Редактор українського Euronews пояснив, чому відрізняються сюжети
«Робота журналіста Euronews полягає в написанні власного сюжету, а не перекладі англійської або французької, або арабського новини»
Керівник української редакції Euronews в ЛіонеФідель Павленков об'яснілразлічія в сюжетах української та англійської редакції тим, що журналісти мовних редакцій не переводять новини одним або іншій редакції, а пишуть власні.
Він зазначив, що орієнтація на англійську мову як основну не дуже коректним, оскільки всі мови каналу є рівноправними. «Англійська та французька є двома" робочими "язиками Euronews, Але це зовсім не означає, що новини, написані журналістами англійської або французької редакцій є якимось" еталоном ". Робота журналіста Euronews полягає в написанні власного сюжету, а не перекладі англійської або французької, або арабського новини », - Повідомив пан Павленко.
Він розповів, що журналісти всіх редакцій пишуть сюжет під єдину картинку, використовуючи бекграундом інформаційні повідомлення агентств новин та інших джерел. «Рішення англійського журналіста розповісти про те, що президент Янукович не згадав Юлію Тимошенко - його особиста журналістське рішення. Я не бачу причин використовувати його варіант сюжету як еталон для порівняння. Я не впевнений, що наші журналісти повинні розповідати про те, чого "не згадав президент". Він, до речі, також не згадав Далай Ламу, Пан Гі Муна і Муаммара Каддафі. Не моя справа аналізувати що саме сказав чи не сказав президент, або представники опозиції. Ми працювали з тією картинкою, яку повинні », - Підкреслив Фідель Павленко.
Єдину фактажного помилку він бачить у неправильній оцінці опозиційного мітингу. «Насправді в спробі здійснити ходу до вул. Банковій брали участь кілька сотень чоловік, а на мітингу в парку Шевченка було кілька тисяч осіб. Це прикра помилка, яку ми обговорили з журналістами команди », - зазначив керівник українського Euronews.
Попутно він зазначив, що його щиро дивує "спроби знайти в наших сюжетах ознаки" симпатії "або" антипатій "до влади чи опозиції». «Оціночна журналістика - не стиль Euronews, І не мій стиль як журналіста. Деяким колегам з досвідом роботи на українських каналах до цього треба звикати, але хочу вас запевнити, що ніякої ангажованості в наших матеріалах немає і не буде », - Підкреслив Фідель Павленко.
В англійському тексті новини про День Незалежності України зазначено, що Віктор Янукович у своїй святковій промові не згадав ні словом про процес над Юлією Тимошенко, який розколов громадську думку. ВУкраінскіе версії новостіоб цьому не згадуються, зате говориться про те, що Віктор Янукович покладав квіти до пам'ятників. Також в українській версії сказано про кілька сотень протестувальників, що вийшли на мітинги опозиції 24 серпня, тоді як в англійському - про тисячі.
Раніше прес-служба Національної телекомпанії України, яка є акціонером Euronews повідомляла, що за правилами Euronews цілодобове мовлення каналу однаковий у всьому світі, однак за умови ідентичного відеорядатекст кожної з мовних версій, що існують сьогодні, є оригінальним. Втім, Україна стала першою країною світу, яка отримала право на виробництво місцевих українських новин та розповсюдження їх на регулярній основі в рамках трансляції української версії Euronews. Для цього керівництво Euronews погодилося щоденно виділяти часові інтервали в україномовній версії для трансляції виключно українських новин.
|