Живлення
Тепер про цікаві кнопки включення.
У найстаріших ноутов це може бути звичайний вимикач, як у Toshiba T3200

В інших це звичайна кнопка, або як раніше було популярно - повзунок, який потрібно зрушити. А були ще й цікаві.
Наприклад, у Ibm thinkpad 570 кнопка з блокуванням (як на відеокамерах). Знаходиться збоку.

Поки не натиснеш на білу фіндюльку в серединці - повзунок не рушить.
У Toshiba satellite 330CDT блокіратор трохи інший: під кнопкою знаходиться движок-локер, який блокує натискання кнопки - випадково не включиш.

У цій же Тошиби satellite 330CDT цікаво реалізований роз'єм модему, який займає дуже мало місця.

Варто відкрити кришечку зі значком модему, як вона перетворюється в елегантні шорти роз'єм

Не можу сказати, що Тошіба придумала цю конструкцію - точно не знаю, але такий же роз'єм на малятку Toshiba Portege 3110CT. Хоча бачив я таку реалізацію і в Соні (вони теж молодці по частині ноутів).
У нинішніх ноутів не знайдеш кнопку Reset, а у старих ще була така функція.
У Apple powerbook 3400c вона розташовується ззаду під кришкою (щось я забув її сфотографувати).
У Ibm thinkpad 770 вона втоплена в корпус і знаходиться поряд з кнопкою включення (можна натиснути олівцем)

У Toshiba satellite 330 «дірка» reset прямо на передньому торці ноутбука

Трохи не забув показати кнопку включення у цій Тошиби: вона розміщена під маленькою зсувною кришкою.
Зсунув кришку - натиснув кнопку. Знову невелика захист від випадкового включення.

Про зручність зберігання і перенесення зарядки від ноута компанія Apple подумала вже давно.
Блок живлення від Apple powerbook 3400c вже мав складальні вушка для намотування дроту.
А «прищіпка» для закріплення дроту розташовувалася прям на корпусі роз'єму

Але не всі ноутбуки мали зовнішній блок живлення. Як я вже розповідав вище в 8,5 кілограмовий Toshiba T3200блок живлення вмонтований.
Вбудовані блоки живлення можна зустріти і в деяких Compaq'ов, наприклад у Compaq Armada 1700

Просто встромляємо мережевий провід в ноут і працюємо.
У модельки помолодше Compaq Armada 1500 теж міг бути вбудований бп, але видно це було невигідно, або були ще якісь причини, і блок живлення у нього зовнішній. Хоча в корпусі місце передбачено, а замість роз'єму - заглушка.

Біля Тошиби багато моделей з вбудованим блоком живлення, виходить досить компактно.
Toshiba Satellite T2105: