SAT
Шарінг IPTV тест VPN тест

Допомаємо хлопцям які на війні! Зараз як ніколи НАША країна потребує допомоги
Форум - Супутникового телебачення SAT-PROF  

Назад   Форум - Супутникового телебачення SAT-PROF > Основні категорії форуму > Технічне спілкування

Примітки

Параметри теми Параметри перегляду
Prev Попередній допис   Наступний допис Next
Старий 08.05.2026, 13:39   #1
Igor1031
Super Moderator

Дописи: 3.575

Типово Ремонтував Makita DMR115. Не вмикалася

Спочатку шукав поради в інтернеті і знайшов.

Цитата:
Колега попросив мене подивитися його будівельне радіо Makita. Воно було повністю «мертве» — жодних ознак життя ні з будь-яким акумулятором, ні від зовнішнього DC-живлення.

Makita сховала гвинти у батарейному відсіку дуже глибоко. Для них потрібна захисна викрутка Torx TX15 (у Wera є хороша — модель 05138269001 з валом 300 мм). Після цього потрібно використати великий шестигранний біт, щоб відкрутити гвинти, які кріплять алюмінієві ручки до корпусу. Далі залишається лише зняти нижню решітку сабвуфера, відкрутивши 4 хрестові гвинти. Ще 2 гвинти заховані за цією сіткою. Відкручуємо їх — і доступ усередину відкритий.

Перше, що я помітив — роздутий конденсатор C13. Це був конденсатор 1000 мкФ / 25 В бренду «GD». Марка мені невідома, тому я замінив його на фізично більший Nichicon 1000 мкФ / 63 В. Оскільки він знаходиться досить близько до радіатора, новий конденсатор має прослужити довше.

DMR115 C13 — згорілий конденсатор
Makita DMR115 — пошкоджений конденсатор

Як уже сказано — новий конденсатор повинен витримати довше…

DMR115 — заміна конденсатора
Новий конденсатор Nichicon

Але це була не єдина проблема. Живлення також не надходило на плату. Причиною виявився перегорілий запобіжник на 5 А біля роз’єму CN4. Я замінив його шматком каліброваного дроту… Жартую. У мене не було SMD-запобіжників на 5 А, тому я використав тонкий монтажний провід, який застосовую для ремонту доріжок PCB. Він перегорає приблизно при 4.8 А — цілком достатньо.

Отже, живлення знову подається на плату, радіо вмикається. Але… тепер воно більше не вимикається кнопкою живлення. Причина — два обведені MosFET-транзистори. Це AO3403 від Alpha & Omega Semiconductor. Я замінив їх на аналогічні транзистори, які були під рукою. Вони працюють як простий DC-перемикач, нічого критичного. Це P-канальні MosFET’и з такими параметрами:

напруга Drain-Source: -30 В
напруга Gate-Source: ±12 В
максимальний струм: 2.6 А
RdsOn < 115 мОм

Просто подивіться у своїх запасах компонентів — напевно знайдеться щось сумісне. Я обвів їх розташування на фото нижче на випадок, якщо хтось зіткнеться з тією ж проблемою: після ремонту запобіжника та конденсатора радіо більше не вимикається.
Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація!

Встановив DMP3056L-7
Долучені зображення
Тип файлу: jpg IMG_20260508_121720.jpg (510,3 КБ, 2 переглядів)
Igor1031 зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням

Закладки

Ваші права у розділі
Ви не можете створювати теми
Ви не можете писати дописи
Ви не можете долучати файли
Ви не можете редагувати дописи

BB-код є Увімк.
Усмішки Увімк.
[IMG] код Увімк.
HTML код Вимк.

Швидкий перехід

Схожі теми
Тема Автор Розділ Відповідей Останній допис
Хто що і як ремонтував vinimm5 Технічне спілкування 17 15.02.2022 11:08

Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 01:11.

vBulletin 3.8.4 ; Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010
Львівський форум