95-у річницю бою під Крутами відзначили добою у... карцері КДБ.....
http://www.youtube.com/watch?v=rhbKI...layer_embedded
Добу у колишньому слідчому ізоляторі КДБ провели молоді люди з Тернополя. 24 години у камерах музею політв'язнів із пятнадцятьма хлопцями та дівчатами перебували і колишні політв'язні та воїни ОУН-УПА. Акцію "Доба у карцері" приурочили до 95-ї річниці бою під Крутами, розповідають Надія Русакова та Сергій Русаков, 5 канал.
Двадцятивосьмирічна Софія Кернична з родинних розповідей знає, як то - бути політв'язнем слідчого ізолятора. Тож, вирішила не втратити шансу відчути на собі перебування в одиночній камері. Софія Кернична, учасниця акції: "Для мене був важливий дотик до історій. В моїй родині були упівці, власне, військовики УПА, моя бабуся була зв'язковою ОУН. І, власне, мені хотілося десь частково торкнутися історії власної родини".
82-річний Ігор Олещук цього разу прийшов до СІЗО добровільно. Примусово його сюди приводили у 1948-му. Ігор Олещук, колишній політв'язень: "17-літнім сидів тут, у третій камері. Я був зв'язковим районого проводу. Мене арештували у Збаражі, я писав щомісячні звіти".
Окрім колишніх політв'язнів, долучитися до "Доби у карцері" зголосилися 15 молодих тернополян. Зазвичай, охочих запрошують через соцмережі. Інформацію в інтернеті поширює і Леся Голик. Вона - одна з організаторів цієї акції. Водночас, дівчина випробовує себе у ролі коменданта слідчого ізолятора. Активістка каже: випадкові люди навряд чи сюди приходять.
Леся Голик, співорганізатор акції: "Я готувалась з моральної точки зору. Всі приходять сюди вже готові до того, що це буде жорсткіше, ніж зазвичай. Бо саме місце надихає, що це буде інакше, ніж щодня. Тому всі готові до того, аби трохи притискати людей".
Акцію молоді тернополяни та колишні воїни визвольних рухів присвятили 95-річчю бою під Крутами. У планах організаторів - запросити охочих відчути на собі добу з життя не тільки політв'язнів, але й засуджених за кримінальні злочини.
http://www.expres.ua/video/2013/01/2...yu-karceri-kdb