Форум - Супутникового телебачення SAT-PROF

Форум - Супутникового телебачення SAT-PROF (http://sat-prof.com.ua/index.php)
-   Спорт на SAT-TV (http://sat-prof.com.ua/forumdisplay.php?f=88)
-   -   Біатлон (http://sat-prof.com.ua/showthread.php?t=4075)

yyyyyhhh 18.09.2020 07:18

У темі 1 долучень
Біатлоністка збірної України Олена Підгрушна розповіла про формат міської шоу-гонки в Тернополі.

«Тут буде дещо видозмінено все: ми стрілятимемо не зі своєї зброї. Гонка буде цікавою і для нас, бо я особисто не тримала цю зброю в руках. Тому не знаю, чи зможу з нею впоратися.

Спочатку буде дуельна стрільба, потім естафети і потім за результатами першого заїзду буде стартувати другий — теж в естафетному форматі. Жінки бігтимуть по 4 кола, а хлопці - по 5.

Не знаю, як відбувалося жеребкування, але мені сказали, що його проводив Юрай Санітра. Судячи з пар, він самостійно нас якось розподілив. Але за яким принципом - не знаю», - сказала Підгрушна.

Нагадаємо, міська біатлонна шоу-гонка City Biathlon Ternopil відбудеться 20 вересня в Тернополі. Партнером Підгрушної стане капітан чоловічої збірної Дмитро Підручний.

yyyyyhhh 19.09.2020 07:11

У темі 1 долучень
До недавнього часу головним злом світового біатлону і спорту в цілому був допінг. Мало того, що заборонені препарати шкодять здоров'ю спортсменів, які вирішили ризикнути і таємно приймають їх, так ще й ускладнюють життя чесним атлетам, часто не дозволяючи їм завоювати бажану медаль в чесній боротьбі.

У новому сезоні розмови про допінг, ймовірно, відійдуть на другий план, адже з'явиться нове зло. І це, як не дивно, фтор.

Що трапилося?

Під час літнього міжсезоння Міжнародний союз біатлоністів ввів заборону на використання фторовмісних засобів для лиж, без яких останні як мінімум пару десятків років не можуть уявити своє життя працівники сервіс-бригад.

Але проблема в тому, що виділення фтору надзвичайно шкідливі для навколишнього середовища, і ведуть, в тому числі, до глобального потепління. Вже зараз в Європі заборонили продаж і використання порошків з вмістом фтору в будь-яких цілях. Цей засіб, за оцінками фахівців, допомагає підвищити швидкість ковзання лиж на 15 відсотків.

Перевіряти лижі на наявність фтору будуть за допомогою спеціальної машини-детектора, яка буде представлена ​​в жовтні. І якщо спійманого на допінгу біатлоніста можуть відсторонити від спорту на кілька років (або навіть довічно, в разі повторного упіймання), то в ситуації з фтором найгірше, що може загрожувати спортсмену - відсторонення від гонки. Тому, ймовірно, багато хто спробує якимось чином обдурити детектор.

Думка сервісменів

«Наш головний страх в тому, що деякі збірні додумаються до чогось нового, чого немає в інших. До того ж ми дуже переживаємо, що вся ця система просто не буде працювати. Багато хто спробує обдурити її і тоді це буде навіть гірше, ніж допінг.

Ми боїмося, що багато хто буде все одно використовувати фтор, але приховувати його, щоб цього не помітила спеціальна машина-детектор. Ми розмовляли про це з норвежцями і фіннами - вони теж бояться такої ситуації», - зазначив головний сервісмени збірної Швеції Юхан Вальстрьом.

Колега Вальстрьома з Норвегії, Тобіас Даль Фенре в інтерв'ю NRK висловив думку, що високі біатлоністи, в зв'язку з нововведеннями, не зможуть розраховувати на великі успіхи, а також спрогнозував появу нових топових збірних: «У Тіріл Екгофф висока частота відштовхувань, вона легка. У неї буде перевага над Деніз Херрманн, яка важча, має більшу потужність і більш довгі поштовхи.

У всіх є підстави побоюватися всіх. Буде великий розкид з кожним днем, в залежності від якості лижні. Це призведе до того, що в топі з'являться нові гонщики. І раптово може виявитися, що в Іспанії є те рішення з лижами, яке дозволить випередити Норвегію».

За великим рахунком, мастильникам доведеться вчитися всьому з нуля, адже практично всі їхні знання грунтуються на фторі. І перший час перевага буде у тих, хто першим навчиться вичавлювати максимум з дозволених засобів.

А що думають спортсмени?

Найкращий біатлоніст світу Йоханнес Бьо, який останні два сезони впевнено домінував на Кубку світу, переживає, що йому доведеться відмовитися від усіх своїх лиж. Як відомо, топові біатлоністи мають у своєму арсеналі близько 20 пар. Тепер же доведеться заново підбирати відповідний інвентар.

«Можливо, доведеться спалити всі свої лижі, адже фтор проникає вглиб. Якщо доведеться відмовитися від всіх лиж, з якими ми працювали, це буде великою втратою, наші сервісмени дуже турбуються. Але якщо це необхідно заради максимальної справедливості, то ми повинні прийняти це», - сказав Бьо-молодший.

Що буде далі?

Часи змінюються, спорт не стоїть на місці. Ймовірно, вже через кілька років ми не впізнаємо біатлон. Ще минулої зими ходили розмови про можливу заборону використання свинцю в спорті на відкритому повітрі, що призведе до вимушеного переходу на лазерні гвинтівки. Багато хто побоюється, що в зв'язку з цим біатлон втратить видовищність.

Читайте також: Біатлон втратить видовищність. Нюанси переходу на лазерні гвинтівки

Нам же залишається тільки змиритися. І запам'ятати той «шкідливий» біатлон, який ми полюбили, - з високими швидкостями і дзвінким пострілом. Мабуть, настав час подбати про екологію.

Sport.ua Telegram

yyyyyhhh 20.09.2020 07:37

У темі 1 долучень
Біатлоністка збірної України Юлія Джима сьогодні, 19 вересня, святкує свій 30-й день народження.

Нагадаємо, Джима в 2014 році стала олімпійською чемпіонкою, вигравши в команді з сестрами Семеренко та Оленою Підгрушної жіночу естафету в Сочі.

Спортсменка продовжує кар'єру і зараз готується до нового сезону разом зі збірною Словенії, під керівництвом особистого тренера Уроша Велепця.

yyyyyhhh 21.09.2020 07:35

У темі 1 долучень
Дмитро Підручний та Валя Семеренко не виступатимуть на літньому чемпіонаті України з біатлону в Чернігові. Про це повідомив капітан чоловічої збірної.

«Мене та Валентини Семеренко у Чернігові не буде, ми будемо готуватися до виступу в німецькому Вісбадені. На чемпіонаті України не виступатимемо», - сказав Підручний.

Інші біатлоністи команди «А» виступлять в Чернігові, куди вони доберуться з Сянок, де проходив тренувальний збір.

Між кінцівкою збору та початком чемпіонату України мала відбутися шоу-гонка в Тернополі, однак вона була скасована за три дні до старту.

Шоу-гонка в німецькому Вісбадені відбудеться у суботу, 27 вересня. Українські біатлоністи вилетять туди за день до гонки, 26 вересня. У той ж час літній чемпіонат України триватиме з 22 по 26 вересня.

Після змагань у Вісбадені Підручний та Валя Семеренко залишаться в Європі, де продовжать підготовку до сезону.

Sport.ua Telegram

yyyyyhhh 23.09.2020 07:16

У темі 1 долучень
Один з лідерів чоловічої збірної України з біатлону Артем Прима дав інтерв'ю Sport.ua після перемоги в спринті на літньому чемпіонаті України в Чернігові.

- У нас зараз підготовчий період. Ми цілеспрямовано готуємося до зими. Хороші і тривалі тренування, і силові. Вся підготовка йде на зиму. А це для нас контрольні старти, щоб ми могли перевірити себе, в якій формі ти знаходишся на даний момент. Не більше того. Тобто ніхто жодних завдань не ставив. Потрібно просто пробігти, постаратися чисто відпрацювати на вогневому рубежі, ну і подивитися, в яких кондиціях знаходишся на даний момент.

- Відсутність закордонних підготовчих зборів сильно вплине на результати взимку?
- Про це можна буде зробити висновки вже взимку, коли пройдуть старти. Зараз важко щось сказати. У попередні роки ми весь час готувалися в Європі, оскільки в Україні немає нормальних баз. Слава Богу, зараз ми перевірили в Сянках, там хороша база, хороші умови. Буквально ще 2 кілометри роллерки докласти і буде взагалі здорово. Ця база в даний момент найкраща в Україні. Нехай вона і не наша, а паралімпійська, тобто не чисто для біатлону її робили, але, тим не менш, вона нас прийняла, ми там добре попрацювали. Провели чотири збори, дуже дякуємо. Подивимося, як воно буде після зими.

- Ви повинні були виступити в Тернополі на шоу-гонці, але її відмінили. Як поставилися до цього і як вам ідея змагань в такому форматі?
- Такі гонки - це добре, і добре, що хоча б одне місто зробило крок вперед. І керівництво міста, і Діма Підручний старався, і інші хлопці допомагали її провести. Дуже шкода, що не вдалося її провести, тому що потрібно робити вищу популярність біатлону. Тому що це такий вид спорту, думаю, дуже цікавий. У світі багато хто дивиться. Такими шоу-гонками можна залучити не тільки уболівальників, молодь, а й спонсорів. Думаю, інтерес буде рости божевільний. Так що дуже шкода, що не вийшло. Сподіваємося, що в наступному році щось таке буде проводитися і в Тернополі, і в інших містах нашої країни. Ми всі хлопці і дівчата із задоволенням би там виступили. Нам це тільки в плюс.

- Вийти на рівень подібних гонок в Гельзенкірхені і Вісбадені реально?
- Та все реально. Немає ніколи жодних планок, які не можна поліпшити. Завжди можна зробити краще. Я вважаю, що можна підкорити будь-які вершини, якщо до цього йти.

- З нового сезону забороняють використання фтору в біатлоні. Позитивно чи негативно до цього ставитеся?
- Важко сказати, немає жодних думок. Багато що говорять, багато про що пишуть. Прийде зима, буде якесь зібрання зі спортсменами. Тобто більш детально все скажуть, тому що це так навколо все. Начебто так, але не на 100 відсотків. Тобто начебто заборонили, але ближче до стартів скажуть. Може спробуємо, і тоді вже буде видно, наскільки це добре чи погано.

- У минулому сезоні в Нове-Мєсто ви посіли друге місце в естафеті на етапі Кубка світу. Чи можна замахнутися на медаль Олімпійських ігор-2022 в Пекіні?
- Це біатлон. Не можна сказати, що щось неможливо. Можливо, в принципі, все. Якщо естафетна четвірка спрацює, то може бути хороший результат, а там вже Богу видно.

Денис ШАХОВЕЦЬ з Чернігова

Sport.ua Telegram

yyyyyhhh 24.09.2020 07:38

У темі 1 долучень
Українська біатлоністка Яна Бондар оголосила про завершення кар'єри в 29 років.

Спортсменка розповіла про своє рішення після гонки переслідування на літньому чемпіонаті України, де Бондар посіла 18-е місце.

Попередній міжнародний сезон Бондар пропустила. В активі Яни особиста бронза чемпіонату Європи, а також естафетні медалі на чемпіонаті Європи і юніорському чемпіонаті світу.

На етапах Кубка IBU у Бондар три особистих і три естафетних подіуми, в тому числі перемога в змішаній естафеті в Арбері.

yyyyyhhh 25.09.2020 07:24

У темі 1 долучень
На початку кар'єри Дар'я Блашко заявила про себе, як про одну з найбільш перспективних біатлоністок світу. За підсумками сезону 2015/16 білоруска виграла загальний залік Юніорського Кубка IBU і навіть дебютувала на Кубку світу у віці 20 років. Але вже через рік керівництво Білоруської федерації біатлону початок більше вірити в інших спортсменок, тому талановита дівчина зважилася на сміливий крок і змінила спортивне громадянство на українське.

Білорусь відпускати свою біатлоністку без карантину не захотіла, і Блашко довелося пропустити 2 роки міжнародної кар'єри. Минулий сезон почався для неї дуже непогано: в грудні Дар'я кілька разів потрапила в топ-30 на гонках Кубка світу і навіть виступила в мас-старті на етапі у французькому Ансі. Однак, після нового року підвело здоров'я, і ​​кінцівку сезону біатлоністка пропустила.

Зараз Дар'ї Блашко 24 роки. На літньому чемпіонаті України-2020 в Чернігові вона виграла гонку переслідування і стала 8-разовою тріумфаторкою цих змагань. Після переможної гонки спортсменка дала ексклюзивне інтерв'ю Sport.ua:

— Вітаю з перемогою! Сьогодні 13-й номер вийшов для тебе вдалим. Чекала, що вийде виграти?
— Звичайно, я готувалася до цього. Тому, в принципі це не сюрприз. Ми для цього працюємо. Я б сказала: це не те щоб очікувано або несподівано, це наша робота.

— Складно порахувати всі твої перемоги на ЛЧУ. Чи вдасться перенести такі класні результати на зиму?
— Я намагаюся. В принципі, ми ніколи до цих стартів (ЛЧУ, - прим.) не готувалися цілеспрямовано. Це гоночна практика. Вся робота все одно йде на зиму. Коли виходить — добре. Коли не виходить, як вчора (13-е місце в спринті, - прим.), — просто робиш висновки, чому не вийшло, як виправити. Може, це були психологічні моменти або просто мої помилки, наприклад. Потрібно робити висновки. Не завжди погано те, що погано. Краще помилок наробити влітку.

— Чи задоволена роботою і комунікацією з тренерами в команді Юрая Санітри?
— Так, жодних проблем. Робоча обстановка. Все добре. Всі добре працюють, але завжди індикатором є зимовий результат. Зараз будується важка, марудна робота. Я сподіваюся, що це дасть свої плоди. В цілому, я вважаю, що ми виконуємо грамотну роботу. Залишилося тільки увійти в зиму, сподіваємося, що вона трапиться для нас, і все піде за планом.

— Минулий сезон став для тебе дебютним на Кубку світу за збірну України. Але його друга частина змазалася через проблеми зі здоров'ям. Чи вдалося усунути їх?
— Так. В принципі, я вважаю, що все нормально. Але, знову ж таки, все покаже сезон.

— Після ЛЧУ основна команда їде на збір в Рупольдинг. Ти приєднаєшся?
— Так, планується, що їду.

— Які очікування від майбутнього сезону?
— Думаю, зараз не варто говорити про очікування. У минулому році я відчувала, що дуже добре готова. Але сталося, як сталося. У цьому сезоні я просто роблю роботу. Буду намагатися виконати максимум. А як вийде — ніхто не знає.

— Як ставишся до заборони фтору в біатлоні?
— Якщо чесно, мені дуже важко судити на цю тему. На перший погляд буде дуже важко. Тому що фтор майже завжди був основою і базою для гонок. Якщо його не буде, в якийсь певний момент лижі будуть їхати дуже погано. Але це буде у всіх. Це нова для всіх ситуація. І хто як з неї вийде — це питання кожної команди. Хто готовий працювати, приймати нові виклики... Я сподіваюся, що ми готові. Тому що у нас хлопці (сервісмени, - прим.) класні. Ще невідомо, що буде з фтором. Все разом навалилося: пандемія, заборона фтору. Дуже складно, треба перешліфувати всі лижі. Я не знаю, як це буде.

— Білорусь — рідна країна для тебе. Як можеш прокоментувати поточні події на батьківщині?
— Дуже складно щось коментувати. Важка тема. В першу чергу, це боляче. Складно судити з боку. Якщо чесно, не хочу на цю тему говорити. Але мені особисто боляче бачити і боляче чути. Білоруси, як ви бачите, хочуть, щоб все було мирно. Але поки не виходить. Навіть в гімні є слова «Мы, беларусы — мірныя людзі». Так було завжди.

Sport.ua Telegram

yyyyyhhh 26.09.2020 08:50

У темі 1 долучень
Російської біатлоністці Ользі Вілухіній повернули срібну медаль Олімпіади в Сочі-2014 в спринтерській гонці.

Бронзу в тій гонці виграла українка Віта Семеренко, але з моменту дискваліфікації Вілухіної в 2017 році вона вважалася срібним призером. Тепер у Віти знову третє місце, Вілухіна – на другому. Олімпійською чемпіонкою тоді стала Анастасія Кузьміна зі Словаччини.

Спортивний арбітражний суд (CAS) розглянув апеляції російських біатлоністок Яни Романової, Ольги Вілухіної та Ольги Зайцевої у допінговій справи на Олімпіаді 2014. Раніше три російські біатлоністки було довічно усунені від біатлону, а їх результати в Сочі-2014 анульовані.

Суд повністю задовольнив апеляції Ольги Вілухіної та Яни Романової. Оскільки мова йшла про підозру в допінгу, а факт порушення антидопінгових правил доведений не був, двох росіянок виправдали. Їх результати будуть повернуті, а довічна дискваліфікація від біатлону знята.

А от росіянку Ольгу Зайцеву виправдали лише частково і скасували тільки довічне відсторонення. Збірна Росії залишилася дискваліфікованою в жіночій естафеті Сочі-2014, де команда посіла друге місце після збірної України.

yyyyyhhh 27.09.2020 08:23

У темі 1 долучень
Міжнародний союз біатлоністів (IBU) вніс зміни в календар першого триместру сезону. У цих планах не знайшлося місця звичним етапах в Остерсунді і Ансі, а стартові 4 етапи пройдуть в двох місцях - спершу два етапи в фінському Контіолахті, а потім ще два в австрійському Хохфільцені.

Чемпіонат світу з біатлону відбудеться 9-21 лютого 2021 року в Поклюці (Словенія).

Рішення про розклад січневих етапів Кубка світу буде прийнято в жовтні 2020 року, а розклад змагань в лютому і березні 2021 року визначено в листопаді 2020 року.

Перший етап Кубка світу стартує 27-29 листопада.

yyyyyhhh 28.09.2020 07:45

У темі 1 долучень
Біатлоністка збірної України Яна Бондар прокоментувала своє рішення завершити кар'єру після виступу на літньому чемпіонаті України-2020 в Чернігові.

– Важко було приймати це рішення?
– Ні, абсолютно, ось навіть зараз говорю про це і посміхаюся. Адже я пробувала повернутися, але треба об'єктивно дивитися на речі - у мене це вийшло не дуже добре, скажімо так. Не хочу плямувати біатлон своїм ім'ям (сміється).

– Коли у тебе будуть діти, то вони напевно поставлять запитання: «Мам, а якою біатлоністкою була Яна Бондар?». Що ти їм відповіси?
– Скажу так, що це була та біатлоністка, яка жодного разу не зійшла з дистанції за свою спортивну кар'єру. Я ось сьогодні була максимально близька до того, щоб все ж зробити це, тому що гонка не задалася з самого початку, але ні. Соромно ж це робити, погодься. Особливо в останній гонці, як би вона там не йшла.

– Ти ж напевно будеш сумувати за всією цією біатлонною атмосферою.
– Звичайно ж буду. В цілому буду страшенно сумувати за біатлоном, адже він, по суті, і є моїм життям. Сумно буде, якщо майбутній сезон взагалі не відбудеться, хоча кажуть, що Кубок світу точно пробіжать, тільки незрозуміло в якому форматі. Але як зовсім бути без біатлону? Навіть ті, хто просто вболівають за нас, за українських біатлоністів, теж є частинкою мого життя. Але тепер вже я буду по той бік екрану вболівати і тримати кулачки за наших.

Sport.ua Telegram

yyyyyhhh 29.09.2020 07:51

У темі 1 долучень
Анастасія Меркушина заявила, що розуміє, що через відсутність інших змагань крім Кубка світу в грудні відбір в цьому році буде дуже важкий:

«Так, на відборі буде просто м'ясорубка. Але, скажімо так, давайте не будемо забувати, що основний старт сезону - це чемпіонат світу. І чесно кажучи, на мій погляд, було б нерозумно зараз виходити і бути в супер-формі на перших етапах, а потім недотягнути до чемпіонату світу. Все-таки комерція залишається комерцією, а всі привілеї ти отримуєш саме на чемпіонаті світу.

Звичайно, буде прикро, якщо мене, як в минулому році, будуть випихати зі складу тільки за те, що я десь не так стрельнула, або не те зробила. Я сподіваюся на здоровий глузд, і розуміння того, що є основний старт, а є другорядні.

Шкода, що не буде Кубка IBU, тому що я вважаю, що було б досить чесно таким людям як я, як Даша Блашко, всім тим, хто в минулому році був нестабільний, починати сезон саме там, і таким чином доводити своє місце в команді .

Зрозуміло, буде простіше, що на Кубку світу весь час буде запасна людина, і нас буде шестеро. Тобто навіть якщо ти десь помилився або погано виступив, ти не вилітаєш із команди. Ну, в загальному подивимося, як складеться сезон. Сподіваюся, більше не буде ніяких образ і інцидентів.

В кінцевому підсумку, ми боремося за країну, і неважливо, хто буде на вершині протоколу, всі ж чекають медалей. Тому потрібно дивитися не хто конкретно поїде, або хто з ким готувався, головне, щоб у фінішному протоколі вгорі був прапор України».

Раніше повідомлялося про те, що Меркушина не поїде на закордонний збір з національною командою.

Sport.ua Telegram

yyyyyhhh 30.09.2020 07:59

У темі 1 долучень
Відомий український спортивний коментатор Андрій Столярчук розповів, чи повернеться до роботи на біатлонних гонках.

«Попри те, що вже кілька років не коментую біатлон, я не пропустив жодної гонки і до сих пір залишаюся на зв'язку з нашою командою, і володію усією інформацією про її життя. Чи повернуся я колись в біатлон? Як співав Ігор Тальков: «... я пророчить не берусь, но точно знаю, что вернусь…» Але станеться це не раніше, ніж наш біатлон поверне собі проукраїнське обличчя», - сказав Столярчук.

Нагадаємо, останню біатлонну гонку Столярчук прокоментував в 2018 році. Андрій припинив коментувати цей вид спорту після того, як жіночу збірну України очолив російський фахівець Андрій Прокунін.

Читайте також: Нове зло в біатлоні. Фтор може стати гіршим за допінг, якщо обійти заборону

yyyyyhhh 01.10.2020 07:46

У темі 1 долучень
П'ять днів тому Дмитро Підручний здав позитивний тест на коронавірус. Однак сьогодні український біатлоніст повідомив про те, що результат наступного тесту був негативним:

«Ура. Є перший негативний тест на коронавірус. Чекаю завтра на ще один, і можна їхати з командою на збори.

Можна задуматися, наскільки правдивим був перший позитивний результат тесту. 5 днів в ізоляції і без тренувань на свіжому повітрі - як тільки отримав результат, відразу ж пішов на тренування».

yyyyyhhh 02.10.2020 07:42

У темі 1 долучень
До старту нового сезону Кубка світу залишилося менше двох місяців, але Міжнародний союз біатлоністів змушує уболівальників головного зимового виду спорту виходити з літньої сплячки вже на початку жовтня. IBU несподівано вирішив істотно змінити регламент змагань. Причиною впровадження нових правил в половині випадків стала пандемія COVID-19, через яку не так давно перенесли старт Кубка IBU на січень, а Кубок юніорів та молодіжний чемпіонат Європи взагалі скасували.

Велика частина змін буде діяти і після завершення сезону 2020/21. Пропонуємо ознайомитися з ними вже зараз, щоб взимку бути в курсі всіх подій і не дивуватися, що за хлопець біжить в синій майці і як він потрапив у гонки елітного рівня.

Тимчасові правила (на сезон 2020/21):

1. Нові умови кваліфікації

Починаючи з сезону 2014/15, для того, щоб брати участь в гонках Кубка світу, потрібно набрати 150 кваліфікаційних очок IBU під час попереднього триместру. Ні, це не очки загального заліку, а бали, які рахуються за допомогою спеціальної формули. Там все досить складно, але якщо розповісти коротко і простою мовою, то до уваги береться час відставання біатлоніста від переможця гонки.

Більшою мірою правило це діяло для новачків, колишніх юніорів або тих, хто з будь-яких причин пропускав минулий сезон, наприклад, в зв'язку з декретом. Так ось, в цьому сезоні кожна федерація зможе зареєструвати на перший триместр двох атлетів, які не виконали кваліфікаційні критерії на Кубку IBU. При цьому квоти національних федерацій залишаються незмінними.

2. Новий підрахунок очок до загального заліку

Як відомо, в кінці кожного сезону в загальному заліку Кубка світу відбувається несподівана рокіровка позицій через те, що для кожного біатлоніста не враховуються очки за дві гонки, які принесли конкретному спортсмену найменшу кількість очок. Цю гонку біатлоніст міг як зовсім пропустити, так і фінішувати на умовному 40-му або 50-му місці. Для кожного атлета ці гонки визначаються індивідуально, в залежності від його результатів.

Так ось, в наступному сезоні таких гонок буде не дві, а відразу чотири! Зроблено це в першу чергу для того, щоб боротьба за Великий кришталевий глобус була максимально справедливою. В умовах пандемії будь-який біатлоніст може пропустити через хворобу програму одного або навіть декількох етапів Кубка світу. І якби його суперник по боротьбі за загальний залік в силу гарного самопочуття пробіг всі гонки, наздогнати його шансів практично не було б. А так всі приблизно в рівних умовах і захищені на випадок форс-мажору.

3. Нова програма Кубка світу

У новому сезоні заплановано відразу 10 етапів, замість дев'яти, без урахування чемпіонату світу! Частково це пов'язано з тим, що перший етап буде скорочений до двох дисциплін. Втім, все одно гонок планується трохи більше, ніж зазвичай.

Але число місць проведення значно скоротилося. Перші два етапи пройдуть у фінському Контіолахті, а третій і четвертий прийматиме австрійський Хохфільцен. Шведський Естерсунд вперше за довгі роки залишився без біатлону. У програму етапів, які відбудуться в 2021 році, ще можуть внести зміни. Але попередньо планується, що всі вони пройдуть в різних місцях.

Постійні нововведення:

1. Синя майка лідера

До недавнього часу в біатлоні було дві постійні унікальні майки - жовтого і червоного кольорів. Першу носить біатлоніст, який є лідером загального заліку Кубка світу, а в червоний колір одягається спортсмен, який має найбільшу кількість очок в заліку певної дисципліни: спринту, гонки переслідування, індивідуальної гонки або мас-старту. Якщо ж у загальному заліку і заліку конкретної дисципліни лідирує одна людина, то її біб - двоколірний - жовто-червоний.

Доротея Вірер в жовто-червоному бібі

Тепер додається третя майка - темно-синього кольору. Під неї буде введено окремий спеціальний залік для біатлоністів, яким 31 грудня ще не виповниться 25 років. Спортсмен, який виявиться переможцем в цьому заліку за підсумками сезону, отримає спеціальну нагороду «До 25», яка замінить звання «Новачок року».

Читайте також: П'ять біатлоністів, які в наступному сезоні можуть увірватися в еліту

До речі, свого часу кращими новачками біатлону ставали українець Артем Тищенко та норвежець Йоханнес Бьо. Але для Тищенка сезон 2014/15 став найкращим в кар'єрі, йому так і не вдалося закріпитися в еліті світового біатлону. А Бьо-молодший зміг там не тільки закріпитися, а й відправити мегатитулованого француза Мартена Фуркада на пенсію, вигравши Великий кришталевий глобус за підсумками двох останніх сезонів.

2. Оновлений суперспринт

Також внесено зміни до наймолодшої дисципліни - суперспринту, який ще не встиг дебютувати на Кубку світу. IBU закріпив за дисципліною стандартну довжину кола в 1,5 кілометра, хоча раніше було на 500 метрів менше. Крім того, скасовано правило використання запасного патрона на випадок промахів: тепер спортсмен буде відразу бігти 75 метрів штрафу за кожну незакриту мішень.

Можливо, на це рішення Міжнародного союзу біатлоністів вплинули слова вищезгаданого Йоханнеса Бьо. Норвежець критично ставився до даної дисципліни, оскільки в ній, на думку Йоханнеса, з великою ймовірністю може зіграти банальне (не)везіння, через яке в підсумку можна програти в боротьбі за Великий кришталевий глобус.

3. Нові умови дискваліфікації

Були змінені деякі штрафи за порушення на вогневому рубежі, включаючи стрільбу по чужій мішені і неправильний вибір стрілецького коридору в дисциплінах, де довільний вибір такого коридору заборонений. Тепер за подібні помилки спортсмен не буде дискваліфікований.

Олена Підгрушна

Біатлоністів ця новина повинна порадувати, адже заробити дискваліфікацію можна за понад 20 порушень регламенту. Не дивно, що деякі українці, зокрема, Олена Підгрушна, Степан Кінаш та Катерина Бех, в минулому сезоні у важливі моменти забували певні нюанси. Тепер кількість правил, які необхідно знати «назубок», трохи зменшилася.

Перший етап Кубка світу стартує 27 листопада в фінському Контіолахті. Цілком можливо, що до цього моменту з'являться ще якісь нововведення. Слідкуйте за новинами на Sport.ua і залишайтеся в курсі всіх подій.

Sport.ua Telegram

yyyyyhhh 03.10.2020 08:42

У темі 1 долучень
Сьогодні збірна України з біатлону відправилася на тренувальний збір до Німеччини. Разом з командою не поїхала Віта Семеренко. У неї виявлено коронавірус, подальші плани Віти поки що не відомі.

Нагадаємо, раніше коронавірусом заразився Дмитро Підручний. Однак 5 днів по тому він здав негативний тест і разом з командою вирушив до Німеччини.

Склад України на збори в Німеччині:

Чоловіки: Дмитро Підручний, Сергій Семенов, Артем Прима, Руслан Ткаленко, Богдан Цимбал, Антон Дудченко та Тарас Лесюк

Жінки: Валентина Семеренко, Катерина Бех, Дар'я Блашко, Олена Підгрушна, Юлія Журавок

yyyyyhhh 04.10.2020 07:41

У темі 1 долучень
Виконком Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) затвердив календар Кубка IBU сезону-2020/21. Сезон стартує 11 січня 2021 року в німецькому Арбері.

Розклад етапів Кубка IBU сезону-2020/21:

1-2. Арбер (Німеччина) — з 11 по 17 січня 2021, з 18 по 23 січня 2021;

3-4. Осрблі (Словаччина) — з 11 по 14 лютого 2021, з 15 по 21 лютого 2021;

5. Ріднау (Італія) — з 8 по 14 березня 2021.

Відкритий чемпіонат Європи-2021 пройде 24-31 січня в польському місті Душніки-Здруй.

Читайте також: Ви не впізнаєте біатлон взимку. IBU істотно змінив регламент Кубка світу

yyyyyhhh 05.10.2020 07:41

У темі 1 долучень
Капітан збірної України з біатлону Дмитро Підручний минулої п'ятниці отримав позитивний результат тесту на коронавірус. Через це він змушений був пропустити шоу-гонку у Вісбадені. А вже в середу Дмитро отримав результат повторного тесту: він негативний.

Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак зазначив, що така невпевненість в результатах тестів - це те, чого він боявся.

«Почав переслідувати нас коронавірус. Дмитро буде повторно здавати, тому що симптомів ніяких немає. Можливо, проблема з тестами. Це те, чого я боявся, сезон зараз починається і такі речі починають виникати», - розповів Бринзак.

Раніше повідомлялося, що Віта Семеренко не поїхала на збори в Німеччину. У неї коронавірус.

yyyyyhhh 06.10.2020 07:57

У темі 1 долучень
Старший тренер чоловічої збірної України Олексій Кравченко, який має досвід роботи сервісменом, прокоментував рішення Міжнародного союзу біатлоністів заборонити використання фторовмісних мазей для лиж з сезону 2020/21.

– Це все буде ново для всіх команд світу. Будемо максимально швидко адаптуватися до необхідних умов. Виробники будуть робити безфторові порошки, які будуть тестуватися.

На нашу думку, структура роботи сервісу сильно не зміниться. Все одно доведеться виходити і робити тести самих лиж, підбирати оптимальну структуру під погоду, так само доведеться підбирати підходящі нові безфторові порошки.

Скільки буде видів порошків, як все це буде, - ми самі не знаємо. Знаємо тільки, що компанії над цим працюють.

– Як нововведення вплине на фінансові витрати?
– Поки важко щось сказати. Ми не знаємо, які компанії впораються, а які не впораються зі скасуванням фтору. Не всі компанії настільки великі, щоб виробнику продукції щось різко міняти.

Для всіх збірних це щось нове. Я думаю, наш сервіс впорається. У світі йде тенденція боротьби за екологію. Щоб не забруднювати навколишнє середовище. Тому було прийнято рішення заборонити фтор. Хоча це, напевно, суб'єктивно. Напевно, навіть 1% немає тут впливу на природу. Але всім поставили умову, ми повинні її дотримуватися.

Читайте також: Нове зло в біатлоні. Фтор може стати гіршим за допінг, якщо обійти заборону

Sport.ua Telegram

yyyyyhhh 07.10.2020 07:56

У темі 1 долучень
Біатлоніст збірної України Дмитро Підручний розповів про відчуття після здачі тестів на коронавірус.

«Коли я отримав перший позитивний тест, то в деякій мірі були переживання, бо я контактував з батьками, із сім'єю. У психологічному плані було важко усвідомити, що й таке може бути: пропустив літній чемпіонат України, не потрапив на гонку до Вісбадена, отримав позитивний тест, але ніяких симптомів не було. А коли отримав перший негативний результат, то зрозумів, що той перший позитивний скоріш за все був просто неправдивим.

Якщо ти отримав позитивний тест, тебе повністю беруть на контроль – в день двічі-тричі дзвонять зі спеціальної медичної служби. Вони запитують про самопочуття, твоє місце перебування, температуру та про тих, хто з тобою на самоізоляції. І одразу ж записують на наступний тест вже у державній поліклініці. Така процедура була зі мною», - сказав Підручний.

Читайте також: Ви не впізнаєте біатлон взимку. IBU істотно змінив регламент Кубка світу

yyyyyhhh 08.10.2020 08:08

У темі 1 долучень
Сьогодні, 7 жовтня, в Чернігові спринтом у дівчат стартував юнацький чемпіонат України з літнього біатлону.

Перемогу здобула 15-річна Олександра Меркушина. З двома промахами в пасиві вона зуміла обійти 20-річну екс-росіянку Оксану Москаленко, яка так само залишила незакритими дві мішені.

Спринт. Юніорки
1. Олександра Меркушина (2+0) 23:37,2
2. Оксана Москаленко (1+1) +0,9
3. Любов Кип'яченкова (0+2) +9,3
4. Дарина Чалик (1+1) +17,1
5. Олена Городна (0+1) +26,5
6. Христина Дмитренко (2+1) +41,9

yyyyyhhh 09.10.2020 08:17

У темі 1 долучень
У Чернігові відбулася гонка переслідування у дівчат в рамках юнацького чемпіонату України з літнього біатлону.

Перемогу здобула Юлія Городна, якій вдалося закрити всі мішені. Другою фінішувала віце-чемпіонка спринту Оксана Москаленко, а замкнула трійку призерок Катерина Свинаренко.

Варто відзначити, що 15-річна Олександра Меркушина, яка виграла спринт, не впоралася зі стрільбою, через що не зуміла потрапити навіть до топ-6.

Переслідування. Юніорки
1. Юлія Городна (0+0+0+0) 31:37,0
2. Оксана Москаленко (1+0+2+1) +1:26,0
3. Катерина Свинаренко (0+0+1+1) +1:29,0
4. Христина Дмитренко (1+1+2+0) +1:48,0
5. Дарина Чалик (1+1+1+2) +2:44,0
6. Любов Кип'яченкова (1+0+2+4) +3:16,0

yyyyyhhh 10.10.2020 08:47

У темі 1 долучень
У Чернігові відбулася гонка переслідування у чоловіків в рамках юнацького чемпіонату України з літнього біатлону.

Перемогу здобув Сергій Телень, якому не підкорилися три мішені. Другим фінішував Євген Івченко, а замкнув трійку призерів Віталій Мандзин.

Варто відзначити, що Дмитро Грущак, який виграв спринт, не впорався зі стрільбою, через що не зміг потрапити навіть у топ-6.

Переслідування. Юніори
1. Сергій Телень (0+1+1+1) 36:26,0
2. Євген Івченко (1+1+1+1) +41,0
3. Віталій Мандзин (1+0+1+1) +55,0
4. Степан Кінаш (2+2+1+1) +1:52,0
5. Владислав Романчіч (2+2+0+2) +2:15,0
6. Микола Ничипоренко (0+1+0+1) +2:16,0

yyyyyhhh 11.10.2020 08:18

У темі 1 долучень
Капітан чоловічої збірної України з біатлону Дмитро Підручний повідомив, що команда завершила збір в німецькому Рупольдингу, який стартував 2 жовтня.

З сьогоднішнього дня підопічні Юрая Санітри розпочнуть лижну підготовку в італійському Рамзау.

«Збір в Рупольдингу закінчений. Сьогодні вирушаємо до Рамзау, з нетерпінням чекаємо тренувань на лижах», - написав Підручний.

Раніше повідомлялося, що IBU відклав на рік заборону на застосування фтору.

yyyyyhhh 12.10.2020 07:34

У темі 1 долучень
Триразова призерка чемпіонатів світу в естафеті Анастасія Меркушина отримала квартиру в місті Хуст Закарпатської області.

Ключі від житла 25-річній спортсменці вручили президент Закарпатської регіональної федерації біатлону Василь Крулько і міський голова Хуста Володимир Кащук.

Тепер Анастасія і її молодша сестра Олександра представлятимуть на змаганнях Закарпатську область. Раніше спортсменки виступали на чемпіонатах України за Тернопільську область.

Нагадаємо, нещодавно Меркушина не поїхала на закордонні збори з національною командою.

yyyyyhhh 13.10.2020 07:41

У темі 1 долучень
Раніше Віта Семеренко не поїхала на збір в Німеччині через позитивний тест на коронавірус. Вчора вона здала негативний тест і розповіла про те, як перенесла хворобу:

- Віта, як ти себе почуваєш, чи вдалося подолати хворобу?
- Так, слава Богу, вчора прийшов негативний тест, і я вже вийшла з самоізоляції. У вівторок здаю ще один тест з перекладом на англійську, якщо все гаразд, то в середу я приєднаюся до команди на зборі в Рамзау.

- Як ти перенесла хворобу, з якими складнощами зіткнулася?
- Перенесла я хворобу в легкій формі, без симптомів, без температури. Тільки на третю добу відчувала певну слабкість, відчуття того, що в організмі є вірус. А так все пройшло нормально, без ускладнень.

- Є підозри, де заразилася коронавірусом?
- У нас перехворіла вся сім'я. Я приїхала зі збору, а Андрій (чоловік Віти - прим.) якраз відвозив свого батька на знімок, і, мабуть, спочатку він підхопив, а потім і я через два дні заразилася. Можу сказати, що для цього вірусу багато часу не потрібно, щоб заразитися.

Потім вже все з ким а спілкувалася - і батьки, і старша сестра - всі сиділи на самоізоляції. А ось з Валею (Семеренко - прим.) якраз в ці дні ми не бачилися, і її, слава Богу, пронесло.

- Які були перші думки, коли дізналася про позитивний тест?
- Звичайно, в перший день у мене була паніка, якщо чесно. Я не розуміла, як буде надалі, як мені самій потім летіти, бо ми так довго чекали цієї можливості виїхати за кордон, готувалися до цього. Але потім, коли все вляглося, я спокійно проаналізувала, зрозуміла, що все що робиться, то на краще. Зараз тенденція по захворюваності дуже сумна, і, можливо, краще зараз перехворіти, ніж під час сезону.

У будь-якому випадку можу сказати, що не потрібно панікувати, необхідно дотримуватись рекомендацій лікарів, дотримуватися карантинних заходів. Мені наш доктор відразу призначив вітаміни і відправив на самоізоляцію, щоб не розносити вірус.

- Як в цілому оціниш свою літню підготовку?
- Літо пройшло в робочому режимі. Задоволена своїм фізичним станом. Правда тепер, звичайно, переживаю трохи, як ця ситуація вплине на форму, але тренери мене заспокоюють, кажуть, що нічого страшного.

Працювали ми добре, навантаження були не дитячі. Робота з Юраєм і весь тренувальний план, звичайно, відрізняються від того, що у нас було в останні роки з Григорієм Івановичем. Багато ми консультувалися і з хлопцями, уточнювали по навантаженнях, по тому, як правильно себе вести. Так що адаптація пройшла нормально, я задоволена, тепер з нетерпінням чекаю сезону.

- Морально готова зараз полетіти і до Нового року не повернутися додому?
- Так, цілком, готова. Тим більше в Рамзау давненько не була, роки 3 або 4 точно, та й на лижі вже хочеться стати. Але, звичайно, потрібно буде спочатку трохи втягнутися після хвороби, тому що мені Юрай з лікарем забороняли вдома що-небудь робити, навіть легкий крос. Сказали, поки тесту негативного не буде, сидіти вдома, щоб не провокувати далі хворобу.

Sport.ua Telegram

yyyyyhhh 14.10.2020 08:15

У темі 1 долучень
Біатлоніст збірної України Артем Прима розповів про закордонні тренувальні збори.

«На зборі в Рупольдінгу ми підводили себе до роботи в австрійському Рамзау. У Німеччині провели лише дев'ять днів, а в Австрії будемо готуватися 22 дні: основну роботу проведемо в Австрії. Розпорядок дня в Рупольдингу був наступним: вставали вранці, снідали, проводили зарядку, перше тренування, пообідали, поспали і друге тренування. А після цього вечеря і відбій.

Попрацювали три дні в тренажерному залі: провели силову роботу. Були комплексні тренування на лижоролерах, адже там хороша траса: багато кіл і зі стрільбою. Там стандартне стрільбище, по п'ять стійок на команду, можна було добре попрацювати комплексно. А в Рамзау тільки 15-18 стійок на стрільбищі і чимало команд, тому буде по дві установки», - сказав Прима.

Нагадаємо, в кінці вересня Прима виграв спринтерську гонку на літньому чемпіонаті України в Чернігові.

yyyyyhhh 15.10.2020 07:53

У темі 1 долучень
Біатлоніст збірної України Артем Прима розповів, що контактував зі своїми батьками, які були хворі на коронавірус.

«У моїх батьків був позитивний тест на коронавірус, вони побули на самоізоляції – без ускладнень все пройшло. Зараз уже все добре. Мене це майже не зачепило.

Ця ситуація була перед заключним збором у Сянках більше місяця тому. Я відпросився у тренера, щоб відправити сина у перший клас, якраз під час цього приїзду до Чернігова дізнався про позитивний результат батьків, а ми контактували з ними. Тому я здав два повторних тести на Covid-19, але у мене нічого не було виявлено. Повернувся до тренувань зі збірною, а пізніше й батьки одужали», - сказав Прима.

Нагадаємо, в кінці вересня Прима виграв спринтерську гонку на літньому чемпіонаті України в Чернігові.

yyyyyhhh 16.10.2020 07:38

У темі 1 долучень
Координатор Білоруського фонду спортивної солідарності Олександр Опейкін засудив чотириразову олімпійську чемпіонку Дар'ю Домрачеву за реакцію на протести в Білорусі.

«Домрачева має звання Героя Білорусі і повинна захищати народ. Ти або відмовся від звання, або будь героєм», - сказав Опейкін.

Нагадаємо, нещодавно брат Дар'ї був побитий і затриманий силовиками в Мінську.

Читайте також: Дар'я ДОМРАЧЕВА: «Мій публічний гнів не вирішить суспільних проблем»

yyyyyhhh 17.10.2020 08:30

У темі 1 долучень
Брат чотириразової олімпійської чемпіонки Дар'ї Домрачевої, якого 11 жовтня силовики по-звірячому побили в Мінську, розповів про те, як сестра дізналася про неприємний інцидент.

«Як тільки Даша сама про все дізналася з інтернету, намагалася зв'язатися зі мною. Але я не міг вчора з нею поспілкуватися. І на момент нашого інтерв'ю поки не зідзвонювалися, тим більше у нас велика різниця в часі - вона ж в Китаї зараз.

Даша зараз працює в іншій країні, і можу сказати, що у неї великі проблеми з інтернетом. У Китаї блокують всі соцмережі, потрібно бути близькою до влади людиною, щоб мати туди доступ. Більше того, навіть у самій збірній Китаю з біатлону проблеми з виходом в мережу. Спортсмени і тренери зараз знаходяться в якихось горах, провінціях, тренуються на далеких базах. І цивілізацією там, м'яко кажучи, не пахне.

Ну а щодо будь-яких коментарів, це особиста справа кожного - говорити чи ні. Я теж не можу обговорювати рішення сестри. Не беруся ні засуджувати її, ні просити якось коментувати. У кожного свої обставини і свої рішення», - сказав Микита Домрачев.

Читайте також: Домрачева поза політикою? Режим Лукашенка жорстко побив брата легенди біатлону

yyyyyhhh 19.10.2020 07:25

У темі 1 долучень
Титулована біатлоністка збірної України Віта Семеренко провела перше тренування на снігу.

33-річна спортсменка приєдналася до команди Юрая Санітри на закордонному зборі в австрійському Рамзау та приступила до роботи.

yyyyyhhh 21.10.2020 07:26

У темі 1 долучень
Головний тренер збірної Норвегії Зігфрід Мазе сподівається, що новий сезон Кубка світу стартує в кінці листопада, як і було заплановано.

«Якби я був президентом IBU або іншою відповідальною особою федерації, то робив би все, щоб Кубок світу відбувся. Два тижні в Фінляндії, два тижні в Австрії і два тижні в Оберхофі - це хороший шлях. Якщо не буде взагалі етапів, то національним федераціям доведеться дуже важко. Вони отримують гроші від спонсорів. Якщо біатлон не показуватимуть по телевізору, то спонсорам стане нецікавий цей спорт. Сезон повинен стартувати, інакше буде катастрофа. В будь-якому вигляді Кубок світу повинен пройти», - сказав Мазе.

Раніше повідомлялося, що IBU зробить два спарених етапи КС в Оберхофі.

yyyyyhhh 23.10.2020 07:57

У темі 1 долучень
Старший тренер збірної України з біатлону Юрай Санітра розповів про стан Віти Семеренко, яка нещодавно перехворіла на коронавірус.

«Ні я, ні наш лікар не знаємо, який стан організму у Віти Семеренко після перенесеного захворювання, тому ми обережно готували перші дні тренувань для неї. Вона приєдналася до команди в хорошій фізичній формі та психологічному настрої.

Віта вже виконує навантаження, додаючи маленькими кроками те, що не могла виконувати впродовж двох тижнів вдома. Але бачу, що до старту сезону вона може бути нормально готова для хороших виступів. Добре, що в неї не було жодних симптомів, але вірус був підтверджений двома тестами. Вона не мала температрури, не було кашлю – жодних додаткових ускладнень. Я думаю, що це не вплине на її підготовку найближчим часом та в майбутньому», - сказав Санітра.

yyyyyhhh 26.10.2020 07:58

У темі 1 долучень
Українська біатлоністка Юлія Журавок повідомила, що чекає дитину, але кар'єру завершувати не збирається.

«Я хочу поділитися з вами чудовою і дуже важливою новиною, про яку я дізналася зовсім недавно - я стану мамою. Я неймовірно щаслива, що у нас в родині з'явиться малюк, але це не означає, що я планую піти зі спорту.

Я дуже мотивована і вже з нетерпінням чекаю, коли знову зможу виступати за нашу збірну. Радійте життю і насолоджуйтеся кожним її моментом», - написала Журавок в інстаграмі.

Нагадаємо, в квітні Юлія виключала можливість пропуску наступного сезону через вагітність.

Раніше в декретну відпустку пішла Ольга Абрамова.

yyyyyhhh 27.10.2020 04:59

У темі 1 долучень
Старший тренер збірної України з біатлону Юрай Санітра розповів про підготовку до майбутнього сезону на закордонних зборах.

«З німецького Рупольдинга ми переїхали до Австрії для підготовки на снігу. Працюємо на льодовику Гальштат на висоті 2700 метрів, а базуємось у Рамзау. Ми вже практично два роки маємо модель підготовки у місцевому центрі. Тут є можливість проводити комплексну лиже-роллерну підготовку, але основна частина проходить цьогоріч на горі.

Після приїзду, в неділю, 11 жовтня, тут була не дуже сприятлива погода: довелося трохи корегувати тренувальний процес, але вже маємо перші кілометри на снігу. Ми вже 5 разів піднімалися на льодовик. Добре, що уже маємо контакт зі снігом для того, щоб підготуватися до вкатки у Вуокатті. Там виконаємо спеціальну роботу, аби показати хороший результат на першому етапі Кубка світу в Контіолахті.

За попереднім планом підготовки до сезону в нас був запланований виїзд у норвезький Бейтестолен, але туди неможливо в'їхати. Тож рішення поїхати до фінського Вуокатті було прийнято для зменшення кількості переїздів, не буде стресу перед стартом сезону. Тому ми скористалися цією можливістю.

У суботу, 31 жовтня, ми прямуємо до аеропорту Мюнхена, а в неділю, 1 листопада, перелітаємо до Фінляндії. За інформацією, яку маю зараз, то логістика переміщень не буде легкою. Наші машини їдуть автошляхами, а ми летимо до Гельсінкі. Одразу по прильоту до Фінляндії в аеропорту нам потрібно здати тест на COVID-19, а ще один - після трьох днів у Вуокатті. Також будемо сидіти два тижні на карантині на стадіоні, але нам дозволено тренуватися та займатися роботою. Однак лише коли прибудемо у Вуокатті, зрозуміємо, які будуть можливості для тренувань й підготовки до сезону на цьому зборі», - сказав Санітра.

Раніше повідомлялося, що біатлоністка збірної України Юлія Журавок стане мамою.

Sport.ua Telegram

yyyyyhhh 29.10.2020 07:54

У темі 1 долучень
Напередодні спортивний арбітражний суд визнав російського біатлоніста Євгена Устюгова винним в порушенні антидопінгових правил і анулював його результати починаючи з 24 січня 2010 року і аж до завершення кар'єри (після закінчення сезону 2013/14).

Біатлоніст, який різко з нізвідки з'явився в еліті світового біатлону і досить раптово сховав гвинтівку в кейс, за чотири з хвостиком роки виступів під допінгом встиг завоювати чималу кількість медалей, серед яких 3 нагороди Олімпійських ігор і 2 срібла чемпіонату світу. Крім того, Устюгов недорахувався 16 медалей Кубка світу, статусу віце-чемпіона Європи-2011, а також двох перемог на Кубку IBU.

Тепер Міжнародному союзу біатлоністів доведеться витратити чимало часу на перерахунок призових і обмін медалей між призерами. Та й навряд чи росіянин погодиться повернути нагороди, що призведе до додаткових проблем.

Втім, найважливіше те, що справедливість відновлено, і чесні спортсмени увійдуть в історію більш титулованими. Пропонуємо ознайомитися з головними змінами в результатах і статистиці біатлонних змагань після гучного допінгового скандалу з Устюговим.

Мартен Фуркад став шестиразовим олімпійським чемпіоном

Легендарний французький біатлоніст Мартен Фуркад свою першу медаль Олімпійських ігор виграв у 2010 році у Ванкувері, фінішувавши другим у гонці з масового старту. Тоді Мартену був всього лише 21 рік, він був просто перспективним біатлоністом і на той момент створив маленьку сенсацію.

Але ще більшою сенсацією стала перемога росіянина Євгена Устюгова, який, на відміну від француза (у Фуркада було 3 промахи), закрив усі мішені. Як пізніше Мартен зізнавався в одному з інтерв'ю, якби тоді йому вдалося стати олімпійським чемпіоном, швидше за все, він завершив би кар'єру, не чекаючи Ігор у Пхьончангу. В результаті у Фуркада-молодшого, який після закінчення сезону 2019/20 повісив лижі на цвях, тепер 6 золотих олімпійських медалей.

Срібло за підсумками мас-старту в Ванкувері передадуть словенцю Паволу Хурайту, а бронзовим призером став австрієць Крістоф Зуманн, у якого було четверте місце.

Шведи – бронзові призери чоловічої естафети на Олімпійських іграх-2010

Перемогою у мас-старті Устюгов в Канаді не обмежився, з тих Ігор він привіз до Росії ще й бронзову медаль, завойовану в чоловічій естафеті. Тепер же віддати дорогоцінну нагороду доведеться не тільки йому, але й Івану Черезову, Максиму Чудову і Антону Шипуліну, оскільки анульований результат всієї збірної Росії.

Четвертими в тій гонці стали біатлоністи зі Швеції, вони і замінять росіян на третьому рядку фінішного протоколу. Фредрік Ліндстрьом, Карл-Йохан Бергман, Матіас Нільссон і Бьорн Феррі хотіли б, звичайно ж, відчути смак невеликого тріумфу відразу після фінішу, але, як то кажуть, краще пізно, ніж ніколи.

Дериземля, Седнєв і компанія стали віце-чемпіонами світу 9 років по тому

Вболівальники збірної України зі стажем добре пам'ятають чоловічу естафету на чемпіонаті світу-2011, і асоціюється вона як з хорошими, так і з поганими емоціями. Сергій Седнєв в тій гонці в неймовірній боротьбі за фініші вигриз бронзу у шведа Бьорна Феррі, завоювавши для України першу і поки останню медаль головного старту сезону в цій дисципліні. Але в тій гонці Седнєв біг із застудою і виклався на максимум, через що згодом довго страждав від проблем зі здоров'ям і так і не зміг повернутися на колишній рівень після вагомого спаду в результатах.

Можливо, Сергій не став би йти на такі жертви, якби знав, що в кишені як мінімум бронза. Як би там не було, тепер Седнєв, Олександр Біланенко, Андрій Дериземля та Сергій Семенов є віце-чемпіонами світу, оскільки росіян через Устюгова викреслили з графи second place. А бронзові медалі українців передадуть шведам - ​​Ліндстрьому, Бергману, Феррі і Магнусу Йонссону.

Особиста бронза Хофера перетворилася на срібло, ще одна медаль для Тар'єя Бьо

Чемпіонат світу 2011 року проходив у Ханти-Мансійську, тому перед росіянами стояло завдання завоювати якомога більше медалей. Устюгов благополучно виконав його, додавши до срібла в естафеті ще й особисту медаль тієї ж проби в своєму улюбленому мас-старті. Але через дев'ять років виявилося, що зусилля Євгена були марними.

Італієць Лукас Хофер в тій гонці виграв для себе першу і поки єдину особисту медаль, ставши бронзовим призером. Але тепер бронза переходить до норвежця Тар'єя Бьо, а Хофер стає віце-чемпіоном світу.

Шипулін – без медалей Олімпійських ігор, Бьорндален оновив «вічний» рекорд

Мабуть, найбільше засмутив росіян той факт, що Устюгов був одним з «героїв» естафети на Олімпійських іграх в Сочі-2014. Тепер же він перетворився на антигероя, оскільки золото переходить до німців - Еріка Лессера, Даніеля Бьома, Арнда Пайффера і Симона Шемппа. Всі, за винятком Пайффера, олімпійськими чемпіонами були, Арнд тепер дворазовий чемпіон.

Але найцікавіша історія сталася з Антоном Шипуліним, який завершував кар'єру, маючи дві медалі Олімпійських ігор, а тепер не має жодної. Антон вчасно проскочив в Держдуму, адже біатлоністів з успіхами, подібними його нинішнім, в партію «Велика Росія» не беруть.

Дискваліфікація росіян порадувала і норвежців, які піднялися з прикрого четвертого місця на призове третє. А для легендарного Уле-Ейнара Бьорндалена це вже 14-а медаль Олімпійських ігор. Тепер його рекорд за кількістю медалей зимових ОІ ще більше здається «вічним».

Ну, і наостанок ще одна чудова новина: в загальному медальному заліку Олімпійських ігор-2014 Росія опустилася з першого місця на третє. Очолює підсумкову таблицю тепер Норвегія, також обійшла Росію Канада.

Sport.ua Telegram

yyyyyhhh 30.10.2020 08:08

У темі 1 долучень
Біатлоніст збірної Норвегії Тар'єй Бьо, який став бронзовим призером Олімпійських ігор-2014 в чоловічій естафеті після анулювання результатів росіянина Євгенія Устюгова, поділився думкою про ситуацію, що склалася.

«Я думав раніше, як це, отримати медаль поштою. А тепер сам в такій ситуації. Але та історія ще раз доводить, що на змаганнях потрібно боротися до останнього, навіть якщо ти не добираєшся до п'єдесталу. Не можна просто докочувати до фінішу. Спурт за 4-5 місце може стати вирішальним через кілька років. Може так статися, що він принесе медалі. Схоже, що найважливішою в наш час стає боротьба за четверте місце.

Не знаю, що ще сказати. Не випадково, що таке відбувається з Росією знову і знову. Огидна статистика. До речі, у мене ж ще було четверте місце на ЧС-2011 в Ханти-Мансійську, де Устюгов виграв срібло у мас-старті. На тому ЧС я завоював п'ять медалей з шести можливих. А могло бути шість з шести. Я міг би стати першим, хто виграв медалі у всіх гонках на ЧС», - сказав Тар'єй Бьо.

Читайте також: Революція в біатлоні. Кому роздадуть медалі викритого в допінгу росіянина

yyyyyhhh 31.10.2020 07:47

У темі 1 долучень
Біатлоністка збірної Італії Доротея Вірер, яка за підсумками минулого сезону вдруге поспіль виграла загальний залік Кубка світу, в новому сезоні буде стріляти з нової гвинтівки.

30-річна спортсменка показала свою нову зброю підписникам. Цікаво, що її гвинтівка повністю дзеркальна.

yyyyyhhh 01.11.2020 07:43

У темі 1 долучень
Спортивний арбітражний суд визнав російського біатлоніста Євгена Устюгова винним в порушенні антидопінгових правил і анулював його результати починаючи з 24 січня 2010 року і до завершення кар'єри (після закінчення сезону 2013/14).

На цей період припала чоловіча гонка з масовим стартом, в якій Устюгов здобув сенсаційну перемогу. Тепер золоту медаль отримає Мартен Фуркад, що фінішував другим. Срібло передадуть словенцю Паволу Хурайту, а бронзовим призером став австрієць Крістоф Зуманн, у якого було четверте місце.

Таким чином, Фуркад стає шестиразовим олімпійським чемпіоном. Також француз виграв два золота на Іграх в Сочі-2014 і три медалі вищої проби в Пхенчхані-2018.

Читайте також: Через 9 років. Дериземля, Седнєв і компанія стали віце-чемпіонами світу

yyyyyhhh 02.11.2020 06:36

У темі 1 долучень
Спортивний арбітражний суд визнав російського біатлоніста Євгена Устюгова винним в порушенні антидопінгових правил і анулював його результати починаючи з 24 січня 2010 року і до завершення кар'єри (після закінчення сезону 2013/14).

На цей період припала чоловіча естафета на чемпіонаті світу-2011, в якій за збірну Росії біг Устюгов. У тій гонці росіяни фінішували другими, а третє місце здобула команда України, яку представляли Олександр Біланенко, Андрій Дериземля, Сергій Семенов і Сергій Седнєв.

Таким чином, після дискваліфікації росіян, збірна України отримає срібні медалі. Також відзначимо, що з тієї команди продовжує виступати тільки Семенов, інші більше п'яти років тому завершили кар'єру.

yyyyyhhh 03.11.2020 06:54

У темі 1 долучень
Капітан чоловічої збірної України Дмитро Підручний розповів про тестування на коронавірус під час зарубіжних тренувальних зборів.

«Тести здали, проблем не повинно бути. Ми, крім тренувань, більше нікуди не їздили, намагалися мінімізувати контакти з іншими людьми. Хвилювання перед тестами на COVID-19 звичайно ж, є, тим більше, знаючи, які вони бувають», - сказав Підручний.

Читайте також: Революція в біатлоні. Кому роздадуть медалі викритого в допінгу росіянина

Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 20:33.

vBulletin 3.8.4 ; Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010