Перегляд одного допису
Старий 01.12.2011, 11:08   #112
D-Misha
Передовик

Дописи: 3.851
Ukraine
Мій ресівер: х-810,Sat-Integral S-1228 HD
Типово

Сьогодні 1 грудня. Згадаймо, що було рівно 20 років тому.
Ігор Бурдяк.

Розмірковуючи над питаннями добра і зла в нашому світі, Грицяк дійшов висновку, що поправити світ може тільки той, хто виправив себе.

Рівно 20 років тому український народ затвердив Акт проголошення незалежності України, прийнятий Верховною Радою 24 серпня 1991 року. За таке рішення проголосувало 90,32% виборців, які взяли участь в голосуванні. Акт проголошення незалежності України було підтримано в усіх 27 адміністративних регіонах України: 24 області, 1 автономна республіка, та 2 міста зі спеціальним статусом.

Одним із тих, хто готував націю до цієї події є Євген Грицяк. В серпні цього року йому виповнилося 85 років. Колишній політв'язень. Коли в березні 1953 року помер Сталін, усі сподівалися пом'якшення умов у таборах, однак у перші місяці адміністрація повелася ще жорстокіше (розпочалися розстріли непокірних і підозрюваних), що й призвело до повстання у всіх зонах Горлагу. В травні Євген Грицяк очолив опір у своїй 4-й зоні.

Пізніше він описав ці події в книзі "Норильське повстання". Сьогодні газета "День" опублікувала його книгу в перекладі на російську мову.

Как-то на Горстрое ко мне подходит один из очень активных, умных и рассудительных русских заключённых – Владимир Заонегин – и говорит:

- Знаешь, Евгений, мы, русские, решили собраться в узком кругу с тем, чтобы наметить дальнейшие пути борьбы против большевизма. Мы хотим, чтобы среди нас был и ваш представитель. Мы можем принять тебя или поговори там со своими, и кого вы пришлёте, того мы примем. Больше одного принять не сможем, поскольку ты сам понимаешь, что это должен быть очень узкий и хорошо законспирированный круг.

- Хорошо, - отвечаю я, - этот замысел я одобряю, но прежде, чем дать вам ответ, мы хотели бы знать ваши мысли относительно отделения Украины от России.

- О нет! Нет! – категорически возразил Заонегин.- Про это и речи не может быть!

- В таком случае, - ответил я, - хотя я ещё ни с кем не говорил, но могу уже дать вам наш ответ. А ответ такой: ни я, ни кто-либо другой из нас на ваше сборище не придёт. Мы не хотим класть свои головы только за то, чтобы сменить цвет нашего хомута; мы хотим сбросить его с нашей шеи!

Євген Грицяк. "Норильське повстання"

Грицяк Євген Степанович.