Звернення до спільнот і партнерів ОКС, їх лідерів, учасників і до всіх християн...
Дорогі брати і сестри у Христі, звертаюся до Вас вже вдруге з приводу ситуації, яка склалася сьогодні в Україні. Наголошую, що ми в цьому часі захищаємо не тільки наші громадянські права, але й християнські цінності. Ми не можемо мовчати на те, що в Україні багато років нехтуються Божі заповіді і принципи Євангелія. На жаль, хабарі, брехня, фальшиві свідчення, кривоприсяга, сфабриковані справи, насильство, доведені до відчаю через матеріальну скруту люди, аборти, самогубства, колосальна алко- і наркожалежність, розбиті через заробітки на чужині сім'ї,… сьогодні стали нормою життя нашого суспільства. Чи можемо ми, християни, бачачи це все, продовжувати мовчати? Наука Церкви каже нам чітко, що мовчати на гріх—це гріх. Коли мовчимо на гріх—стаємо співучасниками гріха.
В сьогоднішньому часі є добра нагода засвідчити свою віру в Христа не тільки словом, але й ділом. Вчора, на Львівському майдані, наша спільнота («Благословення») провела годинну євангелізацію. Практично 10 тисяч людей запросили Ісуса в своє серце і віддали Йому своє життя. Атмосфера була дуже доброю. Відчувалося, що люди є дуже спраглі за Божим Словом, за Доброю Новиною, адже нерідко вони є зневірені, а через це і озлоблені. Ми проповідували, показували пантоміми, співали пісні, спільно молилися. Це був ще один «Фаєр» у Львові. Багато людей приймали Божу правду як ковток свіжого повітря, не ставлячи бар'єрів і перешкод. Ми закликали всіх відмовитися від гріха, ненависті, почати зміни з себе, довірити себе і свою Батьківщину Ісусу Христу і молитися про опіку Богородиці.
Я звертаюся до всіх спільнот, малих груп, окремих християн з закликом: несіть сьогодні Христа людям, євангелізуйте, допомагайте, підтримуйте народ любов'ю, добрими вчинками, Божим Словом. НЕ БУДЬТЕ БАЙДУЖИМИ!!! На мою думку, теперішній час є Божим даром для нас, це той талант, який Господь дає нам сьогодні. Що ми зробимо з ним? Можемо діяти—і придбати ще стільки ж, а можемо закопати через лінь, байдужість, апатію—і почути колись від Христа: «Рабе лукавий і лінивий!... .Візьміть же від нього таланта, і віддайте тому, що десять талантів він має. Бо кожному, хто має, дасться йому та й додасться, хто ж не має, забереться від нього й те, що він має. А раба непотрібного вкиньте до зовнішньої темряви, буде плач там і скрегіт зубів!» (Мт. 25: 26, 28-30). Я закликаю всіх християн до активної християнської і громадської позиції в ситуації, що склалася. Якщо будемо бездіяльні, то можемо втратити і те, що маємо від Бога. Наша участь є важлива, бо завдяки несенню Божого Слова ми можемо відвернути кровопролиття, братовбивство, насильство,… Ми не можемо зробити вигляду, що нічого не відбувається. Христос, молячись за учнів, казав: «Не благаю, щоб Ти їх зо світу забрав, але щоб зберіг їх від злого. Не від світу вони, як і Я не від світу. Освяти Ти їх правдою! Твоє слово то правда. Як на світ Ти послав Мене, так і Я на світ послав їх.» (Ів.17:15-18). Ми послані бути у світі і нести туди правду, а не бути пасивними.
Закликаю всіх протистояти зневірі, песимізму, розділенню, наріканню, ненависті,... Мені доводилося чути, як люди кажуть щось на кшталт: «з цього й так нічого не вийде», «це все марно», «це не має сенсу». Пам’ятаймо, що віра в Христа має нести надію, а не зневіру, бо «…все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, в Ісусі Христі.» (Фл.4:13). Нашому народові сьогодні так потрібна надія, надія, яку може пренести тільки Христос, надія, яка народжується з Його Воскресіння. Ми, християни, маємо стати носіями надії, віри і любові. Протистійте зневірі і безнадії, даруйте любов.
Ще раз хочу звернутися до всіх із закликом до молитви. Християни, молитва—це наша міцна зброя! Христос дав владу Своїм учням наступати на зміїв і скорпіонів і на всяку силу ворожу. Боже Слово вчить, що ми маємо скоритися під могутню Божу руку, протистати дияволу—і він утече від нас. Сьогодні прийшов час для ревної молитви, прийшов час всім разом просити Ісуса, щоб Він зв’язав всю силу ворожу, яка тримає наш народ у духовному рабстві. Коли будуть зруйновані духовні твердині і зв'язані сили ворожі, тоді ми побачимо і реальну переміну в фізичному світі, в конкретних подіях в Україні. Однак зустрічаюся з тим, що багато християн недооцінюють, або навіть і не дуже вірять у силу молитву. Це для нас дуже тривожний знак. Я закликаю всіх оновити своє розуміння сили молитви і подивитися на неї у світлі Божого Слова. Апостол Яків каже: «Бо дуже могутня ревна молитва праведного! Ілля був людина, подібна до нас пристрастями, і він помолився молитвою, щоб дощу не було, і дощу не було на землі аж три роки й шість місяців…І він знов помолився, і дощу дало небо, а земля вродила свій плід! (Як. 5:16-18). Тому запрошую всіх до гарячої і ревної молитви. Особливо прошу, щоб ми збиралися разом на молитву в наших храмах, спільнотах, малих групах, сім'ях, родинах. Будьте ініціативними, не чекайте, поки хтось організує молитву, робіть це самі, запрошуйте інших. Від цього залежить доля нашого народу. Знаємо слова Христа: «Ще поправді кажу вам, що коли б двоє з вас на землі погодились про всяку річ, то коли вони будуть просити за неї, станеться їм від Мого Отця, що на небі!» (Мт. 18:19). Робімо наші молитовні акції якомога масштабнішими, щоб ми всі молилися одним серцем і одними устами, щоб це також було свідченням і запрошенням для інших. Дуже важливо не просто молитися. а молитися разом, не просто молитися, але й свідчити про це, не просто молитися, але й запрошувати до цього інших. З цією метою ми організували на сайті спільноти «Благословення»:
www.blagoslovennya.org (на цьому сайті є також моє попереднє звернення) спільну молитовну акцію. Щиро запрошую всіх доєднуватися, це наша спільна справа, ми не будуємо своє царство, а Царство Христа! Пам'ятаймо, що говорить Боже Слово: «І п'ятеро з вас поженуть сотню, а сотня з вас пожене десять тисяч, і попадають вороги ваші перед вами від меча» (Левит 26:8). Жертвуйте Літургії, терпіння і пости в наміренні нашого народу. На Львівському майдані я привітав всіх від імені ОКСу і розповів про нашу молитовну акцію. Отож ще раз закликаю: давайте спільно молитися!!!
Звертаюся до всіх лідерів і членів спільнот, а також до християн, які не є у спільнотах. Прошу Вас, не зволікайте, поширюйте це звернення між своїми друзями, рідними, прочитайте його на своїх зустрічах, розмістіть в соцмережах, заохочуйте всіх до активної християнської і громадської позиції, щоб ми не втратили те, що Бог нам дав, а навпаки примножили Його дари в нашому народі.
З любов'ю, і молитвою,
Голова Ради Об'єднання Католицьких Спільнот,
Ваш брат у Христі,
Орест Григорчак.