![]() |
|
|
#11 |
|
Передовик
![]() Реєстрація: 14.01.2010
Дописи: 3.851
Ukraine
Мій ресівер: х-810,Sat-Integral S-1228 HD
|
Сергій Хрущов:"У Росiї вiдроджують сталiнiзм"
Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Микита Хрущов, 120 рокiв вiд дня народження якого виповнилось цими днями, любив спiвати українськi пiснi, вiдучив дружину курити i захоплювався фотографiєю "Сьогоднi у Росiї вiдроджують iдеї сталiнiзму, тому й у кiно показують, що Сталiн був зовсiм не тираном i не диктатором, а "ефективним менеджером", -- каже в ексклюзивному iнтерв'ю "Експресу" син екс-керiвника СРСР. -- Натомiсть Хрущова зображають як дуже "нехорошу людину"... Та яким мiй батько був насправдi, вони не знають!" ...78-рiчний Сергiй Микитович давно перебрався з Росiї до США, де викладає в одному з унiверситетiв та пише книги про батька. З нагоди ювiлею Хрущова, велика частина життя якого була пов'язана з Україною, я зателефонував його синовi в мiсто Провiденс. "Гнатюк упадав за моєю сестрою" -- Сергiю Микитовичу, цими днями виповнилося 120 рокiв вiд дня народження вашого батька. А вiн сам любив святкувати ювiлеї та уродини? -- Нi. Вiн ставився до цього досить байдуже. Але ми в сiм'ї не дозволяли батьковi забути про днi народження: робили подарунки (хоч вiн i сварив), влаштовували святкування, проголошували тости... Ну, i його колеги також старалися iз привiтаннями. Тому безслiдно уродини у нас нiколи не минали. Але, повторюся, татовi цi святкування не подобалися. -- В Українi Микита Сергiйович прожив загалом 30 рокiв. Мабуть, це не могло не позначитись на його мовi. Вiн багато вживав українiзмiв? -- Звичайно, у його мовi були українськi слова. Так само моя мама їх говорила i я iнодi вживав. А ще батько любив вставляти у розмовi українськi прислiв'я та приказки. Одна з найулюбленiших: "Бачили очi, що купували, їжте, хоч повилазьте". Вiн узагалi любив усiлякi приказки говорити i пiд час вiзитiв за кордон, як вiдомо, перекладачi потiм мали проблеми. Найвiдомiший курйоз стався iз висловом: "Ми вам покажемо кузькiну мать". Один iз захiдних фахiвцiв примудрився сказати, що кузька - це жук, котрий їсть пшеницю, а кузькiна мати - його личинка. (Смiється). -- Кажуть, Хрущов дуже любив спiвати? Особливо українськi народнi... -- Щодо любовi до спiву - це певне перебiльшення. Батько, як i я, великих пiсенних здiбностей не мав. Тому можна сказати, що вiн радше кричав, анiж спiвав. (Усмiхається). Коли ж мав гарний настрiй, то, як правило, заводив "Oй, на горi та й женцi жнуть..." Цю пiсню я запам'ятав iз того часу. До слова, частими гостями у нас були вiдомi українськi спiваки. Серед них - Гмиря, Паторжинський, Гнатюк... Дмитро якийсь час навiть упадав за моєю молодшою сестрою. Але вона не вiдповiла йому взаємнiстю. (Усмiхається). -- У вас удома була "прослушка" чи ви вiльно говорили? -- При Сталiнi була. У тi часи в країнi всi, звичайно ж, знали, що треба бути обережним, скажімо так. А потiм, коли мiй батько прийшов до влади, рiзко заборонив цi речi. I все це казки, що тодi "слухали" членiв ЦК та iнших представникiв верхiвки. Нiяких прослуховувань насправдi не було. З органiв за таке дiло навiть можна було вилетiти iз "вовчим квитком"... Настали iншi часи, й нiхто нiкого не боявся. "Вiн не ревнував Гагарiна" -- У Хрущова не було комплексiв з приводу огрядностi? -- Та що ви? Якi комплекси?! Тато не комплексував нi перед ким. I не почувався неповноцiнним... -- Про вашого батька знято багато фiльмiв. Хто з акторiв, на ваш погляд, найкраще зiграв Микиту Сергiйовича? -- Щиро кажучи, я стараюся не дивитися тi фiльми. Вони всi - брехливi! Сьогоднi у Росiї вiдроджують iдеї сталiнiзму, тому й у кiно показують, що Сталiн був зовсiм не тираном i не диктатором, а "ефективним менеджером". Натомiсть Хрущова зображають як дуже "нехорошу людину". Ну, вплинути на це я не можу, але засмучуватись, переглядаючи усiляку брехню i дурiсть, не хочу. Стосовно акторiв, то всiм подобається, як мого батька втiлив колись на екранi Ролан Биков. А менi - нi. Найкраще, здається, Хрущова мiг би зiграти свого часу Євген Леонов. У нього була не тiльки така ж фактура, але й усмiшка. Знаєте, батько любив пожартувати та посмiятися. Натомiсть на екранi показують, що Хрущов був грубою людиною - на всiх кричав i постiйно сварився. Та яким мiй батько був насправдi, вони не знають! -- А правда, що Хрущов, на вiдмiну вiд Сталiна, не любив трудоголiкiв? -- До людей, котрi казали, що працюють день i нiч, батько ставився негативно. Заявляв: "Якщо ви стверджуєте, що працюєте 18 годин на добу, то я можу зробити два висновки - або ви брешете, або ви на роботi нiчого не робите!". Тато вважав, що працювати треба 8 годин. Сам вiн починав працювати о 9-ій, а закiнчував о 18-ій. Правда, привозив iз собою додому грубу папку паперiв i ввечерi сидiв у їдальнi та читав. Якщо це був вихiдний, зранку йому привозили ще одну папку. У другiй половинi - iще. Мiг також дозволити собi поїхати кудись: подивитися поля у колгоспi чи навiдатися до будiвельникiв, якi винайшли новi технологiї. Та це було радше задля задоволення i самоосвiти. А ось суто дiловими справами Хрущов волiв займатися тiльки на роботi. -- Батько розповiдав вам удома "маленькi секрети"? Скажiмо, про пiдготовку польоту Гагарiна в космос... -- Розумiєте, я працював у ракетно-космiчнiй галузi, тому без батька все прекрасно знав. Звичайно, iнодi ми про це говорили вдома... Тодi, коли Гагарiна запустили в космос, Хрущов був на Кавказi, у Пiцундi, готував виступ на черговому з'їздi. Туди ж йому зателефонував Корольов, що ось так i так, Гагарiн пролетiв виток, зараз починається спуск... I батько, як менi потiм хтось розповiдав, увесь час повторював: "Скажiть, скажiть, вiн живий чи нi?" А потiм сказав: "Ми повиннi влаштувати Гагарiну урочисту зустрiч". Усi говорили: "Ну, навiщо урочиста зустрiч?" На що тато вiдповiв: "Ви нiчого не розумiєте, це - видатна подiя! Я прилечу з Пiцунди й особисто зустрiчатиму Гагарiна, а потiм влаштуємо мiтинг на Краснiй площi та органiзуємо урочистий прийом у Кремлi". До речi, коли згодом сiдали у вiдкриту машину, тато провiв Гагарiна з дружиною i сказав: "Ну, ви їдьте, а я наступною. Це ж ваше свято!" Але Гагарiн вiдповiв: "Ну що ви, Микито Сергiйовичу, сiдайте також". I батько iз задоволенням сiв на заднє сидiння. (Усмiхається). -- А кажуть, що Хрущов ревнував Гагарiна до його популярностi серед народу? -- Ну, це ж смiшно! Добре, Гагарiна ревнував, Зикiну ревнував, Гнатюка ревнував... Кого там iще? Кажу, це смiшно. То навiть уже не казка, а незрозумiло що! (Смiється). "Дача двiчi горiла" -- Як у Микити Сергiйовича було зi шкiдливими звичками? -- Якщо говорити про сигарети, то вiн нiколи не палив. Навiть коли вони з моєю мамою вирiшили побратися, вiн поставив одну умову: "Кинь курити!" (Згадуючи це, мама потiм завжди смiялася та все ж виконала прохання батька - i я нiколи не бачив її з сигаретою). А щодо спиртного, до революцiї Микита Сергiйович був головою товариства тверезостi на Донбасi. Так, так! Тож тодi вiн зовсiм не пив, а потiм... Тато мiг перехилити чарку, маленьку, доброго коньяку або сухого вина. Особливо любив українськi вина - "Перлина степу" та "Оксамит". Не знаю, за якiсть вiн їх уподобав чи просто за етикетку, але всiм рекомендував та розповiдав, якi хорошi вина роблять в Українi. -- Ви згадали про маму. А вона могла перечити чоловiковi в якихось ситуацiях? -- Що значить "перечити"? У нас не було нiяких скандалiв, у сiм'ї панували нормальнi стосунки i нiхто нiким не командував. Такого ось не траплялося, аби Микита Сергiйович казав, що їде до Києва у вiдрядження, а Нiна Петрiвна вiдповiдала: "Нi, не їдь, краще пiдемо з тобою..." Нiчого подiбного нiкому й на гадку не спадало! Усi прекрасно розумiли, що справи батька - це дуже важливо. Тому слово "перечити" не пiдходило до стосункiв у нашiй родинi. Хоча мама, до слова, була значно жорсткiшою та ортодоксальнiшою людиною, нiж батько. -- Якiсь сiмейнi релiквiї у вас збереглися? -- Релiквiй залишилося небагато. Найголовнiшi речi мама вiддала моїй сестрi Радi. Та склала їх на дачi, а потiм будинок двiчi горiв. Тож мало що залишилось. Найбiльше - фотографiй, якi я вiддав у музей соцiально-полiтичної iсторiї в Москвi. До слова, збереглися i знiмки, якi робив тато. Вiн же багато рокiв захоплювався фотографiєю! -- Невже? -- Так, батько знимкував iз молодостi, а потiм закинув це хобi. Тодi ж усе було iнакше: якщо ви фотографували, то повиннi були самi проявляти, самi друкувати, тобто займатися усiм циклом. А на це не вистачало часу. Тому Микита Сергiйович вiдiйшов вiд фотографiї. А потiм, коли вже вийшов на пенсiю (точнiше, коли його усунули вiд влади), залишившись не при дiлi, повернувся до знимкування. I доволi багато фотографував, зокрема на слайди. Ой, там дуже цiкавi кадри! -- Пишуть, що ви - великий любитель попаритися. У вас навiть в Америцi своя лазня є, так? -- Не настiльки великий, але справдi iз задоволенням iнодi парюся. (Усмiхається). -- А Микита Сергiйович любив? -- Знаєте, культури лазнi - як розваги - у СРСР на той час не було. Це вже наприкiнцi 1960-х стало модно серед керiвникiв та чиновникiв... Ранiше ж усе було простiше: у лазню ходили, якщо у вас удома не було ванни. А якщо ви мали ванну, мило й мочалку, навiщо вам потрiбна лазня? (Усмiхається). Навiть коли президент Фiнляндiї Кекконен подарував сауну (її збудували на однiй iз держдач), ми ходили туди з приятелями, а батько не ходив. (Усмiхається). -- Як вiн тодi зазвичай вiдпочивав? -- Якщо це були вихiднi, ми каталися на човнах, ходили на пляж, по гриби до лiсу чи на полювання. Разом iз друзями тато любив полювати у Межигiр'ї на зайцiв i лисиць. Iнодi поверталися iз трофеями, iнодi - без. Тодi, знаєте, не було таких господарств, де звiрiв спецiально розводять, пригодовують i гарантують мисливцям повернення додому з дичиною. У тi часи Хрущов ходив на полювання так само, як звичайнi мисливцi iз сусiднiх сiл. Тому часто це перетворювалось просто на пiшi прогулянки з рушницями та спiлкування з друзями... До речi, коли недавно по телебаченню показували репортажi з Межигiр'я, пов'язанi з Януковичем, я там нiчого не впiзнав. За цi роки все так змiнилося! (Усмiхається). Богдан БОНДАРЕНКО, газета Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація!
Доброта-вище всіх якостей. Востаннє редагував D-Misha: 23.04.2014 о 11:08. |
|
|
|
| Закладки |
| Параметри теми | |
| Параметри перегляду | |
|
|
Схожі теми
|
||||
| Тема | Автор | Розділ | Відповідей | Останній допис |
| КАРТА РОЗДІЛУ - найцікавіші та актуальні теми | sat-prof | Офтопік (теревеньки) | 1 | 13.11.2025 16:22 |
| Обговорення(різні питання)Globo 7010А та т.п. | sat-prof | Globo 7010A,8300A | 403 | 10.03.2025 11:42 |
| Різні схеми для роадіолюбителів! | sat-prof | Технічне спілкування | 18 | 18.02.2019 23:12 |