Нічна ловля судака у вересні

Ловля судака у вересні має свою специфіку. Всім відомо, що ця риба типовий нічний хижак. Тобто саме в темний час доби він проявляє найбільшу активність. У вересні, у судака починається осінній жор, який поступово посилюється до жовтня. Саме цей час я вважаю найбільш цікавим для нічної риболовлі. Справа в тому, що вже наприкінці жовтня ночі стануть настільки довгими і холодними, що риболовля втратить свою привабливість. І так. Давайте розглянемо, як потрібно діяти , щоб зловити судака у вересні.
Перш за все, потрібно вибрати водойму для ловлі. Кращими, на мою думку, для розглянутої риболовлі є середні річки і невеликі водосховища. У подібних водоймах судак є завжди, і зловити його більш ніж реально навіть початківцю спінінгісту. Судак воліє триматися в місцях з гальковим або піщаним дном. Марно ловити цю рибу там, де дно замулене. Шукати місце для майбутньої риболовлі слід дослідним шляхом. Для цього пристебніть до карабінчика грузик , і « простукайте » перспективну ділянку . Якщо при падінні приманки на дно вам в руку віддається чіткий і дзвінкий удар - значить в цьому місці хороше, тверде дно . Якщо удар практично не відчувається, або відслідкувати його можна виключно по дузі з жилки - перед вами ділянка з мулом на дні, і ловити тут можна навіть не намагатися.
Після того, як ви визначилися з місцями, які будете обловлювати вночі , займіться приготуванням снастей і приманок. Для вересневої ловлі судака найкращим чином показують себе так звані пасивні приманки - поролонові і пінополіуретанові рибки, черв'яки, октопуси, борідки , і ін. Непогано , якщо приманки світяться в ультрафіолетовому світлі (саме в цьому спектрі бачить вночі судак ) . Зараз багато фірм випускають приманки з м'якого пластику , у складі якого є світлонакопичувальні елементи. Досить потримати ці приманки на сонячному світлі - і до вечора вони у вас повністю готові до роботи. Якщо світло починає бліднути - не біда. Їх можна дуже легко «підзарядити» звичайним ліхтариком. З усіх перерахованих вище приманок, найбільш ефективними я вважаю перші дві. Проте у них є мінус - відсутність світлонакопичувальних елементів у складі. Але це можна дуже просто виправити декількома оригінальними способами.
Починати риболовлю потрібно відразу після заходу сонця. Багато експертів ловлі судака вважають, що ця риба годується з сутінків і до 00.00 - 01.00 . Особисто я вважаю це твердження помилковим. Мені неодноразово доводилося ловити ікластого в середині ночі . А ось з приводу сутінок - погоджуся. У цей час спостерігається добовий пік активності судака.
Приманки і час ловлі відходять на другий план, як тільки починає йти мова про проводку. Я опинявся багато разів в ситуаціях, коли у двох рибалок, що стоять поруч результат був абсолютно різний. У одного практично нуль, у другого - судак через раз . А причина - різна проводка. Судак - це хижак, що любить одноманітну ступінчасту проводку. Велике значення має крок сходинки, темп, довжина паузи. Змінивши той чи інший параметр проводки, можна домогтися активного клювання, або звести його на «ні ». У досвідчених рибалок є певне чуття, яке допомагає їм вибирати потрібну проводку в певних умовах. Новачкам же раджу постійно експериментувати.
Під кінець хочу вивести закономірність, що спостерігається при ловлі судака. Практично на 70 % всіх моїх нічних рибалок, приносила успіх коротенька сходинка ( 1 оберт, пауза, 1 оберт, пауза ) . З тривалою паузою, на якій і відбувалося більшість клювань. Примітно, що судак засікався за морду, а не за пащу. Тобто він не хапав поролонку, а як би намагався притиснути її до грунту . До речі, це дозволило мені знайти відповідь на питання «Чому так часто відбуваються холості клювання ?». Повторюю - це виключно статистика, а не золоте правило. Всім спінінгістам бажаю побільше терпіння, ясного вересневого неба, і ні хвоста, ні луски.