуватися здорового глузду: там, де дозволяють умови, тобто на дні відсутній коряжник і інші небезпеки для життя приманок, більш приємним буде використання тонкої плетеної жилки діаметром 0,1-0,15 мм і спінінга середньо-легкої (Medium Light) або середньої (Medium) потужності. Але у важких для ловлі місцях застосування занадто витонченої снасті може перетворити ловлю в суцільне нервування, тому, щоб гармонізувати процес, краще вибрати більш потужну плетену жилку діаметром 0,16-0,19 мм і відповідний спінінг середньо-важкої потужності (Medium Heavy). Однак питання вибору снасті гідне окремої статті, тому повернемося до основної теми - швидкості проводки.

Напрямок проводки щодо течії

Ніщо не може так прискорити темп ловлі, як проводка за течією. Так уже склалося, що більша частина рибалок воліє вести приманку проти течії. Справедливості заради треба відзначити, що такий спосіб подачі приманки має незаперечні переваги, оскільки мінімізує кількість зачепів. Однак при ловлі на значній глибині і сильній течії проводка проти течії дуже уповільнює темп ловлі. Мало того, для подолання сили течії іноді доводиться використовувати джиг-голівки такої ваги, що вони вже починають нагадувати невеликі гирі. Особисто мені ловля проти сильної течії подобається мало, оскільки це монотонне і досить нудне заняття. Особливо, якщо доводиться застосовувати дуже важкі джиг-голівки. Тому я часто прискорюю процес і веду приманку за течією або поперек неї, адже одну і ту ж перспективну ділянку річки можна обловлювати з декількох позицій. Можна, наприклад, поставити човен на якір вище за течією, і так чинить абсолютна більшість рибалок. Альтернативою може бути вибір позиції трохи нижче і збоку від потрібного місця і проводка приманки за течією. Ловля в цьому випадку стає набагато динамічнішою, а час, витрачений на пошук активної риби, значно скорочується. Крім цього проводка за течією дозволяє застосовувати більш легкі приманки і відповідно більш легкий спінінг, тому що в цьому випадку нам вже не потрібно боротися з потоком води, і він з противника стає нашим союзником. Так, для того щоб при ловлі проти течії обловити ділянку дна на глибині близько десяти метрів, нам знадобиться приманка з джиг-голівкою вагою 35-40 г, тоді як при обловлювання тієї ж ділянки за течією цілком можна обійтися приманкою з джиг-голівкою вагою всього 18 або 21 гр. Мені, наприклад, ловля з більш легкими приманками подобається більше, ніж з важкими.

Слід ще зазначити, що подача приманки за течією більше всього відповідає природному способу харчування хижих риб, які завжди тримаються головою проти течії і чекають, коли потік води принесе їм їжу. Так що у випадку ловлі проти течії приманка з'являється у хижака з-за спини, і, щоб наздогнати її, рибі доводиться стартувати проти потоку. Тоді як при проводці за течією приманка рухається назустріч і з'являється прямо перед рибою, і в цьому випадку хижакові, щоб схопити її, потрібно всього лише розкрити пащу або трохи сплавитися за течією - у разі, якщо приманка проходить трохи в стороні, що, погодьтеся, потребує значно менших витрат енергії.

Треба відзначити, що при всіх перевагах ловлі за течією, у цього способу є недолік - збільшується ймовірність зачепів. Але ці неприємності легко долаються, адже у разі ловлі за течією у нас вже немає необхідності боротися з силою течії, тому навіть при використанні порівняно легкого спінінга можна сміливо застосовувати більш потужну жилку. Крім цього, в нашому арсеналі є такі чудовий винахід, як офсетний гачок, який може зробити приманку менш вразливою. Ну і, врешті-решт, якщо вже в якомусь місці занадто часто відбуваються зачепи, ми завжди можемо повернутися до ловлі проти течії і більш повільної подачі приманки.

Отже, як бачите, для того щоб в різних ситуаціях досягати кращого результату, нам потрібно бути достатньо гнучкими в підходах. Іноді успіх приносять терпіння і посидючість, іноді, навпаки, більш ефективними будуть швидкі переміщення та швидке обловлювання. У будь-якому випадку, коли рибалка застосовує у своїй практиці кілька альтернативних підходів, він завжди має перевагу перед тими своїми колегами, які віддають перевагу тільки якомусь одному, на їхню думку «правильному» методу ловлі. Я взагалі вважаю, що надмірне зосередження на «правильному» позбавляє людину свободи вибору і робить його важким і нудним. Тому якщо ми будемо гнучкими у своїх підходах, то нам обов'язково буде везти. Пристосовуючись до умов ловлі й настрою риби, ми, поза всяким сумнівом, підвищуємо свої шанси опинитися з уловом.

2vanya2 16.03.2012 19:47

Набір приманок за 22 тисячі евро
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...tys_euro_2.jpg
Набір блешень для риболовлі вартістю 22 тисячі фунтів стерлінгів став центральним лотом аукціону антикварних рибальських приналежностей, який пройшов в Лондоні.

Колекціонери з усієї Європи з'їхалися в англійську столицю, щоб взяти участь в розпродажі колекції Грема Тернера, що складався з 500 предметів. Ця колекція увібрала в себе найкращі екземпляри вудок, риболовних котушок та інших риболовецьких снастей.

Організатори аукціону з компанії Angling Auctions заявили, що за підсумками торгів їм вдалося зібрати 226 500 фунтів стерлінгів. Найдорожчим лотом торгів стала колекція блешень виробництва компанії British Wyers bros. Також за досить пристойну суму були продані оригінальні котушки фірми Hardy, включаючи повністю мідну котушку Perfect (8,8 тисяч фунтів), і книга «Повний посібник з риболовлі», яка була продана колекціонерові з Росії за ціною 11 тисяч фунтів.

2vanya2 17.03.2012 12:18

На якій глибині ловити коропа ?
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...nus-carpio.jpg
Навряд чи хоч хтось "з корифеїв" ловлі коропа зможе відповісти на це питання однозначно. Всі коропи різні, і всі водойми різні, можна сказати, що риби будуть віддавати перевагу тій глибині, яка для них зручна і яка буде відповідати всім їхнім вимогам. Тому глибина на якій короп буде харчуватися, залежить від пори року і від погодних умов що склалися у цей час.

Короп завжди буде шукати місця, які будуть надавати йому достатньо їжі та тепла, забезпечать безпеку і достатню кількість кисню. Якщо одна з цих вимог не буде дотримана в залежності від пори року або погодних умов, короп обов'язково буде шукати місце, де цього буде вдосталь. Так можна пояснити пересування коропа за вітром протягом літа. Концентрація кисню у воді в цей час у багатьох озерах буде мала, головним чином через збільшення росту рослин і чисельності різних донних організмів, які будуть посилено споживати кисень. Вода біля берега, в який дме вітер, буде містити більше кисню, ніж інші області водоймища. Тому коропи і будуть, швидше за все, перебувати біля навітряного берега. Це також означає, що коропи будуть частіше перебувати у верхніх шарах води або на невеликій глибині, де кисню буде більше. Як правило у даний час у таких місцях досить багато їжі, що також дуже важливо.

Взимку, і в досить холодні місяці коропу немає ніякого сенсу слідувати за вітрами. У цей час кількість кисню в більшості водоймах достатньо велика, і якщо в озері достатньо їжі, то коропу немає ніякої необхідності слідувати до навітряного берега. Фактично, взимку короп потребує тепло, і тому його слід ловити на більших глибинах подалі від холодних вітрів.

Я схильний вважати, що глибина перебування коропа залежить від кількості тепла, що йому потрібна. Якщо погода міняється і стає прохолодніше, то риба відповідно буде шукати теплу воду в більш глибоких шарах. Хоча, не обов'язково чим глибше, тим вода буде теплішою. У деяких озерах більш тепла вода знаходиться в середніх шарах, і вони будуть ідеальними глибинами для коропа протягом певного часу року.

Найбільша глибина не завжди є найтеплішою в холодні місяці, тому що дуже холодна вода завжди опускається до дна водойми. Тому, більш глибокі ділянки водойми можуть стати самими холодними в певні пори року. Це може мати місце в більш теплі місяці, коли різко холоднішає або йде холодна злива. Холодна дощова вода почне опускатися до дна водойми, і коропи віддадуть перевагу середній глибині, де вода буде трохи теплішою.

Поки вода не охолоне до чотирьох градусів, вона буде підніматися у верхні шари водойми. Коли настане зима і стане дійсно холодно, озера сховаються під крайкою льоду, тоді все зміниться і самими теплими місцями у водоймі стануть найглибші. У такі часи коропи, швидше за все, «ляжуть» на дно і, ймовірно, будуть харчуватися тільки на цій глибині більшу частину часу.

Як правило короп харчується на брівці, де скупчується досить багато їжі. Однак, відомо, що зміна тиску може змінити природні звички коропа. Тому, якщо тиск різко почне падати, короп найімовірніше піде у більш глибокі ділянки водойми, харчуючись іншою природною їжею, доступною на великих глибинах.

Ловити коропа в таких областях, де є різкі зміни глибин - це як правило дуже хороша ідея, особливо взимку. Будь-які зміни температури води можуть змусити коропа триматися на глибині, або піднятися вище на більш дрібні ділянки водойми. У такому разі слід закинути свої оснащення і на мілину і на глибину, щоб зуміти перехопити рибу, яка буде рухатися з мілини на глибину або навпаки, навіть із-за незначних змін погоди протягом дня.

Незалежно від того, на якій глибині ви збираєтеся ловити коропа, я думаю, що важливо пам'ятати, що короп буде харчуватися абсолютно на будь-якій глибині, якщо він достатньо голодний. Примусьте коропа хотіти їсти і конкурувати за кожен шматочок корму, і він буде харчуватися вашим кормом на будь-якій глибині і в будь-якому місці!

2vanya2 18.03.2012 13:03

Монтаж додаткового трійника на силіконову приманку

Якщо у Вас є багато нереалізованих ударів, тичків, клювань при ловлі спінігом хижої риби на силіконові приманки, то можна спробувати використати додатковий трійник, однак при цьому потрібно розуміти, що кількість зацепів також збільшиться.

Для оснащення силіконової приманки з додатковим трійником нам будуть потрібні: 1. сама приманка; 2. джиг голівка потрібного розміру; 3. повідковий матеріал; 4. зажими; 5. трійник; 6.кусачки; 7. плоскогубці.
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...nstrumenti.jpg
Спочатку монтуємо джиг-голівку. Щоб визначити, де гачок джиг-голівки повинен виходити з тіла приманки, його прикладають до віброхвоста.

Місце, де пізніше повинен вийти загин гачка, відзначають проколом.

Віброхвіст акуратно насаджують на джиг-голівку.

Приманка вважається оптимально змонтованою, якщо жало гачка виходить з її тіла точно в зазначеному місці.

Кліщами відкушують відрізок сталевого повідця потрібної довжини.

На сталевий повідець надягають зажимну трубочку.

Потім кінець повідця знову вставляють в трубочку. Так утворюється петля.

Трубочку здавлюють плоскогубцями і фіксують петлю.

Трійник повинен сидіти в нижній частині віброхвоста. Для цього петлю накладають поверх вушка джиг-голівки, прикладають сталевий повідець до приманки і відміряють потрібну довжину.

На вільний кінець сталевого повідця надягають наступну зажимну трубочку і трійник.

Роблять петлю і обжимають трубочку. Тепер трійник не зможе зісковзнути з повідка.

Накладають петлю повідка на вушко джиг-голівки. Потім кріплять сталевий повідок. Перед самою хвостовою лопаттю трійник встромляють в тіло віброхвоста.

2vanya2 18.03.2012 20:34

Вплив вітру та деяких інших явищ на клювання риби

Відомо, що кожен вид риб найбільш інтенсивно харчується при певному інтервалі температур. Скажімо, температура води у водоймі була + 15 ° С. Подув північний вітер, похолодало, і температура води знизилася до 10 °. Тоді клювання форелі покращиться, а окуня, щуки - погіршиться. Особливо несприятливо позначиться похолодання на теплолюбних риб: карася, коропа, лина, сазана. Навпаки, холодолюбиві види риб такі як минь, що абсолютно не годувалися до похолодання, можуть вийти з глибин на більш мілкі місця і брати наживку.

При південних вітрах зазвичай встановлюється тепла погода і потепління швидше за все, призведе до послаблення клювання холодолюбивих риб і пожвавлення клювання теплолюбних.

Вітри західного і східного напрямів у різних географічних точках можуть викликати різні зміни температури і з цієї причини це по-різному позначитися на поведінці риб.

Вітри не лише змінюють температуру повітря, а й впливають на випадання опадів. Ранньою весною і пізньою осінню найкращі улови спостерігаються зазвичай в сонячні дні. У розпал літа при сталій ясній погоді, навпаки, пожвавлення в клюванні скоріше можна чекати в дощові, похмурі дні. Отже, рибалка повинен враховувати, яку зазвичай погоду в даній місцевості обіцяють вітри, що дмуть з заходу чи сходу, з півночі чи з півдня.

Іноді зміни в клюванні наступають раніше, ніж відбуваються якісь зміни в навколишньому середовищі, ніби риби передчувають їх. Це можна пояснити. У риб міг виробитися рефлекс на зміну напряму руху хвиль, поверхневих течій, напрямку вітру, що тягнуть за собою зміни й у розміщенні харчових об'єктів. Однак тут може мати місце і простий збіг з ритмами живлення риб. Часто вітер може вплинути на поведінку і клювання риби незалежно від того, чи дме він з півночі, чи з півдня і т. д.

Влітку в деяких водоймах не вистачає кисню у воді. При появі вітру перемішуються різні шари води, і вміст кисню у воді збільшується. Очевидно, що в жарку пору року у водоймах, які страждають нестачею кисню, після появи вітрів будь-якого напрямку клювання поліпшується.

Однак на окремих ділянках водойми вітер може створити і несприятливий кисневий режим. Припустимо, що під час «цвітіння» води вітер нажене в яку-небудь заплаву багато водоростей. Спочатку це не позначиться на вмісті кисню, але як тільки водорості стануть відмирати і споживати кисень на гниття, його кількість в заплаві різко зменшиться. Риби покинуть заплаву, і там, де недавно була чудова риболовля, можна не дочекатися жодної покльовки.

Якщо в прибійнго берега дно мулисте, то хвиля вимиває з мулу личинок різних комах. А вони приваблюють сюди ляща, сазана та багатьох інших риб. Якщо ж дно біля берега кам'янисте або піщане, та до того ж позбавлене водної рослинності, то дрібній рибі триматися тут важко, вона йде у затишні місця, і тому хижаки не будуть скупчуватися біля прибійного берега.

В озерах вітер створює різні течії. Вони змінюються із зміною його сили та напрямку. Вивчити напрямок виникаючих при цьому течій особливо важливо при ловлі на віддалених від берега кам'янистих або піщаних мілинах. Риба тут збирається на межі мілини і глибини, стоячи проти течії, головою до мілини. При пошуках таких місць треба мати на увазі, що течія в придонному шарі може бути спрямована під будь-яким кутом до верхового. Це залежить від рельєфу дна, розташування берегів, островів.

Придонні течії зберігаються і при повному штилі за рахунок повернення у вихідне положення водних мас, що нагналися вітром раніше. Особливо сильні течії виникають в протоках між озерами і між островами; тут краще клювання спостерігається в моменти найбільш сильного руху води.

Переміщення риб в озерах з глибини до берегів і назад часто пов'язано з напрямком течії. Як відомо, риби охочіше рухаються проти течії, і підхід до берега придонних риб скоріше можна очікувати при вітрі, що дме з озера, а підхід риби що мешкає у верхніх шарах води - при береговому.

Цікаві міграції судака і сома спостерігаються в гирлах Азовського моря. При вітрі, що дме з моря, в гирла надходить солона вода, і разом з нею піднімається судак і починає добре ловитися на вудки. Сом уникає морської води і, коли вода в протоках стає солонуватою, йде в лиман. Якщо ж вітер дме з лиману, то вода в протоці стає прісною, судак повертається у море, а сом входить в протоку.

Течії що виникають внаслідок вітрів можуть змінити температуру води на окремих ділянках водойми і викликати концентрацію риби там, де її, здавалося б, чекати безглуздо.

У літературі часто зустрічаються вказівки, що на річках вітер, що дме за течією, не сприяє ловлі риби, і навпаки вітер, що дме проти течії, забезпечує гарне клювання. Така вказівка ​​навряд чи правильна: ріки зазвичай мають багато вигинів і на різних ділянках вітер буде дути то з берега, то вниз за течією, то вгору.

На яких ділянках краще ловити - залежить від виду риби, характеру її харчування і способу життя в даній водоймі. Наприклад, головня, форель, харіуса в літній час доцільніше шукати біля підвітряного берега: вітер здуває з зростаючих на березі дерев і кущів безліч комах, і риби охоче збираються в таких місцях.

Біля затишних берегів знаходить собі притулок риб'яча молодь, а де багато дрібноти, можна очікувати і присутність хижака.

У гирлах великих річок, вітер, що дме проти течії, викликає підйом води і ослаблення течії. Це сприяє заходу в річку окуня, судака, ляща.

Про те, як впливає вітер на клювання риби взимку, існують дві протилежні точки зору. Одні вважають, що, коли водойми покриті льодом, вітер будь-якого напряму не може змінити умови існування риб, а отже, і позначитися на інтенсивності кльову. Інші вважають, що рефлекси, отримані рибами при відкритій воді, продовжують діяти і взимку, коли риби реагують на зміну напряму вітру так само, як реагували в даній водоймі влітку.

Яка думка вірна - сказати важко, поки для виводів немає достатньо даних.

Вітри і дощі можуть викликати значні коливання рівня води. Це може по-різному позначитися на клюванні і поведінці риб. Якщо прибуття води викликає значне помутніння, то клювання зазвичай погіршується, так як частинки засмічують зябра і ускладнюють дихання риби. Крім того, в каламутній воді рибі важче виявити наживку. Навпаки, підйом і помутніння води в річці, що впадає в велику річку з чистою водою, приваблює рибу: язя, ляща і інших - до гирла цієї річки, від чого клювання посилюється.

Якщо підняття води не зв'язується з її помутнінням, то результати рибалки залежать від характеру берегів і величини розливу. Великий розлив не сприяє ловлі: риба широко розбрідається по знову залитим ділянкам і виявити її скупчення значно важче. Та й кількість їжі під час розливу збільшується, і риба менше цікавиться наживкою.

Підйом води у річці, що тече в крутих берегах, мало змінює умови харчування і клювання риб. Спад води негативно позначається на ловлі лише в перший період, але як тільки її рівень встановиться, риба збирається на нових місцях і клювання поновлюється. Зменшення корму та місць, зручних для проживання, веде до концентрації риби, а це підвищує результати ловлі.

Деякі рибаки вважають, що на поведінку риб великий вплив має зміна місячних фаз. Причому в одній місцевості вважають, що риби краще всього ловляться в молодий місяць, в іншій - у повний місяць, а в третій - в ті фази, в які відбувалося ікрометання риби.

За кордоном вважають, що взаємне положення місяця і сонця має великий вплив на клювання риби. На кожен рік складають таблиці, за якими нібито можна визначити, в який день риба буде ловитися добре, а в який погано.

Відомо, що тяжіння місяця викликає у морях і океанах припливи і відливи, там фази місяця, безперечно, можуть мати більший вплив на поведінку риб. У внутрішніх водоймищах це менш імовірно. Однак це питання не можна вважати вирішеним остаточно.

На закінчення слід сказати, що в питанні про вплив змін в атмосфері на поведінку і клювання риби залишається ще багато спірного і нез'ясованого, тут головне власні спостереження рибалок.

2vanya2 20.03.2012 14:08

Поводочниця
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...do4nica_f9.jpg
Зрозуміло, що така річ як поводочниця – необхідна і практична річ на рибалці. Можна вдома нав’язати безліч поводків, а потім просто використовувати їх під час риболовлі без зайвих затрат часу.

Навіть якщо пошукати в «інтернетрях», то можна побачити, що поводочниці бувають різноманітних форм і розмірів. Але як на мене, то оптимальною буде така, яка зроблена для себе і своїми руками…

Ось так, побачивши статтю «Делаем поводочницу с Аланом Скоттхорном» (http://www.matchfishing.ru) вирішив зробити щось подібне. Для цього було прийнято рішення використати стару коробку з-під шахмат.

Далі все відбувалося приблизно так:

З допомогою електролобзика придано коробці необхідної товщини, після чого кожну з двох частин коробки було ретельно відшліфовано. Далі я прилаштував і закріпив завіси. З куска букової дощечки нарізав декілька планок, які (знову ж таки після шліфовки) приклеїв до внутрішньої частини коробки так як це показано на фото (нумерацію фотографій не проводжу, тому що мені здається, що і так все зрозуміло). Ці планки використано як основу для фіксації стержнів на яких будуть триматися поводки. В якості стержнів використано оцинковані цвяхи жовтого кольору (латунних я не знайшов) – маю надію, що швидко не ржавітимуть. Фіксація стержнів – з допомогою клею. До-речі, ледь не забув, щоб не розколоти планки попередньо в них просвердлив отвори.

Ну і останній штрих – фіксація защіпки (я розглянув декілька варіантів закривання коробки і в решті-решт вирішив залишити одну єдину «рідну» защіпку, яка витримала випробування часом і уціліла разом з коробкою). Все! Готово! Залишилось наповнити поводками…

2vanya2 21.03.2012 13:57

Вгадати колір приманки
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...hing-lures.jpg
Навколо кольору штучних приманок постійно виникають палкі дискусії. Колір - одна з характеристик приманки, на яку рибалка в першу чергу звертає увагу при аналізі своїх успіхів або невдач.

Проте недостатньо просто уважно подивитися на блешню , щоб однозначно стверджувати що даний кольор чи поєднання кольорів є найефективнішим. Необхідно знати і розуміти, в яких умовах і якими живими організмами буде сприйматися приманка і як вона виглядає "очима риби".

Те, що риба бачить і розрізняє кольори, - науково доведений факт. До того ж відомо, що риба бачить більше кольорів, ніж людина. Правильніше буде сказати, що колірний спектр, що розрізняється рибами, більш широкий, ніж у людини. Риби на відміну від людини здатні бачити кольори в темряві, у людини ж у темряві колір сприймається як градації сірого. Створивши хижих риб, природа подбала і про їх жертв, створивши незліченну кількість комбінацій забарвлення риб і інших водних мешканців.

Про важливість вибору кольору приманки говорять і такі ситуації, коли просидівши день на водоймі, в якій гарантовано є хижак, можна не побачити жодної покльовки, навіть ловлячи на випробувані приманки, якщо не експериментувати з кольором.

Хтось знайшов свій успішний особистий варіант приманки. Але навряд чи хоч хтось однаково добре ловить цілий день, не кажучи вже про цілий сезон, тільки на одну приманку. Я абсолютно переконаний в тому, що вибір кольору приманки має вирішальний вплив на улов, і вірю, що для успішної ловлі необхідно мати велику кількість приманок різних забарвлень.

Кольорові уподобання риби змінюються в значній мірі залежно від освітленості. Необхідно завжди намагатися аналізувати освітленість у воді і систематично змінювати колір приманок, поки частка клювань не зросте. Уловистий колірний спектр для різних водойм слід визначати щоразу по-новому. Але загальних принципів можна дотримуватися на будь-якій водоймі. Помітність і привабливість кольору приманок змінюється майже весь час. І тільки той, хто уважно спостерігає за змінами умов освітленості, буде ловити регулярно і успішно. При цьому мова йде не про два чи три основні варіанти, а про широку палітру кольорів приманок.

Ось основні чотири фактори, що на мою думку впливають на вибір кольору приманки: час дня (або обумовлена цим освітленість), замутненість води, погода (і її вплив на освітленість), глибина.

Час дня
Хижі риби не люблять яскраве світло, тому їх часто можна зустріти в тих зонах водойми, в яких порівняно темно. Тільки такі фактори, як температура, вміст кисню, наявність кормових риб, можуть змусити їх знаходитися в яскраво освітленій частині воді.

Чим прозоріше вода, тим на більшу глибину опускаються хижі риби. При ловлі в цьому випадку дуже важливий вибір кольору приманки. Значення освітленості швидко падає від ста відсотків (сонячне світло опівдні) до десяти відсотків, а в сутінки і вночі майже до нуля. Повний місяць при прозорій воді може виявитися вночі джерелом світла необхідної інтенсивності і забезпечити активне клювання при правильному виборі забарвлення приманки. Освітленість збільшується від сходу сонця до півдня, а потім до заходу сонця - знову зменшується. Тому ранком і ввечері бувають періоди з однаковою освітленністю. У ці однакові світлі фази дня можливо використовувати й однакові кольори приманок. Щодо освітленості протягом дня діє загальне правило: чим світліше стає день, тим темнішою повинна бути приманка.

Прозорість води
В окремих водоймах, наприклад в каналах, через мінливість течій замутненість води протягом дня може сильно змінюватися. Помутніння води зменшує видимий рибою спектр кольору до кількох яскравих варіантів. У прозорій воді при гарній видимості на глибині можна експериментувати з якомога більш темним забарвленням, особливо коли ловлять щуку при яскравому освітленні. Колірні пристрасті хижаків при ясній погоді в прозорій воді змінюються в період з раннього ранку до полудня і знову до вечора не так різко. Рано вранці світло падає у воду під гострим кутом. Хоча вже буває досить видно, в цей час успішними можуть бути приманки кольору шартрез і перламутрово-білого. При ловлі в каламутній воді можна протягом всього дня не змінювати приманки світлих тонів, на які ловили вранці. Сніжно-білі і флюоресцентні кольори в таких умовах будуть успішними вдень, тому що вони відображають залишкове світло і тим самим залишаються більш помітними.

Погода
Часто буває так, що в якийсь момент починається скажене клювання і точно так само швидко обривається. Мені пригадується день, коли два рибалки ловили з човна на сніжно-білі приманки, а два інших - на приманки перламутрового забарвлення. Рано вранці риба ловилася на сніжно-білі набагато краще, але коли сонце піднялося над горизонтом і стало інтенсивно освітлювати воду, риба клювати на них майже перестала. Тепер виявилися успішними приманки перламутрового забарвлення, а також зеленого кольору з забарвленням під окуня. Ми подумали, що вся справа в денному освітленні, але несподівано на сніжно-білі приманки риба знову почала ловитися. Правда, в цей час на сонце набігли хмари і викликали зміну освітленості, стало темніше, і приманки сніжно-білого забарвлення стали знову результативними.

Коли клювання стихає, настає час експериментів. Більша кількість світла вимагає більш темних приманок. Коли стає темніше, настає час приманок більш світлих тонів. Часто навіть невелика зміна забарвлення приманки приводить до успіху, інколи достатньо лишень взяти віброхвіст чи воблер з іншим забарвленням спинки.

Глибина
Як правило, коли стає занадто темно, риба рухається назустріч світлу. Якщо ж занадто багато світла падає у воду, риба опускається в більш глибокі шари води. Вибір кольору в залежності від глибини буває таким же, як і при наступаючих сутінках. Чим глибше проникає світло у воду, тим сильніше він поглинається і тим ефективніше виявляються приманки кричущих кольорів і світлих тонів.

2vanya2 21.03.2012 17:37

Ритм твічінгу
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...s/twiching.jpg
Англомовне слівце "твічінг" увійшло в наш рибальський лексикон зовсім недавно. Років шість-сім тому я став виділяти його серед всіх інших термінів, якими американці характеризують особливості техніки ловлі на спінінг. Ще через рік-другий зрозумів, що не дарма твічінгу в протилежній півкулі приділяють таку велику увагу, і що і в наших умовах цей метод чудово працює. А потім і зовсім пішов лавиноподібний процес: чим більше я ловив на воблери класу "мінноу", використовуючи ривкову техніку анімації, тим більшим фанатом цих приманок і відповідного їм методу ловлі (тобто саме твічінгу) я ставав.

Зараз в колах "просунутих" спінінгістів слово "твічінг" стало цілком буденним. Більшості воно, правда, знайоме в основному в теорії, а не на ділі. Але число активно практикуючих спінінгістів, для яких твічінг стає реальним засобом досягнення результату, росте в геометричній прогресії. Це факт. Якщо і можна порівняти з чимось стрімке зростання популярності твічінгу, так це тільки з "джиговою революцією".

Якщо коротко, то під твічінгом розуміється метод проводки деяких спінінгових приманок (в основному - воблерів мінноу), при якому кінчиком вудилища робляться не сильні, але ритмічні посмикування. У перший погляд все гранично просто. Насправді ж і в техніці, і в усьому, що з нею так чи інакше пов'язано, є маса неочевидних тонкощей. І чим більше я ловлю цим способом, тим більше в тому переконуюся.

Це вам не джиг!

У роки "джигової революції" дуже багато спінінгістів освоїли новий для себе метод ловлі виключно з того, як він описаний у друкованих виданнях. З одного боку, і книги відповідні, і журнальні публікації - все це було. З іншого - сам по собі джиг-спінінг - технічно не особливо складний метод ловлі. Точніше, так: базову техніку джигування легко описати, і по цьому самому опису - освоїти. Звідси - і феєрично переможний хід джигової ловлі.

З мінноу і твічінгом все виявилося складніше. І публікацій - мінімум, і з технікою все не так тривіально, як може здатися спочатку. Та й одвічне питання вибору, адже він, як ви добре знаєте, і в джиговій ловлі багатьох ставить у глухий кут ("поролон" чи "гума"?), А вже з воблерами мінноу - тим більше. Адже вони, хоч і схожі, але все ж такі різні ...

Тому я б хотів дати кілька порад початківцям "твічінгістам". Якщо ви не пробували поки ловити на воблери класу "мінноу", будьте готові до того, що миттєвого позитивного результату, швидше за все, не буде. Якщо раз-другий пробували, але нічого путнього з того не вийшло, і тому ви закинули ці воблери на полицю, варто їх звідти дістати - і на одній з найближчих рибалок з більш-менш придатними умовами знову пустити їх у справу. Умови ці - мілководдя з травичкою, з квітня по жовтень. Якщо у вас всього один-два мінноу, можливо, це ті, які "не ловлять". Є думка, і про це ми поговоримо далі, що воблери-мінноу досить відмінні один від одного і за своєю "грою", і, що набагато важливіше, за привабливістю для хижака. Нарешті, спробуйте попрацювати над технікою - динаміка послідовності "твічінгу" (потяжок) дуже навіть впливає на результат.

Про користь класичної музики

Я ніколи не помічав у собі особливого інтересу до музики взагалі і до класики особливо. Але ось минулого літа відбулося щось таке, що змусило мене пошкодувати про те, що в далекі шкільні роки я прогулював уроки співу.

... Дев'ять годин перельоту на "Боїнгу". На салонному екрані йде спочатку один снодійний фільм, потім починається інший такий самий. Скукота - просто жах! Намагаюся знайти щось милозвучне, клацаючи перемикачем каналів радіонавушників. У підсумку, сам не розумію чому, зупиняюся на тому каналі, де крутять класику. Верді, Бетховен, Бізе, Пуччині ... - Все по колу. Прослухав разів п'ять чи шість, а там і про посадку оголосили.

На наступний ранок сталося те, що зазвичай і трапляється в подібних випадках: мені так і кортіло розпочати насвистувати - то арію з "Кармен", то з "Севільського цирульника", то ще з якоїсь опери, назви якої я навіть не знаю. .. Але найцікавіше виявилося ще через добу, коли я приїхав за щукою на "жабовник". Закидаю воблер, починаю твічінгувати і усвідомлюю, що роблю це не так, як раніше, а підлаштовуюсь під ритміку однією з мелодій що засіла в голові!

Ну, власне, і що? - Подумав я. А те, що в підсумку воблер йде не так, як це буває, якщо вести його стандартно-типовим методом, тобто з однаковими короткими "твічами" через рівні проміжки часу. Одна мелодія дає щось типу "точка-точка-тире", інша - "тире-пауза-точка-точка", третя ... Коротше, "включаєш" всередині себе арію тореадора - отримуєш один характер руху воблера, "Місячну сонату" - зовсім інше.

Все б це не заслуговувало особливого інтересу, якщо б не впливало на кількість клювань. Але ж впливає, і впливає дуже помітно! Якщо раніше я в даному напрямку глибоко не копав, вважаючи, що достатньо двох варіантів у техніці твічінгу - той, що повільніше, і підкреслено агресивний, то тепер набрав такий обсяг статистики, який дозволяє стверджувати, що нюанси техніки проводки - її загальна ритміка, послідовність коротких і довгих "твічів" - все це значною мірою зумовлює кінцевий результат - зловимо ми чи ні, і якщо зловимо, то скільки. А музична прив'язка корисна тим, що дозволяє досить чітко витримувати ту схему, яка дає більше число клювань. Якщо, наприклад, в даний час в даному місці і з даними воблером у вас було два-три щучих контакти на "Кармен", а інші варіанти по "музичному супроводу" не дали яких-небудь значимих результатів, то і далі стоїть анімувати воблер в тому ж ритмі з опери Бізе.

Зрозуміло, що класика в такому контексті не особливо відрізняється від "попси". Але тут вже кожен має право вибирати те, що йому ближче.

Вот где Вам и пригодится ваш mp3 плеер, если еще не имеете, то посетите portamix.com.ua там неотменно что-то подберете.

У полоні напівсліпої віри

У приманку треба вірити. Це твердження не потребує доказів. До тих пір, поки вам самому не вдасться "розловити" ту чи іншу блешню або воблер, у вас будуть сумніви в ефективності цієї приманки, навіть якщо хтось із знайомих її просто-таки обожнює.

Воблери мінноу начебто не особливо відрізняються один від одного, різниця - більше в розмірі і кольорі. Тим не менш, набираючись досвіду ловлі на мінноу, робиш для себе висновок, що одні з них - ловлять, інші - ні. Розумом розумієш, що в цьому дуже велика частка віри. Віра часто пригнічує практичний досвід, перешкоджаючи проведенню неупереджених експериментів. Якщо у вашому розпорядженні є два воблера, на один з яких ви вже успішно ловили - він весь у подряпинах від риб'ячих зубів, а на іншому, що називається, "муха ще не сиділа", то почнете ви завжди з першого. Буде клювати - про другий і не згадаєте. Не буде - поставите через якийсь час другий, результат буде прогнозований, і ярлик безперспективного приклеїться до воблера ще міцніше ...

Приблизно за такою схемою формується найчастіше розмежування воблерів на ті, які "ловлять", і ті, які "не ловлять". Навіть коли ти розумієш, що схема ця порочна, все одно продовжуєш їй слідувати.

Цікаво буває зіставити думки різних реально практикуючих спінінгістів по одних і тих же моделям воблерів. В одних випадках вони строго збігаються, в інших - виявляються діаметрально протилежними.

У формуванні нашого судження про спінінгові приманки дуже велике значення належить впевненість в її робочих достоїнствах. Проте тут навряд чи можна говорити про сліпу і необгрунтовану віру за типом релігійної. Швидше, має місце такий ланцюжок: початкова скептично стримана оцінка, більш-менш об'ємний і насичений досвід використання, і висновки про достоїнства приманки. Висновки, як можна помітити, далеко не завжди вірні, але так все ж таки кращі, ніж намагатися оцінити приманку тільки "по одягу", тобто без кваліфікованої практики її використання.

Пошуки різноманіття в дуже вузьких рамках

Отже, маючи два відправних моменти - що воблери мінноу дуже один на одного схожі, і що головна роль в оцінці їх реальних якостей відводиться практиці використання, спробуємо, тим не менш, дати деякі поради з вибору цих воблерів. У зв'язку з цим з самого початку виникає кілька принципових питань, на які я спробую у стислій формі дати відповіді.

Питання перше: яка оптимальна ступінь плавучості для мінноу? Якщо коротко, то універсальний варіант - це суспендер. Точніше, немає суворої необхідності домагатися від воблера чітко нульової плавучості; невеликий плюс-мінус - це прийнятно. "Сильно плаваючі" мінноу, з мого досвіду, можуть бути корисні тільки там, де протягом проводки дуже часто виникає необхідність виводити воблер на саму поверхню - наприклад, де відносно глибокі місця чергуються з плямами водоростей або з майже коряжниками, що майже стирчать з води.

"Підкреслено потопаючі" мінноу можуть дати непоганий результат, коли риба схильна краще реагувати на проводку не в метровому приповерхневому шарі (як це зазвичай буває при ловлі на ці моделі), а суттєво нижче. Крім того, вони за інших рівних умов летять далі.

Варто, мабуть, звернути увагу і ось ще на якийсь момент. Досить часто буває так, що ви купуєте воблер, на якому бачите позначення "SP", тобто "Суспендер", а на ділі виявляється, що він спливає як пробка. Така невідповідність характерна в основному для дешевих воблерів, проте зустрічається і для деяких дорогих . Так що не варто настільки вже й легко вірити написаному.

Відразу виникає друге питання: а наскільки виправдана різниця в ціні - адже мінноу, як і воблери взагалі, бувають і підозріло дешевими, і неймовірно дорогими? Справді, я зустрічав у продажу мінноу ціною від п'ятнадцяти до триста гривень. Скажу по секрету: той, що за п'ятнадцять, я не пробував, але ось, наприклад, DaMiKi Pirami, які коштували близько 25, "косять" хижака просто на раз-два. Тоді як тристагривневі - працювали, м'яко кажучи, посередньо ...

Але я б не став на основі цього порівняння робити далекосяжні висновки. Все ж таки, в цілому, дорогий воблер краще дешевого. Навіть якщо робити поправку на суб'єктивність оцінок, то з дешевих мінноу по-справжньому робочим виявляється приблизно кожен третій, з дорогих - більше половини.

Наступне питання: які оптимальні розміри мінноу? Коли мова йде про воблери інших типів, то довжина 12 см - вже вважається великою. Для мінноу ж, розрахованого на щуку порядку кілограма-двох, 12 см - це середній розмір. Точніше, так: від 9 до 14 см - найбільш ходовий "щучий" розмір мінноу. Вузькі мінноу довжиною 55-65 мм - це вже скоріше окуневі воблери, причому характерна величина окуня, на якого вони розраховані - у районі 100 - 250гр. Для більш дрібного окуня доречніше мінноу довжиною 38-50 мм.

Найскладніше питання: яка оптимальна "гра" для воблера мінноу? І тут я маю на увазі вже не анімацію, тобто ту складову "гри", що визначається рибалкою, а вродженою властивістю тієї або іншої моделі. Якщо у вас вже є хоча б невеликий досвід ловлі на мінноу, то ви повинні були помітити, що при одній і тій же схемі анімації різні воблери цього типу ведуть себе не однаково. Одні - після кожного "твічу" розвертаються майже на 180 °, інші - можуть як розвернутися, так і смикнути в ту ж сторону, куди вони відхилилися на попередній потяжці, одні - відхиляються від загального напрямку проводки мінімально, інші - розкидаються широко і т. д. Варіантів тут - маса, але, найголовніше, - універсальної відповіді на поставлене запитання немає. Все залежить від набору вихідних параметрів, і одним з основних є ступінь активності хижака, тому в попередньо розклад такий: чим агресивніше сьогодні налаштований об'єкт лову, тим "жвавіше" повинен вести себе воблер. Це відноситься в рівній мірі і до його анімації, і до вродженої "гри".

У виборі мінно під щуку і окуня теж можна виділити деякі переваги по "грі". Щука краще реагує на "регулярний" хід воблера, коли той стабільно йде зигзагом: вправо-вліво, вправо-вліво ... Окунь, особливо зграєвий, найчастіше бажає мінноу з хаотичним характером руху.

А як з довжиною вудилища - чи можна для твічінгу використовувати триметровий спінінг? Якби в Америці, де твічінг зародився і став дуже популярним, дізналися, що в нас цим методом ловлять десятифутовими вудлищами, нас би прийняли за збоченців. Але ми то - нічого, ловимо. Правда, робиться це більше від безвиході - коли немає іншого способу забезпечити необхідну дальність закидання воблера. Однак, скажу я вам, якщо далекобійність не надто актуальна, краще все ж обмежити довжину спінінга хоча б дев'ятьма футами (2,74 м), Тому що з дуже довгими вудлищами виходить не твічінг, а його віддалена подоба. В ідеалі ж довжина спінінга для лову на воблери мінноу повинна лежати в межах 7-8 футів (2,13-2,44 м). З довгим вудилищем - два послідовних коротких "твічі" зливаються в один.

Ще неодмінно потрібно відзначити, що жилка для твічінгу годиться тільки багатоволоконна. На цьому, до речі, сходяться і багато американських профі, навіть з тих що неабияк "підсіли" в останні роки на "флюорокарбон". Будь-який різновид нинішньої монофільної жилки - гірше. "Монофіл", по-перше, гасить дрібні "твічі", по-друге, не дозволяє так само ефективно, як "плетенка", продирати траву, що в більшості випадків ловлі на мінноу вельми критично.

Не знаю, наскільки наша сьогоднішня розмова сприяла тому, що б ви чи зацікавилися воблерами класу "мінно", або, якщо вже пробували їх раніше, але так і не розловили їх, тепер відчули до мінноу свіжий інтерес, але загальна кількість спінінгістів, які довіряють цим непоказним на вигляд воблерам, в наступному сезоні буде істотно більшою, ніж у сезоні минулому. Іншими словами, зараз є чітко виражена позитивна динаміка зростання популярності воблерів мінноу. Її можна простежити і за рівнем продаваємості мінноу на тлі інших позицій.

Можу навести ось який приклад. Років п'ять тому в нашу країну завезли дуже великий обсяг воблерів однієї азіатської фірми - майже весь її асортимент: мінноу, раттліни, різноманітні кренкі, уокер, поппери ... Потім, років через два-три, була наступна поставка, причому сформована вона була пропорційно тому, як продавалася та чи інша модель з першої поставки. У результаті першими, причому дуже швидко, виявилися розкуплені саме мінноу. Чи це не відображення динаміки популярності?

2vanya2 22.03.2012 19:33

Особливості зимової ловлі плотви і підлящика на озерах

У лові озерної плітки і підлящика взимку є дві суперечливі особливості. Перша - це відносна складність пошуку, а друга - досить проста технологія самої ловлі після виявлення риби. Можливо, саме тому велика частина рибалок на багатьох водоймах ловлять саме цю рибу. Одного разу, зрозумівши звички плотви та ляща окремо взятого озера, вони спокійнісінько рибалять навіть з примітивними знаряддями і технікою лову, з якими в іншому місці можуть навіть не відійти від нуля. Багато хто в своїй риболовній практиці зустрічав таких корифеїв, обловити яких вважається майже подвигом. Подібне виникає через нерозуміння причин чужого успіху.

Виявивши рибу і правильно діючи, ви можете ловити її кілька рибалок (а то й майже весь сезон) практично з одних і тих же лунок.

Тепер про те, як же знайти такі лунки самому, не користуючись чужими надбаннями. Для вдумливої ловлі плотви і підлящика на озерах необхідно мати мінімум півтора-два дні. Вирушаючи на один день (мається на увазі, що рибу треба ще знайти), ви ризикуєте витратити весь час лише на пошук. Мій власний досвід ловлі на стоячих озерах дещо суперечить поширеній думці, ніби підлящик взимку тримається щільними зграями і, мовляв, варто їх знайти, не розлякати - і улов у кишені. Можливо, я роблю щось не так, але я таких природних місць не виявляв, а початкова порція риби зі свіжої лунки рідко перевищувала 1-2 штуки. Винятком були випадки, коли я рибалив в регулярно підгодовуємих місцях. Тому при відсутності попередньої інформації будьте готові до тривалого пошуку, який може зайняти майже весь день.

Я зупинився на приблизно такій технології пошуку. Після виходу на водойму в місця передбачуваного знаходження риби я починаю проміряти глибину в лунках через кожні кілька десятків метрів один від одного (в залежності від передбачуваного рельєфу), у пошуках відповідних глибин і привабливого рельєфу дна. Зазвичай це плавний схил в глибинній частині озера або перепади глибин на рівних ділянках. Ті, хто просто шукає максимальну глибину, думаючи, що тут риба обов'язково зібралася, дуже часто помиляються. Приміром, на озері, де я найчастіше ловлю підлящика біля ями 8,5 м, він жодного разу не попадався глибше 6,8-метрової глибини.

Найчастіше біла риба стоїть на схилі, дуже чітко дотримуючись певного діапазону глибин, який вам і необхідно зачепити хоча б однієї лункою. Іноді верхня і нижня межа цього горизонту знаходяться в межах 40-60 см. У абсолютній більшості випадків навіть невеликий перепад краще рівного столу. Мені здається, що схили, віддалені від берега, вигідніші прибережних при однакових характеристиках. Неодноразово помічав, що на перших відсоток плітки і підлящиків хворих різними паразитами набагато більший.

Для збільшення ймовірності виявлення риби на обраній ділянці озера я завжди використовую підгодівлю, так як це дозволяє істотно зменшити час пошуку. А, на мій погляд, саме це є лімітуючим фактором, особливо, на початку зими. Тому я вважаю за краще витратити іноді істотну частину підгодівлі "вхолосту", але знайти рибу раніше. Якщо ви надумаєте прислухатися до цих порад, то запасіться деяким резервом кормової суміші.

Пам'ятайте, що чим більше ви свердлите і шукайте рибу, навіть коли вона вважається активною, тим раніше вона появиться в улові. Активна риба, не обов'язково швидко рухається і взагалі рухається по всій водоймі. Та й не факт, що цей рух буде у вашу сторону, на озері може бути багато рибалок.

Для наочності опишу послідовність своїх дій при пошуку підлящика. Озеро довжиною б-7 і шириною до 2 км, зі смугою кам'янисто-піщаних банок приблизно по центральній лінії. По обидві сторони від цієї смуги мулисте дно, глибини доходять до 5,5-6,5 м, місцями ями до 8,5 м, а на банках - від 1 до 3 м. Дуже рідко зустрічаються ділянки з слабенькою непостійною течією. Зараз я, звичайно, дуже добре уявляю рельєф у місцях лову і знаходжу шукане дещо раніше - просто по берегових орієнтирах, але коли берег не видно, доводиться діяти "по-старому".

Перший день рибалки

Починаю свердлити від берега приблизно через 4-4,5 метри. Тут починається другий, глибинний схил і вже може бути присутній підлящик. Він краще плотви через розміри і більш масовим підходом на підгодівлю у другий день, коли улов може зрости в десятки разів. Лунки роблю з таким розрахунком, щоб перепад між ними був у межах 20-40 см, а відстань - не менше 7-10 м. Після виходу на "стіл" відстань між сусідніми лунками максимально збільшую (іноді до 30-40 м), так як це найгірша ділянка, але інколи і вона дає рибу. Такий "широкий крок" зберігаю до початку зміни рельєфу, зазвичай це підйом на банку, але в деяких місцях йому передує спуск і підйом по схилу ями. Зачепивши яму, я намагаюся пройти її межі, тоді можна розташувати більше лунок з більш вигідним "кроком". Поясню, що найчастіше відстань між двома годувальними точками не повинна бути менше 10 м, при цьому вони в сумі зберуть більше риби. Дно ями мене, практично, не цікавить через те, що за всі спроби щось зловити з дна не клюнуло жодної рибки! Зазвичай найглибша лунка це 6,5-7 м, причому не особливо розраховую на неї.

Після свердління кожних 3-4 лунок з цікавим рельєфом прикормлюю їх невеликою кількістю мотиля (1 маленька годівниця) і рослинною сумішшю (близько 3-4 грудок). Не варто скупитися годувати 15-20 лунок, вважаючи, що обловлювати їх всіх по черзі два дні довго і невигідно. Ловити ви будете, навіть при поганому клюванні, максимум з 7-8 найперспективніших лунок, це так, але вся справа в тому, що далеко не на кожній кормленій лунці буде достатня кількість риби і варто створити собі можливість вибрати найкращі. Годую я лунки по мірі свердління через повільність риби, даючи їй можливість зібратися на підгодівлю, поки шукаю і прикормлюю нові точки.

При такій тактиці після закінчення процесу перфорації льоду можна відразу приступати до облову першої серії на предмет виявлення горизонту лову. Перший і другий обходи є найважливішими, тому що, виявивши рибу, ви можете заздалегідь розташувати додаткові лунки по знайденій "рибній" глибині. Ну, а якщо ви прогавили рибу спочатку, то тим самим втратили час, який могли витратити на коригування своїх дій. У силу цього слід дуже ретельно обловлювати лунки на початку пошуку, при цьому важливі не тільки прямі, але і непрямі ознаки присутності або відсутності риби.

Що я маю на увазі? Це можуть бути й об'єктивні і суб'єктивні чинники, які ви можете тлумачити тим чи іншим чином. Можливо, це буде маленький перепад на тлі рівного столу, або дуже характерне клювання (і, тим більше, упіймання риби). Наприклад, якщо попадається окунь, то шанс зустріти підлящика не великий. В якості непрямих ознак присутності може бути відсутність клювань дрібноти на перспективній точці при наявності цієї ж дрібноти на сусідніх лунках з подібним рельєфом. Іноді в мене без якихось усвідомлених натяків просто виникає відчуття, ніби "на цій лунці риба буде клювати", і воно виявляється вірним. Можливо, це просто пов'язано з певними, нехай і неусвідомленими знаннями.

Коли ви починаєте свої дії та клювань різної риби цілком достатньо, то варто звертати увагу тільки на ті лунки, де виявили шукане. Якщо ж клювання єдине, потрібно використовувати будь-які навіть примарні натяки. Особисто я взяв за правило спочатку пошуку звертати увагу на всі лунки, де були покльовки підлящика і плітки, а також на ті, де були нерозпізнані клювання на тій же глибині. Оскільки перший день майже повністю присвячується пошуку найбільш перспективного місця, то всі крапки над "i" треба розставити до вечора, щоб наступний день цілком присвятити ловлі на самих рибних лунках. Цікаві для мене лунки догодовую після кожного відвідування порцією мотиля і грудкою підгодівлі, а на лунки, де після двох-трьох заходів не було нічого цікавого, як правило, не повертаюся. Це дозволяє максимально швидко зосередитися на самому рибному горизонті, де посилюється інтенсивність підгодівлі.

Отже, наближається вечір, а значить час остаточного вибору кращих лунок на завтра. Коли є з десяток або більше уловистих, все чудово. У цьому випадку вибираю б-7 найкращих. А коли таких дірок всього 2-3? У цьому випадку зосереджуюсь на них, а попутно свердлю додаткові, з'ясованої глибини з більш масованим початковим закормом. Якщо їх правильно розмістити, то мінімум частина з них спрацює на наступний день. Одним з показників правильно обраного місця є помітне почастішання клювань до вечора, а також збільшення в улові відсотку потрібної риби.

Після закінчення ловлі необхідно підгодувати майбутню здобич на ніч. Краще всього це зробити за допомогою великої годівниці, акуратно розкритої біля дна (якщо сильний мороз, то грудки кидаю з руки). Нічна доза підгодівлі повинна значно перевищувати ту, що робилася після кожного відвідування лунки в день, адже часу до ранку багато.

Другий день рибалки

Починається він тим же, чим закінчився попередній, - годуванням. Але є й відмінності, зараз потрібно доставити значну кількість корму, не лякаючи рибу, яка там точно є. Для цього мотилем годують з використанням дрібної годівниці, відкриваючи її трохи вище. Рослинну суміш кидаю грудками прямо в лунку. У моїй практиці найперший прохід завжди був мало результативним. Але з кожним наступним, при регулярному догодовуванні, інтенсивність клювання зростає. Якщо риби дуже багато, то з усіх лунок я вибираю 3-4 самих кращих чи просто близько розташованих (щоб менше ходити) і годую тепер тільки їх. Коли блешні, в буквальному сенсі, не дають торкнутися дна, можна використовувати снасть для швидкого опускання приманки. У її конструкцію входить тягарець, який дозволяє опустити легку мормишку. Від звичайних "донок" оснащення відрізняється тільки відсутністю повідця з приманкою. Приманка кріпиться до основної жилки, а вже до блешні кріпиться повідець з більш тонкої (0,06-0,08 мм) жилки з тягарцем.

Якщо коротко написати алгоритм моїх дій при ловлі білої риби, то вийде приблизно так:

1. Пошук підходящого рельєфу і глибини.
2. Свердління і підгодовування лунок на ділянках передбачуваної стоянки риби.
3. Вибір лунок, які знаходяться "на рибі". Збільшення їх кількості до оптимального.
4. Активна підгодівля цих лунок вдень і на ніч.
5. Ранкова підгодівля і ловля риби.

В описаній послідовності дій наголос був зроблений на ловлю підлящика, так як він у тих водоймах є більш бажаною здобиччю. Якщо б вигіднішою виявилася ловля плотви, то я б вніс такі поправки.

1. Змістив основний акцент при свердлінні лунок на дещо мілкіші.
2. Постарався б годувати їх "стовпом" і як можна частіше.
3. При цьому став би дуже часто перевіряти горизонт лову до 2-3 м над дном, де вона може перебувати.
4. Збільшив би кількість робочих лунок до 10-12, так як пізній підхід цієї риби на підгодівлю не такий лавиноподібний як у підлящика, і лунки, швидше вибиваються.
5. Можливо, періодично намагався б на глибоких озерах обловлювати берегові мілководні схили, особливо їх нижні межі. Тут плітка буває не завжди, найчастіше вона тут трохи дрібніша, але зате у великих кількостях і ловиться набагато швидше через менші глибини.

2vanya2 23.03.2012 15:26

Де шукати великого коропа весною ?

Я вважаю, що весняна пора - це одна з найкращих пір року, щоб відправитися на рибалку за найбільшими коропами. Оскільки температура води починає підвищуватися, вони знаходяться в процесі "пробудження" після холодної зими і готуються до нересту.

У цей час короп стає більш жвавим, і ми можемо з легкістю визначати його місце розташування по рухах у воді. Після зими на тілі у коропа може бути багато п'явок, і він часто вистрибує з води, треться об очерет, корчі та інші водні перешкоди, щоб позбутися від них. Спостерігаючи за поверхнею водойми, можна розпізнати всі ці маніпуляції.

Весна - пора року, коли в озері бурхливо починає розвиватися водна рослинність. Все, що Вам потрібно зробити, це знайти острівець водоростей, і короп не змусить себе довго чекати. Біля водоростей завжди перебуває велика кількість природної їжі, такої як равлики, мотиль, креветки, жуки і т.д., і короп завжди буде шукати водорості, щоб поласувати ними.

Тактика, яку можна застосовувати на весняних коропових сесіях

Якщо ви будете ловити коропа в другій половині весни, ви обов'язково повинні шукати густі зарості водоростей. Найголовніше, що ви повинні знати - це як представити його величності коропу Вашу приманку в таких місцях.

Чисті ділянки між водоростями - гарні місця, щоб закинути туди свої оснащення. Чисті доріжки і плями серед густих заростей водоростей зазвичай створювалися коропом, який харчувався мотилем, який перебуває тут у глибокому мулі. Це буде означати, що короп із задоволенням візьме приманку на цій стежці, без всякої підозри. Добре також закинути оснащення і по краях заростей водоростей, тоді до приманки можуть підійти не тільки коропи, що харчуються в траві, але й риби з інших областей водойми. Ще одна вигода від розташування ваших оснащень по краях заростей полягає в тому, що подання приманки на дні може бути кращим, і ви не будете постійно турбуватися про те, як розташувалася ваша принада в густій траві.

Шукайте ту сторону берега, на яку світить ранкове сонце. Короп завжди буде шукати ті області водойми, які прогріваються швидше. Якщо прибережна ділянка, на яку світить ранкове сонце, буде також і мілка, то це буде ідеальне місце для ловлі біля берега.

Звертайте увагу, де колись інші рибалки ловили великих коропів, і в який час. Великі коропи будуть знаходитися в тих же областях озера приблизно в той же самий час, як і в попередні роки. Великий короп може також вибрати собі укриття в якій-небудь певній частині озера і перебувати там постійно, тому дуже важливо знати про попередні успіхи у ловлі великих коропів.

Все ж таки я думаю, що найкращим місцем, для ловлі великих коропів навесні, будуть зарості водоростей. Знайдіть поля густих водоростей і ви знайдете коропа!

2vanya2 23.03.2012 21:16

Ловля щуки на живця: снасті та спорядження
http://gonefishing.org.ua/sites/defa..._zhyvcya_2.jpg
Популярним і ефективним методом ловлі щуки - є ловля на живця. Представляємо Вам першу з двох публікацій, в яких докладно розглянемо цей метод рибної ловлі. Сьогодні Ви дізнаєтеся більше про спорядження, яке призначене для ловлі щуки на живця. А в наступній публікації розглянемо методи та способи ловлі цієї хижачки.

Отже кілька слів про спорядження, без якого краще не починати ловлю на живця. Починаємо з вудилища - його довжина повинна коливатися в межах 3,5-4 метри. Бланк не повинен бути дуже жорстким, я рекомендую обирати з відхиленням кривої в межах 2,5 lbs. Перш за все, справа в тому, щоб не втратити комплект після закидання живця, або після ривка (мова йде про притоплення жилки при далеких закидах, як під час матчевої ловлі), коли оснащення вже буде в воді. Що стосується котушки, то в першу чергу увагу слід звернути на шпулю, яка повинна містити мінімум 150-200 м жилки діаметром 0,3 мм. Це мінімум, який необхідний для відносно безпечної ловлі цим методом, а саме для виважування. Важливим є (а на мій погляд, навіть необхідним) наявність ефективного і справного гальма, яке має захистити нас від можливих далеких відпливань щуки.

Говорячи про жилку, потрібно кілька слів сказати про повідець, який на мою думку відіграє дуже важливу роль, і доцільність його використання - однозначна. Ловля хижака, тим і цікава що боротьба з ним часто дуже непроста, тому наш комплект може наражатись на різноманітні пошкодження та заплутування. При ловлі на живця я використовую повідці з мінімальною довжиною в кільканадцять сантиметрів, і вони, як правило, зроблені з твердих матеріалів (наприклад, сталеві). Є також рибалки, які стверджують, що повідець повинен бути ще більшим, і досягати кількох десятків сантиметрів - я пробував, однак в такому випадку, мені весь час запутується оснащення, тому залишаюсь на своєму.

Гачок - дуже важливий елемент, який іноді недооцінюють, а він відіграє далеко не останню роль, якщо мова йде про ефективність ловлі риби. Найголовніше це гострота гачка. Слід пам'ятати, що щука має дуже жорсткий рот, і тому, підсікання з гачком поганої якості може бути неефективним, і найголовніше, це значно збільшує больові відчуття щуки! В більшості випадків я ловлю на дрібного живця, тому, як правило, використовую одинарний гачок або невеликий подвійний.

Що стосується поплавців, то тут, в принципі, велика свобода вибору - я використовую звичайні, з ковзаючим монтажем, і без всіляких надмірностей. Важливим, є те, щоб легко виставлялась глибина. А в цьому випадку це робиться за допомогою стопорка, таким чином, це дозволяє, порівняно легко пристосуватися до водойми. Звичайно, як і гачок, поплавець повинен бути тісно узгоджений з розміром живця.

Це основне спорядження, без якого, не можливо ефективно й усвідомлено ловити щуку на живця. На додаток до цих компонентів, потрібні також додаткові аксесуари, які напевно кожен рибалка вже має, наприклад кусачки, сачок, вага, зевнік, екстрактор і т.д.

У наступній статті ми опишемо кілька методів ловлі щуки на живця, після чого цю інформацію можна буде застосувати на практиці!

2vanya2 24.03.2012 10:01

Підгодівля для зимової ловлі ляща
http://gonefishing.org.ua/sites/defa...hch_vzymku.jpg
При ловлі ляща взимку як кивковою так і поплавковою вудочкою позитивні результати приносить правильна підгодівля. Взимку ляща досить ефективно приманюють до місця ловлі дрібно змолоті рослинні суміші. Звичайно на сьогоднійшній день в продажі є готові зимові прикормки. Але, багато рибалок самі полюбляють готувати прикормку на основі панірувальних сухарів, макухи, дрібномеленого підсмаженого насіння. Там, де немає засилля йоржа та іншої дрібної риби, використовують корм на основі мотиля, трубочника, рубаних хробаків без додавання рослинних домішок.

Прикормка з мотиля робиться так. Тонкодисперсну суху глину (попередньо просіяну через сито) висипають на мотиля, якого потім обережно перемішують, щоб отримати дрібні грудочки. Ці грудочки кладуть у велику конусну годівницю, яка відкривається висмикуванням пружинки, і опускають на дно. Для прикормки на мулистому грунті кулі не годяться, оскільки можуть глибоко зануритися в шар мулу.

Мотиля слід зберігати в сухому газетному папері, в холодильнику з температурою 2 +1 градусза Цельсієм. При дотриманні цієї умови мотиль може зберігатися 5-7 днів. Слід зберігати мотиля так, щоб уникати різкого і сильного перепаду температур.

Загиблі личинки також можна використовувати. Якщо посипати їх крохмалем, то вони легко відділяються одна від одної. Для того щоб зробити підгодівлю важчою (це важливо, якщо ловлять на сильній течії) використовують дрібний гравій, який додають безпосередньо в суміш глини та мотиля. Аналогічно поступають, коли включають рубаних черв'яків.

Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 00:04.

vBulletin 3.8.4 ; Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010