Сергій Хрущов:"У Росiї вiдроджують сталiнiзм"

Микита Хрущов, 120 рокiв вiд дня народження якого виповнилось цими днями, любив спiвати українськi пiснi, вiдучив дружину курити i захоплювався фотографiєю
"Сьогоднi у Росiї вiдроджують iдеї сталiнiзму, тому й у кiно показують, що Сталiн був зовсiм не тираном i не диктатором, а "ефективним менеджером", -- каже в ексклюзивному iнтерв'ю "Експресу" син екс-керiвника СРСР. -- Натомiсть Хрущова зображають як дуже "нехорошу людину"... Та яким мiй батько був насправдi, вони не знають!"
...78-рiчний Сергiй Микитович давно перебрався з Росiї до США, де викладає в одному з унiверситетiв та пише книги про батька. З нагоди ювiлею Хрущова, велика частина життя якого була пов'язана з Україною, я зателефонував його синовi в мiсто Провiденс.
"Гнатюк упадав за моєю сестрою"
-- Сергiю Микитовичу, цими днями виповнилося 120 рокiв вiд дня народження вашого батька. А вiн сам любив святкувати ювiлеї та уродини?
-- Нi. Вiн ставився до цього досить байдуже. Але ми в сiм'ї не дозволяли батьковi забути про днi народження: робили подарунки (хоч вiн i сварив), влаштовували святкування, проголошували тости... Ну, i його колеги також старалися iз привiтаннями. Тому безслiдно уродини у нас нiколи не минали. Але, повторюся, татовi цi святкування не подобалися.
-- В Українi Микита Сергiйович прожив загалом 30 рокiв. Мабуть, це не могло не позначитись на його мовi. Вiн багато вживав українiзмiв?
-- Звичайно, у його мовi були українськi слова. Так само моя мама їх говорила i я iнодi вживав. А ще батько любив вставляти у розмовi українськi прислiв'я та приказки. Одна з найулюбленiших: "Бачили очi, що купували, їжте, хоч повилазьте". Вiн узагалi любив усiлякi приказки говорити i пiд час вiзитiв за кордон, як вiдомо, перекладачi потiм мали проблеми. Найвiдомiший курйоз стався iз висловом: "Ми вам покажемо кузькiну мать". Один iз захiдних фахiвцiв примудрився сказати, що кузька - це жук, котрий їсть пшеницю, а кузькiна мати - його личинка. (Смiється).
-- Кажуть, Хрущов дуже любив спiвати? Особливо українськi народнi...
-- Щодо любовi до спiву - це певне перебiльшення. Батько, як i я, великих пiсенних здiбностей не мав. Тому можна сказати, що вiн радше кричав, анiж спiвав. (Усмiхається). Коли ж мав гарний настрiй, то, як правило, заводив "Oй, на горi та й женцi жнуть..." Цю пiсню я запам'ятав iз того часу. До слова, частими гостями у нас були вiдомi українськi спiваки. Серед них - Гмиря, Паторжинський, Гнатюк... Дмитро якийсь час навiть упадав за моєю молодшою сестрою. Але вона не вiдповiла йому взаємнiстю. (Усмiхається).
-- У вас удома була "прослушка" чи ви вiльно говорили?
-- При Сталiнi була. У тi часи в країнi всi, звичайно ж, знали, що треба бути обережним, скажімо так. А потiм, коли мiй батько прийшов до влади, рiзко заборонив цi речi. I все це казки, що тодi "слухали" членiв ЦК та iнших представникiв верхiвки. Нiяких прослуховувань насправдi не було. З органiв за таке дiло навiть можна було вилетiти iз "вовчим квитком"... Настали iншi часи, й нiхто нiкого не боявся.
"Вiн не ревнував Гагарiна"
-- У Хрущова не було комплексiв з приводу огрядностi?
-- Та що ви? Якi комплекси?! Тато не комплексував нi перед ким. I не почувався неповноцiнним...
-- Про вашого батька знято багато фiльмiв. Хто з акторiв, на ваш погляд, найкраще зiграв Микиту Сергiйовича?
-- Щиро кажучи, я стараюся не дивитися тi фiльми. Вони всi - брехливi! Сьогоднi у Росiї вiдроджують iдеї сталiнiзму, тому й у кiно показують, що Сталiн був зовсiм не тираном i не диктатором, а "ефективним менеджером". Натомiсть Хрущова зображають як дуже "нехорошу людину". Ну, вплинути на це я не можу, але засмучуватись, переглядаючи усiляку брехню i дурiсть, не хочу.
Стосовно акторiв, то всiм подобається, як мого батька втiлив колись на екранi Ролан Биков. А менi - нi. Найкраще, здається, Хрущова мiг би зiграти свого часу Євген Леонов. У нього була не тiльки така ж фактура, але й усмiшка. Знаєте, батько любив пожартувати та посмiятися. Натомiсть на екранi показують, що Хрущов був грубою людиною - на всiх кричав i постiйно сварився. Та яким мiй батько був насправдi, вони не знають!
-- А правда, що Хрущов, на вiдмiну вiд Сталiна, не любив трудоголiкiв?
-- До людей, котрi казали, що працюють день i нiч, батько ставився негативно. Заявляв: "Якщо ви стверджуєте, що працюєте 18 годин на добу, то я можу зробити два висновки - або ви брешете, або ви на роботi нiчого не робите!". Тато вважав, що працювати треба 8 годин. Сам вiн починав працювати о 9-ій, а закiнчував о 18-ій. Правда, привозив iз собою додому грубу папку паперiв i ввечерi сидiв у їдальнi та читав. Якщо це був вихiдний, зранку йому привозили ще одну папку. У другiй половинi - iще. Мiг також дозволити собi поїхати кудись: подивитися поля у колгоспi чи навiдатися до будiвельникiв, якi винайшли новi технологiї. Та це було радше задля задоволення i самоосвiти. А ось суто дiловими
справами Хрущов волiв займатися тiльки на роботi.
-- Батько розповiдав вам удома "маленькi секрети"? Скажiмо, про пiдготовку польоту Гагарiна в космос...
-- Розумiєте, я працював у ракетно-космiчнiй галузi, тому без батька все прекрасно знав. Звичайно, iнодi ми про це говорили вдома... Тодi, коли Гагарiна запустили в космос, Хрущов був на Кавказi, у Пiцундi, готував виступ на черговому з'їздi. Туди ж йому зателефонував Корольов, що ось так i так, Гагарiн пролетiв виток, зараз починається спуск... I батько, як менi потiм хтось розповiдав, увесь час повторював: "Скажiть, скажiть, вiн живий чи нi?"
А потiм сказав: "Ми повиннi влаштувати Гагарiну урочисту зустрiч". Усi говорили: "Ну, навiщо урочиста зустрiч?" На що тато вiдповiв: "Ви нiчого не розумiєте, це - видатна подiя! Я прилечу з Пiцунди й особисто зустрiчатиму Гагарiна, а потiм влаштуємо мiтинг на Краснiй площi та органiзуємо урочистий прийом у Кремлi". До речi, коли згодом сiдали у вiдкриту машину, тато провiв Гагарiна з дружиною i сказав: "Ну, ви їдьте, а я наступною. Це ж ваше свято!" Але Гагарiн вiдповiв: "Ну що ви, Микито Сергiйовичу, сiдайте також". I батько iз задоволенням сiв на заднє сидiння. (Усмiхається).
-- А кажуть, що Хрущов ревнував Гагарiна до його популярностi серед народу?
-- Ну, це ж смiшно! Добре, Гагарiна ревнував, Зикiну ревнував, Гнатюка ревнував... Кого там iще? Кажу, це смiшно. То навiть уже не казка, а незрозумiло що! (Смiється).
"Дача двiчi горiла"
-- Як у Микити Сергiйовича було зi шкiдливими звичками?
-- Якщо говорити про сигарети, то вiн нiколи не палив. Навiть коли вони з моєю мамою вирiшили побратися, вiн поставив одну умову: "Кинь курити!" (Згадуючи це, мама потiм завжди смiялася та все ж виконала прохання батька - i я нiколи не бачив її з сигаретою). А щодо спиртного, до революцiї Микита Сергiйович був головою товариства тверезостi на Донбасi. Так, так! Тож тодi вiн зовсiм не пив, а потiм... Тато мiг перехилити чарку, маленьку, доброго коньяку або сухого вина. Особливо любив українськi вина - "Перлина степу" та "Оксамит". Не знаю, за якiсть вiн їх уподобав чи просто за етикетку, але всiм рекомендував та розповiдав, якi хорошi вина роблять в Українi.
-- Ви згадали про маму. А вона могла перечити чоловiковi в якихось ситуацiях?
-- Що значить "перечити"? У нас не було нiяких скандалiв, у сiм'ї панували нормальнi стосунки i нiхто нiким не командував. Такого ось не траплялося, аби Микита Сергiйович казав, що їде до Києва у вiдрядження, а Нiна Петрiвна вiдповiдала: "Нi, не їдь, краще пiдемо з тобою..." Нiчого подiбного нiкому й на гадку не спадало!
Усi прекрасно розумiли, що справи батька - це дуже важливо. Тому слово "перечити" не пiдходило до стосункiв у нашiй родинi. Хоча мама, до слова, була значно жорсткiшою та ортодоксальнiшою людиною, нiж батько.
-- Якiсь сiмейнi релiквiї у вас збереглися?
-- Релiквiй залишилося небагато. Найголовнiшi речi мама вiддала моїй сестрi Радi. Та склала їх на дачi, а потiм будинок двiчi горiв. Тож мало що залишилось. Найбiльше - фотографiй, якi я вiддав у музей соцiально-полiтичної iсторiї в Москвi. До слова, збереглися i знiмки, якi робив тато. Вiн же багато рокiв захоплювався фотографiєю!
-- Невже?
-- Так, батько знимкував iз молодостi, а потiм закинув це хобi. Тодi ж усе було iнакше: якщо ви фотографували, то повиннi були самi проявляти, самi друкувати, тобто займатися усiм циклом. А на це не вистачало часу. Тому Микита Сергiйович вiдiйшов вiд фотографiї. А потiм, коли вже вийшов на пенсiю (точнiше, коли його усунули вiд влади), залишившись не при дiлi, повернувся до знимкування. I доволi багато фотографував, зокрема на слайди. Ой, там дуже цiкавi кадри!
-- Пишуть, що ви - великий любитель попаритися. У вас навiть в Америцi своя лазня є, так?
-- Не настiльки великий, але справдi iз задоволенням iнодi парюся. (Усмiхається).
-- А Микита Сергiйович любив?
-- Знаєте, культури лазнi - як розваги - у СРСР на той час не було. Це вже наприкiнцi 1960-х стало модно серед керiвникiв та чиновникiв... Ранiше ж усе було простiше: у лазню ходили, якщо у вас удома не було ванни. А якщо ви мали ванну, мило й мочалку, навiщо вам потрiбна лазня? (Усмiхається). Навiть коли президент Фiнляндiї Кекконен подарував сауну (її збудували на однiй iз держдач), ми ходили туди з приятелями, а батько не ходив. (Усмiхається).
-- Як вiн тодi зазвичай вiдпочивав?
-- Якщо це були вихiднi, ми каталися на човнах, ходили на пляж, по гриби до лiсу чи на полювання. Разом iз друзями тато любив полювати у Межигiр'ї на зайцiв i лисиць. Iнодi поверталися iз трофеями, iнодi - без. Тодi, знаєте, не було таких господарств, де звiрiв спецiально розводять, пригодовують i гарантують мисливцям повернення додому з дичиною. У тi часи Хрущов ходив на полювання так само, як звичайнi мисливцi iз сусiднiх сiл. Тому часто це перетворювалось просто на пiшi прогулянки з рушницями та спiлкування з друзями... До речi, коли недавно по телебаченню показували репортажi з Межигiр'я, пов'язанi з Януковичем, я там нiчого не впiзнав. За цi роки все так змiнилося! (Усмiхається).
Богдан БОНДАРЕНКО, газета
"Експрес"