Кольорове телебачення відзначає 60-річний ювілей
Від крихітного кінескопа - до суперсучасному формату HD. У цьому році виповнюється 60 років з тих пір, як в світі почалося кольорове телевізійне мовлення. Тоді ж з'явилися перші кольорові телевізори. Вони коштували як пів-автомобіля. І щорічне обслуговування обходилося приблизно у стільки ж. Таку красу не всякий побачить зараз і зрозуміє захват радянського володаря такого телевізора. Назва у нього дуже підходяща - "Радуга". Перший в СРСР серійний кольоровий телевізор - "Рубин-401" 1968 року випуску. Примірник у колекції Дмитра Гур'янова пам'ятний, куплений в день народження собі в подарунок. Два роки потім молодий лаборант виплачував кредит. "Сусіди приходили дивитися на це диво. Тому що кольорове телебачення передачі були нерегулярні. У програмі спеціально стояло ЦТ ", - розповідає колекціонер Дмитро Гур'янов. Нові фарби для телеглядачів вводилися теж, як подарунок - 7 листопада, точно до 50-річчя Жовтневої революції.
Для диктора Ганни Шатілова кольорове ТБ стали реальністю раніше за інших готувалися адже заздалегідь. Уряду довелося витратитися не тільки на імпортну апаратуру і французьку кольорову систему "Секам". "Мене терміново направили в ГУМ, в 200-ту секцію, підібрали мені кольорові костюми, я пам'ятаю такий рожевий шовковий, дуже красивий ", - розповідає народна артистка Росії Ганна Шатілова. А ось сама передача кольору довго була далека від ідеалу. Якось Шатілова привезла з за кордону модний бірюзовий піджак. Перед ефіром програми "Час" вирішила перевірити обновку. "Раптом я бачу себе на моніторі - від бірюзового кольору нічого не залишилося. Це був брудно-сірого кольору піджак ", - згадує Ганна Шатілова. І все одно покупка дорогого приймача завжди була подією. Їх берегли - накривали серветками. Чи не міняли до стану без удару не поглянеш. Хоча, здавалося, контакти на заводі припаюють на століття. Камера дивиться у світ.Мільярди людей дізнаються його за допомогою телевізора, тьмяні фарби якого спочатку можна було
розглянути тільки в темному приміщенні. З роками збільшувалися розміри екрану. Поліпшувалися яскравість, чіткість і контраст. На рубежі століть звичні кінескопи змінили цифрові панелі. І ось уже під Новий рік Перший канал дарує глядачам HD -
телебачення високої чіткості. Яким в майбутньому буде магія ТВ - повністю об'ємним?! Поживемо - побачимо. Набагато раніше квантові кристали зроблять телевізори тонкими, як папір. На зміну HD прийде наступний формат - четвірка. Його демонстрацію проводили на Олімпіаді в Лондоні. Все - це завтрашній день телебачення. А поки, шановні телеглядачі, влаштовуйтеся зручніше!
|